Praktické a rýchle recepty z jedného hrnca, po ktorých sa len zaprášia. Ochutnajte ich všetky!

Už vás nebaví, ako pri varení ušpiníte veľa riadu a trávite tak veľa prebytočného času jeho upratovaním?

Potom práve pre vás sú tu nasledujúce recepty na jedlo z jedného hrnca 5x inak!

Vychutnajte si napríklad bravčové s ryžou, cestoviny s cuketou a šampiňónmi alebo kapustovú polievku.

Garantujeme vám, že tento spôsob varenia si zamilujete!

Kuracie stehná s ryžou z jedného hrnca

Môže byť niečo ešte jednoduchšie ako tento recept? Navyše je veľmi chutný, obľúbený a nenáročný na suroviny. Pripravte si ho aj vy!

Ingrediencie

  • 4 kuracie stehná
  • hrnček ryže
  • soľ
  • bobkový list
  • kurkuma
  • mleté korenie
  • olej
  • cesnak

Postup

  1. Kuracie stehná umyte, prípadne vykostite.
  2. Ryžu opláchnite a dajte do pekáča.
  3. Na ryžu položte osolené a okorenené stehná, ktoré ste potreli cesnakom rozotreným so soľou.
  4. Dochuťte bobkovým listom a kurkumou.
  5. Podlejte vodou, pokvapkajte olejom a dajte do rúry piecť.
  6. Pečte domäkka, prípadne ešte dolievajte vodu.
Kuracie stehná položené na ryžu.
www.tiphero.com

Vyskúšajte aj našich 6 najlepších receptov na stehná z kuracieho mäsa , ktorým nikto neodolá!

Špagety s cuketou a šampiňónmi

Vyskúšajte tento ľahký pokrm z jedného hrnca, ktorý sa varí iba 10 minút! Cestoviny absorbujú všetku vodu a zároveň uvoľňujú škroby, vďaka čomu sa vytvorí super krémová, chutná omáčka.

Ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 500 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
  • 2 cukety, nakrájané na polmesiaca
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
  • 500 g nevarených celozrnných špaget
  • 4 šálky vody
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/3 šálky nastrúhaného parmezánu
  • 1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate, nasekané

Postup

  1. Do veľkej panvice na strednom plameni pridajte olivový olej.
  2. Po zahriatí pridajte šampiňóny, cuketu, cesnak a tymián.
  3. Restujte za častého miešania asi 5 minút.
  4. Pridajte špagety a vodu, soľ a korenie.
  5. Priveďte do varu a varte 10 minút, alebo pokiaľ sa voda nevstrebe a cestoviny nezmäknú.
  6. Vmiešajte parmezán a posypte petržlenovou vňaťou.
  7. Servírujte.
Špagety v panvici, premiešané s cuketou a šampiňónmi.
www.skinnyms.com

Španielsky hrniec s cícerom a kuraťom

Pripravte si túto ľahkú zdravú večeru vhodnú pre celú rodinu! Zamilujete si to lahodné spojenie chutí v jednom hrnci.

Ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 600 g vykostených kuracích stehien bez kože (asi 4 kusy)
  • soľ a korenie
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná
  • 1 červená paprika, nakrájaná
  • 4 strúčiky cesnaku, lisované
  • 1 lyžička údené papriky
  • ½ lyžičky rasce
  • 440 ml plechovka nakrájaných paradajok
  • 1 a ¾ šálky kuracieho vývaru
  • 1 šálka dlhozrnnej hnedej ryže, prepláchnuté a odkvapkané
  • 440 ml plechovka cíceru, prepláchnutá a odkvapkaná
  • nasekaná čerstvá petržlenová vňať (na ozdobu)

Postup

  1. Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej na stredne vysokom plameni.
  2. Kurča osoľte, okoreňte a pridajte na rozpálený olej.
  3. Opečte ho z oboch strán, asi 3 minúty z každej strany, a potom preložte na čistý tanier.
  4. Znížte teplotu na strednú.
  5. Pridajte do hrnca cibuľu a papriku a restujte za občasného miešania, kým nezmäknú, 2-3 minúty.
  6. Pridajte cesnak a restujte 30 sekúnd za stáleho miešania.
  7. Pridajte 1 lyžičku soli, ¼ lyžičky čierneho korenia, údenú papriku, rascu, nakrájané paradajky a vývar.
  8. Miešajte, aby sa všetko spojilo.
  9. Vmiešajte ryžu a cícer.
  10. Kurča vložte späť do zmesi v hrnci.
  11. Priveďte k miernemu varu, prikryte a varte 35–40 minút, kým ryža nezmäkne a nevstrebe sa väčšina tekutiny.
  12. Každých 10 minút jemne premiešajte, aby sa ryža uvarila rovnomerne.
  13. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte.
Kurča, cícer, ryža a paradajky, premiešané v hrnci, to všetko posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
www.kristineskitchenblog.com

Inšpirujte sa aj našimi receptami na španielsku paellu alebo blysnite sa klasikou španielskej kuchyne!

