Jednoduché recepty pre milovníkov múčnikov

Mäta slabosť pre múčniky, hľadáte nové recepty?

Už nehľadajte, práve máte pred sebou 6 jednoduchých receptov na tie najlepšie múčniky !

Príprava cesta

Pár dobrých rád na začiatok, potom už sa pustíme do diela:

  1. Ak šľaháme sneh z bielkov a nechce zhustnúť, vytlačíme pár kvapiek z citróna , zaručene rýchlo zhustne.
  2. Keď do šľahačky primiešame sneh z bielkov , bude oveľa tuhšie.
  3. Pred použitím múky ju prosyjeme – zbavíte sa prípadných nečistôt a múka sa prekyprí.
  4. Ideálna teplota pre kysnutie cesta je asi 30 ° C . V zime môžete dať pokojne na radiátor.
  5. Cukor starostlivo odvážame , ak ho dáme príliš, cesto môže pri pečení klesnúť .

Múčnik možno pripraviť behom pol hodinky.

  • Správna hustota cesta je dôležitá, keď bude cesto príliš suché, bude sa po upečení veľa drobiť. Keď bude cesto naopak veľa tekuté, nebude potom držať správny tvar.
  • Po vybratí múčnika z rúry ho nikdy nedávame von do prievanu.
  • Keď vám pečie rúra nerovnomerne – napríklad viac z vrchu, tak na povrch položte vrstvu alobalu .
  • Aby múčnik po vytiahnutí z rúry nezvlhli, dáme ho vychladnúť na mriežku.

Múčnik s tvarohom

Tvaroh môžeme vmiešať rovno do cesta, čo nám umožní znížiť množstvo tuku až na polovicu.

Ďalšou možnosťou je ušľahať z tvarohu a cukru tvarohovú čiapku , ktorú múčnik potrieme až po dopečení.

Nasledujúci recept sa týka tretej možnosti – vpečené vrstvy tvarohu vnútri cesta .

INGREDIENCIE

cesto

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • kypriaci prášok
  • 1 hrnček cukru
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1/2 hrnčeka vlažnej vody
  • 1 vajce

náplň

  • 2 polotučné tvarohy
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • cukor podľa chuti
  • mlieko podľa potreby- skôr redšej konzistencie

POSTUP

  1. Tvaroh zmixujeme s vajcami, vanilkovým cukrom, cukrom a trochou mlieka.
  2. Z múky, prášku do pečiva, cukru, oleja, vlažnej vody a vajíčka vyšľaháme riedke cesto.
  3. Do formy nalejeme 2/3 cesta, na to nalejeme tvarohovú hmotu a na ňu zvyšok cesta.
  4. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre 30 minút pri 180ºC.

Múčnik možno doplniť vrstvou tvarohu.

jahodový múčnik

INGREDIENCIE

  • 4 vajcia
  • 250 g cukru
  • 3/4 pohára oleja
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok
  • 3/4 pohára mlieka
  • 1/2 kg jahôd

POSTUP

  1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, olejom a mliekom, pridáme múku s kypriacim práškom
  2. Nakoniec vmiešame sneh z bielkov.
  3. Nalejeme do formy a posypeme rozpolenými jahodami.
  4. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ºC asi 35 min.
  5. Servírujeme posypané práškovým cukrom.

Ako inak spracovať jahody než do sladkého múčnika.

jablkový múčnik

INGREDIENCIE

  • 3 vajcia
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • prášku do pečiva
  • 1 veľké jablko
  • škorica
  • kryštálový cukor na posypanie

POSTUP

  1. Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do úplnej peny.
  2. Potom pridáme mlieko, a nakoniec opatrne zamiešame múku s kypriacim práškom.
  3. Cesto nalejeme do formy a posypeme jablkom nakrájaným na kocky.
  4. Nakoniec posypeme cukrom a škoricou.

Jablkový múčnik je svieža a pritom takjednoduchý.

banánový múčnik

INGREDIENCIE

  • 250 g masla
  • 250 g polohrubej múky
  • 250 g cukru
  • 250 g zrelých banánov
  • 4 vajcia
  • vanilkový cukor
  • 1 kypriaci prášok
  • 1/2 hrnčeka mlieka

POSTUP

  1. Banány roztlačíme.
  2. Zmäknutý tuk vymiešame s cukrom, pridáme žĺtky a vyšľaháme do peny.
  3. Postupne vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a vanilkovým cukrom a roztlačené banány.
  4. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov.
  5. Cesto narovnáme do formy.
  6. Povrch potrieme mliekom. Pečieme asi hodinu pri 150 ° C.
  7. Vychladnutú bábovku ozdobíme tvarohom ušľahaným s cukrom a plátkami banánu pokvapkané citrónovou šťavou.

Banán v múčnika pôsobí cudzokrajne.

Múčnik z cukety

INGREDIENCIE

  • 2 vajcia
  • 1 hrnček cukru
  • 1/2 hrnčeka rozpusteného masla
  • 2 hrnčeky olúpané cukety bez semienok, nastrúhané najemno
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1/2 hrnčeka kvalitného kakaa
  • 1/4 hrnčeka silnej kávy
  • 1/2 hrnčeka jogurtu
  • 1 lyžička soli
  • 1 hrnček nasekanej čokolády na varenie

POSTUP

  1. Vyšľaháme vajcia a cukor do svetlej peny. Potom pridáme aj rozpustené maslo.
  2. Cuketu nastrúhame najemno a pridáme do krému.
  3. Zmiešame obe múky s práškom do pečiva, soľou a kakaom. Pridáme do zmesi na cesto a opäť dôkladne premiešame. Nakoniec pridáme aj jogurt a kávu.
  4. Nasekáme čokoládu a posypeme ju na povrch těsta.Nalijeme do formy a pečieme na 180 ° C asi 30 minút.
  5. Hneď po dopečení posypeme malými čokoládovými hrudkami.

Múčnik z cukety je šťavnatý a ešte zdravý.

marhuľový múčnik

INGREDIENCIE

  • 3 vajcia
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 150 ml oleja
  • 100 ml mlieka
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1/2 kg marhúľ

POSTUP

  1. Žĺtky s oboma cukrami ušľaháme do svetlej peny.
  2. Olej dôkladne zašľaháme do peny.
  3. Šľaháme kým nevznikne hustá hmota.
  4. Prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  5. Prilejeme mlieko a vareškou dobre premiešame.
  6. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.
  7. Cesto nalejeme do formy.
  8. Na povrch cesta naukladáme rozpolené marhule vnútornou stranou nahor.
  9. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 ° C, pečieme dozlatista asi 30 minút.
  10. Po vychladnutí ľahko poprášime práškovým cukrom.

Múčnik s marhuľami neurazí ani návštevu.

Než vmiešame vajcia do cesta, našľaháme ho, cesto potom bude jemnejšia a vzdušnejší. To isté platí o tuku, rozšľaháme ho s vajcom a potom pridáme do cesta.

Napečené? Podeľte sa o recept s na Facebooku či tu v komentároch!

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.