5 chutných receptov na zapečené mäso pod perinou. Ktorý vyskúšate ako prvý?

Mäso pod perinou nie je krycí názov pre dobre schované zvyšky od večere, ale spôsob pečenia, kedy ďalšími ingredienciami pokryjeme pripravované mäso.

My si pre vás tentoraz pripravili recepty na mäso pod perinou 5x inak, kde vám predstavíme nielen rôzne mäsá, ale aj rôzne druhy periniek.

Vyskúšajte napríklad syrovú, zelerovú či batátovú perinku.

Pochutnáte si!

Mleté mäso pod zelerovou perinou

Luxusný a výdatný pokrm, ktorý vás počas zimných dní skvele zahreje. Zelerová perinka v kombinácii so skvele ochuteným mletým mäsom vytvára úplne jedinečné jedlo!

INGREDIENCIA

  • 1 lyžica olivového oleja plus trochu naviac
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 1 balenie čerstvej petržlenovej vňate, stonky a listy nasekané
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • štipka feniklových semienok
  • štipka sušeného červeného chilli
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • štipka muškátového orieška
  • 120 ml bieleho vína
  • 2 paradajky, nakrájané
  • 4 stopky stopkového zeleru, nakrájané na 5 cm kúsky
  • 400 ml kuracieho vývaru
  • maslo

Na perinu:

  • 1 zeler, olúpaný a nakrájaný na veľké kúsky
  • 1 bobkový list
  • 200 ml mlieka
  • 30 g parmezánu plus trochu kôry, ak máte
  • 1 lyžica crème fraîche alebo prírodného jogurtu
  • 1 vetvička rozmarínu, nasekaná

POSTUP

  • Rúru rozpáľte na 200 stupňov Celzia.
  • Na panvici rozohrejte olej a restujte na ňom cibuľu spolu s mletým mäsom, petržlenovou vňaťou, cesnakom, feniklovými semienkami, chilli, škoricou, muškátovým orieškom a štipkou soli cca 8-10 minút, kým mäso nezhnedne.
  • Zalejte vínom a nechajte ho zredukovať asi na tretinu, potom pridajte paradajky a varte ďalšie 3 minúty.
  • Pridajte stopkový zeler a varte ďalších 10 minút, potom pridajte vývar a kôru z parmezánu, ak používate, a čiastočne prikryte pokrievkou.
  • Varte 20 minút, alebo kým stopkový zeler, potom premiešajte s petržlenovými listami.
  • Medzitým si pripravte perinu.
  • Zeler dajte do hrnca spolu s bobkovým listom.
  • Zalejte mliekom a pridajte štipku soli, potom prikryte a varte 10-15 minút do zmäknutia. Zmes rozmixujte v kuchynskom robote s parmezánom a crème fraîche alebo jogurtom.
  • Podľa chuti okoreňte.
  • Mäsovú zmes nalejte do maslom vymastenej koláčovej formy alebo pekáča.
  • Na mäso nalejte krémovú zelerovú perinku a posypte rozmarínom.
  • Pokvapkajte trochou olivového oleja a potom pečte 30 minút, kým povrch nezezlátne.
Zapečené mleté ​​mäso s zelerovým pyré v zapekacej mise.
www.bbcgoodfood.com

Vyskúšajte aj naše vynikajúce recepty na cukety plnené mletým mäsom ! Máme pre vás varianty s hovädzím, ale aj morčacím mäsom, pečené aj varené, talianske či mexické.

Zapečené bravčové kotlety so šampiňónmi a kukuričným chlebom

Jednoduchý obed či večera, ktorú ale potešíte nejedného stravníka. Smotanová omáčka so šampiňónmi, šťavnaté kotlety, to všetko zapečené s kúskami kukuričného chleba, vytvára dohromady úžasný pokrm, ktorý vám navyše zaberie iba 30 minút na prípravu.

INGREDIENCIA

  • 4 bravčové kotlety bez kosti
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​korenie
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 200 g šampiňónov nakrájaných na plátky
  • 1 veľký strúčik cesnaku, nasekaný
  • 2 lyžice hladkej múky
  • ½ šálky suchého bieleho vína
  • ½ šálky kyslej smotany so zníženým obsahom tuku
  • 1 lyžica čerstvo nastrúhaného parmezánu
  • ½ šálky deň starého vnútrajška kukuričného chleba

