Ochutnajte tie najzaujímavejšie karfiolové recepty, ktoré sú vhodné ako malý obed, veľká desiata alebo ľahká večera.

Košťálová zelenina patrí do našej kuchyne rovnako, ako šľahačka na jahody. Prečo neskúsiť recepty z karfiolu, ktorý má vynikajúcu chuť a hodí sa prakticky na čokoľvek?

Využite túto skvelú surovinu na prípravu ľahkej desiaty, výdatného obeda, ale aj jednoduchej večere.

Hravo z neho urobíte prílohu, hlavný chod alebo napríklad parádne placky, po ktorých sa bude návšteva olizovať ešte o týždeň.

Prekvapte svojich blízkych aj priatelia a nachystajte im parádnu hostinu s našimi starostlivo pozbieranými receptami.

Karfiolová polievka

Ide síce o vegánsky recept, ale podľa chuti to rozhodne nie je poznať. Pokrm je veľmi sýty, krémový a má vynikajúcu pikantnú chuť. Samozrejme, že väčšina ľudí hľadá skôr recepty na vyprážaný karfiol , ale nie je na škodu, skúsiť to niekedy inak.

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľký karfiol (cca 900 g)
  • 2 šalotky, olúpané a nakrájané na štvrtky
  • 4 neolúpané strúčiky cesnaku
  • 4 hrnčeky zeleninového vývaru
  • Listy z 5 vetvička čerstvého tymiánu
  • ½ polievkové lyžice biele miso pasty
  • ½ lyžičky dijonskej horčice
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • Morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 200 stupňov.
  • Karfiol očistíme, nakrájame na kúsky, rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a jemne osolíme aj okoreníme.
  • Šalotku s cesnakom dáme na alobal, kvapneme na ne trochu olivového oleja, osolíme, zabalíme a položíme na plech ku karfiolu.
  • Vložíme do rúry a pečieme zhruba 30 až 35 minút, prípadne pokiaľ nezačne karfiol po okrajoch hnednúť.
  • Upečené odložíme zatiaľ bokom a pustíme sa do prípravy polievky.
  • Vo veľkom hrnci privedieme k miernemu varu zeleninový vývar, pridáme opečený karfiol, šalotku, cesnak, ktorý ošúpeme, tymian a necháme pod pokrievkou dusiť asi 15 minút.
  • Odstavíme, počkáme chvíľku, aby polievka trochu vychladla, a prelejeme ju do mixéra.
  • Pridáme miso pastu, horčicu, olivový olej a citrónovou šťavou.
  • Rozmixujeme na hladkú kašu, a ešte podľa potreby dosolíme alebo dáme viac citrónovej šťavy.
  • Servírujeme ešte teplé a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Krémová vegánska pikantná polievka z karfiolu.
Zdroj: https://www.loveandlemons.com

Karfiolové placky

S týmto receptom ľahko vykúzlite skvelý obed, prílohu alebo aj malú večeru. Tejto chutnej zelenine perfektne sekundujú čerstvé bylinka s parmezánom.

Ingrediencie:

  • 1 menší karfiol (cca 350 g)
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • Čerstvo nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 1 malý zväzok čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 malý zväzok nasekanej pažítky
  • 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1 – 2 strúčiky cesnaku – olúpaného a nakrájaného na plátky
  • 1/2 hrnčeka strúhaného parmezánu
  • 1 stredne veľké vajcia
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja

Postup:

  • Karfiol očistíme, rozoberieme na ružičky a dáme na 6 minút variť.
  • Uvarený karfiol dáme do misy a pomocou šťouchadla na zemiaky ho jemne roztlačíme. Nemusí byť úplne na padrť, skôr ako malé zrniečka.
  • Pridáme soľ, korenie, citrónovú kôru, petržlen, pažítku, hladkú múku, cesnak, vajcia a strúhaný parmezán.
  • Vidličkou alebo vareškou všetko zmiešame, aby sa jednotlivé suroviny spojili.
  • Polievkovou lyžicou odoberáme hotovú zmes av dlaniach vypracujeme do placky, ktorú odložíme na tanier alebo tácku.
  • Rovnakým spôsobom spracujeme aj zvyšok zmesi a na 5 minút odložíme pripravené lievance bokom.
  • Medzitým si v panvici rozohrejeme na strednú teplotu olej a placky na ňom opečieme z oboch strán.
  • Každú stranu necháme smažiť zhruba 3 – 4 minúty, pričom hotové spoznáme tak, že sú zlatisto hnedé.
  • Lívanečky môžeme vložiť do zatiaľ ešte teplej rúry, aby zostali teplé, alebo ich dať do termo misy.

