Rôzne ochutené jogurty sú úplne bežne k dostaniu. Napriek tomu však môžeme niekedy zatúžiť po jogurte, ktorý splní naše chuťové požiadavky úplne inak ako v obchodoch ponúkané jogurty.
Nie je príliš zložité svoje priania uspokojiť a základné jogurt si ľahko dostupnými surovinami upraviť na sladkú alebo slanú chuť a spestriť si raňajky alebo desiatu.
A práve o takých jogurtoch píšeme v tomto článku. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami a pripravte si jogurt presne podľa svojej chuti.
Domáci jogurt bez jogurtovače
Prečo si jogurt vyrobiť doma, je hneď niekoľko: je chutnejšie, lacnejšie, šetrnejšie k prírode a často aj zdravšie než ten kupovaný.
INGREDIENCIE
- 1 l čerstvého kvalitného mlieka
- 1 téglik jogurtu s živou jogurtovou kultúrou (150 g)
POSTUP
- Mlieko v hrnci zohrejeme na 80 ° C.
- Potom schladíme na 40 ° C.
- Do mlieka rozmiešame jogurt a vzniknutú hmotu rozlejeme do čistých pohárov sterilizovaných horúcou vodou.
- Poháre uzavrieme a naukladáme do krabičky (nemusí byť v krabičke zatvorené, slúži skôr ako podnos na prenášanie).
- Jogurty aj s krabičkou dobre zabalíme do periny alebo hrubé deky, prípadne na radiátor, ktorý ľahko kúri.
- Necháme 6 hodín zabalené. Potom poháre vyberieme, necháme úplne vychladnúť a uložíme do chladničky.

Objavte podobné tipy
Domáce Pribináček s jahodovým pyré
Jemný smotanovo-tvarohový krém vám pripomenie určite vaše detstvo.
INGREDIENCIE:
- tučného tvarohu vo vaničke
- 250 ml smotany na šľahanie 33%
- 1 vanilkový cukor
- 2 lyžice cukru – vanilkový / trstinový / práškový / kryštál / med
- 500 g čerstvých jahôd
POSTUP:
- V miske zmiešame tvaroh s vanilkovým cukrom.
- Šľahačku ušľaháme dotuha a pridáme k oslazenému tvarohu.
- Umyté a odkvapkané jahody překrájíme a spolu s cukrom ponorným mixérom rozmixujeme na pyré. Pár jahôd si necháme na ozdobu.
- Do pohárov či pohárov vrstvíme na striedačku pyré a Pribináček.
- Dáme vychladiť a môžeme podávať.

Jogurt na slano – Tzatziki
Lahôdkovým doplnok a nepostradateľne osviežujúci v lete k mäsám aj ako olovrant.
INGREDIENCIE
pre 2 osoby
- 1/2 šalátové uhorky
- 200-300 g domáceho bieleho jogurtu
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ
- čerstvo namleté korenie
- trocha citrónovej šťavy
- oliva na ozdobenie
POSTUP
- Domáci jogurt vyklopíme do misy.
- Uhorku olúpeme a nastrúhame na hrubé strane strúhadla.
- Poriadne vyžmýkajte a spolu s cesnakom, lyžicou citrónovej šťavy a olejom vmiešame do jogurtu.
- Podľa chuti okoreňte a osoľte.
- Podávame ozdobené olivou a pokvapkané trochou olivového oleja.

Bílý jogurt můžeme využít na sladkou úpravu. Pro doplnění vybraného druhu jogurtu můžeme použít med, ovoce, rozinky, džem, ořechy, kakao, čokoládu, zmrzlinu.
Pro přípravu jogurtu se slanou chutí použijeme pažitku, zelené natě a bylinky, sýry, uzeniny, zeleninu.
Pokiaľ si z podomácky vyrobeného jogurtu chcete pripraviť múčnik, inšpirujte sa našimi recepty na sladké múčniky s jogurtovým cestom / a>.