Jednoduché recepty s aspikom! Pripravte si vlastné zeleninové, vaječné či rybie pochúťky!

Stretávate sa s ním predovšetkým na rautoch či v obchode s lahôdkami.

Pripraviť si ho ale môžete pomerne ľahko aj doma.

S našimi receptami na domáci aspik vykúzlite ľahko všetky jeho rozmanité varianty.

Výsledkom bude chutná pochúťka, z ktorej môžete starostlivým vyskladaním jednotlivých ingrediencií vytvoriť aj nevšedný estetický zážitok.

Výhodou je, že doň možno použiť veľmi rôznorodé suroviny, od povarenej alebo sterilovanej zeleniny cez vajíčka, údeniny či mäso až po syry a bylinky.

Farebná aspiková torta

V našom recepte je torta vyrobená iba z dvoch ingrediencií, vajec a hrášku, ale samozrejme ho môžete doplniť aj o ďalšiu zeleninu, údeniny či syr. Záleží len na vašej fantázii a chuťových preferenciách.

Ingrediencie:

  • 5 vajec natvrdo
  • 200 g mrazeného hrášku
  • 45 g želatíny
  • 1500 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml kyslej smotany
  • pažítka na ozdobu
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V horúcej vo vode so soľou blanžírujte 5 minút hrášok.
  2. Ochlaďte v studenej vode a odložte bokom.
  3. Olúpte natvrdo uvarené vajcia a nakrájajte ich na štvrťky či na plátky.
  4. V studenej vode rozpustite podľa návodu na obale želatínu a dôkladnejšie ju premiešajte.
  5. Zahrejte zeleninový vývar, dochuťte ho soľou a korením.
  6. Pridajte do vývaru želatínu, premiešajte a nechajte mierne vychladnúť.
  7. Nalejte trochu želatíny do vychladenej tortovej či pudingovej formy.
  8. Následne nasypte na želatínu asi dve tretiny množstva hrášku a dajte na chvíľku stuhnúť.
  9. Následne do formy vyskladajte plátky či štvrtky vajíčok a opäť zalejte želatínou a nechajte stuhnúť.
  10. Takto postupujte až dovtedy, kým celú formu nevyplníte. Počet vrstiev závisí od výšky formy, ktorú chce na tortu použiť.
  11. Na záver zmiešajte malé množstvo želatíny s tromi polievkovými lyžicami vody, trochou vývaru a kyslou smotanou.
  12. Nalejte navrch formy a nechajte stuhnúť v chladničke.

Tortu z aspiku môžete ľahko použiť ako nevšedné občerstvenie na návštevu alebo ako pohostenie pri oslave.

Torta z aspiku s vajíčkami a hráškom
zdroj: eatsmarter.com

Okrem pochúťok v aspiku môžete na domácu oslavu pripraviť aj rozmanité chlebíčky s oblohou .

Domáci aspik s hydinovým mäsom

Zostal vám doma kúsok kuracieho či morčacieho mäsa? Bez problémov ho môžete využiť na obohatenie tohto variantu aspikového pokrmu.

Ingrediencie:

  • 5 vajec natvrdo
  • 300 g kuracích alebo morčacích pŕs
  • 1 kapia
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 50 g olív
  • 1 balenie želatíny
  • bobkový list
  • ocot
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Kuracie či morčacie prsia opláchnite, vložte do hrnca s vodou, pridajte olúpanú mrkvu, petržlen a bobkový list.
  2. Varte približne 30 minút.
  3. V medziobdobí umyte papriku, odstráňte jadrovník a nakrájajte ju na prúžky.
  4. Mäso vyberte z vývaru a nakrájajte na kúsky.
  5. Vývar preceďte, osoľte a okoreňte.
  6. Približne jeden a štvrť šálky vývaru vložte do hrnca spoločne trochou octu.
  7. Podľa návodu si pripravte želatínu a následne ju pridajte do vývaru.
  8. Rozmiešajte a pridajte na kúsky pokrájané mäso, papriky a olivy.
  9. Následne zmes nalejte do formy, v ktorej chcete aspik nechať stuhnúť.
  10. Nechajte vychladnúť a potom vložte do chladničky.

Toto hydinové mäso v aspiku podávajte s cherry paradajkami na hlávkovom šaláte, pokvapkané balzamikovým octom a olivovým olejom.

Kúsky hydinového mäsa a zeleniny v rôsole
zdroj: eatsmarter.com

Vajcia so zeleninou v aspiku

Ak máte doma v zásobe nadbytok vajec, pripravte si z nich túto chutnú pochúťku obohatenú o zdravú zeleninu.