Tip: Kto chce, môže si k týmto plackám pripraviť tzatziki alebo napríklad cesnakový dip. Na ozdobu je možné použiť vetvku čerstvého kôpru.

Jednoduché karfiolové lievančeky
Zdroj: https://www.kitchensanctuary.com

Zapečená zeleninová misa

Jednoduchý, a napriek tomu veľmi chutný recept poteší vaše chuťové poháriky. Stačí na to len blanšírovaný karfiol a pár bežných ingrediencií, vďaka čomu sa dá vykúzliť luxusný obed aj večera.

Ingrediencie:

  • 2 malé hlavy karfiolu nakrájané na ružičky
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 3 prelisované strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 2 hrnčeky plnotučného mlieka
  • 60 g mäkšieho smotanového syra
  • 1 a 1/2 hrnčeka strúhaného čedaru
  • Morská soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 6 plátkov anglickej slaniny, osmažené a nasekané na drobné kúsky
  • 1 nakrájanú zelenú cibuľku

Postup:

  • Najskôr si predhrejeme rúru na 175 stupňov a pripravíme si na platňu hrniec s vodou. Tú privedieme do varu, osolíme a vhodíme do nej pripravený karfiol. Varíme 3 minúty.
  • Medzitým si nachystáme misu so studenou vodou a ľadom. Po troch minútach vyberieme čo najrýchlejšie karfiol z hrnca a vložíme do misy s ľadom, aby sa šokovo ochladil.
  • Ihneď zase vyberieme, odložíme nabok a necháme odkvapkať.
  • Do veľkej panvice dáme rozpustiť maslo, prihodíme cesnak a restujeme, kým nezačne voňať, čo trvá cca 1 – 2 minúty.
  • Zasypeme múkou a miešame po dobu 2 minút. Zalejeme mliekom a privedieme k miernemu varu.
  • Prihodíme smotanový a šľaháme metlou, kým sa nespoja s ostatnými surovinami.
  • Potom odstránime z platne, prisypeme nastrúhaný čedar a budeme miešať až sa syr úplne rozpustí. Nakoniec dochutíme soľou a korením.
  • Do zapekacej misy nasypeme odkvapkaný karfiol a prelejeme syrovou omáčkou. Ľahko premiešame, aby sa omáčka dostala všade.
  • Posypeme polovicou slaniny a cibuľky, premiešame a zasypeme syrom.
  • Znovu pohádžeme slaninu s cibuľkou a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme zhruba 30 minút, aby karfiol zmäkol, syr sa rozpustil a utvoril sa zlatisto hnedý povrch.
Karfiol zapekaný so smotanovým syrom, mliekom a slaninou s vôňou cesnaku
Zdroj: https://www.delish.com

Smotanový mozoček

Karfiol v tejto podobe poznáme snáď všetci a radi sa k tomuto receptu pravidelne vraciame. Čo ak je tento variant predsa len odlišný od toho, na ktorý sme zvyknutí z našej domácej kuchyne?

Ingrediencie:

  • 1 veľký karfiol (cca 1 200 g)
  • 3 polievkové lyžice čerstvého nesoleného masla
  • 2 hrnčeky vody
  • 1 lyžička morskej soli

Postup:

  • Karfiol rozpolíme, vyrežeme hlúb a nakrájame na drobné kúsky. Čím budú drobnejšie, tým rýchlejšie sa pokrm uvarí a bude aj krémovejší.
  • V hrnci rozpustíme maslo, nasypeme naň nakrájaný karfiol a za občasného miešania necháme restovať zhruba 5 minút, až zosvetlí.
  • Osolíme, prilejeme vodou a na strednom ohni privedieme do varu.
  • Zaklopíme pokrievkou a varíme asi 10 minút. Karfiol musí zmäknúť.
  • Potom precedíme do misky cez husté sito a odoberieme 1/2 hrnčeka tekutiny.
  • Šťuchadlom na zemiaky alebo pomocou mixéra roztlačíme na požadovanú konzistenciu.
  • Potom vrátime karfiol späť do hrnca, zalejeme odloženou tekutinou a povaríme, aby bolo možné pokrm servírovať horúci.

