12 najlepších receptov s kalerábom na jednom mieste. Chcete omáčku, šalát či polievku?

Kaleráb sú vynikajúcou zeleninou nielen pre svoju chuť, ale obsahujú aj množstvo telu prospešných látok.

Navyše majú tú výhodu, že sa pestujú od jari až do neskorej jesene a tak si ich môžeme dopriať v kuchyni takmer po celý rok.

Preto sme pre vás tentoraz pripravili 12 luxusných receptov s kalerábom!

Sami sa presvedčíte, že je možné kaleráby pripraviť v podobe príloh, polievok, šalátov, ale aj hlavných jedál.

Nakladané kaleráby s cesnakom a zázvorom

Vynikajúce naložené kaleráby, ktoré sa hodia mať vždy po ruke! Môžete ich použiť do sendvičov či šalátov alebo ich konzumovať len tak samotné.

INGREDIENCIA

  • 680 – 900 g kalerábu (jedna veľká alebo dve malé)
  • hrsť listov řapíkatého zeleru
  • 500 ml jablčného octu
  • 500 ml vody
  • 1 lyžička horčičných semienok
  • 2 polievkové lyžice trstinového cukru
  • 2 polievkové lyžice hrubej soli
  • 2,5 cm kúsok čerstvého zázvoru, nakrájaný na tenké plátky
  • 3 strúčiky cesnaku, rozpolené
  • 1/2 čajovej lyžičky drveného čierneho korenia

POSTUP

  • Umyte a osušte tri pollitrové zaváracie poháre a viečka.
  • Dajte bokom.
  • Vyčistite a orežte kaleráby a uistite sa, že ste odstránili všetky miesta, kde boli predtým pripevnené malé stonky.
  • Mandolínou alebo veľmi ostrým nožom nakrájajte kaleráby na tenké tyčinky.
  • Tyčinky rovnomerne rozdeľte do pohárov spolu s listami řapíkatého zeleru, čiernym korením, zázvorom a cesnakom.
  • Zmiešajte ocot, vodu, cukor, soľ a horčičné semienka v strednom hrnci a priveďte do varu.
  • Akonáhle sa lák vyvarí, stiahnite ho z ohňa a tekutinou opatrne zalejte kaleráby v pohároch.
  • Na poháre naskrutkujte viečka nechajte ich stáť na pulte, kým nevychladnú.
  • Po vychladnutí dajte do chladničky.
  • Kaleráb budú pripravené na konzumáciu za 24 hodín a je možné ich skladovať v chladničke až 2 mesiace.
Naložené kaleráby v zaváracích pohároch.
www.constantlycooking.com

Kalerábová omáčka

Pripravte si túto jednoduchú smotanovú omáčku z kalerábu, ktorá je výživná a skvele zasýti.

INGREDIENCIA

  • 1-2 kaleráby
  • maslo
  • soľ, korenie
  • hladká múka
  • 3/4 l mlieka
  • smotana
  • voda

POSTUP

  1. Kaleráb si nastrúhajte na hrubo.
  2. V kastróliku ich osmažte zľahka na masle a nechajte dusiť s trochou vody (aby boli kaleráby ponorené).
  3. Osoľte, okoreňte, môžete pridať vegetu a duste, kým nie je kaleráb mäkká.
  4. Prilejte mlieko a trochu smotany.
  5. Povarte, zahustite rozšľahanou múkou s vodou a ešte nechajte cca 5 minút variť.
  6. Podávajte s varenými zemiakmi, vareným vajcom alebo opečeným párkom.
Omáčka z kalerábu v miske s lyžicou.
www.goodtoknow.co.uk

Pripravili sme si pre vás aj najlepšie recepty na bravčové so smotanou . Vyskúšajte ich všetky!

Kalerábová polievka s kyslou smotanou

Nie je nič lepšie ako poctivá domáca polievka. A to obzvlášť počas chladných dní a večerov. Prečo nevyskúšať variant s kalerábom a kyslou smotanou? Je to lahôdka!

