6 lahodných receptov z josty alebo ochutnajte toto zdravé ovocie, ktoré si v kuchyni zamilujete!

Počuli ste už niekedy o tomto bobuľovitom ovocí?

Je zdravé, chutné a dá sa z neho pripraviť množstvo lahôdok.

Inšpirujte sa našimi receptami s jostou 6x inak, ktoré si zamilujú nielen vaše deti!

Máme pre vás tipy na skvelú domácu zmrzlinu, muffiny aj džem.

Užite si to!

Sladký pohár s jostou a šľahačkou

Pripravte si túto delikatesu, ktorá sa stane vašim novým obľúbeným dezertom! Kombinácia josty a vanilkového krému je úplne vynikajúca.

Ingrediencie

  • 300 g josty, bez stopiek
  • 50 g cukru krupica
  • 15ml bezinkové limonády
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 250 ml gréckeho jogurtu bez tuku
  • 30 g práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Jostu, práškový cukor a bezinkovú limonádu dajte do panvice na stredný plameň.
  2. Často miešajte, kým zmes nezačne bublať (asi 5 minút).
  3. Mierne stlmte plameň a 5 minút varte.
  4. Uvarenú jostu nasypte do misky, roztlačte vidličkou a nechajte vychladnúť, než ju dáte do chladničky.
  5. Medzitým ušľahajte vo veľkej mise jogurt, práškový cukor a vanilku do hladka.
  6. Vyšľahajte smotanu, kým nezhustne a neudrží špičky.
  7. Opatrne premiešajte šľahačku s jogurtovou zmesou a neprepracujte.
  8. Keď pyré z josty vychladne, vyberte ho z chladničky a vmiešajte do smotanovej zmesi tak, aby ste vytvorili vlnky.
  9. Rozdeľte do 6 pohárov a pred podávaním nechajte minimálne 20 minút vychladnúť.
Dva poháre plnené krémom a ovocím, ozdobené čerstvou mätou.
www.thedelectablegarden.co.uk

Máme pre vás aj ďalšie recepty na pohár s ovocím v 5 luxusných verziách. Ochutnajte ich všetky!

Pečený cheesecake s jostou

Chuť josty je naozaj špeciálna a skvele sa hodí práve do cheesecaku. Vyskúšajte tento delikátny dezert, ktorý je taký jednoduchý na prípravu!

Ingrediencie

  • 250 gramov ovsených sušienok
  • 80 gramov masla
  • 3 vajcia
  • 450 gramov mascarpone
  • 200 gramov smotany na šľahanie
  • 150 gramov práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 100 gramov josty (odstráňte stopky)

Postup

  1. Predhrejte rúru na 190 °C.
  2. Sušienky rozdrobte v kuchynskom robote na omrvinky a potom ich spojte s rozpusteným maslom.
  3. Zmes vtlačte na dno 26 cm tortovej formy.
  4. Pečte 5-7 minút.
  5. Vo veľkej mise vyšľahajte ručným mixérom na strednú rýchlosť vajcia s práškovým cukrom do svetlej a nadýchanej hmoty.
  6. Znížte rýchlosť na nízku a pridajte mascarpone, smotanu na šľahanie a vanilkový extrakt.
  7. Šľahajte do hladka.
  8. Na upečený základ nalejte tvarohový krém.
  9. Polovicu josty opatrne položte na koláč.
  10. Cheesecake pečte 20 minút a potom vrch posypte zvyškom josty.
  11. Pečte 20 minút.
  12. Cheesecake nechajte pri izbovej teplote úplne vychladnúť, prikryte ho a nechajte cez noc v chladničke, aby úplne stuhol.
  13. Podávajte druhý deň.
Koláč ozdobený ovocím.
www.myreillerecipes.com

Tento famózny dezert získal takú obľubu, že je improvizovaný do mnohých podôb. Poradíme vám, ako urobiť náramný cheesecake v pečenom aj nepečenom variante!

Džem z josty

Z plodov josty sa dá pripraviť báječný džem s plnou chuťou bez nutnosti pridávať pektín. Potrebný cukor sa bude líšiť v závislosti od zrelosti ovocia a vašich chuťových preferencií.

Ingrediencie

  • 4 šálky josty, odstopkované
  • 2-4 hrnčeky cukru
  • 1/4 šálky limetkovej šťavy

Postup

  1. Jostu umyte a odstopkujte a priveďte do varu vo veľkom hrnci s 1/4 šálkou limetkovej šťavy.
  2. Potom, čo bobule začnú púšťať šťavu, pridajte cukor a pred ochutnaním niekoľko minút povarte, aby ste skontrolovali sladkosť.
  3. V prípade potreby pridajte viac cukru a pokračujte vo varení.
  4. Skúšku tuhosti urobte tak, že na studený tanier kvapnete trochu horúceho džemu, necháte vychladnúť, a pokiaľ nesteká, je hotový.
  5. Nalejte do sterilizovaných pollitrových pohárov a spracujte 10 minút vo vodnom kúpeli.
  6. Vyberte poháre z vody a nechajte cez noc vychladnúť na uteráku alebo horúcej podložke.
  7. Užite si to!
Ovocný džem serírovaný v miske s vedľa položeným čerstvým ovocím.
www.cupofsugarpinchofsalt.com

Vanilková zmrzlina s jostou

Ozvláštnite domácu zmrzlinu jostou. Dodá jej to skvelý šmrnc a nielen vaše deti budú nadšené!