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 175 °C.
  • Bravčové kotlety osoľte a okoreňte.
  • Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej.
  • Opekajte bravčové kotlety, kým nezozlátnu z oboch strán (raz otočte).
  • Preložte do zapekacej misy.
  • V rovnakej panvici na zvyšnom oleji restujte šampiňóny, kým nezhnednú, občas premiešajte.
  • Pridajte cesnak a krátko orestujte.
  • Hubovo-cesnakovú zmes pridajte do pekáča na bravčové kotlety.
  • V mise prešľahajte múku a víno do hladka.
  • Všľahajte kyslú smotanu, parmezán a štipku soli a korenia.
  • Touto zmesou zalejte žamipóny a bravčové kotlety.
  • Pečte zakryté po dobu 20 minút.
  • Zapnite si v rúre funkciu gril.
  • Do pekáča pridajte vnútro kukuričného chleba, postriekajte olejom v spreji a pečte 2-3 minúty dozlatista.
  • Dobrú chuť!
Zapekané bravčové mäso s hubovou omáčkou servírované na tanieri s brokolicou.
www.ericasrecipes.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom porovnaní?

Kuracie prsia pod perinou

Jednoduchý recept, na ktorý nepotrebujete žiadne zložité ingrediencie a pochutná si na ňom celá rodina! Pripravte si ho kedykoľvek počas pracovného týždňa ako ľahkú večeru či obed.

INGREDIENCIA

  • 4 kuracie prsia
  • 5 rožkov
  • soľ a korenie
  • štipka červenej papriky
  • cesnak podľa chuti
  • 1 smotana na šľahanie
  • 1 kyslá smotana
  • 4 vajcia
  • maslo
  • čerstvá petržlenová vňať

POSTUP

  • Kuracie prsia narýchlo opečte na kúsku masla, osoľte, okoreňte a pridajte červenú papriku a cesnak podľa chuti.
  • Vložte do zapekacej misky a dajte do vyhriatej rúry.
  • Pol hodiny pred upečením pridajte perinu.
  • Tú si pripravíte tak, že 5 rožkov nadrobíte na malé kúsky, pridáte obe smotany, 4 žĺtky, soľ a čerstvú petržlenovú vňať.
  • Premiešajte a nakoniec primiešajte tuhý vyšľahaný sneh z bielkov.
  • Zmes nalejte na mäso a nechajte zapiecť.
  • Užite si to!
Zapekané kuracie prsia s perinou v zapekacej miske.
www.nanicmama.sme.sk

Škótsky pastiersky kolár

Neuveriteľne lahodný a výdatný škótsky pastiersky koláč alebo Shepherd’s Pie je chutné mäso so zeleninou v bohatej omáčke zapečené s perinkou zo zemiakov a syra dozlatista. Už nikdy nebudete chcieť večerať nič iné!

INGREDIENCIA

  • 1 kg zemiakov, olúpaných a nakrájaných na veľké kúsky
  • soľ podľa chuti
  • 700 g chudého mletého jahňacieho (alebo mletého hovädzieho mäsa)
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 veľké mrkvy, nakrájané na kocky
  • soľ a korenie
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
  • 1 lyžička nasekaného čerstvého tymiánu
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica worcesterskej omáčky
  • 3/4 šálky červeného vína
  • 1 šálka hovädzieho vývaru
  • 1 šálka mrazeného hrášku
  • 4 lyžice masla
  • 2/3 šálky smotany na varenie
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 2 jarné cibuľky, nakrájané na malé kocky
  • 3/4 šálky strúhaného syra čedar

POSTUP

  • Zakryte zemiaky studenou vodou vo veľkom hrnci.
  • Dochuťte soľou a priveďte do varu.
  • Znížte teplotu na mierny plameň a varte do mäkka, 15-20 minút
  • Medzitým rozohrejte olivový olej vo veľkej panvici na strednom ohni.
  • Pridajte cibuľu a mrkvu.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Varte za miešania do mäkka asi 6 minút.
  • Zvýšte teplotu na stredne vysokú a pridajte mleté ​​mäso.
  • Restujte, počas toho mäso rozlámte vareškou, asi 5 minút.
  • Zlejte tuk a dochuťte 1/2 lyžičky soli a trochou mletého korenia.
  • Vmiešajte cesnak a tymián a varte, kým sa nerozvonia.
  • Urobte priestor uprostred, pridajte tam paradajkový pretlak a varte 1 minútu.
  • Vmiešajte wercesterskú omáčku a víno a varte, kým nie je panvica takmer suchá, asi 2 minúty.
  • Pridajte hovädzie vývar a varte, kým nie je zmes šťavnatá, 4-5 minút.
  • Vmiešajte 1/2 šálky mrazeného hrášku.
  • Všetko preložte do vymasteného 3-litrového pekáča.
  • Zemiaky sceďte a vráťte do hrnca.
  • Pridajte maslo a smotanu a dobre roztlačte.
  • Dochuťte soľou a korením a pridajte horčicu, jarnú cibuľku a čedar.
  • Zemiaky rozprestrite na mäso zadnou stranou lyžice a potom vytvorte vidličkou hrebienky.
  • Pečte pri 220 stupňoch Celzia, kým povrch nezezlátne, asi 20-25 minút.
  • Pred podávaním nechajte aspoň 10 minút vychladnúť.
Mäso so zeleninou v bohatej omáčke zapečené s perinkou zo zemiakov a syra v zapekacej mise s lyžicou.
www.bellyfull.net

Pripravte si tiež naše rozmanité recepty na mäsový nákyp ! Jeho príprava je veľmi jednoduchá a dá sa pripraviť v mnohých rôznych podobách.

