Uplatnenie brokolice v kuchyni

Môžete si ju dopriať po celý rok, a to vďaka hybridným odrodám, ktoré sa môžu pestovať počas celého roka. Pre najvyššie zachovanie živín ju môžete zjesť aj v čerstvej podobe, tzv. RAW. Dá sa z nej urobiť napríklad polievka.

Tepelne upravená však chutí lepšie. Jej štruktúra sa stáva vláčnejšou a zároveň sa môže lepšie dochutiť. Ak chcete zachovať čo najviac vitamínov pri tepelnej úprave, najvhodnejšie je zvoliť varenie v pare.

Okrem ich ružičiek sú jedlé aj jej listy a hlúb, ktoré sú nielen veľmi chutné, ale aj zdravé.

Úžasné recepty na brokolicové dobroty

Z tipov na tepelné spracovanie odporúčame recepty na brokolicové polievky . Môžu byť obohatené o zemiaky či inú zeleninu. Doplniť ich môžete smotanou, rozmixovať alebo zanechať štruktúru.

Zaiste vás oslovia zapečené jedlá. Je to rýchle a chutné. Ak hľadáte novú múzu, skúste recepty so zapečenou brokolicou .

V neposlednom rade sa dá využiť aj ako chutná a zdravá príloha. Pozrite sa na tipy, ako brokolicu využiť v prílohách .

Nutričné hodnoty a obsah vitamínov a minerálov

Surová brokolica nutričné hodnoty na 100 g
Obsah kalórií 36 kcal
Energetická hodnota 138 kJ
Bielkoviny 3 g
Sacharidy 6 g
z toho cukry 2 g
Tuky 0,2 g
Vláknina 3 g
Voda 90 g

Okrem toho, že je bohatá na vitamíny A, B1, B2, B9, C a E, obsahuje aj minerály. Z nich je zastúpený horčík, vápnik, draslík, fosfor a síra.