Tie najlepšie recepty s treskou na jednom mieste. Inšpirujte sa!

Konzumácia rýb je veľmi dôležitá pre zdravie.

Jednou z najdostupnejších rýb je treska, ktorá obsahuje látky potrebné na správne fungovanie ľudského organizmu.

Preto sme si pre vás tentoraz pripravili 7 skvelých receptov s treskou v hlavnej úlohe.

Vyskúšajte ju vyprážanú, pečenú či v šaláte.

Zapečená treska so syrom

Hoci spojenie ryby a syra pre niekoho nemusí znieť práve najlahodnejšie, nenechajte sa odradiť. Je to totiž delikatesa! Presvedčte sa sami a nebudete ľutovať.

INGREDIENCIA

  • 1,5 kg filet z čerstvej tresky
  • 3 lyžice masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 2 šálky plnotučného mlieka
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 1 lyžička jemne nastrúhanej citrónovej kôry
  • soľ a korenie podľa chuti
  • ½ šálky strúhaného parmezánu
  • 1 lyžička kôpru alebo estragónu
  • 1 a ½ šálky strúhaného čedaru
  • 1 šálka rozomletých krekrov
  • 1 lyžica olivového oleja

POSTUP

  • Mlieko varte v mikrovlnnej rúre asi 4-5 minút, kým nebude tesne pod bodom varu.
  • Medzitým do stredného hrnca pridajte maslo a múku a spoločne 2 minúty opekajte.
  • Za stáleho šľahania pomaly prilievajte mlieko.
  • Varte, kým omáčka nezačne hustnúť.
  • Pridajte citrónovú kôru, dijonskú horčicu, dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  • Nakoniec pridajte parmezán.
  • Usporiadajte ryby na dno vymastenej zapekacej misy s rozmermi 23 x 23 cm alebo do jednotlivých gratinovacích misiek.
  • Rybu prelejte omáčkou.
  • Navrch dajte syr čedar.
  • Zmiešajte rozomleté ​​krekry s olivovým olejom a nasypte na čedar.
  • Ak chcete, môžete do strúhanky pridať niečo trochu pikantné, asi ½ lyžičky.
  • Pečte 45 minút až hodinu pri 175 stupňoch Celzia, kým pokrm nebude bublať a povrch rovnomerne nezhnedne.
  • Jednotlivé gratinované pokrmy by mali trvať asi 25 – 30 minút, stačí skontrolovať stred, aby ste videli, že ryba je plne prepečená.
Gratinovaná ryba so syrom na tanieri naberaná vidličkou.
www.rockrecipes.com

Grécke rybie koláčiky s ochutenou majonézou

Zaručujeme vám, že toto sú tie najchutnejšie rybie koláčiky, aké ste kedy ochutnali! Podávajte ich s majonézou s citrónom a kaparmi, ktorá im dodá perfektný šmrnc. Aj deti si ich zamilujú!

INGREDIENCIA

  • 700 g filiet z čerstvej tresky
  • 2 stredné zemiaky
  • ⅔ šálky mlieka
  • ¾ šálky vody
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžičky nasekaných lístkov čerstvého tymiánu
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice čerstvého kôpru
  • 1 lyžica vločiek červeného chilli
  • 2 jarné cibuľky, nasekané
  • 2 vajcia
  • 2 a ¼ šálky strúhanky
  • 1 habanero nakrájaná na malé kocky
  • 2 šálky olivového oleja na vyprážanie
  • 1 lyžička morskej soli
  • čerstvo mleté ​​korenie

Na majonézu:

  • 4 lyžice majonézy
  • 1 lyžica kaparov
  • šťava z 2 citrónov
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 lyžička bieleho vínneho octu
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku
  • morská soľ, voliteľne