Tip: Ak uložíme takto roztlačený karfiol do vzduchotesnej nádoby, vydrží až 5 dní.

Luxusný smotanový karfiol roztlačený s maslom.
Zdroj: https://www.thekitchn.com/

Vegánske fašírky

Tieto gule síce vyzerajú ako masové, ale to by v nich človek hľadal márne. Napriek tomu majú vynikajúcu chuť a sú lahodné. Je to ideálna, a hlavne ľahká večera, ktorú vykúzlite rýchlosťou blesku.

Ingrediencie:

  • 1 malý karfiol, očistený a rozobraný na ružičky
  • 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 malá červená cibuľa nakrájaná nahrubo
  • 1 hrnček ovsených vločiek
  • 1/2 hrnčeka strúhanky
  • 2 lyžice talianskeho korenia
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a plech si vyložíme papierom na pečenie.
  • Ružičky karfiolu rozložíme na plech, pokvapkáme 1 lyžicou olivového oleja a premiešame, aby sa olej dostal všade.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme po dobu 20 minút.
  • Zatiaľ čo sa bude karfiol piecť, zahrejeme na panvici 1 lyžicu olivového oleja, prihodíme cesnak, cibuľu a opekáme zhruba 5 – 7 minút.
  • Akonáhle máme hotovo, odložíme bokom a vyberieme karfiol z rúry.
  • Presypeme ho do nádoby kuchynského robota, pridáme ovsené vločky, cesnak s cibuľou a pomocou pulzného tlačidla dôkladne mixujeme, aby sa všetko spojilo.
  • Preložíme do misky, prihodíme strúhanku, talianske korenie, soľ, korenie, zvyšnú lyžicu oleja a spracujeme do hladkej hmoty.
  • Lyžicou odoberáme zmes a vytvarujeme gule alebo placky. Naukladáme na plech s papierom na pečenie a potom ich dáme na 15 minút do mrazničky.
  • Potom vlejeme do panvice dostatok olivového oleja, aby bolo pokryté celé dno, a necháme na stredne vysokú teplotu zahriať.
  • Vložíme karfiolové karbonátky a necháme smažiť 10 – 15 minút zo všetkých strán. Správne by mal mať každý karbonátok zlatisto hnedú až hnedú farbu.
Vynikajúce karfiolové mäsové gule pre vegánov.
Zdroj: https://www.thissavoryvegan.com/

Vyprážané kúsky karfiolu

Určite mi dáte za pravdu, že potraviny, ktoré sa pripravujú vo vysokej vrstve oleja a obaľujú v trojobale, majú síce k zdravej strave veľmi ďaleko, ale aj tak sa tešia veľkej obľube vďaka svojej charakteristickej chuti. Skúste túto zaujímavú alternatívu a porovnajte s tou vašou.

Ingrediencie:

  • 1 malý karfiol nakrájaný na menšie kúsky
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka kukuričného škrobu
  • 1 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 hrnček vody
  • 1 polievková lyžica štipľavej omáčky
  • 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
  • 2 hrnčeky talianskej ochutenej strúhanky
  • Olej na vyprážanie

Postup:

  • Vo veľkej mise zmiešame múku, kypriaci prášok do pečiva, sušený cesnak, kukuričný škrob a soľ.
  • Prilejeme vodu, pálivú omáčku a miešame, kým nevznikne hladké cesto.
  • Zahrejeme si fritézu na vhodnú prevádzkovú teplotu (viď. Návod k danému spotrebiču). Pokiaľ nemáme fritézu, zahrejeme si vyššiu vrstvu oleja v panvici alebo kastróliku.
  • Kúsky karfiolu namáčame do pripraveného cestíčka, aby bol úplne obalený. Prebytok cesta necháme odkvapkať.
  • Takto namočený karfiol vložíme do zahriateho oleja a vyprážame po menších dávkach dozlatista.
  • Postupne takto spracujeme všetko cestíčko a karfiol.
  • Osmažené kúsky dáme odkvapkať na papierové utierky.

Tip: Kto chce, môže ešte osmažený karfiol jemne osoliť. Ako prílohu si pripravte hranolky alebo zemiakovú kašu.

