Výhodou zeleninových pokrmov je to, že sú zdravé a dodajú vám nielen vitamíny a minerály, ale tiež dôležitú vlákninu.
Jar a leto je v znamení hlávkovej kapusty z novej úrody, z ktorého môžeme pripraviť plnené kapustné závitky.
Pretože je hlávková kapusta dostať po celý rok, nie ste v príprave pokrmov z neho nijako limitovaní.
Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami na kapustné závitky!
Kapustové závitky v paradajkovej omáčke
Najbežnejšie prípravou kapustných závitkov je naplniť ich mletým mäsom. To môžeme nakombinovať súčasne s varenou ryžou, pokrm tak bude diétnejšie. Tento pokrm doplníme omáčkou z paradajkového pretlaku.
INGREDIENCIE
- hlávka bielej kapusty
- mleté bravčové mäso
- masť
- väčšie cibule
- 1 vajce
- soľ
- korenie
- uvarená ryža
- paradajkový pretlak
- kyslá smotana
- polohrubá múka
POSTUP
- Oddelíme si listy z hlávkovej kapusty podľa počtu stravníkov.
- Opatrne s nimi zaobchádzame, aby sme ich nepotrhali.
- Listy ovárií asi 2 minúty v horúcej vode.
- Na lyžicu masti osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme ju k mletému mäsu.
- Všetko osolíme a okoreníme a premiešame s 3 lyžičkami vopred uvarenej ryže.
- Kapustné listy naplním mäsovou zmesou a zbalíme do balíčka.
- Balíčky s mäsom naukladáme do vymasteného pekáča.
- Zalejeme vodou, v ktorej sme rozmiešali paradajkový pretlak a priklopíme.
- Pečieme vo vyhriatej rúre asi 35 minút pri teplote 180 ° C.
- Ku koncu pečenia prilejeme do omáčky kyslú smotanu, v ktorej sme rozmiešali polohrubú múku a ešte asi 20 minút povaríme.
- Ako prílohu podávame zemiaky alebo pečivo.
thespruceeats.com
Objavte podobné tipy
Plnené kapustné listy po balkánsky b>
Závitok pripravíme z mletého mäsa, môžeme použiť aj viac druhov mäsa.
INGREDIENCIE
- hlávková kapusta
- mleté mäso – bravčové i hovädzie
- lyžica posekaného kôpru
- lyžice sekanej zelenej petržlenovej vňate
- soľ
- korenie
- slanina
- cibuľa
- mlieko
- žemľa
- olej
- biele víno
- vývar zo zeleniny
- paradajkový pretlak – 2 lyžičky
- paradajky 4 ks
POSTUP
- Cibuľu nadrobno nakrája a orestujeme na rozškvarenej slanine.
- Žemľu nakrájame na kocky a zalejeme mliekom.
- Kapusta rozoberieme na jednotlivé listy podľa počtu stravníkov a sparíme je horúcou vodou, až zmäknú, a necháme ich odkvapkať.
- Do misky vložíme mleté mäso, žemľu, cibuľku, vajce, kôpor a petržlenovú vňať a všetko dobre premiešame.
- Na listy kapusty položíme masovú náplň a dobre zvinieme do závitkov.
- V kastróle opečieme kapustové závitky na tuku, podlejeme zeleninovým vývarom a dusíme pod pokrievkou asi 10 minút.
- Pridáme víno, paradajkový pretlak, tymián, soľ a korenie a pokračujeme v dusenie pokrme ďalších 10 minút.
- Potom vezmeme zapekaciu misku, ktorú vymastíme masťou alebo olejom, na dno rozložíme nakrájané paradajky a zvyšné kapusta postrúhané na rezance.
- Na túto vrstvu dáme kapustové závitky aj s omáčkou a zapekáme asi 15 minút.
croatia-times.com
Kapustové závitky s mletým mäsom
INGREDIENCIE
- hlávková kapusta biele
- mleté mäso
- cibuľa
- soľ
- korenie
- vajcia
- 1 lyžica solamylu
- smotana sladká
- červená paprika
- sladká mletá paprika
- zelená petržlenová vňať
- rožok – radšej starší
POSTUP
- Rožok pokrájame a pokropíme vodou.
- Kapustu očistíme a rozoberieme na listy podľa počtu stravníkov a vložíme do vriacej osolenej vody, až zmäkne. Vytiahneme a necháme odkvapkať.
- Zvyšok kapustu nahrubo nastrúhame.
- Cibuľu nakrájame nadrobno a papriku na kocky.
- Mäso dáme do misky, osolíme, okoreníme, pridáme vajce, nakrájanú žemľu a poriadne zamiešame.
- Na každý list dáme mäsovú zmes a zavinieme.
- V pekáči rozohrejeme tuk a závitky na ňom opečieme.
- Potom do pekáča pridáme nastrúhané kapustu a podlejeme vodou. Prikryté dusíme asi 40 minút v rúre.
- Ku koncu dusenia pridáme do omáčky smotanu ušľahanú so solamylom a ochutenou soľou a sladkou mletou paprikou.
- Zapečieme asi 10 minút a závitky posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.
volim-meso.hr
Plnené kapustné listy bez mäsa b>
Každý nemá rád mäso, a napriek tomu si chce pochutnať na plnenom kapustné listy. Aj pre takéto labužníkov máme prichystaný recept. Tentoraz bez mäsa.
INGREDIENCIE
- hlávková kapusta biele
- maslo
- cesnak
- žemľa
- smotana
- cibule s vňaťou
- šampiňóny
- soľ
- korenie
- rasca
POSTUP
- Kapusta rozoberieme na jednotlivé listy podľa počtu stravníkov, ovárií vo vriacej vode a necháme odkvapkať.
- Žemle nakrájame na kocky a pokropíme smotanou, ktorú do nich necháme vsiaknuť.
- Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky.
- Cibuľu nakrájame vrátane vňate a cesnak vymiešame.
- V kastróle speníme cibuľu, pridáme cesnak, šampiňóny – všetko osolíme a okoreníme a pridáme rascu.
- Dusíme do doby, než sa vydusí vody z húb. Hubovú zmes necháme vychladnúť.
- Potom do nej pridáme nakrájanú a navlhčenú žemľu, cibuľovú vňať, okoreníme, dochutíme soľou podľa potreby.
- Na každý kapustový list dáme zmes húb a žemlí a zavinieme do závitkov.
- Vymastený pekáčik vyložíme závitky, pridáme cesnak a mierne podlejeme.
- Dusíme asi 30 minút.
punkufer.dnevnik.hr
K plneným kapustovým listov sa hodí predovšetkým varené zemiaky alebo zemiaková kaša a zeleninový šalát.
Ak máme z dusenie viac šťavy, prípadne ju ešte trochu zahustíme, prevaríme a dochutíme, potom listy môžeme podávať aj s dusenou ryžou alebo cestovinami.
Vyskúšajte aj tradičné závitky s mletým mäsom. Nebudete ľutovať.