POSTUP

  • Zemiaky dobre umyte a nakrájajte na štvorčeky.
  • Vložte ich do hrnca, zalejte studenou vodou a varte 20 minút.
  • Sceďte a zemiaky v miske roztlačte šťouchadlom na zemiaky alebo vidličkou.
  • Filety z tresky vložte do hrnca a zalejte mliekom.
  • Rybu varte 5 minút.
  • Nechajte vychladnúť a potom prsty natrhajte na kúsky.
  • Rybu pridajte do rovnakej misky ako zemiaky.
  • Pridajte na kocky nakrájanú papričku habanero, jarnú cibuľku, nasekanú petržlenovú vňať, kôpor, tymian, chilli, jednu lyžičku morskej soli a namleté ​​veľké množstvo čerstvo mletého korenia.
  • Všetko dobre premiešajte a zo zmesi tvarujte placky – asi 18 kusov.
  • Rozložte ich na plech alebo taniere, zakryte potravinárskou fóliou a dajte na 30 minút do chladničky, aby stuhli.
  • Do misy dajte trochu múky a ochuťte morskou soľou a korením.
  • V inej miske rozšľahajte vajcia.
  • Do tretej misky pridajte strúhanku.
  • Placky namáčajte v múke, potom vo vajci a nakoniec v strúhanke.
  • Vymažte ich na panvici s rozpáleným olivovým olejom celkom 4 minúty do zlatista.
  • Umiestnite koláčiky na mriežku alebo papierové uteráky, aby absorbovali prebytočný olej.
  • Zatiaľ čo sú koláčiky z tresky v chladničke, zmiešajte všetky ingrediencie na ochutenú majonézu dohromady.
  • Dochuťte podľa svojich preferencií.
  • Koláčiky servírujte s ochutenou majonézou!
Koláčiky z rýb na tanieri servírované s mištičkou ochutenej majonézy.
www.thegreekfoodie.com

Máme pre vás aj ďalšie vynikajúce recepty na zdravé fašírky z rýb 5x inak. Inšpirujte sa!

Aljašská treska v pivnom cestíčku

Ľahká a chrumkavá ryba v cestíčku pripravená tradičným britským spôsobom! Aby bolo cesto ultra chrumkavé, je voda nahradená pivom pre lepšiu textúru a chuť. Podávajte s hranolkami a tatárskou omáčkou ako praví Briti.

INGREDIENCIA

  • 650 g filiet z aljašskej tresky
  • olej na vyprážanie
  • 60 g hladkej múky
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia

Na cestíčko:

  • 120 g hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 a ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 250 ml studeného piva

Na podávanie:

  • tatárska omáčka
  • hranolky
  • plátky citróna

POSTUP

  • Ak používate mrazené ryby, nechajte ich úplne rozmraziť.
  • Rybu osoľte a nechajte aspoň 20–30 minút (až 1 hodinu) odležať na mriežke alebo papierovej utierke v chladničke.
  • To pomôže z ryby odstrániť vlhkosť, bude potom viac chrumkavá.
  • Zmiešajte múku so soľou a korením.
  • Dajte bokom.
  • Vo veľkej mise prešľahajte múku s práškom do pečiva, soľou, čiernym korením a studeným pivom.
  • Konzistencia cesta musí byť rovnaká smotana na šľahanie (ak je potreba, pridajte viac tekutiny alebo múky).
  • Dávajte pozor, aby ste cesto nepremiešali.
  • Tresku obaľte v ochutenej múke a straste prebytočnú múku.
  • Je dôležité zbaviť sa všetkej prebytočnej múky, aby ste získali správnu štruktúru.
  • Zahrejte olej v liatinovej panvici alebo vo fritéze, kým jeho teplota nedosiahne 150 °C.
  • Rybu namáčajte v cestíčku, vyberte ju a straste prebytočné cesto.
  • A spúšťajte do oleja veľmi pomaly.
  • Vymažte dozlatista po dobu 6–7 minút av polovici otočte.
  • Vyberte z oleja a položte na mriežku, aby prebytočný olej odkvapkal a ryba zostala chrumkavá (zostane chrumkavá 15–20 minút, takže najlepšie podávajte horúce).
  • Podávajte s hranolkami, tatárskou omáčkou a plátkami citróna.
Obaľovaná ryba.
www.littlesunnykitchen.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie obľúbené recepty na fish and chips alebo rybu a hranolky. Rýchly obed alebo jednoduchá večera!

