Karfiol na obed: uvarte či poduste si zdravú dobrotu

Dostali ste chuť na zeleninový pokrm? Čo tak vyskúšať zdravý karfiol?

Môžete ho pripraviť dusený aj varený a vždy sa bude jednať o lahodné jedlo, ktoré je navyše bohaté na vlákninu a vitamíny.

Pre tento článok sme pripravili 3 skvelé recepty na prípravu karfiolu. S chuťou do toho!

varený karfiol

Najjednoduchšie príprava karfiolu je ho uvariť a ihneď podávať. Takto pripravený karfiol je vhodný zvlášť ako diétne pokrm.

INGREDIENCIE

  • karfiol
  • soľ
  • voda
  • bylinky
  • syr, vajcia alebo šunka

POSTUP

  1. Karfiol očistíme a umyjeme.
  2. Rozoberieme ho na jednotlivé ružičky a dáme variť do osolenej vody.
  3. Karfiol varíme domäkka a môžeme ho po uvarení ihneď podávať.
  4. Chutnú variantom je karfiol po uvarení posypať strúhaným syrom, vajíčkom alebo nakrájanú šunkou.
  5. Môžeme použiť aj studený preliv, ku ktorému sa dobre hodí tatárska omáčka. Taký karfiol ale už nie je veľmi diétne.
  6. Karfiol s teplým prelivom – použijeme bešamel a kečup, ktorý doplníme cesnakom alebo korením.

Hotový recept na varený karfiol taste.com.au

Dusený karfiol s omáčkou

Karfiol možno tiež dusiť. Ide o pomerne jednoduchú prípravu pokrmu, ktorá nezaberie príliš veľa času a môžeme ho podávať ako ľahký obed alebo teplú večeru.

INGREDIENCIE

  • karfiol
  • cibuľa
  • vývar alebo kocka bujónu
  • paradajky
  • papriky
  • cuketa

POSTUP

  1. Karfiol očistíme, umyjeme a rozoberieme na jednotlivé ružičky.
  2. Na panvici dáme osmažiť na tuku cibuľu nakrájanú nadrobno a pridáme karfiol.
  3. Podlejeme vývarom alebo rozpustenou kockou bujónu a dusíme.
  4. Môžeme pridať nakrájané papriky, paradajky a cuketu.
  5. Až je zelenina mäkká, zahustíme šťavu len veľmi mierne opraženou múkou, ktorú dobre povaríme, aby stratila svoju múčnu chuť.
  6. Podávame s rôzne upravenými zemiakmi, ryžou alebo cestovinami.

Hotový recept na dusený karfiol dvo.com

Dusený karfiol so šampiňónmi

Zaujímavou variantou prípravy karfiolu je dusiť ho so šampiňónmi a paprikou kapiou.

INGREDIENCIE

  • karfiol
  • šampiňóny
  • kapia
  • cibuľa
  • olej
  • soľ
  • korenie
  • rasca

POSTUP

  1. Karfiol umyjeme a rozoberieme na jednotlivé ružičky.
  2. Na tuku v hrnci speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme karfiolové ružičky.
  3. Pridáme nakrájané šampiňóny a kapiu.
  4. Osolíme a okoreníme a ochutíme rascou.
  5. Všetko spoločne dusíme, až zelenina a huby zmäknú.
  6. Podávame ako samostatný pokrm alebo ako prílohu k mäsu.

Hotový recept na dusený karfiol so šampiňónmi geniuskitchen.com

Varený karfiol ako diétne pokrm podávame bez prílohy. Pre väčšie jedákov podávame varené zemiaky. K varenému karfiolu sa takmer vždy hodia sekanej zelenej vňate.

Výborný je dusený karfiol s hubami, koreňovou zeleninou, paradajkami, paprikami alebo cuketou. Ak sa nezaobídeme bez mäsité chuti, tak pripravujeme karfiol spoločne s údeninou alebo trochou mäsa, ktoré môžeme doplniť varenými vajcami.

Korenie do omáčky používame podľa použitých surovín a ako prílohu môžeme podľa typu omáčky použiť všetky bežné prílohy.

Pripravte si tiež chutný zapečený karfiol so zemiakmi a syrom . Určite si na ňom pochutnáte.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.