Ražniči je veľmi variabilný jedlo, ktoré sa hodia k obedu v ktorýkoľvek deň, ale predovšetkým potom k nedeľnému obedu, kedy chceme urobiť niečo trochu nevšedného.
Používaním rozmanitých surovín pri príprave ražniči docielime veľmi rôznych variantov tohto tvarovo i chuťovo zaujímavého jedla.
K predloženie ražniči na nedeľný stôl pritom stačí bežné suroviny, nevyhnutnosťou sú iba kovové ihly, ktoré sa však dajú bez problémov nahradiť drevenými špajľami.
V tomto článku si môžete prečítať o 4 vybraných receptoch na masové ražniči.
Ražniči z bravčového mäsa so slaninou a cuketou
Rýchly recept na chutný obed pre rodinu i priateľov.
INGREDIENCIE
pre 4 porcie
- 600 g bravčového pliecka
- 200 g anglickej slaniny
- 6 cibúľ
- 1 stredná cuketa
- olivový olej
- soľ a korenie
POSTUP
- Bravčové mäso, cibuľu, cuketu nakrájame na plátky.
- Slaninu necháme celú po tenkých plátkoch.
- V mise pokvapkáme okrem slaniny všetko olejom, dôkladne premiešame, aby sa kúsky zeleniny aj mäsa celej obalili.
- Osolíme a okoreníme.
- Mäso obalíme slaninou.
- Všetky suroviny napichujeme striedavo na kovové alebo drevené tyčky vhodné na pečenie.
- Predhrejeme si rúru na 180 ° C.
- Ražniči dáme do pekáča a podlejeme trochou vody.
- Pečieme asi hodinu až hodinu a pol.
- Podávame so zemiakovou kašou alebo čerstvým šalátom.

Ražniči z hovädzieho mäsa na ázijský spôsob
Mäso inšpirované vynikajúce a chutnú ázijskou kuchyňou.
INGREDIENCIE
- 1 hovädzia sviečková
- 1/2 šálky sezamového oleja
- 1/2 šálky rastlinného oleja
- 2/3 šálky sójovej omáčky
- 1/2 šálky cukru
- 10 strúčikov cesnaku, utřených so soľou
- 4 lyžice nastrúhaného zázvoru
- 1 lyžička sušeného drveného chilli
- 2 lyžice sezamových semienok
- 2 lyžice čiernych sezamových semienok
- 8 jarných cibuliek, nakrájané na plátky
POSTUP
- Hovädzie mäso umyjeme, odblaníme a nakrájame na kocky.
- Připravíme marinádu smícháním olejů, sójové omáčky, cukru, česneku, zázvoru a chilli.
- Do misky vložíme kocky z hovädzieho mäsa a premiešame s marinádou.
- Marinované maso dáme do lednice odležet minimálně na hodinu.
- Mäso postupne napicháme na špajdle.
- Predhrejeme si rúru na 180 ° C.
- Ražniči dáme do pekáča a podlejeme trochou vody.
- Pečieme asi 20 minút.
- Posypeme sezamovým semienkami a zelenú cibuľou.
- Môžeme podávať s jasmínovou ryžou a teriyaki omáčkou.

Objavte podobné tipy
Ražniči z kuracieho mäsa so šampiónmi
INGREDIENCIE
- 3 kuracie prsia nakrájané na kocky
- 1 lyžičku čerstvo strúhaného citrónu
- 4 lyžičky čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
- 2 lyžice čerstvo nasekanej listovej petržlenu
- 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 lyžičky soli
- 6 lyžicou olivového oleja
- 2 červenej papriky (alebo 1 zelená, 1 červená), nakrájané na kocky
- 300 g šampiňónov
- 6 strúčikov cesnaku utřených
- 3 lyžice masla
- olivový olej
POSTUP
- V miske zmiešame šťavu a kôru z citróna, petržlen, korenie, soľ, olej.
- Rozotrieme maslo (alebo použijeme olivový olej) a premiešame s cesnakom.
- Huby marinujeme v masle s cesnakom.
- Mäso aj huby v marináde dáme do chladničky odležať minimálne na 2 hodiny.
- Predhrejte rúru 180 ° C.
- Všetky suroviny napichujeme striedavo na kovové alebo drevené tyčky vhodné na pečenie.
- Ražniči dáme do pekáča a podlejeme trochou vody.
- Pečieme asi 30 minút.
- Podávame so zemiakovou kašou alebo čerstvým šalátom.

Ražniči z morčacieho mäsa s ananásom a balkánskym syrom
INGREDIENCIE
- 500 g morčacích pŕs v celku
- 1 pomaranč
- 2 lyžice majonézy
- 150 g kyslej smotany
- 1 lyžička karí
- 1 lyžička trstinového cukru
- morská soľ
- čierne korenie
- čerstvá mäta
- 1-2 štipľavé papričky
- 200 g balkánskeho syra Pilos
- 1/3 zrelého ananásu
- olivový olej
- 2 kapusta potom choi
- 1 – 2 strúčiky cesnaku
- 1 francúzska bageta
POSTUP
- Pripravíme si pomarančový dip.
- Z pomaranča odkrojíme kôru a vyrežeme segmenty (mesiačiky pomaranča bez šupky).
- Šťavu zo zvyšného pomaranča vytlačíme k segmentom do misky.
- Pridáme majonézu, kyslú smotanu, karí korenie, trstinový cukor, soľ a korenie.
- Zľahka premiešame a odložíme na 1 hodinu do chladničky.
- Morčacie prsia očistíme, nakrájame na plátky a naklepeme cez potravinársku fóliu natenko.
- Osolíme, okoreníme, posypeme nasekanou mätou a štipľavou papričkou bez semienok.
- Takto ochutené plátky rozdelíme na polovice (aby závitky neboli príliš silné), do stredu každého plátku položíme kúsok balkánskeho syra a zvinieme.
- Striedavo napichujeme na špajdle s očisteným a nakrájaným ananásom.
- Ražniči opekáme v rozohriatej grilovacej panvici s olivovým olejom zo všetkých strán dozlatista, preložíme na plech a pečieme v rúre predhriatej na 200 ° C 5 – 7 minút.
- Scedíme a necháme odkvapkať.
- Medzitým orestujeme v panvici s trochou olivového oleja nadrobno nakrájaný cesnak dozlatista.
- Pridáme odkvapkané kapustu potom-choi, osolíme, okoreníme a stiahneme z ohňa.
- Ražniči z morčacieho mäsa servírujeme s kapustou potom choi a plátky chrumkavé bagety, ktoré sme opiekli v panvici s olivovým olejom dozlatista.
- Pomarančový dip podávame v samostatnej miske.

Na masové ražniči sa dajú použiť takmer všetky druhy aspoň trochu kvalitného mäsa bravčové, hovädzie, kuracie, rybie, mleté, králičie, jahňacie, vnútornosti.
Ražniči sa dá veľmi dobre kombinovať s rôznymi druhmi zeleniny, ako je paprika, paradajky, cuketa, tekvica a patizóny. Ďalej z ružičiek karfiolu alebo brokolice a z malých závitkov vytvorených z listov kelu alebo kapusty.
K ražniči je tiež dobré zvoliť nejaký chutný dip , ktorý si môžete pripraviť podľa našich receptov .