Rybí šalát so zeleninou a hrozno

Tento šalát z tresky, ktorý sa perfektne hodí na letné dni, je plný odvážnej a osviežujúcej chuti. Je preliaty ľahkou balzamikovou zálievkou a okrem tresky obsahuje aj čerstvú cuketu, nakrájaný hlávkový kel, sladké hrozno a veľa korenia. Má nízky obsah kalórií, vysoký obsah vlákniny a preto skvele poslúži ako ľahký obed.

INGREDIENCIA

  • 2 filety z tresky
  • 1 cuketa
  • 1/4 hlávkového kelu
  • 1 strúčik cesnaku
  • koriander (podľa chuti)
  • soľ
  • balzamikový ocot
  • olivový olej
  • sezamové semienka
  • korenie
  • oregano
  • 1/2 zväzku hrozna

POSTUP

  • Filety opečte so štipkou soli.
  • Odstráňte kosti a kožu.
  • Dajte bokom.
  • Kel a cuketu nakrájajte na tenké plátky a podľa chuti pridajte k treske spolu s cesnakom a koriandrom.
  • Pripravte si zálievku z balzamika, olivového oleja, sezamových semienok, korenia a oregana.
  • Tresku a zeleninu dochuťte zálievkou a podľa potreby dosoľte.
  • Pred podávaním pridajte nakrájané hrozno.
  • Dobrú chuť!
Šalát z ryby, zeleniny a ovocia servírovaný na tanieri s vedľa položeným príborom.
www.yummly.com

Treska pečená so zeleninou v alobale

Zdravá a chutná dobrota z ryby a zeleniny! Čo viac si priať? Pripravte si ju kedykoľvek sa vám zachce s naším jednoduchým receptom.

INGREDIENCIA

  • 4 tresky (každá s hmotnosťou asi 140 g)
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​korenie
  • 1 malá brokolica
  • 4 mrkvy
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 150 g šampiňónov
  • 1 hrsť plocholistej petržlenovej vňate
  • 1 citrón
  • 50 ml suchého bieleho vína

POSTUP

  • Rybu opláchnite a osušte papierovou utierkou.
  • Z oboch strán dochuťte soľou a korením.
  • Brokolicu umyte a rozdeľte na ružičky.
  • Mrkva olúpte a nakrájajte na tyčinky.
  • Jarnú cibuľku opláchnite, olúpejme a pozdĺžne rozpolte.
  • Šampiňóny umyte a nakrájajte na štvrtky.
  • Petržlenovú vňať opláchnite, osušte a nasekajte listy.
  • Citrón opláchnite v horúcej vode, osušte a olúpte škrabkou na zeleninu.
  • Citrónovú kôru nakrájajte na tenké prúžky a potom polovicu citróna odšťavnite.
  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Na pracovnú plochu rozložte 4 veľké kusy alobalu a na ne naaranžujte zeleninu.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Na zeleninu položte rybu, posypte citrónovou kôrou, pokvapkajte bielym vínom a citrónovou šťavou a posypte petržlenovou vňaťou.
  • Alobal uzavrite okolo rýb a zeleniny, položte na plech a pečte asi 35 minút.
  • Ihneď podávajte.
Ryba so zeleninou v alobale.
www.eatsmarter.com

Filety z tresky s cesnakovým maslom

Treska v lahodnej omáčke z cesnaku a masla je neuveriteľne jednoduchá na prípravu a navyše si na nej všetci pochutnajú. Pripravte si ju hneď teraz!

INGREDIENCIA

  • 4 filety z tresky (každý s hmotnosťou asi 170 g každý a hrúbkou 2,5 cm)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 4 lyžice masla, nakrájaného na centimetrové kúsky
  • 4 strúčiky nasekaného cesnaku
  • nasekaná petržlenová vňať
  • 2 lyžice citrónovej šťavy na podávanie