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice olivového alebo slnečnicového oleja
  • 6 stredných kalerábov, olúpaných a na kocky
  • 2 lyžice múky
  • štipka papriky
  • 4 šálky kuracieho vývaru
  • 1 šálka šľahačky
  • 1/4 šálky kyslej smotany
  • 2 lyžice jemne sekanej petržlenovej vňate

POSTUP

  1. Rozohrejte olej na panvici na strednú teplotu.
  2. Pridajte kaleráb a dobre premiešajte.
  3. Prilejte 1-2 lyžice vody a nechajte pod pokrievkou variť.
  4. Pravidelne miešajte a dolievajte vodu, aby sa kaleráb nepripálil.
  5. Varte asi 20 minút, kým kaleráb nezmäkne.
  6. Zložte pokrievku a nechajte ešte vyvariť zvyšok vody.
  7. Pridajte múku a papriku a poriadne premiešajte.
  8. Nalejte vývar, premiešajte a priveďte opäť do varu.
  9. Na záver pridajte obe smotany, soľ, korenie a už len dostatočne nechajte zahriať.
  10. Polievku na tanieri posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Polievka z kalerábu v mištičke, ozdobená čerstvou petržlenovou vňaťou a vedľa položenou lyžicou.
www.gastronomersguide.com

Vyskúšajte aj našich 6 ďalších lahodných receptov na zdravé a chutné polievky z kaleráby . Načerpajte inšpiráciu!

Vietnamský šalát s kuracím mäsom, mrkvou a kaleráb

Tento recept je ľahký na prípravu a zároveň je osviežujúci, chutný a ľahký. Obsahuje kaleráby, mrkvu, kuracie mäso a čerstvé bylinky, čo vytvára luxusnú a zdravú kombináciu, ktorá vás ohromí!

INGREDIENCIA

Na šalát:

  • 2,5 cm kúsok zázvoru
  • 2 a 1/2 lyžičky soli
  • 200 g kurčaťa, bez kostí a kože
  • 2 stredné kaleráby, približne 700 g
  • 1 veľká mrkva
  • 6 vetvička mäty, umytých a otrhaných
  • 8 vetvička koriandra, umytých a otrhaných
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/4 šálky drvených pražených arašidov
  • 1 lyžica pražených sezamových semienok

Na zálievku:

  • ½ šálky cukru
  • 1/2 šálky limetkovej šťavy
  • 1/4 šálky rybej omáčky
  • 1 lyžica cesnaku, jemne nasekaného
  • 2 červené čili papričky, jemne nasekané

POSTUP

  • Olúpte zázvor.
  • Vodu v hrnci priveďte do varu.
  • Pridajte 1 lyžičku soli, zázvor a kura.
  • Vodu opäť priveďte do varu.
  • Znížte teplotu na nízku.
  • Hrniec prikryte a kura varte 15-25 minút v závislosti od hrúbky mäsa.
  • Kurča preložte do misky a nechajte vychladnúť.
  • Keď kura dostatočne vychladne, natrhajte ho na malé kúsky.
  • Z kaleráby odstráňte stonky.
  • Odrežte konce a vyhoďte.
  • Na odstránenie šupky použite škrabku na zeleninu.
  • Zeleninu umyte a potom osušte papierovou utierkou.
  • Každú kaleráb rozkrojte napoly.
  • Vo veľkej miske nastrúhajte kaleráby pomocou mandolíny s jemnou čepeľou.
  • Po dokončení oddeľte kúsky pomocou prstov.
  • Olúpte mrkva.
  • Nakrájajte na malé časti.
  • V strednej miske nakrájajte mrkvu pomocou rovnakej mandolíny.
  • K nakrájaným kalerábom pridajte 1 lyžičku soli.
  • K nakrájanej mrkve pridajte 1/2 lyžičky soli.
  • Naplňte obe misky studenou vodou.
  • Zeleninu premiešajte, aby sa spojila so slanou vodou.
  • Zeleninu nechajte 5 minút máčať vo vode.
  • Nakrájanú zeleninu preložte do veľkého sitka a zlejte vodu.
  • Pomocou odstredivky na šalát odstráňte zostávajúcu vodu.
  • Mätu a koriander nasekajte nahrubo.
  • V malej miske zmiešajte cukor, limetkovú šťavu a rybiu omáčku tak, aby sa cukor rozpustil.
  • Pridajte nasekaný cesnak a chilli a premiešajte.
  • Nakrájané kaleráby a mrkva preložte do veľkej misy.
  • Pridajte nakrájané kura a premiešajte.
  • Pridajte mleté ​​čierne korenie a čerstvé bylinky.
  • Ak chcete podávať, preneste štedrú časť šalátu na tanier.
  • Navrch dajte lyžicu drvených pražených arašidov a posypte praženými sezamovými semienkami.
  • Podávajte s dresingom.
Šalát zo zeleniny a kuracieho mäsa servírovaný na tanieriku s čerstvými bylinkami a chilli papričkou.
www.runawayrice.com

Vyprážané kaleráby

Pokiaľ už vás klasické rezne nebavia, vyskúšajte tento variant z kalerábu. Je to skvelá vegetariánska alternatíva k mäsovým rezňom a navyše veľmi dobre chutí!