Ingrediencie:

  • 4 vajcia
  • 80 g šunky
  • 40 g čiernych olív
  • 1 cibuľa
  • 1 kapia
  • 1 mrkva
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • 400 ml vody
  • 1 balenie želatíny
  • žerucha
  • bobkový list
  • ocot
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Cibuľu a mrkvu olúpte a nakrájajte nadrobno.
  2. Na panvici zohrejte víno, vodu, pridajte cibuľu, mrkvu, korenie, bobkový list a priveďte do varu.
  3. Povarte na miernom ohni 10 minút.
  4. V medziobdobí si uvarte natvrdo vajcia.
  5. Uvarené vajcia schlaďte, olúpte a rozkrojte napoly.
  6. Umyte a nakrájajte na prúžky papriku.
  7. Pokrájajte plátky šunky na menšie kúsky.
  8. Do pripravených misiek či formičiek na aspik vložte šunku, žeruchu, vajcia a papriku.
  9. Sceďte cibuľu s mrkvou.
  10. Odoberte približne 350 mililitrov vývaru a dochuťte ho lyžičkou octu a soľou.
  11. Rozpustite želatínu podľa návodu na obale v studenej vode a následne ju zmiešajte s vývarom.
  12. Až sa dokonale rozpustí, prelejte zmesou ingrediencie v miskách.
  13. Nechajte utuhnúť a vložte na aspoň 3 hodiny do chladničky.
lahôdka v aspiku pripravená z vajec, šunky, olív, mrkvy a papriky
zdroj: eatsmarter.com

Okrem aspiku je možné vajcia použiť aj do najrôznejších nátierok. Inšpirujte sa našimi rozmanitými variantmi na vajíčkové nátierky !

Šunkové rolky s chrenom v rôsole

Jeden z najklasickejších pokrmov na mnohých rautoch. Rolky je možné naplniť najrôznejšími typmi nátierok, obľúbená je predovšetkým tá s chrenom, ktorý pokrmu dodá pikantnú chuť.

Ingrediencie:

  • 20 plátkov šunky
  • 1000 ml vody
  • 1/2 šálky octu
  • 3 čajové lyžičky cukru
  • 2 vrecká želatíny
  • klinček
  • nové korenie
  • soľ, korenie

Náplň

  • 1/2 šálky masla
  • 3 plátky syra
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 2 PL chrenu
  • 4 vajíčka natvrdo
  • 300 g salámy nakrájanej na malé kúsky
  • 5 nakladaných uhoriek
  • 1 paprika
  • 2 PL majonézy
  • 1 cibuľa
  • sladká paprika
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Vo veľkom hrnci zmiešajte vodu, korenie, nové korenie, klinčeky, ocot a soľ a zmes priveďte do varu.
  2. Pripravte si želatínu podľa návodu a potom ju pridajte do teplého vývaru, dôkladne premiešajte.
  3. V miske zmiešajte maslo, nakrájaný plátkový syr a žĺtky z vajíčok.
  4. Pridajte nakrájané uhorky, salámu, cibuľu, horčicu, chren, majonézu a korenie.
  5. Dôkladne premiešajte a zmesou naplňte šunkové rolky.
  6. Vložte rolky do pekáča, prelejte ich polovicou želatíny a nechajte ľahko stuhnúť.
  7. Pridajte plátok vajíčka natvrdo, uhorku a kúsok papriky a zalejte zvyškom aspiku.
  8. Dajte vychladnúť do chladničky.
Plnené šunkové rolky s vajíčkom a zeleninou v aspikovom prelive
zdroj: catvusa.com

Potrebovali by ste radu s výberom varnej dosky na plyn ? V našom článku sme ich ohodnotili a napísali sme o nich to najpodstatnejšie.

Ryba v aspikovom prelive

Na prípravu tohto receptu môžete okrem klasického kapra použiť aj pstruha či lososa. Rybie mäso môžete zaliať vo forme filiet alebo ho nakrájať na kúsky.