Vynikajúci karfiol v trojobale.
Zdroj: https://www.jocooks.com/

Ryžový nákyp

Sladké dezerty miluje každý, už ste ale niekedy počuli o karfiolovej ryži? Pokiaľ ešte nie, potom je tento recept práve pre vás. Jednoduchý, chutný a po čertoch dobrý. Klasiku s normálnou ryžou už ochutnal v podstate každý, ale tento zeleninový variant možno ešte ani nepoznáte.

Ingrediencie:

Na karfiolovú ryžu:

  • 1/2 hlávky karfiolu (400 g)
  • 80 g čerstvého nesoleného masla
  • 1/2 lyžičky soli

Na ryžový nákyp:

  • 1 hrnček nesladeného mandľového mlieka
  • 1 hrnček smotany na šľahanie
  • 1/3 hrnčeka sladidla Natvia (stačí zadať do vyhľadávača)
  • 1 polievková lyžica vanilkovej esencie (alebo 1 vrecko vanilkového cukru)
  • 350 g karfiolovej ryže
  • 3 žĺtky
  • 1 – 2 lyžičky mletej škorice

Postup:

  • Karfiol očistíme, rozdelíme na rovnako veľké ružičky, opláchneme, necháme odkvapkať a potom vhodíme do kuchynského robota.
  • Pomocou pulzného tlačidla rozmixujeme tak, aby vzhľadovo pripomínal zrniečka ryže.
  • Vezmeme veľkú panvicu, rozohrejeme v nej 80 g masla, 1/2 lyžičky soli a potom prihodíme rozmixovaný karfiol.
  • Za stáleho miešania opekáme 5 – 8 minút. Potom odstavíme.
  • Do hrnca dáme mandľové mlieko, smotanu, vanilku, smotanu, dôkladne premiešame a privedieme do varu.
  • Akonáhle sa zmes varí, prisypeme karfiolovú ryžu a odkryté necháme 10 minút dusiť. Potom odstavíme.
  • V malej miske našľaháme žĺtky, pridáme 1 naberačku nákypu, aby sa vajcia ľahko prehriali a dobre premiešame.
  • Vaječnú zmes vlejeme do hrnca ku karfiolovej ryži a dôkladne zamiešame. Vrátime späť na platňu.
  • Pri strednej teplote za stáleho miešania varíme po dobu 5 minút.
  • Keď máme hotovo, zložíme hrniec z platne a posypeme škoricou.
  • Môžeme servírovať ako v teplej podobe, tak aj studenej. Chutí skvele v oboch prípadoch.

Tip: Nákyp je možné ešte ozdobiť kopčekom zmrzliny, šľahačkou alebo čokoládovým toppingom.

Jednoduchý karfiolový ryžový keto puding s vôňou škorice.
Zdroj: https://www.myketokitchen.com/

Talianska pečená rýchlovka

Zapečený karfiol je obľúbený recept s touto chutnou zeleninou, ale táto verzia z juhu Európy povyšuje tento pokrm na oveľa vyšší level. Ostatne ochutnajte a presvedčte sa sami. Omrknite aj recepty na talianske polievky , niektorá z nich by sa určite hodila práve k tomuto pokrmu.

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľký karfiol nakrájaný na ružičky
  • 1 veľká červená paprika nakrájaná na menšie kúsky (môže byť aj žltá či oranžová)
  • 1 nakrájaná stredne veľká cibuľa
  • 1/2 zväzku nasekaného čerstvého kôpru
  • 3 polievkové lyžice balzamikového octu
  • 2 lyžice bieleho vínneho octu
  • 2 lyžičky extra panenského olivového oleja
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti (môže byť aj štvorfarebné korenie)

Postup:

  • Pripravíme si marinovacie vrecko, dáme doň karfiol, papriku, cibuľu, kôpor, balzamikový ocot, biely vínny ocot aj olivový olej a všetko dôkladne pretrepeme, aby sa jednotlivé suroviny prepojili.
  • Akonáhle máme hotovo, uložíme sáčok do chladničky a necháme zhruba 2 – 3 hodiny marinovať, pričom ho vždy po pol hodine otočíme.
  • Po uplynutí doby na marinovanie si predhrejeme rúru na 220 stupňov.
  • Vyberieme vrecko z chladničky, otvoríme, zmes osolíme, okoreníme, znova vrecko uzavrieme a opäť čo najviac pretrepeme.
  • Obsah vrecúška nasypeme do zapekacej misky alebo pekáča.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 30 minút, až kým nie je karfiol mäkký. Občas počas pečenia zamiešame.

