Mliečne či smotanové omáčky a ich obmeny

Jedna z omáčkových základov sa volá bešamel. Ide o mliečnu omáčku, ktorá je varená na maslovej zápražke. Z tohto základu je možné vytvoriť našu tradičnú kôprovku alebo chrenovú omáčku. Ďalej ju môžete spracovať v syrovú omáčku, či ju využiť napríklad na lasagne. Pozrite na naše tipy, ako využiť bešamel .

Medzi smotanové omáčky môžeme zahrnúť omáčku s hubami, guľajdu či ďalšie omáčky s kôprom na rôzne spôsoby . V receptoch zužitkuje ako sladkú, tak kyslú smotanu.

Proste zeleninové

Zeleninové druhy môžeme skombinovať s mäsom alebo podávať len tak s prílohou. Omáčky z paradajok sú pre nás dosť populárne. Zo slovenskej kuchyne musíme spomenúť rajskú omáčku. Máte ju radšej s plnenou paprikou alebo mäsovými guličkami? Ochutnajte naše najlepšie recepty na paradajkové omáčky .

Náramné sú zaiste cuketové, mrkvové, kalerábové aj paprikové omáčky.

Mäsové so zeleninou

Táto kombinácia patrí medzi najobľúbenejšie. Mäso omáčke dodá ešte lepšiu chuť. Ako zastúpenie môžeme určite uviesť rôzne druhy gulášov, sviečkovú, boloňskú alebo znojemskú. Inšpirujte sa našou sviečkovou omáčkou so smotanou alebo bez a pochutnajte si!

Studené prílohové aj namáčacie

Tatarka, majonéza a horčica. Túto trojku dobre poznáme. Patrí do ústredia studených omáčok. Majú pestré využitie, a tak sa bez nich určite nezaobídeme. Môžete si ich pripraviť aj doma. Vyskúšajte recepty na domácu majonézu zakaždým inak .

V studenej podobe sa hodí aj ako zálievka či dresing do šalátov. Na namáčanie sú určené studené omáčky hustejšej konzistencie a hovorí sa im dip. Ochutnajte tipy na dipy k rôznym pokrmom .