POSTUP

  • Tresku osušte papierovou utierkou a dobre osoľte a okoreňte.
  • Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej na stredne vysokej teplote.
  • Znížte teplotu na strednej a vložte filety do panvice kožou dole.
  • Jemne zatlačte na každý filet stierkou po dobu 5 sekúnd, aby ste zaistili dobrý kontakt s panvicou.
  • Filety smažte, kým nie je spodná strana zlatisto hnedá, asi 4 minúty.
  • Tresku otočte a pridajte maslo.
  • Vymažte ďalšie 3-4 minúty a podlievajte maslom (maslo zhnedne).
  • Keď je ryba plne prepečená a dosiahne vnútornú teplotu 62 ° C, vyberte ju z panvice a dajte bokom.
  • K maslu v panvici pridajte cesnak a varte asi 30 sekúnd.
  • Pridajte nasekanú petržlenovú vňať a citrónovú šťavu.
  • Ochutnajte a podľa potreby dosoľte.
  • Tresku podávajte zaliatu bylinkovo-cesnakovým maslom.
Treska v omáčke z cesnaku a masla servírovaná s ryžou a plátkom citróna.
www.errenskitchen.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov . Kto vyhral v našom porovnaní?

Vyprážaná treska v karí cestíčku

Ľahko chrumkavá treska ochutená karí, kurkúrou, zázvorom a cesnakom je príjemne pikantná a je to skvelý spôsob, ako si jednoducho pripraviť rybu na večeru. Navyše celý proces trvá iba 30 minút!

INGREDIENCIA

  • 400 g filiet z tresky, nakrájaných na kúsky veľkosti sústa
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 6 plátkov zázvoru so šupkou
  • 1 nasekaná jarná cibuľka
  • ½ lyžičky trstinového cukru
  • 1 lyžička kari
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky čierneho korenia
  • 1 lyžica ryžového vína Shaoxing
  • ⅓ šálky avokádového oleja na vyprážanie

Na cestíčko:

  • 1 lyžica ryžového vína Shaoxing
  • ¼ lyžičky soli
  • 1 lyžička kari
  • 1 lyžička sušenej kurkumy
  • 6 lyžíc kukuričného škrobu

POSTUP

  • Rybu nakrájajte na kúsky veľkosti sústa.
  • Dobre osušte papierovou utierkou.
  • Do veľkej misy pridajte rybu spolu s prísadami na cestíčko.
  • Dobre premiešajte, pokiaľ nebude každý kúsok obalený.
  • Pripravte si zvyšok ingrediencií.
  • Do veľkej nepriľnavej panvice alebo woku na strednej teplote pridajte ⅓ šálku avokádového oleja.
  • Opatrne pridajte tresku v cestíčku a opekajte z každej strany do zlatista do chrumkava, asi 7-8 minút.
  • Premiestnite rybu na chladiaci rošt.
  • Zvyšný olej vylejte a do naolejovanej panvice nastavenej na strednú teplotu pridajte cesnak, zázvor, jarnú cibuľku, trstinový cukor, soľ, korenie a karí.
  • Premiešajte a smažte 20 sekúnd.
  • Pridajte rybu späť do panvice a prilejte ryžové víno.
  • Všetko zmiešajte dohromady.
  • Okamžite podávajte a užívajte!
Vyprážaná ryba na tanieri.
www.christieathome.com

Ak ste milovníci karí korenia, potom si nenechajte ujsť aj naše recepty na karí s cícerom 5x inak alebo skvelé tipy na rýchly obed či večeru!

Ako si vybrať v obchode tú najlepšiu tresku?

  • Pri nákupe čerstvej tresky hľadajte filety s pevnou dužinou, ktorá je priesvitná až svetloružová. Nemala by byť cítiť.
  • Čerstvé ryby nie sú vždy lepšie, pretože môžu byť uložené v ľadovej morskej vode niekoľko dní potom, čo boli ulovené. Pre vnútrozemské oblasti môžu byť mrazené ryby čerstvejšou možnosťou , pretože ryby sú na lodi bleskovo zmrazené.
  • Pri nákupe mrazených filiet z tresky sa vyhnite baleniam so známkami ľadových kryštálov či spálenín z mrazu. To môže znamenať, že ryba bola v mrazničke dlhú dobu alebo bola rozmrazená a znovu zmrazená.
  • Mrazené ryby sa ľahko rozmrazujú v chladničke . Jednoducho vložte filety do vrecka alebo vzduchotesnej nádoby a dajte ich cez noc do chladničky.
  • Alebo pre rýchle rozmrazenie rybu vložte do vrecka na zips (odstráňte z vrecka čo najviac vzduchu) a umiestnite ho na 30 minút do veľkej misy so studenou vodou.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.