Recepty na buchtu z mrkvy 6x inak. Báječný a zdravý múčnik na každú príležitosť

Máte chuť na niečo sladké? A máte v špajze mrkvu?

Paráda! Upečte si s nami výborný múčnik.

Máme pre vás tie najlepšie recepty na mrkvovú buchtu, po ktorej sa len zaprášia!

Mrkvový múčnik na plech

Vyskúšajte túto ľahkú, rýchlu a veľmi výbornú mrkvovú buchtu na plech. Ideálne na raňajky, obedový dezert alebo len tak na posedenie.

Ingrediencie

  • 130g polohrubej múky
  • 2ks vajec
  • 180g cukru
  • 1 lyžička medu
  • 3-4 mrkvy (nastrúhané najemno)
  • 120ml rastlinného oleja
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička škorice
  • štipka soli
  • 250g tvarohu
  • 200g lučiny
  • 80g práškového cukru
  • šťavu z citróna

Postup

  • Najprv nastrúhajte mrkvy najemno. Dajte bokom.
  • V miske vyšľahajte vajíčka s cukrom do peny. Potom pridajte med a olej.
  • V inej miske zmiešajte múku so sódou, kypriacim práškom, škoricou a štipkou soli.
  • Sypkú zmes postupne zapracujte do vaječnej peny.
  • Nakoniec pridajte nastrúhanú mrkvu a poriadne premiešajte.
  • Hotové cesto vlejte na vymastený a vysypaný plech alebo plech s papierom na pečenie.
  • Stierkou prípadne uhlaďte povrch, aby bola všade rovnako vysoká.
  • Dajte piecť do predhriatej rúry na 170 ° C na cca 30 minút. Skúste špajľou, či je upečená.
  • Po vychladnutí buchtu namažte krémom, ktorý ste si pripravili tak, že zmiešate tvaroh s cukrom, primiešate lučinu alebo iný čerstvý syr a nakoniec pokvapkáte citrónom podľa chuti.
  • Hotový múčnik môžete ešte navrch posypať nasekanými orieškami.
Buchta s mrkvou, tvarohom a orechmi na plech.
Zdroj: narjousfooddiary.com

Mrkvová bábovka

Klasickú bábovku jedol už snáď každý. Skúste si jej ale upiecť trochu inak a zdravšie.

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 3ks vajec
  • 1 hrnček cukru
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 nastrúhané mrkvy

Postup

  • Najprv nastrúhajte mrkvy najemno a dajte bokom.
  • V mise vyšľahajte žĺtky s cukrom do peny.
  • Pridajte múku, olej a mlieko.
  • V inej mise vyšľahajte z bielkov tuhý sneh. Postupne ho zapracujte do žĺtkovej zmesi.
  • Nakoniec pridajte vanilkový cukor, kypriaci prášok a nastrúhanú mrkvu.
  • Riadne premiešajte a hotové cesto vylejte do bábovkovej formy.
  • Pečte pri 180 ° C po dobu 30-40 minút. Skúste špajľou, či je upečená a nechajte vychladnúť.
  • Po vychladnutí vyklopte z formy a podávajte.
Bábovka z mrkvy s polevou a nasekanými orechmi.
Zdroj: shugarysweets.com

Neoslnil vás recept? Nevadí, máme pre vás suprové recepty na tvarohovú bábovku . Inšpirujte sa!

Tvarohová buchta z mrkvy

Na pohostenie vašej návštevy sa skvele hodí táto mrkvová buchta s tvarohom. Alebo si ju upečte len tak pre vás a vašu rodinu. Nezostane ani kúsok!

Ingrediencie na korpus

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 2 hrnčeky práškového cukru
  • 4ks vajec
  • 1,5 hrnčeka rastlinného oleja
  • 3-4 mrkvy
  • 1 hrnček nasekaných orechov
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžička mletej škorice
  • štipka soli

Ingrediencie na polevu

  • 250g tvarohu
  • 120g čerstvého syra (lučina, gervais,…)
  • 1 vanilkový cukor
  • 180g práškového cukru

Postup

  • Najprv predhrejte rúru na 180°C.
  • V mise zmiešajte sypké ingrediencie – múku, cukor, kypriaci prášok, jedlú sódu, škoricu a štipku soli.
  • V inej mise vyšľahajte vajcia s olejom a nakoniec pridajte nastrúhanú mrkvu.
  • Sypké ingrediencie postupne zapracujte do mokrých.
  • Potom primiešajte nasekané orechy.
  • Vzniknuté cesto nalejte do vymasteného a vysypaného pekáča alebo na menší plech.
  • Pečte po dobu 50 minút. Skúste špajľou, či je upečená a potom nechajte vychladnúť.
  • Medzitým pripravte polevu tak, že pomocou mixéra alebo ručne vymiešate všetky ingrediencie.
  • Polevu rozotrite rovnomerne po celej buchte a dajte aspoň na hodinu do chladničky.
Múčnik z mrkvy s tvarohovou polevou.
Zdroj: ricardocuisine.com

Okrem buchiet pre vás máme aj báječné recepty na mrkvovú tortu v mnohých variantoch!

Tvarohovo-mrkvový múčnik s vôňou škorice

Táto šťavnatá mrkvová buchta s tvarohom a škoricou príjemne prekvapí každého, kto rád sladké. Inšpirujte sa!

