Počuli ste už niekedy o tomto bobuľovitom ovocí?
Je zdravé, chutné a dá sa z neho pripraviť množstvo lahôdok.
Inšpirujte sa našimi receptami s jostou 6x inak, ktoré si zamilujú nielen vaše deti!
Máme pre vás tipy na skvelú domácu zmrzlinu, muffiny aj džem.
Užite si to!
Sladký pohár s jostou a šľahačkou
Pripravte si túto delikatesu, ktorá sa stane vašim novým obľúbeným dezertom! Kombinácia josty a vanilkového krému je úplne vynikajúca.
Ingrediencie
- 300 g josty, bez stopiek
- 50 g cukru krupica
- 15ml bezinkové limonády
- 250 ml smotany na šľahanie
- 250 ml gréckeho jogurtu bez tuku
- 30 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Jostu, práškový cukor a bezinkovú limonádu dajte do panvice na stredný plameň.
- Často miešajte, kým zmes nezačne bublať (asi 5 minút).
- Mierne stlmte plameň a 5 minút varte.
- Uvarenú jostu nasypte do misky, roztlačte vidličkou a nechajte vychladnúť, než ju dáte do chladničky.
- Medzitým ušľahajte vo veľkej mise jogurt, práškový cukor a vanilku do hladka.
- Vyšľahajte smotanu, kým nezhustne a neudrží špičky.
- Opatrne premiešajte šľahačku s jogurtovou zmesou a neprepracujte.
- Keď pyré z josty vychladne, vyberte ho z chladničky a vmiešajte do smotanovej zmesi tak, aby ste vytvorili vlnky.
- Rozdeľte do 6 pohárov a pred podávaním nechajte minimálne 20 minút vychladnúť.

Máme pre vás aj ďalšie recepty na pohár s ovocím v 5 luxusných verziách. Ochutnajte ich všetky!
Pečený cheesecake s jostou
Chuť josty je naozaj špeciálna a skvele sa hodí práve do cheesecaku. Vyskúšajte tento delikátny dezert, ktorý je taký jednoduchý na prípravu!
Ingrediencie
- 250 gramov ovsených sušienok
- 80 gramov masla
- 3 vajcia
- 450 gramov mascarpone
- 200 gramov smotany na šľahanie
- 150 gramov práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 100 gramov josty (odstráňte stopky)
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Sušienky rozdrobte v kuchynskom robote na omrvinky a potom ich spojte s rozpusteným maslom.
- Zmes vtlačte na dno 26 cm tortovej formy.
- Pečte 5-7 minút.
- Vo veľkej mise vyšľahajte ručným mixérom na strednú rýchlosť vajcia s práškovým cukrom do svetlej a nadýchanej hmoty.
- Znížte rýchlosť na nízku a pridajte mascarpone, smotanu na šľahanie a vanilkový extrakt.
- Šľahajte do hladka.
- Na upečený základ nalejte tvarohový krém.
- Polovicu josty opatrne položte na koláč.
- Cheesecake pečte 20 minút a potom vrch posypte zvyškom josty.
- Pečte 20 minút.
- Cheesecake nechajte pri izbovej teplote úplne vychladnúť, prikryte ho a nechajte cez noc v chladničke, aby úplne stuhol.
- Podávajte druhý deň.

Tento famózny dezert získal takú obľubu, že je improvizovaný do mnohých podôb. Poradíme vám, ako urobiť náramný cheesecake v pečenom aj nepečenom variante!
Džem z josty
Z plodov josty sa dá pripraviť báječný džem s plnou chuťou bez nutnosti pridávať pektín. Potrebný cukor sa bude líšiť v závislosti od zrelosti ovocia a vašich chuťových preferencií.
Ingrediencie
- 4 šálky josty, odstopkované
- 2-4 hrnčeky cukru
- 1/4 šálky limetkovej šťavy
Postup
- Jostu umyte a odstopkujte a priveďte do varu vo veľkom hrnci s 1/4 šálkou limetkovej šťavy.
- Potom, čo bobule začnú púšťať šťavu, pridajte cukor a pred ochutnaním niekoľko minút povarte, aby ste skontrolovali sladkosť.
- V prípade potreby pridajte viac cukru a pokračujte vo varení.
- Skúšku tuhosti urobte tak, že na studený tanier kvapnete trochu horúceho džemu, necháte vychladnúť, a pokiaľ nesteká, je hotový.
- Nalejte do sterilizovaných pollitrových pohárov a spracujte 10 minút vo vodnom kúpeli.
- Vyberte poháre z vody a nechajte cez noc vychladnúť na uteráku alebo horúcej podložke.
- Užite si to!

