Pór patrí medzi cibuľovité rastliny. Je jemnejší chuti ako cibuľa a cesnak a práve preto je veľmi obľúbeným prídavkom do polievok.
Viete však, koľko má taký pór v kuchyni využitie? No … veľa!
My sme pre vás v tomto článku pripravili 4 a každý trochu iný. Nechajte si chutiť s pórom.
Pórová polievka so slaninou
INGREDIENCIE:
- 200 g póru
- 200 g zemiakov
- 6 plátkov anglickej slaniny
- 1 cibuľa
- kúsok masla
- 350 ml zeleninového vývaru
- 200 g smotany
- soľ a korenie
- pažítka
POSTUP:
- Plátky anglickej slaniny pozdĺžne prepolíme a na rozpustenom kúsku masla opečieme.
- Časť opečenej slaniny dáme bokom.
- Cibuľu nakrájame nadrobno, zemiaky na drobné kocky, pór nakrájame na kolieska.
- Osmažíme cibuľu v panvici so slaninou, aby zosklovatela.
- Pridáme pór a zemiaky.
- Premiešame, zakryjeme a dusíme na miernej teplote asi 5 minút.
- Prilejeme vývar, zakryjeme a dusíme 20 minút, aby zelenina zmäkla.
- Necháme mierne vychladnúť, prelejeme do hrnca a potom tyčovým mixérom zmes rozmixujeme do hladka.
- Prilejeme smotanu, prevaríme.
- Dochutíme soľou a korením.
- Podávame so slaninou, pažítkou a pečivom.
zdroj : taste.com.au
Objavte podobné tipy
Pórová nátierka s jablkami
Pomazánky na pečivo všem náramně chutnají. Tip pro každou příležitost na lehkou a lahodnou pórkovou pomazánku.
INGREDIENCIE:
- 2 ks jabĺk
- 1 ks póru
- 100 g tvrdého syra
- 1 ks bieleho jogurtu
- 50 g vlašských orechov
- soľ a korenie
POSTUP:
- Na panvičke za stáleho miešania opražíme orechy do zlatista.
- Jablká olúpeme a spolu s tvrdým syrom nastrúhame na hrubo.
- Pór nakrájame na kolieska, pridáme biely jogurt a zamiešame spolu s jablkami a syrom.
- Nátierku dochutíme korením a posypeme praženými orechy.
TIP : Podávejte s RACIO Knäckebrote chlebem s vysokým obsahem vlákniny (18 %). Vláknina blahodárně působí na peristaltiku střev a podpoří i váš imunitní systém.
zdroj : dobruchut.azet.sk
Pórový koláč
Slaný koláč v štýle francúzskeho Quiche môžete ľubovoľne obmieňať a s náplňami si kreatívne pohrať. Je to skvelé pohostenie na party alebo napríklad piknik. Ak si chcete uľahčiť prácu, môžete použiť aj lístkové cesto.
INGREDIENCIE:
cesto
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 ks vejce
- 2 lžíce vody
- 1 lžička soli
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
náplň
- 3 lžíce oleje
- 300 g pórku
- 200 g šunky
- 3 ks vajec
- 200 ml smetany
- 80 g hladké mouky
- 2 špetky soli
POSTUP:
- Prísady na cesto zmiešame a dáme odležať do chladničky minimálne na 30 minút.
- Očistený pór nakrájame najemno, orestujeme na oleji a necháme vychladnúť.
- Šunku nakrájame na kocky.
- Smotanu nalejeme do misy, pridáme vajce, soľ a pre šľaháme metličkou, pridáme šunku a pór.
- Koláčovú formu vymažeme.
- Cesto vyvaľkáme na veľkosť formy tak, aby okraje boli až hore.
- Zvyšné cesto orežeme nožom.
- Na cesto nalejeme zmes a pečieme v stredne vyhriatej rúre približne 45 minút na 180 ° C.
- Vytiahneme z rúry a necháme chvíľu odpočinúť ..
zdroj : ceskatelevize.cz
4. Pórová omáčka
Prinášame ďalší rýchly a chutný tip na skvelú a menej tradičné omáčku. Pórová omáčka je vynikajúci ku kuraciemu mäsu a skvelé sa kombinuje s prílohami.
INGREDIENCIE:
- 200 g cibule
- 1 l hovädzieho vývaru
- 500 ml plnotučného mlieka
- 50 g masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 300 g póru
- 200 ml smotany na varenie
- soľ a korenie
- olej
POSTUP:
- Na časti tuku speníme jemne nakrájanú cibuľu, zasypeme ju hladkou múkou, pridáme celé korenie a usmažíme zápražku.
- Zalejeme ju vychladnutým vývarom, rozšľaháme, osolíme a prilejeme mlieko. Omáčku povaríme.
- Na zvyšnom tuku osmažíme očistený, na kolieska nakrájaný pór, krátko ho podusíme a vložíme do omáčky.
- Nakoniec do omáčky prilejeme smotanu, pridáme maslo a všetko prevaríme.
zdroj : simplyscratch.com
Tak ako u nátierok, pór do šalátov nadrobno nakrájame. Vynikajúci je v spojení so syrmi, jablkami alebo mrkvou. Možno ho však používať takmer neobmedzene, záleží na chuti a fantáziu.
To boli naše 4 recepty, v ktorých sme použili pór. Dúfame, že vám chutí. Ak vám ani tak nestačilo, dajte si prídavok vo forme ďalších troch receptov s pórom !