Najlepšie recepty na špízy do rúry aj na gril! S mäsom, syrmi, zeleninou aj ovocím!

Na grilovanie patria nielen najrôznejšie steaky či klobásy.

Inšpirujte sa našimi receptami na ražniči!

Pripraviť sa dá nielen na grile, ale aj v rúre!

Okrem klasickej ihly či špajle môžete použiť aj plech.

Popustite uzdu fantázii a kombinujte rôzne druhy mäsa, zeleniny aj ovocia.

Bravčové ražniči paradajkami

Túto pochúťku možno upiecť aj v rúre. Stačí dať pripravené ihly či špajle do pekáča s trochou vody a počas pečenia ich pravidelne polievať vypečenou šťavou.

Ingrediencie

  • 500 g bravčového mäsa
  • 2 papriky
  • 2 červené cibule
  • 12 cherry paradajok
  • oregano, čerstvé alebo sušené
  • tymian, čerstvý alebo sušený
  • 5 PL olivového oleja
  • šťava z polovice citróna a trochu nastrúhanej kôry

Postup

  1. Bravčové mäso a zeleninu nakrájajte na kúsky.
  2. Následne vložte mäso, papriku, cibuľu a paradajky do väčšej misky a zalejte olivovým olejom.
  3. Pridajte citrónovú šťavu a kôru a všetko posypte trochou oregana a tymiánu.
  4. Zmes dôkladne premiešajte a nechajte aspoň 30 minút odležať.
  5. Následne všetky ingrediencie striedavo napichujte na špajle alebo špízové ihly.
  6. Posypte oreganom a tymiánom.
  7. Grilujte asi 15-20 minút.
  8. Pravidelne otáčajte a potierajte olivovým olejom.
Bravčové špízy s paradajkami, paprikou a červenou cibuľou
zdroj: tarasmulticulturaltable.com

Na špízy sa hodia rôzne prílohové omáčky. Pripravte si napríklad svoj vlastný jogurtový či iný dip !

Ražniči v rúre po ázijsku

Najrôznejšie druhy špízov sú obľúbené aj v Ázii. Pripravte si ázijský variant tohto pokrmu. Oproti klasickému variantu nebudete potrebovať žiadnu zeleninu.

Ingrediencie

  • 500 g hovädzie sviečkové
  • 1/2 šálky sezamového oleja
  • 1/2 šálky olivového oleja
  • 2/3 šálky sójovej omáčky
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 10 strúčikov cesnaku, rozotrených so soľou
  • 4 PL nastrúhaného zázvoru
  • 1 čajová lyžička sušeného drveného chilli
  • 2 PL sezamových semienok
  • 2 PL čiernych sezamových semienok
  • 8 jarných cibuliek

Postup

  1. Hovädzie mäso umyte a nakrájajte na kúsky.
  2. Potom si pripravte marinádu. V miske zmiešajte oba oleje, sójovú omáčku, cukor, cesnak, zázvor a chilli.
  3. Do misky vložte kúsky hovädzieho mäsa a dôkladne premiešajte.
  4. Marinované mäso dajte do chladničky odležať aspoň na hodinu.
  5. Potom napichajte kúsky mäsa na špajle či ihly.
  6. Predhrejte si rúru na 180 °C.
  7. Ražniči vložte do pekáča a podlejte trochou vody.
  8. Pečte približne 20 minút.
  9. Pred podávaním posypte sezamovými semienkami a kolieskami jarnej cibuľky.

Takto pripravené ražniči sa podáva predovšetkým s jazmínovou ryžou a rôznymi druhmi omáčok.

Ázijský variant mäsa na špajli z hovädzieho mäsa
zdroj: theblackpeppercorn.com

Kuracie špízy s paprikou, šampiňónmi a cuketou

Jemné a ľahké kuracie mäso je do špízov veľmi vyhľadávané. Doplňte ho šampiňónmi, červenou paprikou a cuketou. Chutí a na pohľad pestrá pochúťka bude na svete!

Ingrediencie

  • 500 g kuracích pŕs
  • 2 červené papriky
  • 125 gramov šampiňónov
  • 1 stredná cuketa
  • 1 červená cibuľa
  • nastrúhaná kôra a šťava z 1 citróna
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ a korenie
  • 1 PL čerstvo nasekanej petržlenovej vňate

Postup

  1. Kuracie mäso umyte a nakrájajte na kúsky.
  2. Umytú papriku, cuketu, cibuľu a šampiňóny nakrájajte na plátky.
  3. Všetky nakrájané ingrediencie vložte do hlbšej misky.
  4. V inej menšej miske zmiešajte citrónovú kôru, citrónovú šťavu, olej a prelisovaný cesnak.
  5. Následne touto zmesou polejte mäso so zeleninou, premiešajte a nechajte aspoň hodinu marinovať pri izbovej teplote. Je možné nechať tiež odležať cez noc v chladničke.
  6. Potom kúsky mäsa, papriky, cibule, šampiňónov a cukety striedavo napichajte na špajle alebo špízové ihly.
  7. Posypte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  8. Grilujte na strednú teplotu asi 12-15 minút, tak aby sa mäso prepieklo aj zvnútra.
  9. Počas grilovania špízy často otáčajte a niekoľkokrát potrite olivovým olejom, aby mäso zostalo šťavnaté.
  10. Servírujte posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
Špízy z kuracieho mäsa, papriky, cukety a šampiňónov
zdroj: cookinglsl.com

Máte radi kuracie mäso. Inšpirujte sa našimi receptami na kuracie minútky .

