Jednoduché recepty na torty naslané pre každú príležitosť. Inšpirujte sa!

Tiež vás občas prepadne chuť na niečo iné, než je sladké? Skúste recepty na slané torty.

Hľadajte inšpiráciu v našom článku a ochutnajte naše starostlivo vybrané lahôdky.

Nájdete tu napríklad švédsky sendvičový bochník bez pečenia.

Neváhajte a pustite sa do prípravy týchto gurmánskych pochúťok, ktoré sa hodia na každú príležitosť.

Klasická slaná torta

Jedná sa o veľmi lahodný a chutný recept, kde hrá hlavnú rolu syr Puck poteší každého gurmána.

Hoci vzhľadovo pripomína skôr bochník chleba, je to veľmi dobrá torta, ktorá stojí za to vyskúšať. Pokojne môžete preveriť recepty na syrové polievky a nejakú si k tejto slanej torte pripraviť.

Ingrediencie:

  • 250 g nízkotučného bieleho krémového syra Puck
  • 2 polievkové lyžice petržlenu
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 2 lyžice kypriaceho prášku do pečiva
  • 3 vajcia
  • 1 hrnček bieleho jogurtu
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 hrnček rastlinného oleja
  • Soľ podľa chuti
  • Štipka mletého čierneho korenia
  • 1/4 lyžičky sladkej papriky

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov.
  • Cibuľu olúpeme a spolu s petržlenom nakrájame.
  • V mise zmiešame múku s práškom do pečiva a dáme nabok.
  • Do inej misky rozklepneme vajcia, prilejeme jogurt, mlieko a rastlinný olej.
  • Prihodíme nakrájanú cibuľu aj petržlen, osolíme, okoreníme a zasypeme sladkou paprikou.
  • Všetko našľaháme a pridáme múku s práškom.
  • Starostlivo zamiešame a pridáme syr Puck nakrájaný na kocky.
  • Takto pripravené cesto prelejeme do formy, ideálne na biskupský chlebíček.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 25 minút.
  • Podávame horúce buď samotne, alebo napríklad s nejakým dipom či polievkou.
Syrová torta s jogurtom.
Zdroj: https://www.puckarabia.com

Slaná torta z toastového chleba

Torty naslané, majú svoje osobité kúzlo. Keď sú navyše pripravované z obľúbených ingrediencií, chutia dvojnásobne. Ostatne sendvičový chlieb je vždy zárukou pre vynikajúci pokrm. Skvelé sú napríklad zapečené toasty .

Ingrediencie:

  • 2 balenia toastového chleba (môže byť svetlý aj tmavý, záleží, čo máme radšej)
  • 700 g smotanového syra
  • 800 ml kyslej smotany (najlepšie 20 %)
  • 100 g majonézy
  • 4 vajcia natvrdo
  • 300 g nastrúhanej bravčovej šunky
  • 8 nakladaných/sterilovaných uhoriek
  • 150 – 200 g strúhaného syra (napr. gouda)
  • 1 červená paprika
  • 1 balenie olív
  • Šalát na ozdobu (ľadový, LolloBiondo atď.)

Postup:

  • Dohromady budeme potrebovať 32 plátkov chleba, ktoré si rozdelíme do 4 vrstiev, 3 radov a 8 kusov pre každú vrstvu.
  • Na doštičku ako základ rozložíme 4 x 2 plátky chleba.
  • V mieste zmiešame smotanový syr, majonézu a kyslú smotanu.
  • Potrieme prvú vrstvu na chleby, ale tak aby bola celá plocha pokrytá zmesou, ale nie veľmi vysoká vrstva.
  • Nastrúhame varené vajcia a pokryjeme nimi vrstvu smotany a syra.
  • Jeden po druhom natrieme ďalších 8 plátkov zmesí a natretou stranou položíme na vrstvu vajec.
  • Vždy musíme pokladať tesne vedľa seba, aby sa neutvorila žiadna medzera.
  • Akonáhle dolepíme posledný chlieb, natrieme opäť celú plochu syrovou zmesou.
  • Na túto vrstvu si nastrúhame nakladané uhorky a rozprestrieme po celej ploche.
  • Rovnako ako predtým potrieme jeden chlieb po druhom a tou stranou potom položíme na uhorky.
  • Znovu všetky chleby natrieme a pokryjeme nastrúhanou šunkou a pokrájanými olivami.
  • Opäť opakujeme rovnaký postup s priklopením natretých chlebov na šunkovú vrstvu.
  • Zostávajúcou syrovou zmesou potrieme poslednú vrstvu a tiež jednotlivé strany torty.
  • Povrch posypeme nastrúhaným syrom.
  • Takto pripravenú tortu uložíme do chladničky a necháme do druhého dňa vychladiť a naležať.
  • Pred servírovaním je potrebné ešte urobiť posledné úpravy a dozdobiť.
  • Po stranách naaranžujeme šalát a na povrch očistenú a nakrájanú červenú papriku.
  • Torta je veľký, takže sa hodí pre väčší počet stravníkov.
Rýchla chuťovka naslaná s toastovým chlebom a smotanovým syrom.
Zdroj: https://www.rosacooking.com

