O morke a jej mäse

Mäso morky si môžeme dopriať v rôznych tepelných úpravách, či už varením, pečením, grilovaním, údením alebo vyprážaním.

Môžeme si kúpiť celú morku alebo využiť len niektoré jej časti:

  • Horné stehno

Ideálne je na varenie, pečenie aj údenie.

  • Spodné stehno

Je výborné napríklad na rezne či pečenie.

  • Prsia

Z pŕs si môžete pochutnať na minútkach, roládach alebo z nich urobiť mletý polotovar.

  • Baklažány

Hodí sa na grilovanie alebo pečenie.

  • Krídla

Výborné sú pečené.

  • Krk

Z krkov sa dá uvariť výborný vývar.

  • Biskup

Najtučnejšia časť mäsa, ktorá sa hodí na pečenie

  • Droby

Čiže vnútornosti, tj pečeň a žalúdok. Pečeň využijeme napríklad na výbornú pečeňovku, žalúdky môžeme zakomponovať do vývaru alebo ich pripraviť v dusenej podobe.

Morčacie mäso pre zdravie

Morčacie mäso je bohaté na bielkoviny a chudobné na tuky. Je vhodné pre všetkých, ktorí bojujú nielen s nadváhou, ale aj zvýšeným cholesterolom, chronickým zápalom pankreasu alebo srdcovým ochorením.

Obsahuje dokonca aminokyselinu tryptophan, ktorá veľmi dobre pôsobí na duševnú pohodu.

Ďalej musíme spomenúť jeho bohatstvo na vitamíny skupiny B a minerály. Z nich je zastúpené železo, selén, zinok a vápnik.

Skvelé recepty na jeho prípravu

Hľadáte tip na rýchly obed? Inšpirujte sa napríklad našimi medailónkami z morčacieho mäsa na 3 spôsoby .

Pre odvážnejších máme tipy na rolády z morčacieho mäsa . Ktorú by ste si vybrali vy?

A pre tých, ktorí netroškária máme recepty na slávnostnú morku . Nájdete tu aj morku pečenú v celku.