Jednoduché recepty s pórom: nielen do polievky

Pór patrí medzi cibuľovité rastliny. Je jemnejší chuti ako cibuľa a cesnak a práve preto je veľmi obľúbeným prídavkom do polievok.

Viete však, koľko má taký pór v kuchyni využitie? No … veľa!

My sme pre vás v tomto článku pripravili 4 a každý trochu iný. Nechajte si chutiť s pórom.

Pórová polievka so slaninou

INGREDIENCIE:

  • 200 g póru
  • 200 g zemiakov
  • 6 plátkov anglickej slaniny
  • 1 cibuľa
  • kúsok masla
  • 350 ml zeleninového vývaru
  • 200 g smotany
  • soľ a korenie
  • pažítka

POSTUP:

  1. Plátky anglickej slaniny pozdĺžne prepolíme a na rozpustenom kúsku masla opečieme.
  2. Časť opečenej slaniny dáme bokom.
  3. Cibuľu nakrájame nadrobno, zemiaky na drobné kocky, pór nakrájame na kolieska.
  4. Osmažíme cibuľu v panvici so slaninou, aby zosklovatela.
  5. Pridáme pór a zemiaky.
  6. Premiešame, zakryjeme a dusíme na miernej teplote asi 5 minút.
  7. Prilejeme vývar, zakryjeme a dusíme 20 minút, aby zelenina zmäkla.
  8. Necháme mierne vychladnúť, prelejeme do hrnca a potom tyčovým mixérom zmes rozmixujeme do hladka.
  9. Prilejeme smotanu, prevaríme.
  10. Dochutíme soľou a korením.
  11. Podávame so slaninou, pažítkou a pečivom.

Pórová polievka so slaninouzdroj : taste.com.au

Pórová nátierka s jablkami

Pomazánky na pečivo všem náramně chutnají. Tip pro každou příležitost na lehkou a lahodnou pórkovou pomazánku.

INGREDIENCIE:

  • 2 ks jabĺk
  • 1 ks póru
  • 100 g tvrdého syra
  • 1 ks bieleho jogurtu
  • 50 g vlašských orechov
  • soľ a korenie

POSTUP:

  1. Na panvičke za stáleho miešania opražíme orechy do zlatista.
  2. Jablká olúpeme a spolu s tvrdým syrom nastrúhame na hrubo.
  3. Pór nakrájame na kolieska, pridáme biely jogurt a zamiešame spolu s jablkami a syrom.
  4. Nátierku dochutíme korením a posypeme praženými orechy.

 TIP : Podávejte s RACIO Knäckebrote chlebem s vysokým obsahem vlákniny (18 %). Vláknina blahodárně působí na peristaltiku střev a podpoří i váš imunitní systém. 

Pórová nátierka s jablkami zdroj : dobruchut.azet.sk

Pórový koláč

Slaný koláč v štýle francúzskeho Quiche môžete ľubovoľne obmieňať a s náplňami si kreatívne pohrať. Je to skvelé pohostenie na party alebo napríklad piknik. Ak si chcete uľahčiť prácu, môžete použiť aj lístkové cesto.

INGREDIENCIE:

cesto

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

náplň

  • 3 lžíce oleje
  • 300 g pórku
  • 200 g šunky
  • 3 ks vajec
  • 200 ml smetany
  • 80 g hladké mouky
  • 2 špetky soli

POSTUP:

  1. Prísady na cesto zmiešame a dáme odležať do chladničky minimálne na 30 minút.
  2. Očistený pór nakrájame najemno, orestujeme na oleji a necháme vychladnúť.
  3. Šunku nakrájame na kocky.
  4. Smotanu nalejeme do misy, pridáme vajce, soľ a pre šľaháme metličkou, pridáme šunku a pór.
  5. Koláčovú formu vymažeme.
  6. Cesto vyvaľkáme na veľkosť formy tak, aby okraje boli až hore.
  7. Zvyšné cesto orežeme nožom.
  8. Na cesto nalejeme zmes a pečieme v stredne vyhriatej rúre približne 45 minút na 180 ° C.
  9. Vytiahneme z rúry a necháme chvíľu odpočinúť ..

Pórový koláčzdroj : ceskatelevize.cz

4. Pórová omáčka

Prinášame ďalší rýchly a chutný tip na skvelú a menej tradičné omáčku. Pórová omáčka je vynikajúci ku kuraciemu mäsu a skvelé sa kombinuje s prílohami.

INGREDIENCIE:

  • 200 g cibule
  • 1 l hovädzieho vývaru
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 50 g masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 300 g póru
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ a korenie
  • olej

POSTUP:

  1. Na časti tuku speníme jemne nakrájanú cibuľu, zasypeme ju hladkou múkou, pridáme celé korenie a usmažíme zápražku.
  2. Zalejeme ju vychladnutým vývarom, rozšľaháme, osolíme a prilejeme mlieko. Omáčku povaríme.
  3. Na zvyšnom tuku osmažíme očistený, na kolieska nakrájaný pór, krátko ho podusíme a vložíme do omáčky.
  4. Nakoniec do omáčky prilejeme smotanu, pridáme maslo a všetko prevaríme.

Pórová omáčkazdroj : simplyscratch.com

Tak ako u nátierok, pór do šalátov nadrobno nakrájame. Vynikajúci je v spojení so syrmi, jablkami alebo mrkvou. Možno ho však používať takmer neobmedzene, záleží na chuti a fantáziu.

To boli naše 4 recepty, v ktorých sme použili pór. Dúfame, že vám chutí. Ak vám ani tak nestačilo, dajte si prídavok vo forme ďalších troch receptov s pórom !

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.