Hovädzí guláš pod batátovou perinou

Úžasný a výdatný recept pre celú rodinu, ktorý si užijú aj malé deti. Navyše je v ňom schovaných veľa dobrej a zdravej zeleniny, takže vitamíny chýbať nebudú.

INGREDIENCIA

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 mrkvy, nakrájané nadrobno
  • 1 – 2 stopky stopkového zeleru, nakrájané nadrobno
  • 2 veľké strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 400 – 500 g falošné hovädzie sviečkové (časť prednej plece)
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 kocka hovädzieho bujónu
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 25 g čerstvej petržlenovej vňate, stonky a listy nasekajte zvlášť najemno
  • 1 kg batátov, olúpaných a nakrájaných na kocky
  • kúsok masla
  • hrsť strúhaného čedaru

POSTUP

  • Zahrejte olivový olej na panvici so silným základom.
  • Pridajte cibuľu a restujte 2 minúty, potom pridajte mrkvu a stopkový zeler a restujte do zmäknutia.
  • Pokiaľ sa zmes lepí, pridajte trochu vody.
  • Pridajte nakrájané hovädzie mäso a restujte do zhnednutia, potom vmiešajte cesnak a škoricu a restujte ďalšie 1 – 2 minúty, kým sa neuvoľní vôňa.
  • Kocku vývaru pridajte do 500 ml vriacej vody a vmiešajte k mäsu spolu s paradajkovým pretlakom a stonkami petržlenu.
  • Priveďte zmes do varu a prikryté varte 1 hodinu, potom zložte pokrievku a varte ďalšiu hodinu, alebo kým mäso nezmäkne.
  • Vmiešame nasekanú petržlenovú vňať.
  • Preneste zmes do stredne veľkej keramickej misky.
  • Medzitým uvarte batáty v pare domäkka.
  • Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  • Batáty dobre sceďte a roztlačte s maslom.
  • Naneste lyžicou na mäso, posypte syrom a pečte na hornej mriežke asi 20 minút, kým pokrm nezezlátne a nezačne bublať.
  • Môžete servírovať!
Hovädzie mäso zapekané s batátovou zmesou v zapekacej mise s vedľa položenou lyžicou.
www.bbcgoodfood.com

Príprava mäsa

  • Pri korenení je najlepšie postupovať tak, že buď koreníme viac mäso alebo perinku . Nezabúdame na to, aby korenie ladilo s ďalšími surovinami.
  • U hovädzieho a bravčového mäsa volíme postup obvyklý pri zapekaní. Pripravené mäso opečieme rýchlo na tuku po oboch stranách , aby sa vytvorila kôrka, ktorá nebude prepúšťať pri ďalšom pečení šťavu z mäsa, a to tak zostane šťavnaté.
  • Potom mäso narovnáme do pekáča alebo zapekacej misky a podlejeme výpekom.
  • Perinku dávame podľa jej zloženia hneď alebo až na takmer mäkké mäso.

Perina na mäso

  • Perinka by nemala byť len jednotlivé suroviny, ktoré sa zapekajú spoločne s mäsom, ale mala by sa podobať nákypu .
  • Perinka zo syrov je najrýchlejšia a najdostupnejšia. Často používaným syrom je tvrdý strúhaný syr eidam alebo chuťovo výraznejší údený syr.
  • Ale môže to byť aj Niva alebo niektoré tavené syry .
  • Syry dopĺňame kyslou smotanou alebo bielym jogurtom a vajcami. Vajcia môžeme do syrovej zmesi len zamiešať alebo z bielkov ušľahať sneh, ktorý syrovú perinku nakyprí .
  • Na spestrenie môžeme pridať aj jemne krájanú šunku, sterilizovaný hrášok alebo inú zeleninu.
  • Syrová perinka je rýchlo zapečená, takže ju dávame až na mäkké mäso.

Už máte upečené aj s perinou? Pochváľte sa priateľom na Facebooku , je to jednoduché, pod textom je k tomu modré tlačidlo!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.