Ingrediencie:

  • 1 ryba
  • 1 cibuľa
  • 2 vajcia natvrdo
  • 1 mrkva
  • čerstvá petržlenová vňať
  • 1 balenie želatíny
  • bobkový list
  • nové korenie
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Umyte a očistite rybu.
  2. Odrežte hlavu ryby, chvost, plutvy a chrbticu.
  3. Očistenú zeleninu s korením vložte na 25-30 minút variť do hrnca s vodou.
  4. Na kúsky pokrájanú rybu následne pridajte do hrnca so zeleninou a varte domäkka.
  5. Potom kúsky ryby vyberte, naaranžujte ich do misky či misiek, ktoré chcete na aspik použiť.
  6. Sceďte rybí vývar a pridajte doň želatínu, ktorú ste si predpripravili podľa návodu.
  7. V medziobdobí si nakrájajte uvarenú mrkvu, cibuľu a pridajte polovicu množstva k rybe, spoločne s na plátky nakrájaným vajcom natvrdo a čerstvou petržlenovou vňaťou.
  8. Následne zalejte misku do polovice vývarom so želatínou a nechajte stuhnúť.
  9. Pridajte zvyšok zeleniny, vajíčko a prelejte opäť aspikom.
  10. Nechajte stuhnúť a vložte do chladničky.
Kúsky ryby so zelenou a vajcami podávané v aspikovom prelive
zdroj: russianfoodusa.com

Originálne utopenci v aspiku

Utopenci alebo špekáčiky s cibuľou v sladkokyslom náleve sú českou klasikou. Zaujímavý variant so špekáčikmi či párkami si možno pripraviť podľa tohto receptu, ktorý je populárny predovšetkým v Nemecku.

Ingrediencie:

  • 8 nožičiek špekáčikov či párkov
  • 3 vajcia
  • 3 šálky hovädzieho vývaru
  • 1/2 šálky zeleru
  • 1/2 šálky vody
  • 1 balenie želatíny v prášku
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Uvarte si vajcia natvrdo.
  2. V miske zmiešajte vodu so želatínou podľa návodu na obale.
  3. Následne zmes nalejte do teplého hovädzieho vývaru a dobre rozmiešajte.
  4. Do nádoby, v ktorej chcete aspik pripraviť, vložte špekáčiky, buď vcelku, alebo nakrájané na kolieska, ďalej olúpané a nakrájané vajcia natvrdo a kúsky zeleru.
  5. Všetko následne pomaly zalejte želatínovou zmesou.
  6. Vložte nádobu do chladničky aspoň na dobu 4 hodín.
  7. Potom môžete utopenca v aspiku z nádoby vyklopiť.
Párok so zeleninou v rôsole
zdroj: tastemade.com

Niekoľko informácií o aspiku

Slovom aspik sa označuje rôsol, ktorý sa pripravuje z vývaru, ktorý obsahuje predovšetkým šľachy, koža, kosti a ďalšie časti, ktoré sú bohaté na kolagén. V súčasnej dobe sa na domáce použitie pre väčšiu jednoduchosť a rýchlosť používa predpripravená želatína v prášku či vo forme plátkov.

Použitie rôsolu v potravinárstve je staré už niekoľko storočí, pôvodne sa používal ako jeden z konzervačných prostriedkov, ktorý umožňoval jedlá uchovať niekoľko dní čerstvé, bez toho, aby uschli. Hotový aspik vydrží v chlade až 5 dní. Jednou z výhod aspikových receptov je to, že do nich môžete pridať takmer čokoľvek, čo máte radi. Najčastejšie sa aspik používa na zalievanie rôzne druhy zeleniny, vajec, údenín, mäsa a rýb.

Tipy a triky s aspikom

Pokiaľ chcete, aby ste s výsledkom boli skutočne spokojní, nesnažte sa urýchliť tuhnutie aspiku. Pred vyklopením z formy nechajte aspik skutočne dokonale stuhnúť, inak sa vám pri vyklepnutí roztrhne. Dobre stuhnúť tiež nechajte pri tvorení aspiku jeho jednotlivé vrstvy s rôznymi ingredienciami. Na záver sa odporúča nádobu prekryť potravinovou fóliou, aby neoschla vrchnú časť aspiku.

Aspik môžete nechať vytuhnúť v klasických formách na tortu, v pekáčiku či mištičkách, ale existujú aj špeciálne formičky rozmanitých tvarov určené priamo na aspik, obľúbené sú najmä tie v tvare takzvaného srnčieho chrbta, ktoré majú nepriľnavý povrch. Ťažšiemu vyklopeniu je možné napomôcť tým, že formu zospodu nahrejete teplou vodou.

Aspik nie je želé

Slovo aspik sa používa predovšetkým pre slané varianty pokrmov, teda najrôznejšie studené misy, zeleninu, údeniny, vajcia, syry či mäso v rôsole. Pre sladké dezerty sa používa slovo želé.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.