Ingrediencie

Na vanilkovú zmrzlinu:

  • 400 ml mlieka
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 1 vanilkový struk
  • 6 žĺtkov, rozšľahaných
  • 100 g krupicového cukru

Na jostu:

  • 400 g jostaberry
  • 200 g krupicového cukru

Postup

  1. Mlieko a smotanu dajte do hrnca.
  2. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežte, vyškrabnite semienka a struk pridajte do hrnca.
  3. Pomaly zahrievajte za občasného miešania, kým nie je zmes horúca, ale nenechajte ju variť.
  4. Medzitým si v mise ušľahajte žĺtky a cukor.
  5. Keď je mliečna zmes dostatočne horúca, nalejte ju za stáleho šľahania k vajciam a cukru.
  6. Vráťte zmes do hrnca a za stáleho miešania jemne zahrievajte, pokiaľ nie je zmes dostatočne hustá.
  7. To môže trvať až 15 minút.
  8. Zložte z platne a nechajte vychladnúť, potom aspoň 2 hodiny chlaďte v chladničke.
  9. Jostu a cukor dajte do hrnca, prikryte a varte domäkka, občas premiešajte, aby sa cukor rozpustil.
  10. Akonáhle sa z josty začnú oddeľovať šupky a potečie šťava, stiahnite z ohňa.
  11. Nechajte chvíľu vychladnúť a potom jostu rozmixujte v mixéri.
  12. Preceďte cez sitko, aby ste odstránili šupky a kôstky, a sirup nechajte odkvapkať, kým vám v site nezostane suchá dužina.
  13. Sirup zakryte a nechajte niekoľko hodín chladiť.
  14. Vychladenú mliečnu zmes dobre premiešajte, a potom ju ušľahajte v stroji na výrobu zmrzliny podľa pokynov výrobcu.
  15. Keď je zmes hustá a takmer zamrznutá, prilejte do stroja sirup podľa potreby.
  16. Preneste do plastovej nádoby a zmrazte.
  17. Pred podávaním nechajte mierne zmäknúť.
Žena s klobúkom, ktorá drží v ruke vanilkovo-ovocnú zmrzlinu.
www.thesimplethings.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na domácu zmrzlinu a pripravte si skvelé letné osvieženie!

Muffiny s jostou a posýpkou

Ochutnajte tieto luxusné muffiny s čerstvou jostou a chrumkavou posýpkou, ktoré si zamiluje celá vaša rodina. Navyše sú také jednoduché!

Ingrediencie

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 200 g čerstvej josty, umyté a odkvapkané
  • 1 lyžička soli
  • 1 šálka jabĺk, hrubo nastrúhaných (voliteľne)
  • 125 g cukru
  • 3 vajcia
  • 80 ml oleja
  • 80 ml mlieka

Na posýpku:

  • 4 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžička vanilky
  • 1 lyžica margarínu

Postup

  1. Zmiešajte vo veľkej mise hladkú múku, prášok do pečiva, soľ a cukor.
  2. V inej mise zmiešajte vajcia, olej a mlieko.
  3. Mokré ingrediencie nalejte na suché a krátko premiešajte.
  4. Pridajte nastrúhané jablko a jostu.
  5. Cesto plňte do silikónových foriem na muffiny (nepreplňujte ich).
  6. Vo veľkej mise zmiešajte vidličkou ingrediencie na posýpku.
  7. Drobenku rozotrite na muffinové cesto pomocou lyžičky.
  8. Pečte pri 180 ° C v predhriatej rúre asi 20-22 minút, kým muffiny nebudú chrumkavé zlaté a kým špáradlo zapichnuté do stredu muffinu nevyjde čisté.
  9. Dobrú chuť!
Muffiny s čerstvým ovocím a chrumkavou posýpkou servírované na tácke.
www.artandkitchen.wordpress.com

Ovocné smoothie s mätou

Kombinácia jabĺk, josty a mäty je krásne osviežujúca a príjemne vás ochladí počas letných dní. Vyskúšajte to sami!

Ingrediencie

  • 6 jabĺk
  • 225 g josty
  • 10 g mäty

Postup

  1. Olúpte a nakrájajte 6 jabĺk. Zmiešajte ich s jostou, lístkami mäty a 250 ml studenej vody a rozmixujte na smoothie.
  2. Užite si to!
Smoothie z ovocia, servírované v pohároch a ozdobené čerstvou mätou.
www.littlesugarsnaps.com

A čo vyskúšať detoxikačné smoothie ? Máme pre vás množstvo skvelých tipov!

Pár zaujímavostí o joste

Josta je krížencom čiernych ríbezlí a dvoch rôznych druhov egrešov, výsledkom čoho sú lahodné čierne plody, ktoré v nezrelom stave chutia skôr ako egreše av plnej zrelosti ako čierne ríbezle.

  • Plody josty sú bohaté na vitamín C a antioxidanty .
  • Možno ich konzumovať čerstvé .
  • Používajú sa tiež na výrobu džemov, pochutín a chutney .
  • Možno ich nájsť v dezertoch a môžete ich spracovať na výrobu likérov a ovocných vín .
  • Jostu je možné skladovať niekoľko dní v chladničke .
  • Po umytí môžu ju môžete aj zamraziť .
  • V mrazničke vydrží aj niekoľko mesiacov.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.