Kapustné listy s mäsom i bez v 4 skvelých receptoch

Výhodou zeleninových pokrmov je to, že sú zdravé a dodajú vám nielen vitamíny a minerály, ale tiež dôležitú vlákninu.

Jar a leto je v znamení hlávkovej kapusty z novej úrody, z ktorého môžeme pripraviť plnené kapustné závitky.

Pretože je hlávková kapusta dostať po celý rok, nie ste v príprave pokrmov z neho nijako limitovaní.

Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami na kapustné závitky!

Kapustové závitky v paradajkovej omáčke

Najbežnejšie prípravou kapustných závitkov je naplniť ich mletým mäsom. To môžeme nakombinovať súčasne s varenou ryžou, pokrm tak bude diétnejšie. Tento pokrm doplníme omáčkou z paradajkového pretlaku.

INGREDIENCIE

  • hlávka bielej kapusty
  • mleté ​​bravčové mäso
  • masť
  • väčšie cibule
  • 1 vajce
  • soľ
  • korenie
  • uvarená ryža
  • paradajkový pretlak
  • kyslá smotana
  • polohrubá múka

POSTUP

  1. Oddelíme si listy z hlávkovej kapusty podľa počtu stravníkov.
  2. Opatrne s nimi zaobchádzame, aby sme ich nepotrhali.
  3. Listy ovárií asi 2 minúty v horúcej vode.
  4. Na lyžicu masti osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme ju k mletému mäsu.
  5. Všetko osolíme a okoreníme a premiešame s 3 lyžičkami vopred uvarenej ryže.
  6. Kapustné listy naplním mäsovou zmesou a zbalíme do balíčka.
  7. Balíčky s mäsom naukladáme do vymasteného pekáča.
  8. Zalejeme vodou, v ktorej sme rozmiešali paradajkový pretlak a priklopíme.
  9. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 35 minút pri teplote 180 ° C.
  10. Ku koncu pečenia prilejeme do omáčky kyslú smotanu, v ktorej sme rozmiešali polohrubú múku a ešte asi 20 minút povaríme.
  11. Ako prílohu podávame zemiaky alebo pečivo.

Hotový recept na plnený kapustový list thespruceeats.com

Plnené kapustné listy po balkánsky

Závitok pripravíme z mletého mäsa, môžeme použiť aj viac druhov mäsa.

INGREDIENCIE

  • hlávková kapusta
  • mleté mäso – bravčové i hovädzie
  • lyžica posekaného kôpru
  • lyžice sekanej zelenej petržlenovej vňate
  • soľ
  • korenie
  • slanina
  • cibuľa
  • mlieko
  • žemľa
  • olej
  • biele víno
  • vývar zo zeleniny
  • paradajkový pretlak – 2 lyžičky
  • paradajky 4 ks

POSTUP

  1. Cibuľu nadrobno nakrája a orestujeme na rozškvarenej slanine.
  2. Žemľu nakrájame na kocky a zalejeme mliekom.
  3. Kapusta rozoberieme na jednotlivé listy podľa počtu stravníkov a sparíme je horúcou vodou, až zmäknú, a necháme ich odkvapkať.
  4. Do misky vložíme mleté mäso, žemľu, cibuľku, vajce, kôpor a petržlenovú vňať a všetko dobre premiešame.
  5. Na listy kapusty položíme masovú náplň a dobre zvinieme do závitkov.
  6. V kastróle opečieme kapustové závitky na tuku, podlejeme zeleninovým vývarom a dusíme pod pokrievkou asi 10 minút.
  7. Pridáme víno, paradajkový pretlak, tymián, soľ a korenie a pokračujeme v dusenie pokrme ďalších 10 minút.
  8. Potom vezmeme zapekaciu misku, ktorú vymastíme masťou alebo olejom, na dno rozložíme nakrájané paradajky a zvyšné kapusta postrúhané na rezance.
  9. Na túto vrstvu dáme kapustové závitky aj s omáčkou a zapekáme asi 15 minút.

Hotový recept na plnený kapustový list po balkánska croatia-times.com

Kapustové závitky s mletým mäsom

INGREDIENCIE

  • hlávková kapusta biele
  • mleté ​​mäso
  • cibuľa
  • soľ
  • korenie
  • vajcia
  • 1 lyžica solamylu
  • smotana sladká
  • červená paprika
  • sladká mletá paprika
  • zelená petržlenová vňať
  • rožok – radšej starší

POSTUP

  1. Rožok pokrájame a pokropíme vodou.
  2. Kapustu očistíme a rozoberieme na listy podľa počtu stravníkov a vložíme do vriacej osolenej vody, až zmäkne. Vytiahneme a necháme odkvapkať.
  3. Zvyšok kapustu nahrubo nastrúhame.
  4. Cibuľu nakrájame nadrobno a papriku na kocky.
  5. Mäso dáme do misky, osolíme, okoreníme, pridáme vajce, nakrájanú žemľu a poriadne zamiešame.
  6. Na každý list dáme mäsovú zmes a zavinieme.
  7. V pekáči rozohrejeme tuk a závitky na ňom opečieme.
  8. Potom do pekáča pridáme nastrúhané kapustu a podlejeme vodou. Prikryté dusíme asi 40 minút v rúre.
  9. Ku koncu dusenia pridáme do omáčky smotanu ušľahanú so solamylom a ochutenou soľou a sladkou mletou paprikou.
  10. Zapečieme asi 10 minút a závitky posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Hotový recept na plnený kapustový list s mäsom volim-meso.hr

Plnené kapustné listy bez mäsa

Každý nemá rád mäso, a napriek tomu si chce pochutnať na plnenom kapustné listy. Aj pre takéto labužníkov máme prichystaný recept. Tentoraz bez mäsa.

INGREDIENCIE

  • hlávková kapusta biele
  • maslo
  • cesnak
  • žemľa
  • smotana
  • cibule s vňaťou
  • šampiňóny
  • soľ
  • korenie
  • rasca

POSTUP

  1. Kapusta rozoberieme na jednotlivé listy podľa počtu stravníkov, ovárií vo vriacej vode a necháme odkvapkať.
  2. Žemle nakrájame na kocky a pokropíme smotanou, ktorú do nich necháme vsiaknuť.
  3. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky.
  4. Cibuľu nakrájame vrátane vňate a cesnak vymiešame.
  5. V kastróle speníme cibuľu, pridáme cesnak, šampiňóny – všetko osolíme a okoreníme a pridáme rascu.
  6. Dusíme do doby, než sa vydusí vody z húb. Hubovú zmes necháme vychladnúť.
  7. Potom do nej pridáme nakrájanú a navlhčenú žemľu, cibuľovú vňať, okoreníme, dochutíme soľou podľa potreby.
  8. Na každý kapustový list dáme zmes húb a žemlí a zavinieme do závitkov.
  9. Vymastený pekáčik vyložíme závitky, pridáme cesnak a mierne podlejeme.
  10. Dusíme asi 30 minút.

Hotový recept na plnený kapustový list bez mäsa punkufer.dnevnik.hr

K plneným kapustovým listov sa hodí predovšetkým varené zemiaky alebo zemiaková kaša a zeleninový šalát.

Ak máme z dusenie viac šťavy, prípadne ju ešte trochu zahustíme, prevaríme a dochutíme, potom listy môžeme podávať aj s dusenou ryžou alebo cestovinami.

Vyskúšajte aj tradičné závitky s mletým mäsom. Nebudete ľutovať.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.