Recepty na šalát z karfiolu na 5 rôznych spôsobov. Vyskúšajte ich všetky!

Máte chuť na niečo zdravé a nevšedné?

Nebaví vás stále pripravovať to isté stále dookola?

Potom sa inšpirujte našimi luxusnými receptami na karfiolové šaláty 5x inak!

Máme pre vás varianty s kuracím mäsom, slaninou aj kapustou.

Je to obzvlášť vhodný tip na letnú ľahkú večeru či desiatu.

Dobrú chuť!

Šalát z pečeného kurčaťa, cíceru a karfiolu

Tento šalát funguje ako skvelý hlavný chod a kombináciu pečeného kuracieho mäsa, karfiolu, cíceru, nakladanej červenej cibule, olív a rukoly jednoducho nemožno odolať!

INGREDIENCIA

  • 8 vykostených kuracích stehien bez kože
  • 1 stredne veľký karfiol nakrájaný na 5 cm ružičky
  • 5 lyžíc extra panenský olivový olej
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 1/2 malé červené cibule, pozdĺžne rozpolené a nakrájané priečne na tenké plátky
  • 3 lyžice šampanského octu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 2 šálky cíceru
  • 1/4 šálky zelených olív, vykôstkovaných a nakrájaných na štvrtky
  • 1/4 šálky čerstvých listov petržlenu
  • 5 šálok rukoly

POSTUP

  1. Umiestnite rošty do hornej a dolnej tretiny rúry a zohrejte rúru na 220 °C.
  2. Kurča a karfiol rozprestrite v jednotlivých vrstvách na samostatné veľké plechy na pečenie s okrajom.
  3. Ku kurčaťu aj karfiolu pridajte vždy po lyžici oleja, lyžičke soli a trochu korenia.
  4. Plech s kuraťom umiestnite do hornej tretiny rúry a karfiol do dolnej tretiny a pečte, kým karfiol nezezlátne a kura nedosiahne 74 stupňov Celzia, asi 20 až 25 minút.
  5. Kurča zakryte fóliou, aby zostalo teplé.
  6. Medzitým zmiešajte cibuľu s octom a 1/4 lyžičky soli v malej miske.
  7. Nechajte odležať, kým cibuľa nezmäkne a nezružovie, 10 až 12 minút.
  8. Cibuľa sceďte a tekutinu si nechajte v miske.
  9. Rozšľahajte horčicu, 1/4 lyžičky soli a trochu korenia do tekutiny scedené z cibule.
  10. Pomaly vmiešajte zvyšné 3 lyžice oleja.
  11. Kurča nakrájajte priečne na cca 1,5 cm hrubé prúžky.
  12. Vo veľkej miske zmiešajte kura, karfiol, cibuľu, cícer, olivy a petržlenovú vňať.
  13. Prelejte dresingom a potom dochuťte soľou a korením.
  14. Pridajte rukolu a pred podávaním znova jemne premiešajte.
Pečené kuracie mäso, karfiol, cícer, nakladaná červená cibuľa, olivy a rukola, to všetko servírované na tácke s príborom.
www.finecooking.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie digestorom , kde sa dozviete všetko potrebné o týchto odsávačoch pár!

Karfiolový šalát s uhorkou a cherry paradajkami

Jednoduchý šalát, ktorý pripravíte behom chvíľu a zároveň si na ňom pochutnáte! Je to skvelá príloha, ale aj samostatná ľahká večera.

INGREDIENCIA

  • 1 stredný karfiol
  • 1/2 uhorky
  • 1 veľký alebo 2 stredné strúčiky cesnaku, prelisované
  • 3 lyžice majonézy
  • 3 lyžice farmárskeho dresingu
  • 1 až 1 1/2 šálky cherry paradajok

POSTUP

  1. Karfiol nakrájajte na malé kúsky a vložte do veľkej misy.
  2. Uhorky nakrájajte na kocky a paradajky nakrájajte na polovice alebo štvrtky, potom oboje vhoďte do misy.
  3. Na zeleninu pridajte prelisovaný cesnak
  4. V samostatnej miske zmiešajte dohromady majonézu a farmársky dresing.
  5. Zálievku pridajte na šalát a dobre premiešajte.
  6. Nechajte v chlade, kým nebudete pripravení na podávanie.
Zeleninový šalát s dresingom servírovaný v mise a ozdobený čerstvou petržlenovou vňaťou.
www.natashaskitchen.com

Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na zdravé a svieže zeleninové šaláty v 12 rôznych verziách!

Šalát z karfiolu s jogurtovo-kôprovým dresingom

Karfiol chutí skvele aj v kombinácii s kôprom. Presvedčiť sa o tom môžete v nasledujúcom recepte!

INGREDIENCIA

  • 1 karfiol
  • 1/3 červenej cibule, nakrájanej na tenké plátky
  • 1/4 šálky slnečnicových semienok

Na dresing:

  • 1 šálka odtučneného bieleho jogurtu, scedeného po dobu 1 hodiny v sitku
  • 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 lyžička jemne nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 lyžičky nasekaného čerstvého kôpru

