Karfiol bezpochyby patrí medzi obľúbené zeleniny. Ako tepelne upravený sa najčastejšie smaží, potom zapeká ako rôzne nákypy, pridáva do polievok a niekedy aj omáčok. Studený ho poznáme nakladaný samostatne v sladkokyslom náleve alebo ako súčasť nakladaných zeleninových zmesí. Pre tentoraz si môžete vyskúšať, že karfiol je výborný aj ako základ zeleninového šalátu . Pre leto obzvlášť vhodný tip na ľahkú večeru alebo desiatu.
Karfiol patrí medzi Hlúbovitá zeleninu a je jednou z najstráviteľnejšou, aj keď môže niektoré osoby nadýmat. Proti tomu však funguje jeden jednoduchý trik. Do vody, v ktorej karfiol varíte, nasypte štipku majoránky a bude po probléme. Táto biela zelenina je skoro bez tuku a obsahuje antikarcigoneny . Je teda výborným pokrmom pri liečbe rakoviny.
Objavte podobné tipy
Karfiolový šalát s mäsom
Karfiol sa krásne dopĺňa s ďalšími chuťami. Prečo to neskúsiť zrovna s mäsom. Hodí sa predovšetkým hydinu.
ingrediencie
- 1 ks karfiolu
- 2 ks jabĺk
- 200 g kuracieho mäsa
- 100 g majonézy
- 4 lyžice smotany na varenie
- soľ
- korenie
- citrónová šťava
postup
- Karfiol povarte, ale nie do úplného zmäknutia. Musia byť ľahko chrumkavý. Rozoberte na ružičky.
- Upečte či uvarte kuracie mäso a nakrájajte na kocky.
- Jablká ošúpte a zbavte jadrovníka. Nakrájajte na kocky.
- Všetko zmiešajte vo veľkej mise. Pridajte smotanu, majonézu. Ak je potrebné pridajte soľ, korenie a šťavu z citróna.
- Podávajte s ďalšou čerstvou zeleninou.

Karfiolový šalát s vajciami
Vajíčka sú vďačnou surovinou pri varení. Použite je v jednom recepte spolu s karfiolom a uvidíte, že to bude pochúťka.
ingrediencie
- 1 ks karfiolu
- 3 ks paradajok
- 2 ks vajcia natvrdo
- 200 g tvrdého syra
- 3 lyžice hrášku
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 200 ml majonézy
- soľ
postup
- Z karfiolu otrhajte listy, umyte ho a rozdeľte na jednotlivé ružičky. Potom uvarte do polomäkka a dajte do misy.
- Vajcia a paradajky nakrájajte na mesiačiky, syr na prúžky a všetko pridajte ku karfiolu. Prisypte aj hrášok.
- Zmiešajte majonézu, soľ a šťavu z citróna. Vytvorí sa vám zálievka, ktorú polejete zmes v mise. Všetko dôkladne premiešajte.
- Pred podaním nechajte vychladiť. Môžete ho dozdobiť lístkami čerstvého šalátu.

Karfiolový šalát so syrom
Variácie so syrom je vždy obľúbená. Jeho chuť podporuje ostatné ingrediencie v jedle. Do tohto receptu môžete zvoliť typ syra, ktorý budete chcieť. Je libo Mozzarella, Gouda alebo Balkán?
ingrediencie
- 1 ks menšieho karfiolu
- 2 ks paradajok
- 2 ks jarnej cibuľky
- 1 ks šalátovej uhorky
- citrónová šťava
- 100 g syra podľa výberu
- soľ
- korenie
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica vínneho octu
- 3 lyžičky cukru
- 3 lyžičky na jemno pretlačeného cesnaku
- 1 lyžička horčičného semienka
postup
- Karfiol očistite, rozoberte na malé kúsky a uvarte v osolenej vode, do ktorej je pridané trochu citrónovej šťavy.
- Zeleninu a syr nakrájajte na menšie kúsky. Zmiešajte spolu s karfiolom.
- Pripravte si zálievku z oleja, octu, cesnaku, cukru, soli, korenia a semienka. Zalejte jej karfiol.
- Servírujte vychladené, posypané syrom. Možno pridať aj pažítku.

Karfiolový šalát s hubami
Ak milujete huby na sto spôsobov, určite musíte vyskúšať aj nasledujúci recept. Tak jednoduchý a pritom tak dobrý.
ingrediencie
- 1 ks karfiolu
- 400 g húb
- 1 biely jogurt
- 100 ml majonézy
- soľ
- citrón
- pažítka
- 1 ks cibuľa
postup
- Karfiol opäť otrhajte, umyte a v osolenej vode, natrhaný na jednotlivé ružičky, uvarte do mäkka.
- Nakrájajte huby na väčšie kusy a chvíľku povarte v osolenej vode. Pridajte ku karfiolu.
- Pažítku nastrihajte, cibuľa spracujte na drobné kúsočky. Pridajte do misy.
- Zálievku zmiešajte z jogurtu, majonézy a pár kvapiek citrónu. Osoľte.
- Všetko spolu zmiešajte. Nechajte chvíľu odpočinúť v chladničke.

Naše recepty na prípravu karfiol, respektíve na šaláty z karfiolu sú jednoduché a sýte. Potešíte nimi ako nečakanú návštevu, tak i sami seba. Ideálne v období pôstu alebo v čase, kedy chcete zhodiť nejaké to kilo navyše.
Vo chvíli keď vám karfiol tzv. “Polezie aj ušami” si na obmenu jedálnička uvarte Zapekané zemiaky so špenátom .