Dostali ste chuť na zeleninový pokrm? Čo tak vyskúšať zdravý karfiol?
Môžete ho pripraviť dusený aj varený a vždy sa bude jednať o lahodné jedlo, ktoré je navyše bohaté na vlákninu a vitamíny.
Pre tento článok sme pripravili 3 skvelé recepty na prípravu karfiolu. S chuťou do toho!
varený karfiol
Najjednoduchšie príprava karfiolu je ho uvariť a ihneď podávať. Takto pripravený karfiol je vhodný zvlášť ako diétne pokrm.
INGREDIENCIE
- karfiol
- soľ
- voda
- bylinky
- syr, vajcia alebo šunka
POSTUP
- Karfiol očistíme a umyjeme.
- Rozoberieme ho na jednotlivé ružičky a dáme variť do osolenej vody.
- Karfiol varíme domäkka a môžeme ho po uvarení ihneď podávať.
- Chutnú variantom je karfiol po uvarení posypať strúhaným syrom, vajíčkom alebo nakrájanú šunkou.
- Môžeme použiť aj studený preliv, ku ktorému sa dobre hodí tatárska omáčka. Taký karfiol ale už nie je veľmi diétne.
- Karfiol s teplým prelivom – použijeme bešamel a kečup, ktorý doplníme cesnakom alebo korením.
taste.com.au
Objavte podobné tipy
Dusený karfiol s omáčkou b>
Karfiol možno tiež dusiť. Ide o pomerne jednoduchú prípravu pokrmu, ktorá nezaberie príliš veľa času a môžeme ho podávať ako ľahký obed alebo teplú večeru.
INGREDIENCIE
- karfiol
- cibuľa
- vývar alebo kocka bujónu
- paradajky
- papriky
- cuketa
POSTUP
- Karfiol očistíme, umyjeme a rozoberieme na jednotlivé ružičky.
- Na panvici dáme osmažiť na tuku cibuľu nakrájanú nadrobno a pridáme karfiol.
- Podlejeme vývarom alebo rozpustenou kockou bujónu a dusíme.
- Môžeme pridať nakrájané papriky, paradajky a cuketu.
- Až je zelenina mäkká, zahustíme šťavu len veľmi mierne opraženou múkou, ktorú dobre povaríme, aby stratila svoju múčnu chuť.
- Podávame s rôzne upravenými zemiakmi, ryžou alebo cestovinami.
dvo.com
Dusený karfiol so šampiňónmi
Zaujímavou variantou prípravy karfiolu je dusiť ho so šampiňónmi a paprikou kapiou.
INGREDIENCIE
- karfiol
- šampiňóny
- kapia
- cibuľa
- olej
- soľ
- korenie
- rasca
POSTUP
- Karfiol umyjeme a rozoberieme na jednotlivé ružičky.
- Na tuku v hrnci speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme karfiolové ružičky.
- Pridáme nakrájané šampiňóny a kapiu.
- Osolíme a okoreníme a ochutíme rascou.
- Všetko spoločne dusíme, až zelenina a huby zmäknú.
- Podávame ako samostatný pokrm alebo ako prílohu k mäsu.
geniuskitchen.com
Varený karfiol ako diétne pokrm podávame bez prílohy. Pre väčšie jedákov podávame varené zemiaky. K varenému karfiolu sa takmer vždy hodia sekanej zelenej vňate.
Výborný je dusený karfiol strong> s hubami, koreňovou zeleninou, paradajkami, paprikami alebo cuketou. Ak sa nezaobídeme bez mäsité chuti, tak pripravujeme karfiol spoločne s údeninou alebo trochou mäsa, ktoré môžeme doplniť varenými vajcami.
Korenie do omáčky používame podľa použitých surovín a ako prílohu môžeme podľa typu omáčky použiť všetky bežné prílohy.
Pripravte si tiež chutný zapečený karfiol so zemiakmi a syrom . Určite si na ňom pochutnáte.