Kalerábová variácie: omáčka, šalát či vyprážané kaleráby

Kalerábu sú vynikajúce zeleninou nielen pre svoju chuť, ale obsahujú aj množstvo telu prospešných látok. Je teda škoda, že ich použitie v kuchyni nie je tak pestré, ako by mohlo byť.

Navyše majú tú výhodu, že sa pestujú od jari až do neskorej jesene a tak si ich môžeme dopriať v kuchyni takmer po celý rok.

Preto sme pre vás vybrali super recepty z kaleráb. Sami sa presvedčíte, že možno kaleráby pripraviť v podobe príloh, polievok, šalátov ale aj hlavných jedál.

Kalerábová omáčka

INGREDIENCIE

  • 1-2 kalerábu
  • maslo
  • soľ, korenie
  • hladká múka
  • 3/4 l mlieko
  • smotana
  • voda

POSTUP

  1. Kaleráby si nastrúhame na hrubo. V kastróliku je opražíme zľahka na masle a necháme dusiť s trochou vody (aby boli kaleráby ponorené).
  2. Osolíme, okoreníme, môžeme pridať vegetu a dusíme kým nie je kaleráb mäkká.
  3. Prilejeme mlieko a trochu smotany. Povaríme, zahustíme rozšľahanou múkou s vodou a ešte necháme cca 5 minút variť.
  4. Podávame s varenými zemiakmi, vareným vajcom alebo opečeným párkom.

hotový recept na Kalerábová omáčku goodtoknow.co.uk

Kalerábová polievka

INGREDIENCIE

  • 2 lyžice olivového alebo slnečnicového oleja
  • 6 stredných kaleráb, olúpaných a na kocky
  • 2 lyžice múky
  • štipka papriky
  • 4 šálky kuracieho vývaru
  • 1 šálka šľahačky
  • 1/4 šálky kyslej smotany
  • 2 lyžice jemne nasekanej petržlenovej vňate

POSTUP

  1. Rozohrejte olej na panvici na strednú teplotu. Pridajte kaleráb a dobre premiešajte. Prilejte 1-2 lyžice vody a nechajte pod pokrievkou variť.
  2. Pravidelne miešajte a dolievajte vodu, aby sa kaleráb nepripálila. Varte asi 20 minút, kým kaleráb nezmäkne.
  3. Zložte pokrievku a nechajte ešte vyvariť zvyšok vody.
  4. Pridajte múku a papriku a poriadne premiešajte. Nalejte vývar, premiešajte a priveďte opäť k varu.
  5. Na záver pridajte obe smotany, soľ, korenie a už len dostatočne nechajte zohriať.
  6. Polievku na tanieri posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.

hotový recept na Kalerábová polievku                                           gastronomersguide.com

Kalerábový šalát

INGREDIENCIE

  • 400 g kalerábu
  • 1 veľká mrkva
  • 1 hrsť sekaného koriandra
  • 1 hrsť sekanej petržlenovej vňate
  • 6 lístkov sekanej mäty
  • 70 g majonézy
  • 3 lyžičky hrubozrnnej horčice
  • 1 lyžička červeného vínneho octu
  • trocha citrónovej šťavy
  • štipka soli a korenia

POSTUP

  1. Vo veľkej mise poriadne premiešajte alebo ušľahajte ingrediencie na dressing (majonéza, horčica, ocot, citrón, soľ, korenie)
  2. Olúpte kaleráb a mrkvu a nastrúhajte ich na hrubo. Pridajte je spolu s koriandrom, petržlenovou vňaťou a mätou k dresingu.
  3. Všetko riadne premiešajte a môžete servírovať.

Hotový recept na Kalerábový šalát food52.com

Dusené kaleráby s maslom

INGREDIENCIE

  • 1800 g kalerábu
  • 150 ml voda
  • 150 g masla
  • soľ

POSTUP

  1. Kaleráby olúpeme a nakrájame na hranolčeky alebo kocky. Dáme do kastrólika zalejeme vodou a pridáme polovicu masla (75 g) a soľ. Dusíme pod pokrievkou do mäkka
  2. Zlejeme vodu a vmiešame zvyšok masla. Môžeme posypať obľúbenými bylinkami a korením.
  3. Môžeme servírovať ako jednoduchú večeru alebo ako prílohu k mäsu.

Hotový recept na dusené kaleráby s maslom classic-recipes.com

vyprážané kalerábu

INGREDIENCIE

  • 500 g kalerábu
  • soľ, korenie
  • 2 lyžice múky
  • 1 vajce
  • strúhanka
  • 30 g margarín (nesolené) alebo olej

POSTUP

  1. Olupejte kaleráby a nakrájajte asi na 1cm plátky. Osoľte a okoreňte plátky kalerábu z oboch strán.
  2. Obaľte v trojobale (múka, rozšľahané vajíčko, strúhanka).
  3. Na panvici rozohrejte margarín alebo olej a smažte plátky cca 3-5 minút z každej strany.
  4. Osmažené kaleráby přendávejte na tanier s papierovým obrúskom, aby ste sa zbavili prebytočného oleja.
  5. Servírujte teplé. Ako príloha sú vhodné pečené zemiaky s tatarkou alebo zeleninový šalát.

Hotový recept na vyprážané kaleráby marions-kochbuch.com

Kúpili ste drevnaté kaleráby a nedajú sa kvôli tomu jesť? Skúste ich vyvariť do mäkka. Vodu z kalerábu použite ako základ na zeleninovú polievku. Zliatou kaleráb rozmixujte, zmiešajte s vločkami a túto zmes pripravte ako klasické fašírky.

Zaujali vás tieto zeleninové recepty z kaleráb? Máme pre vás tip na ďalšie obľúbené vyprážané recepty zo zeleniny .

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.