Tiež máte radi čas letného grilovania?
Milujete, keď prostredie vašej záhrady prevonia opekané mäso? Potom neváhajte a pripravte si grilované kotlety.
Tie sú na grilovanie ako stvorené. Vďaka krátkym mäsovým vláknam sú kotlety pomerne skoro urobené a pri správnom postupe zostávajú šťavnaté. Určite si kotlety vopred naložte do marinády, ktorá môže byť aj ostrejšie.
Grilovaná bravčová kotleta
Marinádu na kotlety pripravujeme vždy hustejšie, pred grilovaním ju z mäsa zotrieme, aby nestekala. Správne ugrilované kotlety majú Zahnednuté kôrku a vo vnútri je ružovkasté, ale prepečené mäso.
INGREDIENCIE
- bravčová kotleta bez kosti
- zmes farebného celého čierneho korenia
- vetvičky rozmarínu
- 3 strúčiky cesnaku
- olej
POSTUP
- Bravčovú kotletu opláchneme a zbavíme blán.
- V mažiari najemno rozdrvíme zmes farebného celého čierneho korenia. Ak nemáme mažiar, potom korenie namelieme na mlynčeku na korenie.
- Korenie dáme do misky, pridám soľ, prelisovaný cesnak, rozmarín a všetko zalejeme olejom.
- Zmes v miske premiešame a vložíme do nej pripravené plátky bravčové kotlety.
- Necháme asi 2 hodiny v chlade marinovať.
- Potom mäso vyberieme, osušíme utierkou a vložíme na rozpálený gril.
- Grilujeme po oboch stranách asi 7 minút, pričom mäso potierame marinádou.
- Podávame s hranolčekmi a čerstvou zeleninou.
Objavte podobné tipy
Grilované jahňacie kotlety
Chce váš maškrtný jazýček ochutnať naozajstnú delikatesu? Potom neváhajte a ugrilujte si jahňacie kotlety.
INGREDIENCIE
- jahňacie kotlety podľa počtu osôb
- cesnak
- čerstvé lístky bazalky
- olej
- maslo
- mleté čierne korenie
- soľ
POSTUP
- Jahňacie kotlety opláchneme a osušíme.
- Prelisujeme cesnak a bazalku nasekáme nadrobno a vložíme do misky.
- Pridáme po kvapkách olej a miešame tak dlho, až nám vznikne krémová pasta.
- Jahňacie kotlety osolíme, okoreníme a potrieme cesnakovou pastou.
- Predhrejeme gril a na rozpálený rošt vložíme jahňacie kotlety.
- Grilujeme domäkka.
- Podávame so zeleninovým šalátom.
Grilované kotlety z diviaka
Čo takto pre zmenu spestriť jedálniček niečím menej tradičným? Grilované kotlety z diviaka toto bezpochyby spĺňajú. Keď je doplníte grilovanou zeleninou, máte o chuťový zážitok postarané.
INGREDIENCIE
- kotlety z diviaka
- soľ
- pivo
- provensálske korenie
- korenie
POSTUP
- Pripravíme si kotlety z diviaka, ktoré umyjeme, osušíme a mierne naklepeme.
- Potrieme olejom, okoreníme a necháme v chladničke aspoň jeden deň odležať.
- Potom kotlety z diviaka grilujeme na rozpálenom grile, pričom je potierame zmesou piva, soli a provensálskeho korenia.
- Podávame s grilovanou zeleninou.
Ku grilovaným kotletám môžeme podávať a tiež väčšinou podávame len chlieb. Hotové, dobre prepečené kotlety možno ale ešte horúce dochutiť.
Použiť k tomu možno strúhaný alebo rozdrobený syr, ktorý sa ich teplom čiastočne rozpustí, posypať chrenom alebo spoločne s nimi ugrilovať niektorý druh zeleniny či ovocia. Obľúbenou prílohou sú samozrejme rôzne zeleninové prílohy z čerstvej zeleniny alebo šaláty.
Grilovať možno všetky druhy mäsa, napríklad v obľúbenom špíze. Podávajte ich s chlebom, horčicou a zeleninou.