Ako si bravčové mäso pripraviť

Výborný bravčový guláš si môžete urobiť z stehna, pliecka aj bôčika. Vyskúšajte naše recepty na rôzne druhy gulášov . Ďalej je stehno vhodným variantom na výrobu domácej šunky, rolád alebo údenia.

Pečenie využijete na vyprážanie, minútky, dusenie aj pečenie. Údiť z nej tiež môžete.

Z bravčovej sviečkovej si môžete urobiť výbornú minútku az pečienka lahodný pečený flak mäsa.

Krkovica je prerastenejšia časť mäsa, ale zato veľmi chutí. Môžete si ju upiecť, usmažiť z nej rezne alebo naložiť do marinády a ugrilovať.

Ak milujete rôsoly, jaternice a tlačenky, môžete využiť hlavu, lalok, nohy a kolená prasaťa.

Bravčové mäso a zdravie

Hlavným pozitívom je bohatá dávka proteínov. Tie sú nevyhnutné pre každého človeka as fyzickou aktivitou by mal príjem proteínov úmerne narastať.

Z vitamínov je v bravčovom mäse zastúpený vitamín B1, B3, a B6. Skupinu minerálov zastupujú železo, fosfor, selén a zinok.

Hoci je bravčové mäso bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a bielkovín, obsahuje aj škodlivý cholesterol. Ako už iste vieme, nie je práve priateľom so srdcom a cievami. Jeho nárast v krvnom obehu môže spôsobiť infarkt myokardu, mŕtvicu alebo aterosklerózu.

Recepty, na ktorých si pochutnáte

Z bravčového mäsa sa dajú okrem výborných rezňov urobiť aj skvelé špízy, grilované alebo zapečené špeciality, pokrmy z mletého mäsa alebo ho možno aj zavariť.

Pozrite sa na naše tipy na zaváranie bravčového mäsa . A čo ho treba skombinovať so smotanou? Pozrite na naše recepty na bravčové mäso so smotanou .