POSTUP

  1. Karfiol rozoberte na ružičky.
  2. Priveďte k vodu v hrnci a pripravte si ľadový kúpeľ.
  3. Karfiol blanšírujte 4 minúty, len toľko, aby bol mäkký a ešte mu zostalo trochu chrumkavosti.
  4. Sceďte a ponorte ho do ľadového kúpeľa, aby sa prestal variť.
  5. V miske zmiešajte blanšírovaný karfiol s nakrájanou červenou cibuľou a slnečnicovými semienkami.
  6. Teraz si pripravte dresing.
  7. V malej miske zmiešajte jogurt, citrónovú šťavu a citrónovú kôru.
  8. Za stáleho šľahania za stáleho šľahania pomaly prikvapkávajte olivový olej, kým nebude zmes hladká a ľahko zhustnutá.
  9. Vmiešajte papriku a nasekaný kôpor.
  10. Dresing pridajte ku karfiolu a miešajte, kým sa všetko dobre nepremieša.
  11. Pred podávaním nechajte aspoň hodinu vychladiť.
Kúsky karfiolu s červenou cibuľou a dresingom, to všetko servírované na tácke.
www.foodandwine.com

Letný karfiolový šalát s vajcami, slaninou a čedarom

Tento šalát z karfiolu je úplne luxusný a pochutnajú si na ňom aj zarytí odporcovia šalátov! Výborný dresing a slanina mu navyše dodávajú ten správny šmrnc.

INGREDIENCIA

  • 1 karfiol, nakrájaný na ružičky
  • olivový olej
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 3 vajcia uvarené natvrdo, olúpané
  • 6 plátkov slaniny, opečené
  • ¼ šálky strúhaného syra čedar
  • 2 jarné cibuľky, nakrájané na tenké plátky plus ďalšie na ozdobu

Na dresing:

  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • ⅔ šálky majonézy
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • ½ lyžičky sušeného cesnaku
  • ¼ lyžičky papriky
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička soli

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  2. V miske premiešajte karfiol s olivovým olejom, soľou a korením.
  3. Rozprestrite v rovnomernej vrstve na plech vyložený papierom na pečenie.
  4. Pečte 20–25 minút, v polovici premiešajte, kým okraje karfiolu nezačnú hnednúť a ružičky nezmäknú.
  5. Vyberte z rúry, nechajte niekoľko minút vychladnúť a potom preložte do veľkej misy.
  6. Nakrájajte natvrdo uvarené vajcia na polovice a každú polovicu nakrájajte na 4 diely.
  7. Plátky slaniny nakrájajte nahrubo.
  8. Pridajte vajcia a slaninu do misy spolu s čedarom a jarnou cibuľkou.
  9. V samostatnej miske prešľahajte ingrediencie na dresing do hladka.
  10. Šalát prelejte dresingom a premiešajte, aby sa všetko dobre obalilo.
  11. Pred podávaním ozdobte extra nakrájanou jarnou cibuľkou.
  12. Užite si to!
Karfiol s vajcami, slaninou, syrom a jarnou cibuľkou v mise.
www.tasty.co

Pripravte si tiež vynikajúcu ryžu z karfiolu ako malú desiatu alebo napríklad odľahčenú večeru. Inšpirujte sa našimi receptami!

Šalát zo surového karfiolu

Tomuto receptu úplne nič nechýba! Je chrumkavý, slaný, sladký, chutný, výživný a ľahký na prípravu. Skvele sa hodí na každú grilovačku aj piknik a verte nám, že si ho zamilujete!

INGREDIENCIA

  • 1 stredný karfiol
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 šálky nakrájanej červenej kapusty
  • 1 zväzok jarnej cibuľky, bielej a zelenej časti nakrájanej na tenké plátky
  • 2 veľké stopky stopkového zeleru, nakrájané na kocky
  • 1/3 šálky nasekaných pistácií
  • 1/2 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 a 1/2 šálky mrazeného zeleného hrášku*
  • 3 medjool datle, zbavené kôstok a nakrájané na kocky

Na zálievku:

  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 1 limetka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 malá šalotka, nakrájaná na tenké plátky

POSTUP

  1. Ostrým nožom rozkrojte karfiol napoly.
  2. Listy odstrihnite a dobre umyte.
  3. Osušte a potom „ohoľte“ karfiol na super tenké plátky.
  4. Karfiol dajte do veľkej misy, posypte soľou a korením a dajte bokom.
  5. Pripravte si zálievku.
  6. Do malej misky pridajte olivový olej.
  7. Nakrájajte šalotku na tenké plátky a tie na veľké kúsky, potom pridajte do misky.
  8. Limetku nastrúhajte najemno na strúhadle nad miskou a potom ju nad miskou aj odšťavnite.
  9. Do misky nastrúhajte strúčik cesnaku.
  10. Všetko premiešajte metličkou.
  11. Dresing odložte bokom, aby šalotka zmäkla, než budete mať pripravený zvyšok šalátu.
  12. Do misy s karfiolom pridajte nahrubo nakrájanú kapustu, nakrájanú cibuľku, na kocky nakrájaný stopkový zeler, nasekané pistácie, nasekanú čerstvú petržlenovú vňať, hrášok a na kocky nakrájané datle.
  13. Šalát premiešajte, pridajte dresing a ešte raz dobre premiešajte.
  14. Podávajte pri izbovej teplote alebo vychlaďte a podávajte studené.
Kúsky surového karfiolu s kapustou, jarnou cibuľkou, stopkovým zelerom, pistáciami, petržlenovou vňaťou, hráškom, datľami a zálievkou servírovaný v šalátovej mise s vedľa položenou polovicou limetky.
www.debraklein.com

Karfiol patrí medzi kapustovitú zeleninu a je jednou z najstráviteľnejších, aj keď môže niektoré osoby nadúvať. Proti tomu však funguje jeden jednoduchý trik. Do vody, v ktorej karfiol varíte, nasypte štipku majoránu a bude po probléme.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.