Slaný tortu nie je žiadny preklep, ale pochúťka nielen pre milovníkov mäsa.
Slané torty môžu plnohodnotne nahradiť bežné torty aj na oslavách narodenín, stretnutiach alebo aj vo chvíli, kedy máte proste iba chuť. Aj slané torty idú totiž skvele ozdobiť s pomocou šunky, salámy, syrov a zeleniny.
Poďme si spoločne ukázať 3 jednoduché recepty na slané torty.
hermelínový dortíček
Najskôr si skúsime urobiť menšie dortíků z hermelínu a s orechmi. Túto pochutinu môžete podávať ako predjedlo a je vhodný aj pri posedení s priateľmi.
INGREDIENCIE
- 2 hermelíny
- pol vaničky tvarohu
- 2 lyžice masla
- 10 dkg šunky
- hroznové víno (alebo iné ovocie)
- strúhané oriešky
- zelená petržlenová vňať
POSTUP
- Hermelín rozkrojíme na dve kolieska.
- Tvaroh vymiešame s maslom do peny a dochutíme soľou.
- Sáčkom s ozdobnou špičkou ho nastriekame na kolieska hermelínu.
- Potom dozdobíme šunkou, hroznovým vínom alebo iným ovocím, jadrami orechov alebo strúhanými orechmi.

Vršok zákuskov môžeme prikryť i druhým kolieskom hermelínu, rozkrájať na výseče a vzniknú nám výborné jednohubky, vhodné napríklad k dobrému vínu.
Objavte podobné tipy
Aspikový torta
INGREDIENCIE
- 20 dkg šunky
- 20 dkg polosuchého salámy ostrejšie chuti
- 1 sterilizovaná zelenina v sladkokyslom náleve
- 10 dkg tvrdého syra v plátkoch
- 4 varené vajcia
- 2 balíčky želatíny
- 1 masox
- 1 šľahačka
- trochu strúhaného chrenu alebo Krenex
- soľ
POSTUP
- Ušľaháme dotuha šľahačku a dochutíme soľou a chrenom.
- Plátky šunky naplníme šľahačkou a stočíme do závitkov.
- Želatínu pripravíme podľa návodu na sáčku a do vody pridáme kocku masoxu.
- Po vychladnutí nalejeme tenkú vrstvu na dno tortovej formy a necháme zatuhnúť.
- Potom skladáme postupne jednotlivé vrstvy z nakrájaných varených vajec, šunkových závitkov, zeleniny a striedame do minutia zásob. Každú vrstvu polejeme želatínou.
- Hore narovnáme polosuchý salámu, môžeme dozdobiť vajcami a zeleninou a zalejeme zvyškom želatíny.
- Necháme v chladničke stuhnúť.

Torta z hriankového chleba
Pri pečení sladkého torty zdĺhavo robíte cesto, pečiete, vytvárate náplň, polevu? U tohoto torty z hriankového chleba môžete byť pokojní, pretože je naozaj jednoduchý!
ingrediencie:
- 1-2 balíčky hriankového chleba
Na potretie:
- najmenej 30 dkg ľubovoľnej penové nátierky
Na ozdobu:
- plátky syra
- šunka
- saláma
- zelenina podľa chuti
postup:
- Krajce hriankového chleba rozložíme v jednej vrstve do tortovej formy akéhokoľvek tvaru a potrieme nátierkou.
- Na potretú vrstvu narovnáme ďalšie krajce a všetko opakujeme až do naplnenia formy. Aj poslednú vrstvu chleba potrieme nátierkou.
- Povrch torty ozdobíme šunkou, salámou, syrom a zeleninou podľa našej fantázie.

Vrstvy môžeme preložiť i plátky syra či salámy alebo šunky . To si zvolíme podľa chuti a potreby.
Chutia vám tieto netradičné torty? Vyskúšajte napríklad aj slané koláče, o ktorých píšeme v ďalšom z našich článkov.