Kalerábu sú vynikajúce zeleninou nielen pre svoju chuť, ale obsahujú aj množstvo telu prospešných látok. Je teda škoda, že ich použitie v kuchyni nie je tak pestré, ako by mohlo byť.
Navyše majú tú výhodu, že sa pestujú od jari až do neskorej jesene a tak si ich môžeme dopriať v kuchyni takmer po celý rok.
Preto sme pre vás vybrali super recepty z kaleráb. Sami sa presvedčíte, že možno kaleráby pripraviť v podobe príloh, polievok, šalátov ale aj hlavných jedál.
Kalerábová omáčka
INGREDIENCIE
- 1-2 kalerábu
- maslo
- soľ, korenie
- hladká múka
- 3/4 l mlieko
- smotana
- voda
POSTUP
- Kaleráby si nastrúhame na hrubo. V kastróliku je opražíme zľahka na masle a necháme dusiť s trochou vody (aby boli kaleráby ponorené).
- Osolíme, okoreníme, môžeme pridať vegetu a dusíme kým nie je kaleráb mäkká.
- Prilejeme mlieko a trochu smotany. Povaríme, zahustíme rozšľahanou múkou s vodou a ešte necháme cca 5 minút variť.
- Podávame s varenými zemiakmi, vareným vajcom alebo opečeným párkom.
goodtoknow.co.uk
Objavte podobné tipy
Kalerábová polievka
INGREDIENCIE
- 2 lyžice olivového alebo slnečnicového oleja
- 6 stredných kaleráb, olúpaných a na kocky
- 2 lyžice múky
- štipka papriky
- 4 šálky kuracieho vývaru
- 1 šálka šľahačky
- 1/4 šálky kyslej smotany
- 2 lyžice jemne nasekanej petržlenovej vňate
POSTUP
- Rozohrejte olej na panvici na strednú teplotu. Pridajte kaleráb a dobre premiešajte. Prilejte 1-2 lyžice vody a nechajte pod pokrievkou variť.
- Pravidelne miešajte a dolievajte vodu, aby sa kaleráb nepripálila. Varte asi 20 minút, kým kaleráb nezmäkne.
- Zložte pokrievku a nechajte ešte vyvariť zvyšok vody.
- Pridajte múku a papriku a poriadne premiešajte. Nalejte vývar, premiešajte a priveďte opäť k varu.
- Na záver pridajte obe smotany, soľ, korenie a už len dostatočne nechajte zohriať.
- Polievku na tanieri posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.
gastronomersguide.com
Kalerábový šalát
INGREDIENCIE
- 400 g kalerábu
- 1 veľká mrkva
- 1 hrsť sekaného koriandra
- 1 hrsť sekanej petržlenovej vňate
- 6 lístkov sekanej mäty
- 70 g majonézy
- 3 lyžičky hrubozrnnej horčice
- 1 lyžička červeného vínneho octu
- trocha citrónovej šťavy
- štipka soli a korenia
POSTUP
- Vo veľkej mise poriadne premiešajte alebo ušľahajte ingrediencie na dressing (majonéza, horčica, ocot, citrón, soľ, korenie)
- Olúpte kaleráb a mrkvu a nastrúhajte ich na hrubo. Pridajte je spolu s koriandrom, petržlenovou vňaťou a mätou k dresingu.
- Všetko riadne premiešajte a môžete servírovať.
food52.com
Dusené kaleráby s maslom
INGREDIENCIE
- 1800 g kalerábu
- 150 ml voda
- 150 g masla
- soľ
POSTUP
- Kaleráby olúpeme a nakrájame na hranolčeky alebo kocky. Dáme do kastrólika zalejeme vodou a pridáme polovicu masla (75 g) a soľ. Dusíme pod pokrievkou do mäkka
- Zlejeme vodu a vmiešame zvyšok masla. Môžeme posypať obľúbenými bylinkami a korením.
- Môžeme servírovať ako jednoduchú večeru alebo ako prílohu k mäsu.
classic-recipes.com
vyprážané kalerábu
INGREDIENCIE
- 500 g kalerábu
- soľ, korenie
- 2 lyžice múky
- 1 vajce
- strúhanka
- 30 g margarín (nesolené) alebo olej
POSTUP
- Olupejte kaleráby a nakrájajte asi na 1cm plátky. Osoľte a okoreňte plátky kalerábu z oboch strán.
- Obaľte v trojobale (múka, rozšľahané vajíčko, strúhanka).
- Na panvici rozohrejte margarín alebo olej a smažte plátky cca 3-5 minút z každej strany.
- Osmažené kaleráby přendávejte na tanier s papierovým obrúskom, aby ste sa zbavili prebytočného oleja.
- Servírujte teplé. Ako príloha sú vhodné pečené zemiaky s tatarkou alebo zeleninový šalát.
marions-kochbuch.com
Kúpili ste drevnaté kaleráby a nedajú sa kvôli tomu jesť? Skúste ich vyvariť do mäkka. Vodu z kalerábu použite ako základ na zeleninovú polievku. Zliatou kaleráb rozmixujte, zmiešajte s vločkami a túto zmes pripravte ako klasické fašírky.
Zaujali vás tieto zeleninové recepty z kaleráb? Máme pre vás tip na ďalšie obľúbené vyprážané recepty zo zeleniny .