INGREDIENCIA

  • 500 g kaleráby
  • soľ, korenie
  • 2 lyžice múky
  • 1 vajce
  • strúhanka
  • 30 g margarínu (nesoleného) alebo olej

POSTUP

  1. Olúpte kaleráby a nakrájajte asi na 1cm plátky.
  2. Osoľte a okoreňte plátky kalerábu z oboch strán.
  3. Obaľte v trojobale (múka, rozšľahané vajíčko, strúhanka).
  4. Na panvici rozohrejte margarín alebo olej a smažte plátky cca 3-5 minút z každej strany.
  5. Osmažené kaleráby odovzdávajte na tanier s papierovým obrúskom, aby ste sa zbavili prebytočného oleja.
  6. Servírujte teplé.
  7. Ako príloha sú vhodné pečené zemiaky s tatárkou alebo zeleninový šalát.
Kaleráb v cestíčku s petržlenovou vňaťou.
www.marions-kochbuch.com

Gratinovaný kaleráb s parmezánom

Jednoduchý recept na zapekané kaleráby, do ktorého môžete podľa chuti pridať napríklad slaninu, cibuľu aj cesnak. Na zemiaky si ani nespomeniete!

INGREDIENCIA

  • 500 g kalerábu, olúpané a nakrájané na tenké plátky
  • 1/2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 85 g parmezánu, jemne nastrúhaného
  • 1 hrnček smotany na šľahanie
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia

POSTUP

  • Olúpte a nakrájajte na tenké plátky 3-4 kaleráby.
  • Potrite zapekaciu misu s rozmermi 20×20 cm olivovým olejom a potom na na dno navrstvite plátky kalerábu.
  • Posypte parmezánom a potom pokvapkajte smotanou na šľahanie.
  • Tento postup opakujte pre toľko vrstiev, aby ste spotrebovali všetky plátky kalerábu.
  • V tretej vrstve som pridajte trochu čerstvého mletého čierneho korenia a posypte morskou soľou.
  • Nakoniec potrite horné plátky zvyšnou smotanou, okoreňte, osoľte a posypte zvyšným parmezánom.
  • Pečte v vyhriatej rúre na 175 °C 60 minút.
  • Pokiaľ chcete nádherný chrumkavý vršok, zapnite gril na posledných 5 minút.
  • Pred podávaním nechajte aspoň 10 minút odležať.
Zapečené kaleráby so syrom v zapekacej miske.
www.seriousketo.com

Vyskúšajte aj naše recepty na zapekaný karfiol na 11 rôznych spôsobov. Nájdete svojho favorita?

Dusená zelenina

Vynikajúca dusená kaleráb s stopkovým zelerom, paprikou, mrkvou a cuketou je perfektná pre zahriatie a doplnenie potrebných vitamínov počas jesenných a zimných dní. Skvele sa hodí napríklad k varenej ryži alebo čerstvému ​​chlebu.

INGREDIENCIA

  • 1 veľká kaleráb, olúpaná a nakrájaná na kocky
  • 1 lyžica avokádového alebo olivového oleja
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná
  • 3 strúčiky cesnaku, nakrájané
  • 2 jarné cibuľky, nakrájané
  • 2 stopky stopkového zeleru, nakrájané
  • 1/2 strednej červenej papriky, nakrájané
  • 1 stredná mrkva, olúpaná a nakrájaná
  • 1 stredná cuketa, nakrájaná
  • hrsť nasekaných čerstvých byliniek (bazalka, oregano, tymián, rozmarín)
  • 1-2 kocky zeleninového bujónu plus 4 šálky vody alebo 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 lyžičky sušeného cesnaku
  • 2 lyžičky sušenej cibule
  • 1 lyžička talianskeho korenia
  • kajenské korenie podľa chuti
  • soľ podľa chuti

Na zahustenie:

  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 2 lyžice vody

POSTUP

  • Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej na stredne vysokom plameni.
  • Pridajte cibuľu a restujte do mäkka, asi 2 minúty.
  • Vmiešajte cesnak, jarnú cibuľku, papriku, stopkový zeler, mrkvu, cuketu, kaleráb a čerstvé bylinky; za stáleho miešania varte ďalšiu minútu.
  • Pridajte bujón, zeleninový vývar alebo vodu, talianske korenie, sušenú cibuľu a cesnak a priveďte do varu.
  • Znížte teplotu a varte, kým zelenina nezmäkne, asi 25 minút.
  • Pridajte kajenské korenie a soľ podľa chuti.
  • Vytvorte kašu z kukuričného škrobu rozpustením 1 lyžice kukuričného škrobu v 2 lyžiciach studenej vody.
  • Zatiaľ čo sa všetko dusí, pridajte do hrnca kašičku, pokrm skvele zhustne.
  • Užite si to!
Dusená kaleráb s repíkatým zelerom, paprikou, mrkvou a cuketou servírovaná na tanieroch s vedľa položenými lyžičkami.
www.healthiersteps.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových varných dosiek , kde sa dočítate všetko potrebné pre správnu voľbu. Kto vyhral v našom porovnaní?

Kalerábová kapusta

Keď si opäť budete doma robiť bravčové výpečky, skúste k nim tentoraz podávať tento kel, ktorý je upravený na spôsob kyslej kapusty. Príjemne vás prekvapí!

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice masla
  • 3 šalotky (alebo 2 stredné cibule)
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 500 – 600 g kaleráby
  • soľ
  • drvená rasca
  • na dochutenie cukor a ocot

POSTUP

  • Na panvici rozohrejte maslo a nechajte na ňom zosklovatieť najemno nakrájanú šalotku alebo cibuľu.
  • Keď je šalotka alebo cibuľa hotová, pridajte múku a miešajte, kým nevznikne svetlá zápražka.
  • Kaleráb olúpte a nastrúhajte nahrubo.
  • Pridajte ho do základu a ochuťte všetko soľou a drvenou rascou.
  • Duste pod pokrievkou asi 10 – 15 minút alebo do zmäknutia.
  • V prípade potreby zľahka podlejte horúcou vodou.
  • Keď je kalerábová kapusta hotová, môžete ju dochutiť trochou cukru a octu.
Kapusta z kalerábu v mištičke s lyžicou s vedľa položeným čerstvým kalerábom.
www.tchiboblog.sk

Vyprážané placky z kaleráby

Intenzívna, niekedy ostrá alebo horká chuť kalerábu sa pri varení úžasne zjemní. A bude ešte lahodnejšie, keď si ju usmažíte v podobe týchto placiek. Strúhanie a rýchle vyprážanie úžasne podčiarkne sladkú chuť kalerábu. Placky môžete podávať samostatne ako predjedlo či ako ľahký obed so šalátom a chrumkavým chlebom. Doplňte ich créme fraîche, salsou či kyslou smotanou.

INGREDIENCIA

  • 2 kaleráby
  • 1 veľké vajcia
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1/4 lyžičky jemnej morskej soli
  • 1 šálka repkového oleja

POSTUP

  • Kaleráb ošúpte.
  • Nastrúhajte ich nahrubo do misky.
  • Nastrúhanú kaleráb preložte z misy na dvojitú vrstvu čistých kuchynských utierok.
  • Zdvihnite rohy utierok, stočte ich k sebe a vytlačte čo najviac tekutiny.
  • Vajcia rozklepnite do veľkej misy a dôkladne ich premiešajte vidličkou.
  • Do zmesi pridajte múku a soľ a dôkladne premiešajte.
  • Zohrejte vrstvu oleja (asi 0,5 cm) vo veľkej panvici na stredne vysokom plameni, kým sa olej nebude trblietať, keď panvicou krúžite.
  • Trochu cesta vloženého do panvice by malo okamžite prskať.
  • Do panvice naneste poriadne lyžice cesta a vzniknuté kôpky trochu sploštite zadnou časťou lyžice.
  • Do veľkej panvice by sa vám mali vojsť asi štyri placky naraz.
  • Čiastočne zakryte a smažte, kým placky na jednej strane nezhnednú, 2 až 3 minúty, otočte, znovu čiastočne prikryte a smažte, kým nebudú mäkké a na oboch stranách opečené.
  • Preložte placky na plech vyložený papierovou utierkou, aby odkvapkali.
  • Opakujte so zvyšným cestom.
  • Ihneď podávajte.
Kalerábové placky na tanieri s vedľa položenou miskou dipu.
www.thespruceeats.com

Chutné placky si môžete pripraviť z rôznych ingrediencií. Máme pre vás okrem iného aj recepty na placky z kapusty 5x inak. Jednoduché, rýchle a výživné!

