Jednoduché recepty s aspiku: torty, vajcia, ryby a oveľa viac

Chcete na pohostenie predložiť lahôdku a chlebíčky vám pripadajú príliš obligátne?

Potom pripravte domáce aspik .

Na jeho výrobu môžete použiť vajcia, šunku alebo zeleninu, a keď k nemu podáte zároveň aj chrumkavé čerstvé pečivo, tak úspech máte zaručený.

Domáce aspikový torta

Vyzerá veľmi atraktívne a výborne chutí. Aspikový torta sa nebojte predložiť ani ako občerstvenie návšteve alebo ako pohostenie pri oslave.

INGREDIENCIE

  • 3 vajcia natvrdo
  • 150 g plátkového tvrdého syra
  • 250 g dusenej alebo údenej šunky
  • 150 g majonézového šalátu – napr. Parížskeho
  • soľ
  • cukor
  • ocot
  • voda
  • 1 pohárik nakladaných kapie
  • 1 konzerva sterilizovaného hrášku – stačí malá
  • podľa chuti nakladané kyslé uhorky
  • forma na tortu

POSTUP

  1. Začíname prípravou želatíny podľa návodu.
  2. Ak nemáme formu na tortu, ktorá nepreteká – napr. Silikónovou – pomôžeme si mikroténovým sáčkom, ktorým vnútro formy vyplníme.
  3. Potom na dno tortovej formy nalejeme polovicu pripravenej želatíny a necháme poriadne stvrdnúť.
  4. Akonáhle máme želatínu stuhnutú, tak na ňu podľa našej fantázie Vŕšime ďalšie pochutiny – kapie, hrášok, nakrájané vajcia, uhorky, šalát, tvrdý syr a šunku.
  5. Všetko zalejeme zvyškom želatíny a necháme stuhnúť v chladničke.
  6. Pred podávaním aspikový torta aj s formou ponoríme na chvíľku do horúceho kúpeľa, aby šiel lepšie vyklopiť.
  7. Potom tortu vyklopíme a môžeme podávať.

Hotový recept na aspikový tortu riverfronttimes.com

Vajcia v aspiku

Ak máte doma v zásobe nadbytok vajec, pripravte si z nich chutný aspik. Vajcia stačí doplniť vlašským šalátom a šunkou a pochúťku máte hotovú.

INGREDIENCIE

  • 4 vajcia
  • 4 plátky dusenej šunky
  • 180 g vlašského šalátu
  • 3 lyžice hrášku
  • trochu kapie a kyslých uhoriek
  • 200 ml nálevu z uhoriek
  • 1 balenie číre želatíny
  • olej

POSTUP

  1. Pripravíme si tekutinu na výrobu želatíny tým, že do nálevu od uhoriek nalejeme vodu do celkového objemu 400 ml.
  2. Želatínu potom pripravíme podľa návodu na obale s tým, že použijeme ochutenú tekutinu.
  3. Plastové misky zľahka vymastíme olejom a na dno nalejeme časť želatíny, ktorú necháme stuhnúť.
  4. Potom na stuhnutú želatínu esteticky navŕšime nakrájané vajcia, šunku, uhorku, kapiu a vlašský šalát a zalejeme zvyškom želatíny.
  5. Necháme stuhnúť v chlade v chladničke, potom opatrne vyklopíme a môžeme podávať.

Hotový recept na vajcia v aspiku cnz.to

Viete, že slepačie vajcia obsahujú vysoký podiel cholesterolu ? Pretože však zároveň sú bohaté na lecitín , ktorý množstvo cholesterolu v krvi znižuje, nemusíme sa konzumácia vajec báť.

Kapor v aspiku

Na prípravu kapra v aspiku si prichystajte filety z neho – bez kože a kostí. Len tak bude aspik naozaj jedinečný.

INGREDIENCIE

  • asi 400 g filiet kapra
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • kúsok zeleru
  • 2 guličky nového korenia
  • 2 guličky celého čierneho korenia
  • 1 bobkový list
  • 100 ml bieleho vína
  • želatína
  • kôra z chemicky neošetreného citróna
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  1. Do hrnca dáme vodu a biele víno, bobkový list, nové korenie a korenie a vložíme do neho aj umyté plátky kapra. Uvaríme ho domäkka.
  2. Pripravíme si želatínu podľa návodu, ktorú ochutíme citrónovou kôrou, soľou.
  3. Mäso z kapra a zeleninu nakrájanú na kocky vložíme do formy a zalejeme hotovou želatínou.
  4. Necháme stuhnúť a môžeme podávať.

Hotový recept na kapra v aspiku alchetron.com

Viete že, kapry môžem dorastať pomerne značné dĺžky – pokojne aj 1 metra pri súčasnej hmotnosti až 20 kilogramov alebo aj viac?

Utopenci v aspiku

Obľúbeným pokrmom slovenskej studenej kuchyne sú špekáčiky s cibuľou vo sladkokyslom náleve, ktorému sa hovorí pekne „utopenci“. Môžete ich pripraviť však tiež v aspiku.

