Pripravte si recepty na jogurty po domácke 6x inak. V rúre, jogurtovači aj v hrnci!

Výroba vlastného jogurtu nikdy nebola taká jednoduchá!

Prinášame vám recepty na domáci jogurt v 6 rôznych variantoch, ktoré sú zdravšie, chutnejšie, ale aj lacnejšie ako jogurty dostupné v obchodoch.

Vyskúšajte verziu z jogurtovača, z rúry alebo napríklad rastlinnú kokosovú pochúťku.

Inšpirujte sa a pripravte si zdravú desiatu presne podľa svojej chuti!

Krémový domáci jogurt bez jogurtovača

Príprava domáceho jogurtu je hračka. Všetko, čo naozaj potrebujete, je kvalitné mlieko, pár lyžíc vášho obľúbeného jogurtu a trochu času na to, aby ste ho nechali odležať.

Ingrediencie

  • 2 litre plnotučného mlieka, čím čerstvejšie, tým lepšie
  • ¼ šálky hustej smotany (voliteľne)
  • 3 až 4 polievkové lyžice bieleho plnotučného jogurtu so živými a aktívnymi kultúrami

Postup

  1. Utrite kockou ľadu dno ťažkého hrnca, aby ste zabránili pripáleniu (alebo opláchnite vnútro hrnca studenou vodou).
  2. Pridajte mlieko a smotanu, ak používate, a priveďte do varu, kým sa okolo okrajov nevytvoria bubliny.
  3. Počas zahrievania mlieko občas premiešajte.
  4. Dajte hrniec z ohňa a nechajte vychladnúť, pokiaľ nebude príjemne mlieko príjemne teplé.
  5. Ak sa ponáhľate, môžete si naplniť drez ľadovou vodou a hrniec s mliekom nechajte vychladnúť v ľadovom kúpeli.
  6. Často miešajte, aby mlieko vychladlo rovnomerne.
  7. Preložte 1/2 šálky teplého mlieka do malej misky a zašľahajte do nej jogurt tak, aby vznikla hladká zmes.
  8. Jogurtovo-mliečnu zmes vmiešajte späť hrnce so zvyšným teplým mliekom.
  9. Hrniec prikryte veľkou pokrievkou.
  10. Udržujte hrniec teplý tým, že ho zabalíte do veľkej utierky.
  11. Alebo ho jednoducho postavte na chladničku, ktorá býva teplá a neprekáža.
  12. Nechajte jogurt odležať 6 až 12 hodín, kým nebude hustý a kyslý; čím dlhšie bude sedieť, tým bude hutnejšie.
  13. Preneste hrniec do chladničky a chlaďte aspoň ďalšie 4 hodiny; bude aj naďalej hustnúť.
  14. Užite si ho!
Jogurt vyrobený po domácky servírovaný v miske s müsli a čerstvým ovocím, s vedľa položenou lyžičkou a mištičkami s müsli a sirupmi.
www,cooking.nytimes.com

Ak chcete pripraviť grécky jogurt , postavte sitko alebo sito nad misku a vyložte sitko tenkou utierkou. Vezmite hotový jogurt, buď pred alebo po vychladnutí, nalejte jogurt do sitka a nechajte ho v chladničke 2 až 6 hodín odkvapkať . (Sledujte ho, a až bude vyzerať dostatočne hustý podľa vašich predstáv, preložte ho do pohára; pokiaľ bude príliš hustý, vmiešajte časť srvátky späť.) Zostávajúce srvátku si rezervujte na smoothie, polievky alebo malinovky, popr. marinovanie hydiny.

Vegánsky grécky jogurt

Vyskúšajte tento grécky jogurt bez mlieka, ktorý je hustý, luxusne krémový a dokonale kyslý! Na jeho prípravu nepotrebujete nič špeciálne a stačí vám iba 4 ingrediencie.

