Ako leštiace látky fungujú?

Leštiace látky sa nanášajú ako prášková alebo tekutá vrstva na produkt mechanickými procesmi, čo môže byť striekanie, miešanie alebo máčanie. Po rovnomernom nanesení náteru na produkt sa náter stabilizuje sušením, zahriatím, chladením alebo zmrazením , čo pomáha predĺžiť životnosť produktu. Tieto látky vytvárajú lesklý, hladký povrch, ktorý poskytuje ochrannú bariéru odolnú proti vlhkosť i. Povlak pomáha konzervovať potravinárske výrobky tým, že uzamyká vnútornú vlhkosť alebo zabraňuje ich degradácii vplyvom vonkajšej vlhkosti, čo má za následok predĺženú trvanlivosť.

Kde všade sa leštiace látky používajú?

Potravinársky priemysel

Leštiace látky sa používajú na zvýšenie estetického vzhľadu potravinárskych výrobkov zlepšením ich lesku alebo zmenou ich farby. Môžu tiež fungovať ako separačné činidlá, aby sa zabránilo prilepeniu obalov k produktom. Rôznym plodom ovocia dodávajú lesk, obmedzujú vysychanie a zabraňujú tak ich zmenšovaniu a znižovaniu hmotnosti. U zeleniny zabraňujú strate vody a zlepšujú jej vzhľad. Lesklé povrchy a povlaky sa potom aplikujú na rôzne cukrovinky, pri ktorých udržujú ich tvar a vylepšujú farbu i chuť.

Cukrársky priemysel

Cukrárska glazúra sa často používa na vytvorenie lesklého povrchu cukroviniek.

Farmaceutický priemysel

Leštiace látky sa používajú ako pomocná látka na poťahovanie tabliet a kapsúl, aby sa zlepšila ich skladovateľnosť. Zapúzdrenie sa tiež používa na ochranu liekov a riadenie ich uvoľňovania.

Ostatné priemyselné odvetvia

Vosky sa používajú v rúžoch, balzamoch na pery, zmäkčovadlách a ďalších produktoch starostlivosti o pleť.

V akých potravinách môžeme leštiace látky nájsť?

  • mliečne výrobky
  • ovocie a zelenina (pozrite sa na náš podrobný katalóg plodín , kde sa dozviete všetko dôležité o rôznych druhoch ovocia a zeleniny)
  • spracované potraviny
  • pekárenské a cukrárske produkty
  • cukríky
  • čokoláda
  • žuvačky
  • spracované orechy

Je používanie leštiacich látok v potravinách bezpečné?

Množstvo použitých leštiacich látok je stanovené predpismi a pri bežnej konzumácii by nemalo dôjsť k žiadnym významným negatívnym účinkom na naše zdravie.