Sladký štart nového dňa

Ráno do seba potrebujeme dostať príval novej energie a pre mnohých z nás sú to práve sladké raňajky, čo naštartuje nový deň. Sladký domáci koláč môže byť vítanou zmenou od bežných raňajok a spolu s hrnčekom dobrej kávy alebo obľúbeného čaju vytvorí príjemný začiatok dňa.

Ak chcete, aby vám energia z raňajok vydržala až do ďalšieho jedla, zvoľte buchtu z celozrnnej múky alebo koláč do formy s náplňou obsahujúcou dostatok bielkovín, ako je napríklad tvaroh alebo jogurt.

Pokiaľ si raňajky beriete so sebou do práce či na cestu, zvoľte koláč, ktorý sa ľahko prenáša a cestou neutrpí vážne škody. Ideálne sú koláče z lístkového cesta alebo mriežkové koláče .

Netradičné suroviny hrajú prím

Nebojte sa použiť pri príprave cesta neobvyklé suroviny, ktoré by ste možno do sladkého múčnika nikdy nedali. V posledných rokoch rastie obľuba koláčov s chuťovo výrazným korpusom, ktorý docielite obohatením obyčajného piškótu o niektorý z druhej zeleniny či ovocia. Môžete si tak pochutnať napríklad na koláči s červenou repou alebo lahodných múčnikoch z tekvice hokkaido .

Pokiaľ máte svoj osvedčený recept na domáci ovocný koláč, môžete ho ozvláštniť napríklad bohatou krémovou polevou zo smotanového syra. Pomocou tohto triku urobíte aj z obyčajnej buchty luxusný dezert, za ktorý sa nemusíte hanbiť ani na rodinnej oslave.

Naspäť k tradíciám

Tiež najlepší tvarohový koláč široko ďaleko vedela vaša babička? Dôvod je jednoduchý - skôr sa robilo všetko poctivo a dlhší čas strávený v kuchyni nikomu veľmi nevadil. Zatiaľ čo dnes sa zameriavame na skôr jednoduché recepty na múčniky a uchyľujeme sa k instantným cestám, polevám v prášku a hrnčekovým dezertom bez váženia, naše babičky si dali s prípravou múčnika na čas a aj to stálo za to.

Skúste sa raz neponáhľať a vychutnajte si čas strávený pečením vášho obľúbeného koláča rovnako ako jeho konzumáciu. Nájdite vaše obľúbené sladké recepty, nakúpte kvalitné suroviny, nazbierajte čerstvé ovocie zo záhradky a upečte dobrotu, na ktorej si pochutí celá rodina. Môžete vyskúšať napríklad tradičné posvietenské koláče a ak vás čaká väčšia spoločnosť, pripravte to najlepšie pečivo , ktoré sa rozplýva na jazyku.