Maďarské plnené kaleráby

Kaleráb sa dajú aj skvele plniť ako napríklad v tomto recepte, kde náplň tvorí mleté ​​mäso. Môžete použiť hovädzie, bravčové, teľacie aj jahňacie mäso a vždy to bude delikatesa!

INGREDIENCIA

  • 6 stredných kaleráb
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 1 a 1/2 lyžice masla
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa (môžete použiť aj iné mleté ​​mäso
  • 2 veľké vajcia
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
  • soľ, podľa chuti
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie, podľa chuti
  • 1 a 1/2 šálky vývaru podľa výberu
  • 1 šálka kyslej smotany
  • 2 lyžice hladkej múky

POSTUP

  • Kaleráb varte 20 minút.
  • Nechajte vychladnúť, kým sa s nimi nedá manipulovať.
  • Odlúpnite pevnú vonkajšiu šupku.
  • Odrežte kúsok koreňového konca, aby stáli rovno.
  • Odrežte vršky, ktoré si uchovajte a vydlabajte dužinu, ponechajte aspoň 0,5 cm stenu.
  • Dužinu nakrájajte najemno.
  • Na strednej panvici orestujte cibuľu a nakrájanú, vydlabanú kaleráb na 1 a 1/2 lyžicu masla, kým nezmäkne.
  • Preložte do veľkej misy a zmiešajte s mletým mäsom, 2 veľkými vajcami, jemne nasekaným strúčikom cesnaku a podľa chuti osoľte a okoreňte.
  • Zahrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • Nastriekajte zapekaciu misku olejom v spreji.
  • Vydlabané kaleráby naplňte mäsovou zmesou, vložte do zapekacej misy a položte vršky kalerábu.
  • Kaleráb zalejte 1 a 1/2 šálky vývaru podľa výberu.
  • Pečte 40 až 50 minút alebo do zmäknutia.
  • Kaleráb vyberte na servírovací tanier a udržujte v teple.
  • Odstráňte tuk zo šťavy z panvice.
  • Vidličkou premiešajte 1 šálku kyslej smotany s 2 lyžicami hladkej múky.
  • Za stáleho šľahania premiešajte s niekoľkými naberačkami horúcej šťavy z panvice.
  • Do zvyšnej šťavy z panvice nalejte kyslú smotanu a varte do zhustnutia.
  • V prípade potreby dochuťte.
  • Plnené kaleráby podávajte s omáčkou.
Kaleráb plnené mäsovou zmesou, servírované na tanieriku s čerstvou petržlenovou vňaťou.
www.thespruceeats.com

Kalerábové hranolky

Korenené hranolčeky z kalerábu sú vynikajúcou alternatívou k tradičným zemiakovým hranolčekom. Vychutnajte si ich buď samotné alebo s vašim obľúbeným dipom. Či tak alebo onak, tieto domáce pečené hranolky sú jednoducho mňam!

INGREDIENCIA

  • cca 1,2 kg olúpané kaleráby, asi 2 stredné až veľké (cca 2 kg, keď nie sú olúpané)
  • 3 lyžice avokádového oleja
  • 1 lyžička sušeného cesnaku (voliteľne)
  • 1 lyžička sušeného chilli
  • 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
  • ¾ lyžičky soli
  • nakrájaná jarná cibuľka alebo pažítka na ozdobu (voliteľne)