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 2 hrnčeky cukru
  • 1,5 hrnčeka rastlinného oleja
  • 4ks vajec
  • 250g tvarohu vo vaničke
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • štipka soli
  • 3-4 strúhané mrkvy
  • 1 hrnček nasekaných orechov (vlašských)
  • práškový cukor na posyp

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180°C.
  • V mise vyšľahajte vajcia s cukrami do peny. Pridajte olej, tvaroh a zamiešajte.
  • Postupne primiešavajte múku zmiešanú s kypriacim práškom, škoricou a štipkou soli.
  • Nakoniec pridajte nastrúhanú mrkvu a nasekané oriešky. Premiešajte.
  • Vzniknuté cesto dajte do vymasteného pekáča, menšieho plechu alebo tortovej formy.
  • Dajte piecť na 25 minút. Skúste špajľou, či už je buchta hotová.
  • Po upečení nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a podávajte.
Múčnik z mrkvy, tvarohu a orechov so škoricovou vôňou.
Zdroj: gritsandpinecones.com

Mrkvovo-jablčná buchta s citrónovou polevou

Inšpirujte sa touto mrkvovou buchtou s jablkami, vďaka ktorým je cesto ešte vláčnejšie.

Ingrediencie na korpus

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 3/4 hrnčeka cukru
  • 3ks vajec
  • 1 jablko
  • 3 mrkvy
  • 1/2 kypriaceho prášku
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1/2 hrnčeka mlieka

Ingrediencie na polevu

  • 1 hrnček práškového cukru
  • 1 lyžica vody (horúce)
  • 4 lyžice citrónovej šťavy (podľa hustoty)

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180°C.
  • V mise vyšľahajte vajcia s cukrom do peny.
  • Nastrúhajte mrkvu s jablkom najemno a primiešajte ich k cukrovej pene.
  • Potom prilejte mlieko a premiešajte.
  • Múku preosejte a premiešajte s kypriacim práškom a perníkovým korením. Postupne zamiešajte do zmesi.
  • Nakoniec prilejte olej a ešte poriadne premiešajte, aby vzniklo hladké cesto bez hrudiek.
  • Dajte piecť na plechu vyloženom papierom na pečenie na cca 45 minút.
  • Medzitým si pripravte z uvedených surovín polevu.
  • Po vychladnutí polevu rovnomerne naneste na celý múčnik a podávajte.
Kúsok buchty z mrkvy a jabĺk pokvapkaná citrónovou polevou.
Zdroj: thekitchn.com

Orechový koláč z mrkvy

Upečte si tento vláčny mrkvový múčnik. Bude hotový do hodiny.

Ingrediencie

  • 3-4 nastrúhané mrkvy
  • 200g vlašských orechov
  • 200g práškového cukru
  • 150g hladkej múky
  • 150g hrubej múky
  • 4ks vajec
  • 300ml oleja
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžica vanilkového cukru
  • maslo na vymazanie plechu + múka na vysypanie
  • práškový cukor a šťava z citróna na polevu

Postup

  • Nastrúhajte mrkva a dajte ju bokom.
  • V mise vyšľahajte vajcia s cukrom a pridajte olej.
  • Postupne primiešavajte múku zmiešanú s kypriacim práškom a vanilkovým cukrom.
  • Nakoniec primiešajte nastrúhanú mrkvu aj so šťavou a vzniknuté cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy.
  • Pečte po dobu 35-45 minút. Skúste špajľou, či už je hotová.
  • Medzitým, čo sa buchta pečie, si pripravte polevu. Zmiešajte práškový cukor so šťavou z citróna. Prípadne zrieďte lyžicou horúcej vody.
  • Polevou potrite vychladnutú buchtu po celom povrchu a nakoniec ju ozdobte nasekanými vlašskými orechmi.

Vlašské orechy môžete ľahko opražiť na panvici alebo skaramelizovať s trochou cukru.

Mrkvičkový koláč s polevou a opraženými orieškami.
Zdroj: kiipfit.com

Prečo je mrkva taká zdravá?

Snáď každý z nás už niekedy počul vetu „jedz mrkvu, budeš mať zdravé oči“. Prínosy mrkvy sú však oveľa širšie.

Mrkva pôsobí pozitívne aj na hladinu cholesterolu, proti infarktu, odvracia určité druhy rakoviny, znižuje príznaky predčasného starnutia a zlepšuje zrak. Posilňuje tiež imunitný systém, podporuje zdravie pokožky, zlepšuje trávenie, detoxikuje telo, prospieva kardiovaskulárnemu systému a podporuje orálne zdravie.

Mrkva je jednou z najobľúbenejších koreňových zelenín v Európe i vo svete. Je to hlavne vďaka jednoduchému pestovaniu a univerzálnosti z hľadiska používania pri varení. Hodí sa totiž do množstva pokrmov v rôznych kultúrach a kuchyniach. Obvyklá je u mrkvy oranžová farba, ale existujú aj mrkvy fialovej, žltej a červenej.

Vyššie vypísané blahodárne účinky sú vďaka obsahu beta-karoténov, vlákniny a antioxidantov. Tiež obsahuje veľké množstvo vitamínov ako sú A, B8, C, K, kyselina listová, pantoténová, draslík, meď, železo a mangán.

Už vieme, že mrkva je naozaj zdravou a dôležitou súčasťou našich jedálnych lístkov. Uvarte si preto s nami aj niektorý z našich receptov na dusenú mrkvu . Zdravý a veľmi chutný obed alebo večera!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.