6 inšpiratívnych receptov na polievky zo žihľavy alebo pustite zelenú farbu do vášho taniera!

Bazalka, rozmarín, tymian či saturejka.

V kuchyni používame veľké množstvo najrôznejších byliniek.

Bylinky je možné používať nielen na dochutenie pokrmov, ale aj ako základ jedla, napríklad polievky.

Inšpirujte sa našimi receptami na žihľavovú polievku!

Skvele chutí a dodá vám aj množstvo zdraviu prospešných látok.

Jarná žihľavová polievka

Pokiaľ sa z nejakého dôvodu vyhýbate mliečnym výrobkom, tak táto polievka sa dá pripraviť aj bez šľahačky. Jej chuť bude rovnako lahodná!

Ingrediencie:

  • 4 šálky čerstvých mladých žihľav
  • 1/2 šálky šalotky
  • 1/2 šálky zeleru
  • 2-3 zemiaky
  • 4 šálky kuracieho vývaru
  • 2 šálky vody
  • 1 a 1/2 PL čerstvej citrónovej šťavy
  • 3 PL šľahačky
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 bobkový list
  • 1 čajová lyžička masla
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V hrnci priveďte do varu osolenú vodu.
  2. Vhoďte doň žihľavy a blanšírujte ich po dobu približne 2 minút.
  3. Potom žihľavy preneste z vriacej vody do misky s ľadovou vodou.
  4. Odrežte zo žihľavy silnejšie stonky.
  5. V hrnci zohrejte olivový olej a orestujte na ňom nakrájanú šalotku a zeler, približne 5 minút.
  6. Pridajte do hrnca nakrájané zemiaky, kurací vývar, bobkový list a tymián.
  7. Priveďte do varu a varte približne 5 minút.
  8. Žihľavy pokrájajte a pridajte ich tiež do hrnca.
  9. Zalejte všetko dvoma šálkami vody a varte všetko na miernom ohni za občasného miešania približne 15 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  10. Vyberte z hrnca bobkový list a zmes pomocou ponorného mixéra rozmixujte dohladka.
  11. Pridajte citrónovú šťavu, šľahačku a dochuťte soľou a korením.

Žihľavová polievka sa servíruje posypaná čiernym korením a ozdobená vetvičkami mäty.

Polievka pripravená z čerstvých žihľavy ozdobená mätou
zdroj: simplyrecipes.com

Jemný žihľavový krém

Táto svieža zelená krémová polievka môže byť veľmi zdravou a chutnou večerou. Ak chcete docieliť hustejší krém, pridajte viac zemiakov či prípadne aj ďalšiu zeleninu ako mrkva, petržlen alebo zeler.

Ingrediencie:

  • 2 šálky čerstvých mladých žihľav
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 2 šálky vody
  • 1 kocka bujónu
  • 1 PL čerstvej citrónovej šťavy
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Žihľavy prepláchnite a odstráňte z nich silnejšie stonky.
  2. V hrnci zohrejte olej a dajte naň zosklovatieť nakrájanú cibuľu.
  3. Potom pridajte aj prelisovaný cesnak a nechajte ho rozvoňať.
  4. Pridajte do hrnca nakrájané zemiaky, vývar pripravený z bujónu a vodu.
  5. Dôkladne premiešajte, prikryte pokrievkou a nechajte variť približne 10 minút.
  6. Keď zemiaky trochu zmäknú, pridajte do hrnca pokrájané listy žihľavy a varte približne minútu.
  7. Pridajte citrónovú šťavu a všetko rozmixujte za pomoci ponorného mixéra.
  8. Dochuťte soľou a korením.

Krém zo žihľavy servírujte pokvapkaný olivovým olejom a posypaný semienkami.

Miska s polievkou zo žihľavy podávaná so semienkami a olivovým olejom
zdroj: veganonboard.com

Zo žihľavy nemusíte vždy pripravovať len polievku, do jedálnička je možné ju zakomponovať aj inak. Pozrite sa na naše ďalšie recepty zo žihľavy !

Smotanová polievka z mladých žihľav, póru a zemiakov

Chuť žihľavy sa veľmi dobre snúbi so šľahačkou či smotanou. Vyskúšajte ich kombináciu v tejto lahodnej polievke!

Ingrediencie:

  • 2 šálky čerstvých mladých žihľav
  • 4 póry
  • 3-4 zemiaky
  • 1 šálka šľahačky
  • 4 šálky kuracieho vývaru
  • 1/3 šálky kôpru
  • 2 PL masla
  • olivový olej
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Pór umyte a jeho bielu časť nakrájajte na kolieska.
  2. Následne ho do mäkka povarte v hrnci, v ktorom ste rozpustili maslo a troškou oleja.
  3. Potom k póru pridajte na kocky nakrájané zemiaky, zalejte vývarom a varte v hrnci zakrytom pokrievkou domäkka, približne 20 minút.
  4. V medziobdobí si v hrnci s horúcou vodou a následne v miske so studenou vodou blanšírujte žihľavy.
  5. Keď zemiaky zmäknú, pridajte do hrnca žihľavy, kôpor, šľahačku a korenie.
  6. Premiešajte a následne ponorným varičom alebo za pomoci kuchynského robota rozmixujte do podoby hladkého pyré.

Žihľavová polievka s pórom a zemiakmi sa podáva s čerstvým pečivom a ozdobená kyslou smotanou.

Misky so sviežo zeleným žihľavovým krémom, ozdobené bylinkami a kvetmi
zdroj: dishnthekitchen.com

Žihľavová krémová polievka so slaninou

Táto polievka nemusí byť vždy len pre vegetariánov. Je možné do nej jednoducho pridať kúsky slaniny či údeného mäsa.