Ingrediencie

  • 1 šálka surových kešu orechov (namočených cez noc vo vode a scedených)
  • 2 plechovky kokosového mlieka
  • ¼ šálky tapiokového škrobu
  • 3 kapsule vysoko kvalitných probiotík

Postup

  1. Zmiešajte odkvapkané kešu orechy, kokosové mlieko a tapiokový škrob v mixéri.
  2. Mixujte do hodvábne hladkej konzistencie
  3. Zmes preložte do hrnca a priveďte do varu.
  4. Odoberte z platne a nechajte vychladnúť.
  5. Pridajte do sklenenej misky (bez kovu!) a vmiešajte probiotikum pomocou dreveného, ​​plastového alebo skleneného riadu.
  6. Misu zakryte tenkou tkaninou a zaistite ju gumičkou.
  7. Nechajte kvasiť pri izbovej teplote cez noc alebo pokiaľ nedosiahnete požadovanú kyslosť.
Grécky jogurt bez mlieka servírovaný v miske s müsli a čerstvým ovocím.
www.darngoodveggies.com

Ak preferujete rastlinnú stravu, máme pre vás recepty na vegánske pečivo , ktoré si zamiluje celá vaša rodina!

Jogurt po domácky z rúry

Naučte sa, ako si vyrobiť domáci jogurt v rúre! Nepotrebujete na to žiadne špeciálne vybavenie ani schopnosti. Navyše je to jednoduché, chutné a ušetríte tým aj nejaké peniaze.

Ingrediencie

  • 2 litre mlieka
  • 1/2 šálky cukru
  • 1 polievková lyžica neochutenej želatíny
  • 2 vrchovaté polievkové lyžice neochuteného jogurtu (musia obsahovať živé aktívne kultúry)
  • 1 polievková lyžica vanilky

Postup

  1. Vmiešajte želatínu do 1/3 šálky. studenej vody.
  2. Nechajte zatuhnúť.
  3. Na strednom plameni zahrejte mlieko na 85 stupňov za občasného miešania.
  4. Dajte z ohňa a pridajte želatínu, cukor a vanilku.
  5. Dobre prešľahajte.
  6. Ochlaďte na 55 stupňov.
  7. Pridajte jogurt a dobre premiešajte drôtenou metlou.
  8. Nalejte do 2 litrových pohárov (alebo iných nádob, ktoré chcete použiť) a priskrutkujte veko.
  9. Vložte do rúry blízko svetla.
  10. Zapnite svetlo rúry a zatvorte dvierka.
  11. Nechajte tuhnúť 8 až 10 hodín.
  12. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
Biely jogurt servírovaný na tanieriku s čerstvými ostružinami s vedľa položenou lyžičkou a ostružinami.
www.thriftyfrugalmom.com

Kokosový jogurt z 2 ingrediencií

Neuveriteľne jednoduchý recept na rastlinný jogurt, na ktorý takmer nič nepotrebujete. A pritom je výsledok úplne fenomenálny! Vyskúšajte ho aj vy.

Ingrediencie

  • 400 ml plechovka plnotučného kokosového mlieka
  • 2 kapsule probiotík vhodných pre vegánov (musia to byť kapsule, nie pilulky, ktoré sa musia rozdrviť)

Voliteľné doplnky:

  • na dosladenie javorový sirup, stévia, alebo agávový nektár
  • vanilkový extrakt alebo prášok z vanilkového struku
  • ovocie alebo ovocný kompót

Postup

  1. Dobre pretrepte kokosové mlieko.
  2. Potom otvorte a nalejte do čistej, sterilizovanej, suchej sklenenej nádoby alebo misky.
  3. Čisté poháre môžete ľahko sterilizovať tak, že ich dôkladne opláchnete vriacou vodou a necháte úplne vyschnúť.
  4. Pred pridaním prísad ich nechajte vychladnúť späť na izbovú teplotu.
  5. Občas sa oddelí kokosové mlieko, takže po pridaní do dózy miešam metličkou, aby bolo úplne hladké.
  6. Vyprázdnite svoje probiotické kapsule do kokosového mlieka a premiešajte drevenú alebo plastovú lyžičku, nie kovovú, pretože kovová lyžička môže s probiotikami negatívne reagovať.
  7. Miešajte, kým nebude zmes krémová a hladká.
  8. Zmes zakryte tenkou utierkou a zaistite gumičkou.
  9. Nechajte jogurt aktivovať aspoň 24 hodín a až 48 hodín na teplom mieste.
  10. Čím dlhšie bude jogurt odpočívať, tým bude šťavnatejší.
  11. V teplejších podmienkach je ľahké vyrobiť jogurt (ak má váš dom teplotu 23 stupňov C a viac).
  12. Ale v chladnejších podmienkach dajte jogurt do rúry so zapnutým svetlom (nezapínajte rúru), kde by mal mať správne množstvo tepla, aby sa aktivoval.
  13. Akonáhle jogurt dosiahne správnu chuť a hustotu podľa vašich predstáv (nezabudnite ochutnať vareškou), bezpečne prikryte viečkom a dajte do chladu.
  14. Ochladením sa jogurt ešte viac zahustí, takmer do konzistencie gréckeho jogurtu (v závislosti na značke kokosového mlieka, ktoré ste použili)!
  15. Pre ešte hustejší jogurt vyložte jemné sito dvoma vrstvami gázoviny a umiestnite nad mixovaciu nádobu. Nalejte jogurt, potom voľne prikryte vekom alebo plastovou fóliou a nechajte cez noc alebo 12+ hodín odpočinúť v chladničke.
  16. Malo by to trochu viac zhustnúť.
  17. Jogurt podávajte len tak alebo s ovocím či s ovocným kompótom.
  18. V tomto okamihu môžete tiež pridať trochu sladidla alebo príchuti, ako je javorový sirup a/alebo vanilkový extrakt.
  19. Uchovávajte prikryté v chladničke niekoľko dní (až 7 dní).
Rastlinný jogurt z kokosového mlieka servírovaný v pohári s ovocím a lyžičkou.
www.minimalistbaker.com