Vegetariánska kapustová polievka

Tento recept na kapustovú polievku je plný zdravej zeleniny, je vegetariánsky a bez lepku, ale aj výdatný a chutný. Užite si ho aj vy!

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice masla
  • 1 šálka cibule, jemne nakrájané
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekaného
  • 8 šálok zeleninového vývaru
  • 1 plechovka (420 ml) drvených paradajok
  • 1 malá hlávka kapusta, nahrubo nakrájaná,
  • 2 stopky stopkového zeleru, nakrájané na kocky
  • 1 šálka mrazenej zeleniny (kombinácia zelených fazuliek, mrkvy, hrášku, kukurice)
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1-2 lyžičky talianskeho korenia, podľa chuti
  • 1-2 lyžičky citrónovej šťavy, podľa chuti chuti
  • 1 lyžica petržlenovej vňate, čerstvé, nahrubo nasekané

Postup

  1. Zahrejte olej a maslo vo veľkom hrnci s nepriľnavým povrchom na stredne vysokom plameni.
  2. Pridajte cibuľu, cesnak a opekajte, kým sa cesnak nerozvonia a cibuľa nezosklovatí.
  3. Pridajte vývar, paradajky, kapustu, stopkatý zeler, mrazenú zeleninu, soľ, korenie, talianske korenie a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  4. Varte odkryté 20–30 minút na strednom plameni, kým všetka zelenina nezmäkne a nerozvinú sa chute.
  5. Odstráňte z ohňa a vmiešajte 1-2 lyžičky citrónovej šťavy.
  6. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte!
Polievka z kapusty a ďalšej zeleniny naberaná z hrnca naberačkou.
www.onepotrecipes.com

Bravčové mäso z jedného hrnca

V jednom hrnci ľahko uvaríme aj bravčové mäso – napríklad z pliecka. Vyskúšajte ho s ryžou, paradajkami a kapustou, je to lahôdka!

Ingrediencie

  • 750 g bravčového pliecka
  • 1 väčšia cibuľa
  • soľ
  • korenie
  • cesnak
  • mletá sladká paprika
  • konzerva celých paradajok
  • 1 hrnček ryže
  • asi 350 g hlávkovej kapusty
  • olej

Postup

  1. Bravčové mäso umyte a nakrájajte na väčšie kocky.
  2. V kastróli na oleji mäso zo všetkých strán opečte.
  3. Potom pridajte paradajky, cesnak, soľ a mletú papriku a podlejte.
  4. Duste do polomäkka.
  5. Pridajte ryžu a nakrájanú kapustu, opäť podlejte a duste do zmäknutia ryže i mäsa.
Plátok bravčového mäsa servírovaný na tanieriku na ryžu s vidličkou.
www.cookscountry.com

Premýšľate, čo uvariť, takže hľadáte tie najlepšie recepty z bravčovej plece ? Máte radi mäsko pečené, varené či dusené? U nás nájdete množstvo tipov, ako toto chutné mäso pripraviť.

Výhodou jedál z jedného hrnca je to, že nie je potrebné zvlášť variť prílohu . Maximálne môžeme k tomuto typu pokrmov ponúknuť na zahryznutie pečivo – chlieb či chrumkavú žemľu.

Čo varíme v jednom hrnci

Medzi jedlá z jedného hrnca môžeme zaradiť výdatné polievky z mäsového základu, dusené zmesi mäsa, zeleniny a zemiakov, zmesi strukovín, zemiakov a zeleniny aj s prídavkom mäsa alebo údeniny, údeninové zmesi so zemiakmi a zeleninou vrátane húb.

Nie vždy sa tieto jedlá dajú považovať za diétne, ale pokiaľ venujeme pozornosť použitým druhom surovín a zvýšime podiel zeleniny, môžu splniť aj tieto nároky.

Pokrmy väčšinou nezahusťujeme , mali by byť husté zo zmesi surovín.

A ako sa vám recepty z jedného hrnca podarili? Pochváľte sa nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.