Jednoduché recepty na zapečené filety z tresky so zeleninou

Konzumácia rýb je veľmi dôležitá pre zdravie. Jednou z najdostupnejších rýb je aljašská treska , prípadne treska tmavá, ktoré obsahujú látky dôležité pre správne fungovanie ľudského organizmu.

Aljašská treska sa u nás predáva mrazená a upravená na filety. Tým odpadá akákoľvek príprava mäsa v podobe pitvania a porcovanie ryby. Tresčia mäso teda stačí kúpiť, rozmraziť a môžeme ho rovno použiť na varenie, preto je jedlo nenáročné na čas potrebný ku konečnej úprave.

Poďme teda na 3 úžasné recepty z tejto obľúbenej ryby

Zapekaná treska s cuketou a citrónom

Máte radi tresku aj zeleninu? Potom určite musíte vyskúšať tento recept, ktorý je skvelou kombináciou filety z aljašskej tresky a cukety.

INGREDIENCIE PRE 2 OSOBY

  • 2 filety z tresky
  • 1 cuketa
  • 20 g masla (pre diétne verziu možno vynechať)
  • 1 citrón
  • rozmarín podľa chuti
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  1. Filety z tresky necháme mierne povoliť a rozdelíme ich na porcie, ak je filet príliš veľký a nezmestí sa do zapekacej misy, môžeme ho rozkrájať.
  2. Filety pokvapkáme citrónom a na troche rozohriateho masla sprudka opečieme z oboch strán na panvici.
  3. Vymastíme si pekáčik alebo zapekaciu misu, nakrájame cuketu na pol centimetra široké kolieska a naukladáme na dno. Cuketu ochutíme trochou rozmarínu, soľou a korením.
  4. Na cuketu nakladieme filety z tresky, dosolíme a na každý filet dáme koliesko citróna.
  5. V rúre predhriatej na 170 ° pečieme 20-30 minút.
  6. Podávame s kúskom čerstvého citróna. Vhodná príloha sú pečené zemiaky alebo zemiaky varené v šupke.

Zapečená treska s cuketou, zemiakmi a citrónom

Zapečené filety z tresky so špargľou

Špargľa je skvelá jarná zelenina a k rybám sa dokonale hodí. Tresku s špargľou môžete pripraviť nielen pre seba, ale aj na romantickú večeru s partnerom či stretnutie s kamarátmi alebo rodinou.

INGREDIENCIE PRE 2 OSOBY

  • 2 filety z tresky
  • 1 citrón
  • 150 g mladého špargle
  • 4 stredné zemiaky
  • trocha oleja
  • 30 g masla
  • rozmarín
  • soľ
  • korenie
  • alobal

POSTUP

  1. Filety z tresky necháme na vzduchu povoliť, osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a sprudka opečieme na masle na panvici minútu po každej strane.
  2. Zemiaky nakrájame na kolieska, omastíme olejom, ochutíme soľou, korením a rozmarínom. Pekáčik vyložíme alobalom tak, aby nám ostali voľné konce na zabalenie. Do alobalu vyskladáme zemiaky a hore alobal uzatvoríme. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 25 minút.
  3. Po 25 minútach vyberieme zemiaky z rúry, alobal rozbalíme a na zemiaky položíme opečenú tresku. Na tresku poukladáme plátky masla a dáme piecť na ďalších 20 minút.
  4. Očistíme špargľu a sprudka ho opečieme na troche masla v panvici (môžeme použiť rovnakú panvicu, na ktoré sme opekali tresku). Následne dochutíme soľou a korením.
  5. Hotové jedlo podávame s kúskom citróna a vetvičkou čerstvé bylinky.

Recept na tresku zapečenú so špargľou a zemiakmi Zdroj: freepik

Filety z tresky so špenátom a smotanou

Kombinácia ryby sa špenátovo-smotanovou omáčkou je veľmi obľúbená kvôli lahodnej chuti.

INGREDIENCIE PRE 2 OSOBY

  • 2 filety z tresky
  • 200 g špenátu (mrazeného alebo čerstvého)
  • 250 ml smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 šalotka
  • plátok masla
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  1. Na panvici rozohrejeme plátok masla, tresku osolíme a okoreníme z oboch strán a sprudka opečieme na panvici.
  2. Na panvici osmažíme nadrobno nakrájanú šalotku dozlata, pridáme špenát, dochutíme roztlačeným cesnakom, dosolíme, dopepříme a 3 minúty dusíme. Zalejeme smotanou a varíme ešte 2 minúty.
  3. Do vymasteného pekáča nalejeme časť vzniknutej omáčky so špenátom, na ňu dáme filety z tresky a tie prelejeme zvyškom smotanové omáčky.
  4. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 ° C 25 minút.
  5. Podávame s varenými alebo šťouchanými zemiaky, prípade s celozrnnými cestovinami.

Treska zapečená v omáčke zo špenátu a smotany

Ponúkli sme vám tri recepty, ktoré určite stoja za to vyskúšať. Sú rýchle, chutné a ľahké.

Môžete vyskúšať tiež zapekanie s ďalšou zeleninou alebo so smotanou. Aljašská treska je skvelá zapečená s hubami alebo syrom.

Podávať ju môžete rovnako s grilovanou zeleninou . Recepty z tresky vyskúšajte aj s inými prílohami ako sú napríklad šťouchané zemiaky alebo zemiaková kaša.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.