Recepty na knedle zo sliviek 5x inak, ale vždy lahodne

V sezóne čerstvých sliviek sa bez nich nemožno zaobísť.

Je ich mnoho druhov – podľa zvoleného typu cesta.

Tie najpreverenejšie recepty sa dedili od babičiek. O čom že je reč?

Áno, uhádli ste – o slivkových knedle . Päť najlepších receptov sa dozviete práve tu!

Slivkové zemiakové knedle

Zemiakové knedle majú svojich priaznivcov naprieč republikou aj generáciami. Pokiaľ patríte medzi nich a máte radi sladké aj slané varianty, je tento recept práve pre vás. Slivkové knedle zo zemiakového cesta sú jednoducho klasika.

INGREDIENCIA

  • 1 kg zemiakov
  • soľ
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 120 g hrubej krupice

POSTUP

  1. Zemiaky uvarte a počkajte, až vychladnú.
  2. Suché ich olúpte a nastrúhajte na jemno
  3. Pridajte ostatné ingrediencie, premiešajte a vytvorte cesto
  4. Vyvaľkajte 3 valčeky, odkrajujte plátky, do nich vložíte švestičky.
  5. Varte vo vriacej vode, pomaly, asi 20 minút.
rozpolená zemiaková knedľa plnená slivkou
Zdroj: all-thats-jas.com

Slivkové knedle z krupicovej kaše

Krupicovú kašu deti jednoducho milujú. Aj dospelí pre ňu často majú slabosť a radi si zaspomínajú na bezstarostné detstvo. A čo tak pripraviť z nej sladké knedle?

INGREDIENCIA

  • 3/4 l mlieka
  • 200 g detskej krupičky
  • 1 vajce
  • 500 g hrubej múky
  • 2 lyžice cukru múčka
  • štipka soli

POSTUP

  1. Uvarte krupicovú kašu a nechajte vychladnúť.
  2. Zmiešajte kašu so zvyškom ingrediencií, výsledkom by malo byť nelepivé cesto.
  3. Utvorte valčeky, odkrajujte plátky, do každého zabaľte slivku (ak chceme menšie knedličky dáme len polovicu slivky).
  4. Varte vo vriacej vode 5 minút
  5. Na tanieri môžete knedle preliať maslom a posypať škoricou.
Knedličky so slivkami a ovocím
Zdroj: nomadparadise.com

Slivkové knedle z tvarohového cesta

Tieto domáce slivkové knedle sú vďaka tvarohu ľahko stráviteľné a plné cenných bielkovín.

INGREDIENCIA

  • 1 mäkký tvaroh
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • štipka soli

POSTUP

  1. Tvaroh, múku, vajcia i soľ vymiešajte na vláčne cesto.
  2. Z cesta vytvorte 3 až 4 valce.
  3. Z nich odkrajujte plátky, na každý položte slivku a starostlivo zabaľte
  4. Varte 8-10 minút.
Slivkové knedle z tvarohového cesta sa rozplývajú na jazyku
Zdroj: pinterest.com

TIP: Ak vás zaujal práve tento variant sladkých knedlí, pozrite sa na ďalšie recepty na knedle z tvarohového cesta .

Kysnuté knedle zo sliviek s makom

Hľadáte recept na tie najlepšie slivkové knedle? Tu je! Kysnuté cesto síce zaberie trochu času, ale výsledok rozhodne stojí za to.

INGREDIENCIA

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 balíček droždia
  • 250 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 1 lyžica cukru
  • štipka soli
  • slivky
  • mletý mak
  • 250 g masla
  • cukor múčka

POSTUP

  • Múku preosejte do misy, urobte do nej jamku a do nej rozdrobte droždie, zasypte cukrom a zalejte tromi lyžicami vlažného mlieka
  • Nechajte vzísť kvások
  • Potom prilejte zvyšok mlieka, pridajte vajcia a soľ a premiešajte na hladké cesto
  • Nechajte ho na teplom mieste približne hodinu vykysnúť
  • Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenom povrchu na hrubší plát
  • Z neho vykrajujte kolieska
  • Do každého zabaľte slivku a vytvorte knedlíček
  • Knedličky varte vo vriacej osolenej vode pokiaľ nevyplávajú na hladinu
  • V malom hrnci nechajte rozpustiť maslo
  • Hotové knedle posypte makom zmiešaným s cukrom a prelejte maslom
slivkové knedle z kysnutého cesta
Zdroj: pinterest.com

Nechce sa vám cesto na knedle hnevať ručne? Na jeho ľahké vypracovanie poslúži elektrický hnetač. Viac o elektrických šľahačoch a hnetačoch v našej recenzii .

Slivkováky zo spareného cesta

Jednoduchší variant páleného cesta. Pripravte si ľahké a rýchle, nekysnuté slivkové knedle.

INGRADIENCIA

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • 1 lyžica masla
  • štipka soli
  • slivky

POSTUP

  • V hrnci ohrejte mlieko a nechajte v ňom rozpustiť lyžicu masla
  • Múku zmiešajte so soľou a zalejte horúcim mliekom
  • Premiešajte a zakryte pokrievkou, nechajte desať minút spariť
  • Potom vypracujte na hladké cesto
  • Vytvorte valčeky az tých odkrajujte plátky
  • Do každého plátku zabaľte slivku a krúživými pohybmi v ruke vytvorte knedlíček
  • Knedličky varte vo vriacej osolenej vode pokiaľ sami nevyplávajú na hladinu
Knedle preliate smotanou
Zdroj: smittenkitchen.com

Tip y na servírovanie

  • Knedle posypte strúhaným tvrdým tvarohom, práškovým cukrom a prelejte rozpusteným maslom
  • Ďalším tradičným variantom je makovo-cukrový posyp
  • Skvelou obmenou môže byť opražená strúhanka s cukrom a plátkami mandlí
  • Ak hľadáte niečo naozaj luxusné pripravte si sladkú omáčku – ohrejte smotanu, pridajte do nej cukor podľa chuti a vanilku
  • Na tanieri môžete knedle ozdobiť vetvkou mäty, lístkami medovky alebo rebríčka
  • Úplnú dokonalosť dosiahnete jedlými kvetmi.

Ste na sladké a zároveň knedlový typ? V tom prípade vám odporúčame naše ďalšie recepty na ovocné knedle .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.