Jednoduché recepty sa zapečeným mäsom pod perinou

Mäso pod perinou nie je krycí názov pre dobre schované zvyšky od večere, ale spôsob pečenia, kedy ďalšími ingredienciami pokryjeme pripravované mäso.

A ktoré sú tie najlepšie recepty?

To sa dozviete v nasledujúcom článku, rovnako ako aj to, ako správne takú perinku pripraviť!

Mäso pod žemľovej perinou

Je to vlastne plnka z žemlí alebo rožkov. Nakrájané kocky zvlhčíme vývarom, mliekom, vodou, pivom alebo vínom , proste podľa chuti, potreby a možností.

Žemľové zmes doplníme žĺtky a bielkovým snehom a potom máme na výber ešte ďalšie suroviny.

INGREDIENCIE

  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 4 lyžice oleja
  • soľ, korenie
  • 1 lyžica plnotučnej horčice
  • 8 rožkov
  • pol hrnčeka mlieka
  • bazalka
  • pór
  • 3 vajcia
  • 2 cibule

POSTUP

  1. Na panvici orestujeme cibuľku a hranolky mäsa, potom vlejeme do formy na pečenie.
  2. Pečieme 35 minút pri 175 ° C.
  3. Potom zasypeme mäso zmesou rožkov na kocky namočených v mlieku s bazalkou a nakrájaným pórom.
  4. Pečieme 15 minút, potom prelejeme rozšľahanými vajcami (osolenými) a dopečieme dozlatista.

Recept na mäso pod žemľovej perinou

Mäso pod pečeňovú perinou

Hodí sa bravčová alebo ešte lepšie jemnejšie hydinová pečeň, ktorá pomelieme alebo rozmixujeme. Zahustíme je strúhankou a doplníme korením, žĺtky a bielkovým snehom.

Pridať môžeme cibuľu, prelisovaný cesnak, rôzne bylinky, ale tiež treba sekané mandle alebo orechy. Pečieme podľa druhu mäsa buď simultánne alebo navŕšime na mäso krátko po jeho zapečení.

INGREDIENCIE

  • 500 g kuracieho mäsa
  • 500 g kuracích pečienok
  • hrsť húb
  • 2 vajcia
  • hrnček mlieka
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžičky rasce
  • soľ, korenie
  • 3 lyžice oleja

POSTUP

  1. Kuracie kúsky orestujeme na cibuľke a zmiešame s pokrájanými hubami, rascou, soľou a korením.
  2. Vysypeme do formy na pečenie.
  3. Kuracie pečienky orestujeme a osolíme.
  4. Stranou si uvaríme 2 vajcia.
  5. Vajcia položíme na masovú vrstvu a zasypeme pečeňovú vrstvou. Prelejeme mliekom.

Recept na mäso pod pečeňovú perinou

Mäso pod zeleninovou perinou

Na zeleninovú perinku využívame predovšetkým zmes zeleniny. Vhodná je zmes póru, mrkvy , karfiolu alebo brokolica , hrášku, zelených fazuliek , cukety a ďalších zelenín, medzi ktorými nechýba cibuľa .

Zeleninu krájame alebo strúhame najemno a väčšinou ju vopred trochu podusíme. Potom ju doplníme predovšetkým vajcami alebo sladkou či kyslou smotanou .

INGREDIENCIE

  • 1 kel
  • 1 cuketa
  • 3 mrkvy
  • 6 kuracích štvrtok
  • 1 vajce
  • soľ
  • paradajkový pretlak
  • muškátový oriešok
  • 200 g tvrdého syra
  • korenie
  • 4 lyžice oleja
  • 1 naberačka hovädzieho vývaru

POSTUP

  1. Mäso osmažíme na panvici a položíme do pekáča.
  2. Na mäso vysypeme zmes strúhanej cukety, mrkvy, vajíčka, a syra.
  3. Na koniec všetko prekryjeme plátkami kelu a prelejeme pretlakom.
  4. Pečieme 25 minút pri 180 ° C.
  5. Servírujeme so zemiakmi alebo ryžou.

Recept na mäso pod zeleninovú perinou

Mäso pod hubovú perinou

Na perinku z húb musíme huby vopred podusiť domäkka .

