Domáci múčnik=ideálna sladká bodka po obede

Pokiaľ organizujete slávnostný obed, oslavu narodenín alebo si len chcete spríjemniť bežný víkendový obed s rodinou, sladká bodka v podobe múčnika nesmie chýbať. Stavte na jednoduché zákusky a domáce koláče, ktoré sú obľúbené v každej dobe.

Pokiaľ nestíhate, zvoľte rýchle hrnčekové múčniky s ovocím zo záhradky či mrazničky, ktorý zaberie len pár minút prípravy av rúre sa už dopečie sám. Obľúbené sú napríklad rýchle koláče z rebarbory , jednoduchý perník na plech alebo napríklad ľahký dezert s mandarínkami z kompótu.

Sviatočné múčniky po celý rok

Niektoré príležitosti priamo nabádajú k príprave zložitejších dezertov a koláčov. Pri príprave svadobnej hostiny si dáva každá nevesta záležať na tom, aby bolo jej pečivo dokonalé a svadobné koláčiky tie najlepšie. Rovnako tak na Vianoce či Veľkú noc s obľubou pečieme slávnostné pečivo či luxusné buchty. Nemusíte sa držať len klasických receptov, nebojte sa siahnuť po netradičných receptoch. Za vyskúšanie stoja napríklad lahodné dezerty s červenou repou alebo vynikajúce domáce zákusky v bezlepkovej či vegan verzii.

Stavte na sezónnosť

Jednoduché a rýchle múčniky je možné piecť prakticky po celý rok. Môžete zvoliť buď univerzálne prísady a náplne, ako je tvaroh, jogurt či čokoláda, alebo sa riadiť ročným obdobím a práve dostupným ovocím. Využitie sezónnych surovín je prirodzené pre naše telo a navyše tak zabránite zbytočnému plytvaniu lokálnymi potravinami.

Na jar stavte na očistu organizmu po dlhej zime a upečte si odľahčené múčniky bez pšeničnej múky , vláčne múčniky s tvarohom alebo svieže koláče s jogurtom .

V lete je hojnosť všetkého ovocia, preto stavte na českú klasiku a využite dostupné čerešne, jahody, broskyne alebo napríklad cuketu. Možno budete prekvapení, aké sú múčniky na plech z cukety výborné. Ak nemáte náladu zapínať rúru v parnom dni, pripravte si z ovocia vlastnú osviežujúcu zmrzlinu .

Jeseň je v znamení zberu jabĺk, hrušiek a tekvíc, preto neváhajte a vyskúšajte lahodné múčniky z tekvice . Tradičná jablčná štrúdľa vám určite nemusíme predstavovať, vôňa škorice a hrozienok namočených v rume je pre jesenné sychravé dni ako stvorená. Čo tak vyskúšať aj ďalšie varianty obľúbeného závinu ?

V zimnom období môžeme využiť trvanlivé suroviny, ktoré sme zožali a zavarili v lete, alebo tropické plody, ktoré majú práve teraz vrcholnú sezónu. Z tých českých môžeme menovať napríklad makové dezerty a pokiaľ máte radšej exotické chute, upečte si napríklad kokosovú buchtu alebo biskupský chlebíček plný sušeného ovocia a orieškov.