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
  • Medzitým si pripravte kaleráby.
  • Ak majú pripojené stonky/listy, môžete ich odstrániť a zlikvidovať.
  • Odstráňte tuhý koniec.
  • Každú kaleráb opatrne rozkrojte napoly, vyberte jadro (ak je to nutné) a olúpte.
  • Každú polovicu otočte dole, aby bola veľká plochá časť na povrchu a nakrájajte na cca centimetrové plátky.
  • Potom tieto plátky nakrájajte na hranolky s hrúbkou asi 1 centimeter.
  • Kalerábové hranolky vložte do čistej utierky, aby ste odstránili prebytočnú vlhkosť.
  • Dajte ich do misky a premiešajte s 2,5 lyžicami avokádového oleja, sušeným cesnakom (ak používate), sušeným čili, čiernym korením a soľou, aby boli dobre potiahnuté olejom a korením.
  • Vymažte veľký plech (alebo dve menšie) zvyšné ½ lyžice avokádového oleja.
  • Hranolčeky položte na pripravený plech a rozložte ich do jednej vrstvy.
  • Pečte 15 minút, potom vyberte plech z rúry a hranolky otočte na druhú stranu (opäť sa snažte zaistiť, aby boli hranolky v peknej rovnomernej vrstve, aby sa pekne prepiekli).
  • Plech vložte späť do rúry a pokračujte v pečení hranolčekov ďalších 15 minút, alebo pokiaľ nie sú hranolčeky zvonku zlatisto hnedé a vo vnútri mäkké.
  • Kalerábové hranolky preložte do servírovacej misky.
  • Pokiaľ chcete, ozdobte jarnou cibuľkou.
  • Podávajte!
Hranolčeky z kalerábu, posypané jarnou cibuľkou a servírované na tanieri.
www.girlheartfood.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recepty na vynikajúce prílohové omáčky k mäsu, zelenine či krekrom 10x inak. Vyberie si úplne každý!

Dusené bravčové mäso s kalerábom

Táto dusená bravčová zmes obsahuje jemnú bravčovú pliecku spolu s tou najlepšou jesennou zeleninou a ovocím. Batáty, kaleráby, fazuľky a jablká vytvárajú spolu s mäsom dokonalú kombináciu chutí, ktoré nikto neodolá!

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1,3 kg bravčovej plece bez kosti (prebytočný tuk odstráňte a mäso nakrájajte na 5 cm kúsky)
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • 1 lyžička sušenej šalvie
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1 lyžička mletej horčice
  • ½ lyžičky mletého muškátového orieška
  • ¼ lyžičky mletého kajenského korenia
  • 1 liter kuracieho vývaru
  • 1 šálka suchého cideru
  • 3 lyžice jablčného octu
  • ½ kilá batátov, olúpaných a nakrájaných na kúsky o veľkosti sústa
  • 500 g kalerábu, olúpané a nakrájané na kúsky veľkosti sústa
  • 2 stredné pevné sladké jablká, olúpané, zbavené jadrovníka a nakrájané na kúsky
  • 1 šálka zelených fazuliek, nakrájaných na 2,5 cm kúsky

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 160 °C a posuňte rošt do spodnej strednej polohy.
  • Bravčovú pliecko osušte papierovými utierkami a dochuťte soľou a korením.
  • Zahrejte olivový olej vo veľkom hrnci vhodnom do rúry na stredne vysokej teplote.
  • Postupne do hrnca pridajte bravčové mäso a opekajte zo všetkých strán, 2 až 3 minúty z každej strany.
  • Opečené mäso dajte do misy.
  • Znížte plameň az hrnca vylejte všetok tuk okrem 2 polievkových lyžíc.
  • Pridajte cibuľu a opekajte, kým nezmäkne, asi 5 minút.
  • Vmiešajte cesnak, sušenú šalviu, sušený tymián, mletú horčicu, muškátový oriešok a kajenské korenie.
  • Za stáleho miešania restujte do rozvoňania asi 1 minútu.
  • Pridajte bravčové mäso a všetku šťavu z misy späť do hrnca.
  • Pridajte vývar a cider.
  • Priveďte do varu, zoškrabnite všetky ďalšie hnedé kúsky z dna hrnca, prikryte a vložte do rúry na 2 hodiny.
  • Vyberte hrniec z rúry a pridajte ocot, batáty, kaleráby a jablká.
  • Zakryte a vložte späť do rúry na ďalších tridsať minút.
  • Hrniec opäť vyberte z rúry a pridajte zelené fazuľky.
  • Zakryte a vložte späť do rúry a pečte ďalších 30 minút, kým zelenina nezmäkne.
  • Ochutnajte a dochuťte soľou a korením podľa potreby.
Dusená zmes s mäsom a kapustninou v hrnci.
www.raspberriesandkohlrabi.com

Kúpili ste drevnaté kaleráby a nedajú sa kvôli tomu jesť? Skúste ich vyvariť do mäkka. Vodu z kalerábu použite ako základ na zeleninovú polievku. Zliatu kalerábu rozmixujte, zmiešajte s vločkami a túto zmes pripravte ako klasické fašírky.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Nezabudnite nám napísať do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.