Pre ľahšie varenie vajíčok nielen na tvrdo sa môže hodiť aj nejaký varič vajec z našej recenzie . Mrknite sa!

Švédsky sendvičový bochník bez pečenia

Tento recept je obľúbený najmä vo Švédsku, čo však neznamená, že si ho nemôžete zamilovať aj vy. Pokiaľ totiž milujete krevety a lososa, potom sa po tejto lahôdke len zapráši.

Ingrediencie:

  • 6 plátkov bieleho toastového chleba
  • 200 ml krevetového šalátu
  • 200 g údeného lososa
  • 1 balenie čerstvých kreviet (čo najlepšiu kvalitu)
  • 1 šalátová uhorka
  • Niekoľko vetvička kôpru na ozdobu
  • Zväzok čerstvej pažítky
  • 1 pohár majonézy
  • 3 vajcia natvrdo
  • Čerstvé maslo

Postup:

  • Začneme tým, že z toastového chleba odkrojíme kôrky.
  • Pripravíme si prvé dva plátky chleba a zo spodnej strany natrieme maslom.
  • Položíme na doštičku a vrchnú časť poukladáme krevetovým kokteilom v takom množstve, ktoré sa udrží.
  • Na to položíme dva plátky chleba, ktoré tentoraz potrieme maslom z hornej strany.
  • Roztlačíme v miske vajcia natvrdo, pridáme majonézu, osolíme, okoreníme a premiešame.
  • Túto zmes nanesieme na maslom natreté chleby.
  • Uhladíme a zaklopíme poslednou dvojicou chlebu natretých maslom zo spodnej strany.
  • Pomocou stierky či kuchynskej špachtle natrieme po stranách aj na vrchnú stranu tenkú vrstvu majonézy, aby bola po celej torte.
  • Tým zaistíme, že to bude držať pohromade.
  • Plátky lososa rozložíme po povrchu tak, aby nám vznikol nejaký pekný vzor, stačí len zapojiť fantáziu.
  • Pomocou širokej škrabky vytvoríme dlhé tenké plátky šalátovej uhorky a ozdobíme nimi tortu po stranách. Pokiaľ by to zle držalo, môžeme pridať trochu majonézy a uhorky jednoducho prilepiť.
  • Nakoniec na plátky lososa úhľadne naaranžujeme krevety, pridáme kúsky uhorky a ešte vetvičky kôpru.
  • Akonáhle máme dozdobené, dáme tortu asi tak na 3 hodiny vychladiť do chladničky.
Slaná torta s krevetami a lososom.
Zdroj: https://www.scandikitchen.co.uk

Tip: Ak nemáte obľúbený krevetový koktail, ktorý môžete použiť, skúste si pripraviť ten náš.

Zmiešajte očistené lúpané krevety (asi 10 kusov), 1 lyžicu kôpru, 1 hrsť nasekanej čerstvej pažítky, 50 ml majonézy, 50 ml crème fraîche alebo kyslej smotany, soľ a korenie podľa chuti.

Buchta k narodeninám s olivovým olejom

Polenta je zdravá a veľmi chutná, zvlášť keď sa kombinuje s inými surovinami. Táto slaná torta získa vďaka nej špecifickú chuť a vy si ju zamilujete. Hoci je to torta s cukrom, radíme ju medzi slané varianty.