Ingrediencie:

  • 4 šálky čerstvých mladých žihľav
  • 200 g slaniny
  • 1 cibuľa
  • 3 zemiaky
  • 1/3 karfiolu
  • niekoľko ružičiek brokolice
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 šálky šľahačky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 PL masla
  • čerstvá šťava z jedného citróna
  • 1 čajová lyžička dijonskej horčice
  • 1 bobkový list
  • tymian
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V hrnci zohrejte maslo a domäkka na ňom povarte nakrájanú cibuľu, zemiaky, karfiol a brokolicu, približne 6-7 minút.
  2. V medziobdobí si nakrájajte na kocky slaninu a orestujte ju na panvici.
  3. Následne pridajte prelisované strúčiky cesnaku, bobkový list, vývar, horčicu, soľ a korenie.
  4. Všetko dôkladne premiešajte a priveďte do varu.
  5. Varte približne 10-15 minút, kým nebudete zelenina mäkká.
  6. V medziobdobí si umyte žihľavy, odstráňte z nich silnejšie stonky a pomocou horúcej a následne studenej vody ich blanšírujte.
  7. Potom listy žihľavy pridajte do hrnca a povarte 1-2 minúty.
  8. Prilejte citrónovú šťavu a ponorným mixérom alebo kuchynským robotom rozmixujte dohladka.
  9. Do pyré následne pridajte šľahačku a tymian.
  10. Ochutnajte a prípadne ešte dosoľte.
Polievka zo žihľavy s orestovanou slaninou
zdroj: irenamacri.com

Na jar si môžete uvariť nielen polievku zo žihľavy. Načerpajte inšpiráciu z našich rozmanitých receptov na jarné polievky !

Polievka zo žihľavy a cukety so slnečnicovými semienkami

Ak chystáte polievku ako súčasť jarného menu pre hostí, ozdobte ju kvetmi jedlých kvetov a semienkami. Gurmánsky zážitok bude dokonalý.

Ingrediencie:

  • 2 šálky čerstvých mladých žihľav
  • 1 cuketa
  • 4 zemiaky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • slnečnicové semienka
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Cuketu a zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky.
  2. Umyte žihľavy a odstráňte z nich väčšie stonky.
  3. Nakrájané zemiaky, cuketu, žihľavy a prelisovaný cesnak vložte do hrnca a zalejte vývarom.
  4. Priveďte zmes do varu, priklopte pokrievkou a varte približne 15 minút, kým cuketa a zemiaky zmäknú.
  5. Rozmixujte za pomoci ponorného variča alebo kuchynského robota dohladka.
  6. Dochuťte soľou a korením.

Hotová žihľavová polievka sa posype orestovanými slnečnicovými semienkami.

Žihľavový krém so slnečnicovými semienkami a cuketou
zdroj: simplybeyondherbs.com

Na jar sú lúky plné púpav. Aj z nich sa dajú pripraviť veľmi chutné pokrmy. Inšpirujte sa našimi receptami z púpavy 10-krát inak.

Zeleninová polievka so žihľavami

Polievka so žihľavami nemusí mať vždy iba typickú podobu krému. Možno ich pridať aj do klasického vývaru so zeleninou.

Ingrediencie:

  • 2 šálky čerstvých mladých žihľav
  • 6 baby zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 menší zeler
  • 3 stopkaté zelery
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 pór
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 bobkový list
  • jarná cibuľka
  • kôpor
  • petržlenová vňať
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V hrnci rozohrejte olej a následne doň pridajte nakrájanú zeleninu, teda cibuľu, mrkvu, petržlen, pór, zeler, stopkový zeler.
  2. Zeleninu restujte približne 5 minút, pridajte prelisovaný cesnak a povarte ďalšie 2 minúty.
  3. Prilejte do hrnca približne dva a pol litra vody a pridajte bobkový list.
  4. Ľahko osoľte a priveďte do varu.
  5. Varte v zakrytom hrnci približne 30-35 minút.
  6. Pridajte do hrnca celej baby zemiaky a varte ešte približne 10 minút, kým budú zemiaky aj ostatná zelenina úplne mäkké.
  7. Nakoniec pridajte pokrájané žihľavy, ktoré ste predtým blanšírovali.
Polievka pripravená zo zmesi zeleniny a žihľavy
zdroj: houseandgarden.co.uk

Prečo zaradiť žihľavu do svojho jedálnička?

Na žihľavu má väčšina z nás nie príliš príjemné spomienky z detstva, kedy nám stretnutie s ňou takmer vždy spôsobilo typické popálenie, svrbenie a vyrážku. Žihľava sa ale už niekoľko storočí využíva aj v liečiteľstve, kozmetike i kuchyni. Nášmu organizmu totiž prináša množstvo pozitívnych účinkov. Tie sú najvýraznejšie predovšetkým pri čerstvých mladých rastlinách.

Z hľadiska vitamínov je žihľava bohatá predovšetkým na vitamíny C, A a K, ďalej obsahuje aj množstvo minerálov, ako je železo, fosfor, horčík, kremík a vápnik. Z hľadiska liečivých účinkov je známe použitie tejto byliny pri chudokrvnosti či problémoch s kĺbmi. V neposlednom rade má priaznivý vplyv aj na detoxikáciu krvi a celého organizmu.

Žihľavu možno použiť nielen na polievku

Okrem rozmanitých polievok je možné zo žihľavy pripravovať aj ďalšie pokrmy. Nielen na Veľkú noc ich môžete pridávať do plnky, spestriť nimi môžete tiež najrôznejšie šaláty či nátierky. Z hľadiska nápojov si zo žihľavy môžete pripraviť veľmi chutný čaj. Najrôznejšie výskumy navyše dokazujú, že jeho pravidelné pitie je pre náš organizmus veľmi prospešné.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.