INGREDIENCIE

  • 1 kg špekáčikov
  • 0,5 l octu
  • 0,5 l vody
  • 4 cibule
  • 4 kyslé uhorky
  • 4 feferónky
  • 2 lyžice soli
  • 3 lyžice cukru
  • korenie
  • bobkový list
  • nové korenie
  • horčičné semienko
  • 3 sáčky želatíny

POSTUP

  1. Zvaríme vodu, ocot, cukor, soľ, čierne korenie, bobkový list, nové korenie a horčičné semienko.
  2. Špekáčiky zbavíme kože, dáme do fliaš a pridáme nakrájanú cibuľu na rezance, feferónku a uhorky. Zalejeme teplým nálevom a necháme asi 5 dní marinovať.
  3. Potom utopence vytiahneme z náleve, nakrájame na kocky a nasypeme do obalu na tlačenku.
  4. Pridáme nakrájanú cibuľu, feferónky a uhorku.
  5. Zalejeme pripravenou želatínou podľa návodu a necháme stuhnúť.

Hotový recept na utopence v aspiku specht-vertrieb.de

Viete, že názov „utopenci“ vznikol pravdepodobne preto, že ich vynálezca hostinský a mlynár Šamánek sa utopil pri oprave mlynského kolesa? Alebo je vznik ich názvu jednoduchšia – proste špekáčiky čiže špekáčiky sú utopené v náleve.

Aspiková roláda

Chren je bohatým zdrojom vitamínu C, provitamíny A a minerálov. Najlepšie urobíme, keď použijeme chren čerstvý. Ten ostatne môžete pridať aj do aspikové rolády, ktoré dodá nezameniteľnú chuť.

INGREDIENCIE

  • 50 g práškovej želatíny
  • asi 3/4 l vody
  • 150 ml octu
  • soľ
  • 1 lyžička cukru pieskového
  • 200 g naložených šampiňónov
  • 3 vajcia
  • 15 olív
  • 250 g syra žervé
  • 3 polievkové lyžice mlieka
  • 25 g chrenu
  • 300 g dusenej šunky

POSTUP

  1. Želatínu si rozmiešame v 250 ml vody a necháme ju napučať.
  2. Do zvyšku vody nalejeme ocot, soľ a cukor a necháme povariť.
  3. Pripravíme si huby, ktoré nakrájame.
  4. Rovnako tak nakrájame aj olivy.
  5. Mlieko, syr žervé a strúhaný chren rozmixujeme.
  6. Povarenú vodu odstavíme z platne a pridáme do nej napučanú želatínu a miešame tak dlho, až sa želatína v horúcej vode rozpustí.
  7. Ako formu použijeme srnčí chrbát, na ktorého dno nalejeme malú vrstvu želatíny a necháme ju stuhnúť.
  8. Potom na ňu navŕšime huby a olivy a zalejeme želatínou. Pridáme vajce, žervé zabalené v šunke a opäť zalejeme želatínou a takto vrstvy striedame.
  9. Nakoniec necháme stuhnúť v chladničke.

Hotový recept na aspikovou roládu tinfoilduck.wordpress.com

Želatína na domáce aspik

Rosolující mäsový vývar sa hodia skôr na domácu huspeniny, na aspik používame kúpenej želatínové prípravky. Jednoznačný návod na prípravu aspikového roztoku nemožno opísať, pretože tieto prípravky pochádzajú od rôznych výrobcov a predovšetkým mávajú rôzny základ.

Podľa toho sa buď krátko varí alebo naopak len rozpúšťa v horúcej vode. Preto je dôležité si podrobne prečítať návod na obale a postupovať podľa neho.

Rôzne varianty sa však ponúka v tom, že namiesto obyčajné vody môžeme želatínový prípravok pripravovať v čistom masovom vývare, dochutiť ho na sladkokyslú chuť alebo priamo použiť mierne zriedený nálev z uhoriek, ak je dostatočne chutný. Mierne vychladnutým roztokom zalievame už pripravený aspik.

U aspikov na povrchu s ozdobou postupujeme opatrne, aby sme nepoškodili zdobenie. Stuhnutý aspik možno trochu rozohriať tak, aby bol opäť tekutý. Aspik po zaliatí nechávame v chlade stuhnúť.

Formy na aspik

Aspik môžeme pripraviť do malých misiek, potom ho podávame ako jednotlivé porcie. Ďalšou možnosťou sú misy rôznych veľkostí, do ktorých je ako základ vhodný práve zemiakový šalát, na ktorý skladáme vrstvy salámy, syra, vajec a ďalších ingrediencií. Aspik potom porciujeme z týchto foriem na výseče či iné kusy.

Vhodné sú aj rozkladacie tortovej formy a to ako guľaté, tak iné tvary, zvlášť potom podkova, ktorá sa dobre krája. Obľúbené je aj použitie formy na srnčí chrbát alebo chlebíčkovej formy, z ktorých ich musíme pred krájaním vyklopiť. Ťažšiemu vyklopenie napomôžeme tým, že formu zospodu nahrejeme teplou vodou.

zdobenie aspiku

Aspik zdobíme na povrchu a to predovšetkým podľa vlastnej fantázie a potom tiež podľa možností, ktoré nám ponúkajú naše zásoby. Ku zdobenie využívame predovšetkým farebných a tvarových kontrastov. Väčšinou ale nie je zdobenie ani veľmi potrebné, pretože aspik je väčšinou veľmi farebný vďaka použitým surovinám.

Už teda viete, ako si pripraviť vlastné aspik a k tomu máte aj päť receptov na samotné pokrmy z aspiku. Ak vám ani tak nestačí, pozrite sa na ďalších 5 veľkonočných receptov s aspiku , o ktorých na webe píšeme .

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.