Knedle zo sliviek: najlepšie recepty na sladkú dobrotu

Tiež sa vám zbiehajú slinky už po prečítaní nadpisu?

Slivkové knedle neodmysliteľne patrí konci leta a začiatku jesene, kedy prebieha zber ovocia.

Spôsobom servírovanie a druhom cesta sa tento typicky český pokrm líši v každom regióne, alebo takmer v každej rodine.

My vám prinášame 3 jednoduché recepty na slivkovej knedle. Inšpirujte sa.

Slivkové knedle z tvarohového cesta

ingrediencie:

  • 25 dkg mäkkého tvarohu
  • 25 dkg hrubej múky
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica masla alebo rastlinného tuku
  • 1 lyžica cukru
  • štipka soli
  • 4 lyžice mlieka
  • slivky

postup:

  1. Tvaroh, vajcia, tuk, cukor a štipku soli vymiešame dohladka a zriedime mliekom.
  2. Po pridaní hrubej múky spracovávame do tej doby, než prestane cesto lepiť.
  3. Podľa potreby môžeme pridať trochu mlieka, ak je cesto príliš tuhé, s opačným problémom pomôže trocha múky.
  4. Z cesta vypracujeme valček a odkrajujeme kúsky, do ktorých balíme slivky.
  5. Riadne zabalené knedle rovno varíme v osolenej vode päť až sedem minút.
  6. Podávajú sa teplé, posypané cukrom sa sypaným tvarohom alebo makom a prelievanie rozpusteným maslom.

Slivkové knedle z kysnutého cesta

Kysnuté slivkovej knedle

ingrediencie:

  • 60 dkg hrubej múky
  • 1 vajce
  • 2,5 -3 dl vlažného mlieka
  • 1 lyžička soli
  • 1 kocka droždia
  • 1 lyžička cukru
  • slivky

postup:

  1. Do menšej nádoby pripravíme kvások: droždie, cukor, 1 lyžica múky a 3 lyžice vlažného mlieka.
  2. Zmiešame si zvyšnú múku so soľou a až kvások vzíde, spojíme obe zmesi dohromady.
  3. Pridáme vajce a mlieko a cesto spracovávame dohladka.
  4. Potom ho prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 45 – 60 minút.
  5. Nakysnuté cesto na doske rozdelíme na menšie kúsky, do ktorých zabalíme slivky. Pripravené knedle môžeme ešte nechať na doske prikryté utierkou dokysnúť.
  6. Varíme je vo vriacej vode približne 12 minút a po chvíli je vareškou obrátime.
  7. Po vybratí je prepichneme vidličkou, aby z nich mohla uniknúť para.
  8. Servírujeme posypané cukrom a poliate rozpusteným maslom alebo napríklad so sladkým jogurtom.

slivkovej knedle

Slivkové knedle z krupicovej kaše

ingrediencie:

  • 4 dl mlieka
  • 12 dkg pšeničnej krupice
  • 20 dkg hrubej múky
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 1 lyžica cukru
  • slivky

postup:

  1. Uvaríme hustú kašu z krupice a mlieka.
  2. Po vychladnutí pridáme vajce, soľ, cukor a hrubú múku a vypracujeme hladké nelepivé cesto.
  3. Lyžicou namočenou v múke odtrhávame z cesta kúsky, z ktorých obaľujeme slivku a ihneď knedle varíme v osolenej vode približne 7 minút.
  4. Pred servírovaním je prepichneme a podávame za tepla s cukrom, tvarohom a rozpusteným maslom.

Pri podávaní môžete okrem tvarohu, jogurtu a práškového cukru skúsiť napríklad čokoládové sypania, kakao alebo rôzne druhy sladkých ovocných sirupov. Chuti sa medze nekladú.

Chutnalo? Pak určitě doporučujeme i recepty na další ovocné knedlíky. Dobrou chuť.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.