Klasické neplnené

Okrem rozlíšenia podľa tvarov, ich môžeme diferencovať aj zložením. Existujú vyrobené z bielej i celozrnnej múky alebo dokonca zo zemiakov. Väčšinou sú vyrábané zo semolinovej múky, tj krupice z tvrdej pšenice. Niektoré sú vaječné a iné bez vajec.

Medzi tie najznámejšie patria:

  • okrúhle (spaghetti, spaghettini, bucatini, špecle)
  • ploché širšie rezance (tagliatelle, fettuccine, pappardelle, pizzoccheri)
  • rúry a kolienka (penne, rigatoni, cannelloni)
  • mašličky (farfalle)
  • vretená (fusilli)
  • halušky (gnocchi, radiatori)
  • okrúhle (rotelle)
  • mušle (cavatel, orecchiette)
  • pláty (lasagne)

Ako slávne kombinácie môžeme uviesť spaghetti bolognese, cestoviny carbonara či skvelé zapečené lasagne . K neplneným cestovinám môžeme zvoliť rôzne druhy omáčok od syrových, cez zeleninové, k mäsovým. Pozrite sa na najlepšie recepty s cestovinami .

Skúste si urobiť aj domáce gnocchi podľa nášho návodu , naozaj to za to stojí. Bude to z poctivých surovín!

Najznámejšie plnené

  • Ravioli
  • Tortellini
  • Canelloni (závitky, ktoré je možné naplniť)
  • Cappelleti (malé plnené klobúčiky)

Ravioli sú nesušeným druhom cestovín, ktoré sú plnené špenátom a ricottou, syrmi, bylinkovou zmesou alebo napríklad údeným lososom.

Tortellini sú tiež plnené obľúbenou kombináciou špenátu a riccoty, ale aj zeleninovou či mäsovou zmesou, smotanou a syrom.

Do vývaru ako stvorené

  • Alfabetti: abeceda a čísla
  • Anellini malé krúžky
  • Farfalline (mini mašľa)
  • Capellini tagliati (tenké krátke špagety)
  • Conchigliette (mušličky)
  • Peperini (guličky a kocky)
  • Stelline (hviezdičky)