Ingrediencie:

Korpus:

  • 150 g polenty
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 lyžica nasekaného čerstvého rozmarínu
  • Nastrúhaná kôra z 1/2 citróna
  • Nastrúhaná kôra z 1/2 pomaranča
  • 3 väčšie vajcia
  • 200 ml extra panenského olivového oleja
  • 200 g mletých mandlí
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 lyžičky hrubej morskej soli

Poleva:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice pomarančového džúsu
  • 1 vetvička čerstvého rozmarínu
  • 50 g krupicového cukru

Postup:

  • Najskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
  • Formu na tortu vyložíme papierom na pečenie a na dne papier potrieme trochou olivového oleja.
  • Polentu dáme do nádoby kuchynského robota a na niekoľko sekúnd zapneme na najvyšší stupeň.
  • K rozmixovanej polente pridáme cukor, rozmarín, kôru z citróna i pomaranča a znovu premiešame pomocou robota.
  • Prilejeme olej s vajcami a niekoľkokrát zamiešame pulzným tlačidlom.
  • Nakoniec vmiešame mleté mandle, soľ, prášok do pečiva a vypracujeme hladké cesto.
  • Preložíme do pripravenej tortovej formy a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme 45 minút, pričom pomocou špajle skontrolujeme, či je cesto dosť prepečené. Malo by mať zlatistý nádych.
  • Keď je dopečené, vyberieme tortu z rúry a necháme 15 minút odpočívať.
  • Potom dáme do malej panvice všetky prísady na polevu a privedieme na miernom ohni do varu, aby sa rozpustil cukor.
  • Odstavíme a na torte si vareškou utvoríme malé otvory a povrch potrieme polovicou polevy.
  • Môže sa stať, že sa prostredná časť torty trochu prepadne, ale to je normálne.
  • Necháme vychladnúť, vyberieme z formy a odstránime papier na pečenie.
  • Potrieme zvyšnou polevou a ozdobíme kúskom rozmarínovej vetvičky.
  • Nakoniec posypeme trochou hrubej morskej soli.
  • Kto chce, môže pri servírovaní pridať na tanierik trochu crèmefraîche, zvlášť ak tú tortu chystáme pre niekoho k narodeninám a má byť jedným z chodov na hostine.
Slaná torta k narodeninám s rozmarínom, morskou soľou a polentou.
Zdroj: https://www.sainsburysmagazine.co.uk

Slaný koláč so salámou a mozzarellou

Mozzarellu má väčšina z nás spätú s domácou pizzou , ale aj s inými talianskymi pokrmami. Tentokrát nám zachutila v tejto luxusnej buchte, kde hrá hlavnú salámu. Príprava je rýchla, jednoduchá a výsledok veľmi chutný.

Ingrediencie:

  • 150 g šunkovej salámy alebo šunky
  • 1 balenie uvarených cestovín (to čo máme práve doma)
  • 2 vajcia
  • 100 mozzarelly
  • 3 polievkové lyžice strúhaného syra Grana
  • 2 – 3 lyžice mlieka
  • Soľ podľa chuti
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja

Postup:

  • Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
  • Formu na koláč vyložíme papierom na pečenie a nasypeme do nej uvarené cestoviny.
  • Tie pokvapkáme olivovým olejom a zatiaľ odložíme bokom.
  • Vajcia rozklepneme do misky, pridáme mlieko, strúhaný syr Grana a soľ.
  • Premiešame a nalejeme na cestoviny.
  • Pridáme najemno nakrájanú šunkovú salámu/šunku a poukladáme plátky mozzarelly.
  • Dáme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 20 – 25 minút.
  • Po upečení môžeme ihneď podávať.
Pečená salámová torta so syrom.
Zdroj: https://www.rossatosas.it

Špenátový múčnik

Pri tomto recepte si môžete byť istí, že si ho určite pripravíte opakovane. Je jednoduchý, rýchly a chutí skvele.

Keď ho navyše necháte odpočívať pri izbovej teplote, nebudete sa ho môcť nabažiť. Pokiaľ ste navyše milovníkmi syra Feta a špenátu, určite mu neodoláte.

