Obľúbené marmelády ako od babičky

Využite letnú úrodu ovocia a pustite sa do zavárania. Do marmelád sa výborne hodí aj prezreté ovocie, takže zužitkujete všetko, čo vám záhradka nadelila. Pozor si však dajte na kúsky, ktoré začínajú plesnivieť či hniť, mohli by neskôr spôsobiť skazu celému poháru. V tomto prípade sa naozaj neoplatí šetriť a všetky zlé kusy ovocia radšej vyhoďte do bioodpadu.

Medzi najobľúbenejšie recepty patrí marhuľová marmeláda , jej charakteristicky kyslastá chuť a jasne oranžová farba je nezameniteľná. Vedeli ste, že aj marhuľový džem môžete urobiť trochu inak? Nebojte sa experimentovať s ingredienciami, marhuľová marmeláda s rumom alebo štipkou škorice stojí za vyskúšanie.

Do marmelád sa skvele hodia kyslejšie druhy ovocia , ako sú černice, ríbezle alebo višne. Černicová marmeláda je vynikajúca na palacinkách a pokiaľ ju chcete mať skutočne zamatovú, je potrebné prepasírovať semienka. Malinová alebo ríbezľová marmeláda sa skvele hodí na plnenie vianočných cukroviniek a vďaka vysokému obsahu pektínu navyše sama krásne želíruje.

Pokiaľ patríte medzi milovníkov jahôd, jahodová marmeláda pre vás určite nie je nič nové. Môžete si ju dopriať na lievancoch, v jogurte alebo na kúsku čerstvého chleba s maslom, záleží len na vašej chuti.

Netradičné džemy a marmelády pre labužníkov

Pokiaľ radi skúšate nové chute, pustite sa do výroby špeciálnej marmelády. Prekvapí vás, z čoho všetkého sa dá lahodný džem uvariť. Sladká marmeláda z tekvice rozhodne stojí za vyskúšanie, rovnako ako džem z pomarančov alebo dokonca paradajok. Nebojte sa experimentovať, výsledok stojí za to!