Tip: Je možné pridať do marinovacieho vrecka aj 1 – 2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky.

Taliansky pečený karfiol s vôňou čerstvého kôpru.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Prečo konzumovať karfiol?

Táto hlúbová zelenina má určite mnoho predností, aj keď niekomu pripadá celkom obyčajná, je nadupaná zdraviu prospešnými látkami. Tie majú veľmi pozitívny vplyv na náš organizmus. Jediný, pre koho nie je karfiol vhodný sú jedinci, ktorí trpia dnou.

Aké minerály obsahuje?

  • Sodík
  • Draslík
  • Vápnik
  • Horčík
  • Fosfor
  • Železo
  • Meď
  • Zinok
  • Mangán

Ktoré vitamíny sú v karfiole obsiahnuté?

  • Vitamín C
  • Vitamín D
  • Vitamín E
  • Vitamíny skupiny B

Na čo vlastne karfiol pomáha?

  • Vzhľadom na to, že obsahuje zlúčeniny síry, funguje ako prevencia rakoviny.
  • Pomáha so spomalením rastu nádorov.
  • Zlepšuje krvný tlak, podporuje správnu činnosť srdca i obličiek
  • Má protizápalové účinky, v podstate je to veľmi účinná prevencia pred zápalmi.
  • Podporuje optimálnu funkciu mozgu a zaisťuje jeho správnu výživu.
  • Detoxikuje organizmus, pretože pomáha s aktiváciou tzv. detoxikačných enzýmov.
  • Je to skvelý zdroj vlákniny a tým aj perfektný pomocník podporujúci trávenie.
  • Účinný antioxidant, ktorý prírodnou cestou chráni bunky pred nežiaducimi vplyvmi.

Čo je to Miso pasta?

V jednom z našich receptov ste narazili na Miso pastu. Nie je to bežný termín, ale aj keď je to čisto japonské ochucovadlo, svojou univerzálnosťou si našlo cestu aj do ostatných svetových kuchýň.

Pasta vzniká počas procesu kvasenia v drevených sudoch. Sú to vlastne sójové bôby, ktoré sa zmiešajú so soľou a pridá sa k tomu fermentačné činidlo. Potom sa to uloží do sudov a nechá kvasiť.

Existuje veľa druhov miso pasty a líšia sa dobou, počas ktorej každá z nich kvasila. Niektoré z nich kvasí napríklad len 5 – 10 dní, zatiaľ čo tie najtmavšie kvasia aj niekoľko rokov. To je tiež dôvod, prečo môžeme naraziť na svetlo žltú pastu, ale aj na temne hnedú. Podľa farby sa potom rozlišuje, aká chuť pasty sa dá očakávať.

Treba podotknúť, že čím je farba pasty tmavšia, tým je jej chuť výraznejšia, silnejšia a pasta samozrejme aj aromatickejšia. Dá sa povedať, že jej chuť môže niekomu pripomínať sójovú omáčku, ale s oveľa bohatšou chuťou.

Základné druhy miso pasty

  1. Shiro miso – má svetlú žlto-béžovú farbu a obsahuje najmenej soli. Je jej tu opäť 5,4%. Má sladkastú chuť a vyrába sa z bielej ryže so sójou. Kvasenie/fermentácia prebieha iba dva mesiace. Sladká chuť je dosiahnutá pomocou batátového sirupu, ktorý sa spolu s vyššou dávkou fermentačného činidla pridá, čím je cukornatenie rýchlejšie a účinnejšie.
  2. Mugi miso – fermentuje zhruba jeden rok a je kombináciou jačmeňa a sóje. Farba je stredne hnedá a obsahuje 9,5% alebo 11,5% soli, záleží, ktorú z dvoch ponúkaných variantov zvolíte.
  3. Genmai miso – toto je kombinácia ryže natural so sójou a patrí k najobľúbenejším a najpredávanejším druhom. Stredne hnedé miso kvasí cca 1 rok a je v nej obsiahnuté 10,3% soli.
  4. Hatcho miso – tak tento druh je naozaj sila. Fermentuje totiž 3 roky, farbou je vôbec najtmavšia a má maximálne výraznú chuť a arómu. Je vyrobené iba so sóje, bez prídavku akejkoľvek obilniny. Chuť je veľmi silná, zemitá s jemne údenou chuťou. Má oproti iným druhom tuhšiu konzistenciu. Obsah soli je 9,3 %.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.