Ingrediencie:

  • 3 vajcia
  • 100 ml mlieka
  • 180 g polohrubej múky
  • 1 lyžica kypriaceho prášku do pečiva
  • 100 g strúhaného ementálu
  • 200 g syra Feta
  • 150 ml rastlinného oleja
  • Čerstvé bazalkové listy
  • 4 hrsti čerstvého špenátu
  • Soľ podľa chuti
  • Štipka mletého čierneho korenia

Postup:

  • Obdĺžnikovú či guľatú formu vyložíme papierom na pečenie a zatiaľ odložíme.
  • Špenát opláchneme a nakrájame nahrubo.
  • Do misky rozklepneme vajcia a pridáme mlieko, olej, soľ aj korenie.
  • Dôkladne premiešame a prisypeme múku s kypriacim práškom do pečiva.
  • Akonáhle sa suroviny spoja, je čas pridať rozdrobený syr feta, ementál, nasekanú bazalku a špenát.
  • Zamiešame a prelejeme do formy, kde necháme zmes 20 minút odpočívať.
  • Potom si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
  • Vložíme do rúry a necháme piecť po dobu 50 minút.
  • Špajlí skontrolujeme, či je cesto dobre prepečené a nelepí.
  • Vyberieme z rúry a počkáme, až múčnik vychladne na izbovú teplotu.
  • Potom môžeme podávať.
Super jednoduchá torta so špenátom.
Zdroj: https://mygerman.recipes/

Chlieb s fetou, čiernymi olivami a sušenými paradajkami

Toto cesto na slaný koláč je rýchle a veľmi jednoduché. Nie je potrebný mixér, ani kuchynský robot. Skvelá kombinácia surovín navyše vykúzli skvelú chuť aj arómu.

Ingrediencie:

  • 250 g polohrubej múky
  • 1 polievková lyžica kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 50 g rozdrobeného syra feta
  • 50 g nastrúhaného syra čedar
  • 50 g nakrájaných čiernych olív
  • 5 nakrájaných sušených paradajok
  • 12 nasekaných čerstvých listov bazalky
  • 3 veľké vajcia
  • 150 ml extra panenského olivového oleja + 2 polievkové lyžice
  • 100 ml mlieka
  • 50 g bieleho jogurtu

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 180 ° C a formu na biskupský chlebíček vyložíme papierom na pečenie.
  • Do strednej misky dáme múku, kypriaci prášok do pečiva, soľ a premiešame.
  • Pridáme syr feta, strúhaný čedar, nakrájané čierne olivy, sušené paradajky a nasekané listy bazalky.
  • Do inej misy rozklepneme vajcia a dôkladne našľaháme.
  • Pridáme olivový olej, mlieko, jogurt a znova premiešame.
  • Prisypeme múku a pomaly premiešame, aby vzniklo hladké cesto.
  • Cesto preložíme do formy a starostlivo uhladíme.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 45 – 50 minút.
  • Upečenú tortu vyberieme z rúry a necháme vychladnúť vo forme.
  • Po vychladnutí vyklopíme z formy a môžeme podávať.
  • Pokojne si k nemu môžeme dať ľahký zeleninový šalát.
Slaná torta so syrom feta.
Zdroj: https://mydearkitcheninhelsinki.com

Olivový koláč

Táto ľahko pikantná torta pochádza pôvodne z Francúzska. Všetky ingrediencie spolu dokonale súznia a keď si potom upečenú tortu nakrájame na plátky a natrieme smotanovým syrom či čerstvým maslom, zažijeme skutočné chuťové orgie.

Ingrediencie:

  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 125 g nakrájanej šunky
  • 100 g zelených olív
  • 3 vajcia
  • Soľ podľa chuti
  • Štipka mletého čierneho korenia
  • 225 g polohrubej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 5 – 7 lyžíc rastlinného oleja
  • 100 g syra Gruyère

Postup:

  • Najskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov a nachystáme si formu na chlieb, prípadne akúkoľvek, ktorú máme práve po ruke.
  • Vymažeme ju olejom alebo vyložíme papierom na pečenie.
  • Do nádoby kuchynského robota dáme vajcia a našľaháme do peny.
  • Pridáme soľ, korenie a po častiach aj múku.
  • Prisypeme kypriaci prášok do pečiva a prilievame olej striedavo s mliekom.
  • Odstavíme nádobu z robota a vmiešame nastrúhaný syr, šunku a nakrájané olivy.
  • Preložíme do formy a dáme do predhriatej rúry na 45 minút.
  • Po upečení necháme 10 minút vychladnúť a potom vyberieme z formy.
  • Môžeme ihneď servírovať.
Slaný múčnik s olivami a šunkou.
Zdroj: https://recipeapp.kenwoodworld.com