Objavte podobné tipy
Vanilková zmrzlina s jostou
Ozvláštnite domácu zmrzlinu jostou. Dodá jej to skvelý šmrnc a nielen vaše deti budú nadšené!
Ingrediencie
Na vanilkovú zmrzlinu:
- 400 ml mlieka
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 vanilkový struk
- 6 žĺtkov, rozšľahaných
- 100 g krupicového cukru
Na jostu:
- 400 g jostaberry
- 200 g krupicového cukru
Postup
- Mlieko a smotanu dajte do hrnca.
- Vanilkový struk pozdĺžne rozrežte, vyškrabnite semienka a struk pridajte do hrnca.
- Pomaly zahrievajte za občasného miešania, kým nie je zmes horúca, ale nenechajte ju variť.
- Medzitým si v mise ušľahajte žĺtky a cukor.
- Keď je mliečna zmes dostatočne horúca, nalejte ju za stáleho šľahania k vajciam a cukru.
- Vráťte zmes do hrnca a za stáleho miešania jemne zahrievajte, pokiaľ nie je zmes dostatočne hustá.
- To môže trvať až 15 minút.
- Zložte z platne a nechajte vychladnúť, potom aspoň 2 hodiny chlaďte v chladničke.
- Jostu a cukor dajte do hrnca, prikryte a varte domäkka, občas premiešajte, aby sa cukor rozpustil.
- Akonáhle sa z josty začnú oddeľovať šupky a potečie šťava, stiahnite z ohňa.
- Nechajte chvíľu vychladnúť a potom jostu rozmixujte v mixéri.
- Preceďte cez sitko, aby ste odstránili šupky a kôstky, a sirup nechajte odkvapkať, kým vám v site nezostane suchá dužina.
- Sirup zakryte a nechajte niekoľko hodín chladiť.
- Vychladenú mliečnu zmes dobre premiešajte, a potom ju ušľahajte v stroji na výrobu zmrzliny podľa pokynov výrobcu.
- Keď je zmes hustá a takmer zamrznutá, prilejte do stroja sirup podľa potreby.
- Preneste do plastovej nádoby a zmrazte.
- Pred podávaním nechajte mierne zmäknúť.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na domácu zmrzlinu a pripravte si skvelé letné osvieženie!
Muffiny s jostou a posýpkou
Ochutnajte tieto luxusné muffiny s čerstvou jostou a chrumkavou posýpkou, ktoré si zamiluje celá vaša rodina. Navyše sú také jednoduché!
Ingrediencie
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 200 g čerstvej josty, umyté a odkvapkané
- 1 lyžička soli
- 1 šálka jabĺk, hrubo nastrúhaných (voliteľne)
- 125 g cukru
- 3 vajcia
- 80 ml oleja
- 80 ml mlieka
Na posýpku:
- 4 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžička vanilky
- 1 lyžica margarínu
Postup
- Zmiešajte vo veľkej mise hladkú múku, prášok do pečiva, soľ a cukor.
- V inej mise zmiešajte vajcia, olej a mlieko.
- Mokré ingrediencie nalejte na suché a krátko premiešajte.
- Pridajte nastrúhané jablko a jostu.
- Cesto plňte do silikónových foriem na muffiny (nepreplňujte ich).
- Vo veľkej mise zmiešajte vidličkou ingrediencie na posýpku.
- Drobenku rozotrite na muffinové cesto pomocou lyžičky.
- Pečte pri 180 ° C v predhriatej rúre asi 20-22 minút, kým muffiny nebudú chrumkavé zlaté a kým špáradlo zapichnuté do stredu muffinu nevyjde čisté.
- Dobrú chuť!

Ovocné smoothie s mätou
Kombinácia jabĺk, josty a mäty je krásne osviežujúca a príjemne vás ochladí počas letných dní. Vyskúšajte to sami!
Ingrediencie
- 6 jabĺk
- 225 g josty
- 10 g mäty
Postup
- Olúpte a nakrájajte 6 jabĺk. Zmiešajte ich s jostou, lístkami mäty a 250 ml studenej vody a rozmixujte na smoothie.
- Užite si to!

A čo vyskúšať detoxikačné smoothie ? Máme pre vás množstvo skvelých tipov!
Pár zaujímavostí o joste
Josta je krížencom čiernych ríbezlí a dvoch rôznych druhov egrešov, výsledkom čoho sú lahodné čierne plody, ktoré v nezrelom stave chutia skôr ako egreše av plnej zrelosti ako čierne ríbezle.
- Plody josty sú bohaté na vitamín C a antioxidanty .
- Možno ich konzumovať čerstvé .
- Používajú sa tiež na výrobu džemov, pochutín a chutney .
- Možno ich nájsť v dezertoch a môžete ich spracovať na výrobu likérov a ovocných vín .
- Jostu je možné skladovať niekoľko dní v chladničke .
- Po umytí môžu ju môžete aj zamraziť .
- V mrazničke vydrží aj niekoľko mesiacov.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!