Mäta slabosť pre múčniky, hľadáte nové recepty? P>
Už nehľadajte, práve máte pred sebou 6 jednoduchých receptov na tie najlepšie múčniky strong>!
Príprava cesta
Pár dobrých rád na začiatok, potom už sa pustíme do diela:
- Ak šľaháme sneh z bielkov a nechce zhustnúť, vytlačíme pár kvapiek z citróna strong>, zaručene rýchlo zhustne.
- Keď do šľahačky primiešame sneh z bielkov strong>, bude oveľa tuhšie.
- Pred použitím múky ju prosyjeme – zbavíte sa prípadných nečistôt a múka sa prekyprí.
- Ideálna teplota pre kysnutie cesta je asi 30 ° C strong>. V zime môžete dať pokojne na radiátor.
- Cukor starostlivo odvážame strong>, ak ho dáme príliš, cesto môže pri pečení klesnúť strong>.
- Správna hustota cesta je dôležitá, keď bude cesto príliš suché, bude sa po upečení veľa drobiť. Keď bude cesto naopak veľa tekuté, nebude potom držať správny tvar.
- Po vybratí múčnika z rúry ho nikdy nedávame von strong> do prievanu.
- Keď vám pečie rúra nerovnomerne – napríklad viac z vrchu, tak na povrch položte vrstvu alobalu strong>.
- Aby múčnik po vytiahnutí z rúry nezvlhli, dáme ho vychladnúť na mriežku.
Múčnik s tvarohom
Tvaroh môžeme vmiešať rovno do cesta, čo nám umožní znížiť množstvo tuku až na polovicu. P>
Ďalšou možnosťou je ušľahať z tvarohu a cukru tvarohovú čiapku strong>, ktorú múčnik potrieme až po dopečení. P>
Nasledujúci recept sa týka tretej možnosti – vpečené vrstvy tvarohu vnútri cesta strong>.
INGREDIENCIE
cesto
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- kypriaci prášok
- 1 hrnček cukru
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1/2 hrnčeka vlažnej vody
- 1 vajce
náplň
- 2 polotučné tvarohy
- 2 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- cukor podľa chuti
- mlieko podľa potreby- skôr redšej konzistencie
POSTUP
- Tvaroh zmixujeme s vajcami, vanilkovým cukrom, cukrom a trochou mlieka.
- Z múky, prášku do pečiva, cukru, oleja, vlažnej vody a vajíčka vyšľaháme riedke cesto.
- Do formy nalejeme 2/3 cesta, na to nalejeme tvarohovú hmotu a na ňu zvyšok cesta.
- Pečieme vo vopred vyhriatej rúre 30 minút pri 180ºC.
Objavte podobné tipy
jahodový múčnik
INGREDIENCIE
- 4 vajcia
- 250 g cukru
- 3/4 pohára oleja
- 250 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok
- 3/4 pohára mlieka
- 1/2 kg jahôd
POSTUP
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom, olejom a mliekom, pridáme múku s kypriacim práškom
- Nakoniec vmiešame sneh z bielkov.
- Nalejeme do formy a posypeme rozpolenými jahodami.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ºC asi 35 min.
- Servírujeme posypané práškovým cukrom.
jablkový múčnik
INGREDIENCIE
- 3 vajcia
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 1/2 hrnčeka hladkej múky
- prášku do pečiva
- 1 veľké jablko
- škorica
- kryštálový cukor na posypanie
POSTUP
- Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do úplnej peny.
- Potom pridáme mlieko, a nakoniec opatrne zamiešame múku s kypriacim práškom.
- Cesto nalejeme do formy a posypeme jablkom nakrájaným na kocky.
- Nakoniec posypeme cukrom a škoricou.
banánový múčnik
INGREDIENCIE
- 250 g masla
- 250 g polohrubej múky
- 250 g cukru
- 250 g zrelých banánov
- 4 vajcia
- vanilkový cukor
- 1 kypriaci prášok
- 1/2 hrnčeka mlieka
POSTUP
- Banány roztlačíme.
- Zmäknutý tuk vymiešame s cukrom, pridáme žĺtky a vyšľaháme do peny.
- Postupne vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a vanilkovým cukrom a roztlačené banány.
- Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov.
- Cesto narovnáme do formy.
- Povrch potrieme mliekom. Pečieme asi hodinu pri 150 ° C.
- Vychladnutú bábovku ozdobíme tvarohom ušľahaným s cukrom a plátkami banánu pokvapkané citrónovou šťavou.
Múčnik z cukety
INGREDIENCIE
- 2 vajcia
- 1 hrnček cukru
- 1/2 hrnčeka rozpusteného masla
- 2 hrnčeky olúpané cukety bez semienok, nastrúhané najemno
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1/2 hrnčeka kvalitného kakaa
- 1/4 hrnčeka silnej kávy
- 1/2 hrnčeka jogurtu
- 1 lyžička soli
- 1 hrnček nasekanej čokolády na varenie
POSTUP
- Vyšľaháme vajcia a cukor do svetlej peny. Potom pridáme aj rozpustené maslo.
- Cuketu nastrúhame najemno a pridáme do krému.
- Zmiešame obe múky s práškom do pečiva, soľou a kakaom. Pridáme do zmesi na cesto a opäť dôkladne premiešame. Nakoniec pridáme aj jogurt a kávu.
- Nasekáme čokoládu a posypeme ju na povrch těsta.Nalijeme do formy a pečieme na 180 ° C asi 30 minút.
- Hneď po dopečení posypeme malými čokoládovými hrudkami.
marhuľový múčnik
INGREDIENCIE
- 3 vajcia
- 150 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 150 ml oleja
- 100 ml mlieka
- 250 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1/2 kg marhúľ
POSTUP
- Žĺtky s oboma cukrami ušľaháme do svetlej peny.
- Olej dôkladne zašľaháme do peny.
- Šľaháme kým nevznikne hustá hmota.
- Prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Prilejeme mlieko a vareškou dobre premiešame.
- Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.
- Cesto nalejeme do formy.
- Na povrch cesta naukladáme rozpolené marhule vnútornou stranou nahor.
- Vložíme do rúry vyhriatej na 180 ° C, pečieme dozlatista asi 30 minút.
- Po vychladnutí ľahko poprášime práškovým cukrom.
P>
Než vmiešame vajcia do cesta, našľaháme ho, cesto potom bude jemnejšia a vzdušnejší. To isté platí o tuku, rozšľaháme ho s vajcom a potom pridáme do cesta. P>
Strong> P>
Napečené? Podeľte sa o recept s na Facebooku či tu v komentároch!