Tvarohový múčnik zo zemiakov a salámy

Ako sa v nejakom recepte objavia zemiaky, je to vždy záruka istoty, že bude pokrm skvelý. Čo platí aj pri tejto slanej torte. Zemiakom tu sekunduje čerstvá ricotta, strúhaný parmezán a sladká talianska saláma.

Ingrediencie:

  • 1 1/2 kg zlatých zemiakov typu Yukon Gold
  • 125 g neslaného čerstvého masla
  • 1 hrnček strúhanky opečené na panvici do zlatohneda
  • 4 vajcia
  • 1/2 hrnčeka plnotučného mlieka
  • 1/4 hrnčeka čerstvé ricotty
  • 1 hrnček čerstvo strúhaného Parmezánu
  • 300 g sladkej talianskej salámy
  • 1 zväzok nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 150 g strúhaného syra Asiago
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  • Zemiaky v šupke dáme do hrnca, zalejeme vodou a privedieme do varu.
  • Varíme, až kým nebudú úplne mäkké.
  • Medzitým si vymažeme tortovú formu maslom a vysypeme 1/4 hrnčeka opraženej strúhanky.
  • Rúru si predhrejeme na 200 ° C a odstavíme zemiaky z platne.
  • Zlejeme z nich vodu a ihneď ich olúpeme.
  • Pomocou lisu na zemiaky ich prelisujeme do misy.
  • Do stredne veľkej misy rozklepneme vajcia, pridáme mlieko, ricottu a premiešame.
  • Kým sú zemiaky ešte teplé, vmiešame do nič pomocou gumovej špachtle syr Parmezán.
  • Potom pridáme nakrájanú salámu, petržlen a starostlivo premiešame.
  • Jemne vmiešame vaječnú zmes, aby sa všetky suroviny spojili.
  • Kto chce, môže ešte prisoliť, ale väčšinou to vďaka syrom ani nie je potrebné.
  • Polovicu zemiakovej zmesi dáme do formy, rovnomerne rozprestrieme a vyhladíme.
  • Povrch posypeme strúhaným syrom Asiago.
  • Na ten dáme druhú polovicu zmesi a uhladíme.
  • Posypeme zvyšnou opraženou strúhankou a poukladáme kúsky masla.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 30 minút.
  • Správne upečená torta musí mať zlatohnedý povrch.
  • Po upečení vyberieme z rúry a necháme 20 minút odpočívať.
  • Potom vyklopíme z formy a môžeme servírovať nakrájané na kúsky.
Zemiakový koláč s ricottou a salámou.
Zdroj: https://www.splendidtable.org

Cibuľový koláč so slaninou

Cibuľový koláč má veľa ľudí zafixovaný ako typicky jesenný pokrm, ku ktorému sa skvele hodí lahodné mladé víno. V prípade tohto receptu bola táto slaná torta vyzdvihnutá na oveľa vyššiu úroveň.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 50 g neslaného čerstvého masla
  • 150 ml vlažného teplého mlieka
  • 1 lyžička instantného droždia
  • 1/4 lyžičky soli

Náplň:

  • 500 g cibule
  • 50 g masla
  • 300 g kyslej smotany
  • 1 polievková lyžica hladkej múky
  • 3 vajcia
  • 75 g slaniny na kocky
  • Štipka mletého čierneho korenia
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  • Začneme tým, že si pripravíme cesto.
  • Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme zmäknuté maslo, teplé mlieko a instantné droždie.
  • Ľahko premiešame a osolíme.
  • Potom vezmeme ručný mixér a na najvyššiu rýchlosť šľaháme po dobu 5 minút.
  • Zakryjeme misu utierkou a postavíme na teplé miesto, aby cesto trochu nakyslo.
  • Medzitým si na panvici osmažíme nakrájanú slaninu.
  • Cibuľu očistíme, nakrájame na kocky a dáme do misky.
  • K cibuli pridáme maslo, kyslú smotanu a polovicu osmaženej slaniny.
  • V malej miske našľaháme vajcia a prilejeme do misy k cibuli.
  • Prisypeme hladkú múku a znova zamiešame, aby bola zmes hladká.
  • Akonáhle cesto nakysne, rozvaľkáme ho na veľkosť formy tak, aby dosahovalo do polovice formy.
  • Na to rozprestrieme pripravenú zmes a dôkladne uhladíme.
  • Povrch posypeme druhou polovicou vyprážanej slaniny a vložíme do rúry predhriatej na 225 stupňov.
  • Pomocou špajle sa uistíme, že je torta dostatočne prepečená, až potom ju vyberieme z rúry.
  • Môžeme servírovať ešte teplé, alebo počkať, kým torta vychladne.
Tortu naslané s cibuľou.
Zdroj: https://mygerman.recipes

Syr Puck

Ide o vynikajúci dánsky mazací syr, ktorý sa vyrába z kravského mlieka a rastlinného oleja. Používa sa na pečivo, do nátierok, ale aj napríklad do krémov.

Syr Grana Padano

Tento syr je veľmi obľúbenou talianskou pochúťkou. Je to tvrdý syr z kravského mlieka z tzv. dvojitého dojenia. Než sa dostane na trh, zreje 1 – 4 roky.

Má dokonale vyváženú a plnú chuť. Nie je presolený, ale ani veľmi jemný. Dá sa povedať, že je ľahko pikantná a jeho chuť vždy čerstvá, sladkastá s nádychom orechov, ananásu a iného ovocia.

Kôrka je krásne hladká, ale dosť tvrdá. Pokiaľ ide o použitie, tak najviac sa dá nájsť v predkrmoch, cestovinách, ale je super aj na steaky a zeleninové šaláty. Veľkou výhodou tohto syra je aj fakt, že sa dá bez problémov ukladať do mrazničky.

Ako sa syr Grana Padano vlastne vyrába?

The Making of Grana Padano cheese.

Syr Feta

Jeden z najstarších gréckych syrov, ktorého chuť mohol okúsiť hociktorý obyvateľ staroveku. Je to dôležitá ingrediencie stredomorskej kuchyne. V Európe si postupne vybudoval svoje pevné miesto a teraz si na ňom pochutnávajú skoro každý Európan.

Feta sa nevyrába z kravského mlieka, ale z ovčieho a kozieho. Originálny syr vždy obsahoval najmenej 70 % mlieka z oviec a 30 % kozieho. Z toho dôvodu sa oplatí pred nákupom skontrolovať etiketu, či syr obsahuje to, čo skutočne má.

Syr sa ukladá do soľného nálevu, čo ho v podstate zakonzervuje a značne predĺži jeho dátum spotreby. Než syr dozreje, musíme si počkať minimálne 2 mesiace.

V priebehu tejto doby do seba syr natiahne soľ a získa svoju typickú chuť aj vôňu. Je obľúbený vďaka obsahu probiotík, ale aj bielkovín, vápnika a vitamínu D.

Pri tomto druhu syra je výhodou jeho skvelá univerzálnosť. Dá sa použiť do letného šalátu, na cestoviny, na grilovanie s mäsom a zeleninou, ale je super aj na zapekanie, gratinovanie, náplne do omeliet, pirohov i slaných koláčov.

Ako vzniká syr Feta?

Making Feta Cheese

Syr Asiago

Pôvodom taliansky prírodný zrejúci syr, na ktorého výrobu sa používa pasterizované kravské mlieko. Toto mlieko je úžasne aromatické a pochádza od kráv, ktoré sa voľne pasú na Asiago. To je náhorná planina v Taliansku.

Chuť syra je výrazne korenená, a ešte sa mení podľa toho, ako dlho syr zreje. Čím je zrenie dlhšie, tým je chuť výraznejšia.

Charakteristická je jeho žltkastá farba pripomínajúca slamu, ale aj malé a stredne veľké otvory. Textúra je pevná, ale drobivá.

Hodí sa do polievok, šalátu, cestovín i omáčok, kam sa strúha. Keď ho nakrájame na plátky, môžeme ho zapiecť do panini alebo vložiť do sendviča. Perfektne chutí aj roztavený.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.