Potom je okoreníme, doplníme ďalšími surovinami, podľa potreby zahustíme strúhankou alebo krupicou a väčšinou dávame piecť asi tak v polovici pečenia mäsa .

INGREDIENCIE

  • 4 bravčové rezne
  • 1 cibuľa
  • 1/2 lyžičky pálivej papriky
  • 6 vajec
  • 250 g krájaných húb
  • 1/2 lyžičky soli
  • pažítka / petržlenová vňať na posyp
  • 4 lyžice oleja

POSTUP

  1. Cibuľu nakrájame na kolieska a orestujeme. Osolíme a vložíme do pekáča.
  2. Mäso sprudka osmažíme na panvici z oboch strán, potom osolíme a vložíme do pekáča na cibuľu.
  3. Pečieme pri 180 ° C 45 min, potom prelejeme vajcia a opražené huby.
  4. Zapečieme ďalšie 3 minúty a posypeme petržlenovou vňaťou.

Recept na mäso pokryté hubami a vajcom

Príprava mäsa

  1. U korenenie je najlepšie postupovať tak, že buď koreníme viac mäso alebo perinku . Nezabúdame na to, aby korenie ladilo s ďalšími surovinami.
  2. U hovädzieho a bravčového mäsa volíme postup zvyčajný u zapekanie. Pripravené mäso opečieme rýchlo na tuku po oboch stranách, aby sa vytvorila kôrka, ktorá nebude prepúšťať pri ďalšom pečení šťavu z mäsa a to tak zostane šťavnaté.
  3. Potom mäso narovnáme do pekáčika alebo do zapekacej misky a podlejeme výpekom.
  4. Perinku dávame podľa jej zloženia teraz alebo až na takmer mäkké mäso.

Perina na mäso

Perinka by nemala byť len jednotlivé suroviny, ktoré sa zapekajú spoločne s mäsom, ale mala by sa podobať nákypu.

Nezaobídeme sa preto bez vajec, ktorá vytvorí túto štruktúru. Ostatné suroviny už môžu byť rôzne a môžeme z nich pripravovať napríklad tieto perinky:

  • syrová perinka
  • žemľové perinka
  • pečeňová perinka
  • zeleninová perinka
  • hubová perinka

Perinka zo syrov je najrýchlejší a najdostupnejší. Často používaným syrom je tvrdý strúhaný syr eidam alebo chuťovo výraznejšie údený syr.

Ale môže to byť aj Niva alebo niektoré tavené syry.

Syry dopĺňame kyslou smotanou alebo bielym jogurtom a vajcami. Vajcia môžeme do syrovej zmesi len zamiešať alebo z bielkov ušľahať sneh, ktorý syrovou perinku nakyprí.

Pre spestrenie môžeme pridať aj jemne nakrájanú šunku, sterilizovaný hrášok alebo inú zeleninu.

Syrová perinka je rýchlo zapečená, takže ju dávame až na mäkké mäso.

INGREDIENCIE

  • 500 g mäsa
  • soľ
  • hladká múka
  • mletá paprika
  • 3 lyžice oleja
  • maslo (na vymastenie zapekacej misy)
  • 200 g tvrdého syra podľa chuti či kombinácia 2 syrov
  • 4 vajcia
  • čerstvá petržlenová vňať
  • 1 paradajka
  • 2 lyžice smotany

POSTUP

  1. Mäso na rezančeky osolíme, pridáme mletú papriku a opečieme s pokrájaným paradajkou na oleji.
  2. Zapekaciu misu vymažeme maslom, vložíme mäso a
  3. pečieme 25 minút pri 180 ° C.
  4. Potom všetko prikryjeme zmesou zo žĺtkov, nastrúhaného syra, smotany a snehu z bielkov.
  5. Pečieme dozlatista.
  6. Podávame so zemiakmi a bylinkami.

Recept na mäso pod syrovú perinou

Prílohy k mäsu pod perinou

Ako prílohu podávame:

  • varené zemiaky
  • zemiakovú kašu
  • opečené zemiaky

Ako oblohu potom:

  • zeleninový šalát
  • kyslá kapusta

K dochutenie treba jednu z našich studených omáčok , či klasiku akou je tatárska omáčka alebo domáci kečup.

Už máte upečené aj s perinou? Pochváľte sa priateľom na Facebooku, je to jednoduché, pod textom je k tomu modré tlačidlo!

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.