Utopenci zo syra čiže nakladané hermelíny a ďalšie nakladané syry nie sú už len náhradou klasických utopencov z údeniny.
Ak máte pre nich slabosť a chcete si ich pripraviť doma, ste na správnej adrese!
Veľká uhorková fľaša plná nakladaného hermelínu je tiež vhodným darčekom pre známe i príbuzných. Ich príprava nie je žiadna veda a s týmito 3 jednoduchými recepty na utopence zo syra to zvládnete aj vy!
nakladaný Hermelín
Hermelín najčastejšie nakladáme iba v oleji.
INGREDIENCIE
- 6 hermelínov
- 400 ml slnečnicového oleja
- 1 cibuľa
- 6 strúčikov cesnaku
- 2 kapie
- 1 feferónka
- soľ, korenie
- bobkový list
- 3 lyžice petržlenovej vňate
POSTUP
- Hermelín na nakladanie krájame na plátky.
- Do vhodnej pohára, najlepšie uhorkovej, ktorá ide zaskrutkovať, skladáme postupne plátky Hermelínu a ostatných ingrediencií.
- Vždy Hermelín doplníme kolieskami cibule a plátky cesnaku.
- Korenie využívame rôzne podľa chuti. Zalievame olejom.
K nakládanému syra sa najlepšie hodí pečivo – prečo neskúsiť domáce bagety?
Objavte podobné tipy
nakladaný Eidam
Eidam sa väčšinou nakladá v náleve s octom a olejom.
INGREDIENCIE
- 300 g eidamu vcelku
- 1 cibuľa
- 1 kapia
- soľ, korenie
- 1 lyžička kôpru
- tymián
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice vody
- 100 ml octu
- 100 ml oleja
POSTUP
- Eidam na naloženie nakrájame na kocky.
- Do uzatvárateľné pohára naukladáme na striedačku kocky syra, cibuľu, cesnak, kápiu.
- Dobre okoreníme a zalejeme zálievkou z vody, octu a oleja.
- Necháme v chladničke 3 dni stáť a potom do týždňa spotrebujeme.
Nakladané olomoucké syrečky
Olomoucké syrečky sú špeciálne surovinou pre nakladanie. Okrem obvyklých nálevov ich môžeme nakladať aj do piva alebo nálevu z kyslej smotany. Tvarôžky dopĺňame cibuľou alebo cesnakom.
INGREDIENCIE
- 8 tvarůžků
- 1 feferónka
- hrsť bobkového listu
- 1/2 litra piva
- 1 lyžička mletej papriky
- 2 lyžice kyslej smotany
POSTUP
- Syrečky dáme do uzatvárateľnej pohára a zalejeme pivom.
- Tri dni necháme stáť. Syrečky zväčší objem.
- Potom pridáme zvyšné ingrediencie, ale nesolíme.
- Uchovávame v Lenice, spotrebujeme do 7 dní.
Prečo majú tradičné syrečky tvar kolieska alebo kde je múzeum týchto tvarôžkov sa dozviete v článku na wikipedii .
Aj medzi ďalšími druhmi syra nájdeme syry vhodné k nakladaniu. Dobre sa nakladá Romadur, ktorý pripravujeme podobne ako Hermelín a ku ktorému sa hodí ostrejšie korenie.
Z tvarohových syrov, napríklad z Lučiny, Ricotty a podobných druhov syra alebo len z ochuteného tvarohu môžeme tvarovať guličky a nakladať ich do koreneného nálevu.