Máte chuť na šťavnatý kúsok hydiny a zároveň potrebujete pohostiť celú rodinu? Stavte na tradičný obed s husou ako hlavným chodom!

Ako pripravovať husacie mäso

Husacie mäso je ťažšie ako kuracie, ale o to lahodnejšie má chuť. Rovnako ako u iných druhov mäsa aj hus možno spracovať celé - vynikajúca je poctivá husacia polievka s knedličkami, predjedlá a chuťovky z vnútorností ako je husacia paštéta, alebo pochúťky z husacej pečene. Nesmieme zabudnúť ani na husiu masť, ktorá je chuťovo výraznejšia ako obyčajná bravčová masť. No a konečne husacie mäso, najčastejšie pečené, je ozdobou mnohých sviatočných tabúľ.

Husacie mäso sa najlepšie hodí na pečenie . Vďaka vyššiemu obsahu tuku sa nepripaľuje a masť, ktorá sa z husi postupne odlučuje, sa skvele hodí na polievanie pečienka počas prípravy.

Môžete pripraviť aj jednotlivé časti husi zvlášť - husie stehná alebo prsia sú vynikajúce aj pripravené na panvici so zeleninou.

Tradičné husie hody v českej a moravskej kuchyni

Pečená hus patrí k tradičným českým sviatočným pokrmom. Najčastejšie sa pečie Svätomartinská hus na sviatok 11.11., ale výnimkou nie je ani Štefanská hus pečená na 2. sviatok Vianočný, teda 26.12.. Vďaka svojej veľkosti je hus ideálnym kusom mäsa, ak pripravujete jedlo pre veľkú spoločnosť . V prípade pečenej husi si každý príde na svoje - môžete si vybrať od chudších husích pŕs až po do chrumkava vypečenú mastnú kožičku.

Z husi sa počas pečenia uvoľňuje veľké množstvo masti, ideálnou prílohou sú teda knedle , ktoré prebytočný tuk dobre nasajú. No ak trávenie je najlepšou voľbou pivo, ktoré ide s chuťou husacích pochúťok ruka v ruke.