Domáci jogurt z jogurtovača

Domáci jogurt pripravený v elektrickom jogurtovači je nielen jednoduché vyrobiť, ale je aj lepšie pre vás a životné prostredie. Môžete si vybrať ingrediencie, druh mlieka a príchute tak, aby čo najviac vyhovovali vášmu maškrtnému jazýčku.

Ingrediencie

  • 1 polievková lyžica bieleho jogurtu alebo 1 polievková lyžica jogurtových kultúr
  • 1 liter bežného alebo 2% mlieka

Postup

  1. Mlieko zahrievajte na stredne nízkom plameni, kým sa okolo okraja neobjavia bublinky az povrchu nebude stúpať para.
  2. Odstráňte hrniec z ohňa a dajte dovnútra teplomer.
  3. Keď teplota dosiahne 43-46º C, pridajte jogurtové kultúry alebo lyžicu jogurtu do jedného z pohárov.
  4. Pridajte trochu ohriateho mlieka a poriadne premiešajte.
  5. Zmes po troškách nalievajte späť do hrnca a dobre premiešajte.
  6. Rozlejte mlieko do 8 pohárov, pevne zakryte viečkami a vložte poháre do jogurtovača.
  7. Ďalej postupujte podľa pokynov vášho jogurtovača.
  8. Výroba jogurtu bude trvať 6-10 hodín v závislosti od požadovanej kyslosti a hustote.
  9. Po dokončení nechajte poháre pred konzumáciou niekoľko hodín vychladiť v chladničke.
  10. Jogurt môžete uchovávať v chladničke až 2 týždne.
Biely jogurt z jogurtovača servírovaný v pohároch.
www.frenchwomendontgetfat.com

Ovocný jogurtový nápoj po domácky

Jogurty sú skvelé, ale jogurtové nápoje s ovocím snáď ešte lepšie! Vyrobte si svoj vlastný! Je to až prekvapivo jednoduché a potrebujete na to len zopár prísad a čerstvé ovocie podľa vašej voľby.

Ingrediencie

  • 2 šálky mlieka
  • ½ šálky domáceho jogurtu
  • 2 polievkové lyžice javorového sirupu alebo medu (voliteľne)
  • 1 šálka nakrájaného ovocia podľa vašej voľby

Postup

  1. Všetky ingrediencie vložte do mixéra a mixujte na stredne nízkom stupni, pokiaľ nebude všetko hladké a rovnomerne spojené.
  2. Nalejte jogurtové nápoje do nápojových nádob s objemom 120 ml a pred podávaním dajte na 1 hodinu do chladničky.
Nápoj z jogurtu servírovaný v pohároch so slamkou, s vedľa naaranžovanými jahodami a čučoriedkami.
www.laurafuentes.com

Biely jogurt môžeme využiť na sladkú úpravu . Na doplnenie vybraného druhu jogurtu môžeme použiť med, ovocie, hrozienka, džem, orechy, kakao, čokoládu, zmrzlinu.

Na prípravu jogurtu so slanou chuťou použijeme pažítku, zelené vňate a bylinky, syry, údeniny, zeleninu.

Pokiaľ si z podomácky vyrobeného jogurtu chcete pripraviť múčnik, inšpirujte sa našimi receptami na sladké múčniky s jogurtovým cestom .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.