Špíz na gril nielen pre vegetariánov

Na vytvorenie špízu sa dá okrem mäsa využiť aj syr. Jedným z najvhodnejších je Halloumi. Vyskúšajte, uvidíte, že vám zachutí!

Ingrediencie

  • 400 g syra Halloumi
  • 1/4 šálky červeného vínneho octu
  • 1 jarná cibuľka
  • 1/2 PL cukru
  • 4 PL olivového oleja
  • 24 cherry paradajok
  • soľ, korenie

Postup

  1. V miske zmiešajte ocot, nakrájanú jarnú cibuľku, cukor, lyžicu olivového oleja, 1/4 lyžičky korenia a 1/4 lyžičky soli.
  2. Pripravte si ihly alebo špajle.
  3. Syr nakrájajte na menšie kúsky a spoločne s paradajkami ho napichnite na špajle.
  4. Potrite olivovým olejom a grilujte 3-5 minút z každej strany dozlatista.
  5. Servírujte pokvapkané zmesou s vínnym octom.
Syrový variant špízu s paradajkami
zdroj: tastingtable.com

Rýchle ražniči na plech

Obľúbený recept, pri ktorom ušetríte čas, pretože nemusíte jednotlivé ingrediencie napichovať na ihly či špajle.

Ingrediencie

  • 500 g hovädzie sviečkové
  • 1 červená cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 1 zväzok špargle
  • 1 cuketa
  • 2 šálky nakrájaných baby zemiakov
  • 2 čajové lyžičky avokádového oleja
  • soľ, korenie

Na marinádu

  • 1/3 šálky balzamikového octu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvý rozmarín,
  • 1/2 čajovej lyžičky morskej soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička dijonskej horčice
  • 1/3 šálky olivového oleja

Postup

  1. Do vysokorýchlostného mixéra vložte balzamikový ocot, cesnak, rozmarín, soľ, korenie, dijonskú horčicu a zmiešajte. Na záver pomaly pridávajte olivový olej.
  2. Umyté hovädzie mäso nakrájajte na kúsky.
  3. Vo väčšej miske zmiešajte nakrájané mäso s približne polovicou marinády.
  4. Predhrejte si rúru na 200°C.
  5. Vo veľkej mise premiešajte nakrájané zemiaky a cibuľu a jednou čajovou lyžičkou oleja a polovicou čajovej lyžičky soli.
  6. Takto pripravené zemiaky s cibuľou vložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 10 minút.
  7. Do misky vložte nakrájanú špargľu, papriku, cuketu, jednu čajovú lyžičku oleja a 1 čajovú lyžičku soli, premiešajte a vložte na plech k zemiakom a cibuľou.
  8. Vložte do rúry a pečte ešte približne po dobu 10 minút.
  9. Opäť vyberiete z rúry a pridajte na plech aj marinované kúsky mäsa.
  10. Pečte všetko ešte približne 10-15 minút domäkka.
Zmes hovädzieho mäsa a rozmanitej zeleniny pripravovaná na plechu
zdroj: lexiscleankitchen.com

Originálna guľa na špajli z mletého mäsa

Na ihlách či špajliach sa dajú okrem kúskov mäsa pripraviť aj originálne guličky z mletého mäsa.

Ingrediencie

  • 300 g mletého bravčového mäsa
  • 1 vajce
  • 1/2 šálky strúhanky
  • 1/2 šálky nadrobno cibuľa
  • 1 prelisovaný strúčik cesnaku
  • 3 PL barbecue omáčky
  • prípadne paprika a cibuľa na preloženie
  • soľ, korenie

Postup

  1. Mleté mäso, cibuľu, cesnak, barbecue omáčku, vajcia, strúhanku a korenie zmiešajte v mise.
  2. Premiešajte a následne zo zmesi vytvorte mäsové gule.
  3. Tieto gule následne napichajte na grilovacie špajle či ihly.
  4. Pokiaľ chcete, môžete mäsové guličky preložiť plátkami vašej obľúbenej zeleniny.
  5. Grilujte približne 10 minút, v závislosti od veľkosti guličiek.
Guľôčky z mletého mäsa na špajli prekladané paprikou a cibuľou
zdroj: homemadehooplah.com

Z namletého mäsa sa dá pripraviť mnoho chutných a zaujímavých pokrmov. Inšpirujte sa našimi receptami s mletým mäsom !

Zelenina na ihle ako skvelá príloha

Tento pokrm môžete konzumovať buď samostatne, alebo ako nevšednú prílohu napríklad ku grilovanému mäsu.

Ingrediencie

  • 1 kukurica
  • 1 cuketa
  • 1 červená paprika
  • 1 červená cibuľa
  • 125 g šampiňónov
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, korenie

Postup

  1. Všetku zelinu a šampiňóny umyte a nakrájajte na plátky.
  2. V miske následne takto pripravené ingrediencie zmiešajte s olivovým olejom, soľou a čiernym korením.
  3. Napichajte striedavo jednotlivé ingrediencie na špajľu či ihlu.
  4. Pečte v rúre predhriatej na 180 ° C alebo na grile približne 15 minút, než budú všetky súčasti ražniči mäkké.
Zeleninový variant pokrmu na ihle z cukety, papriky, šampiňónov, kukurice a cibule
zdroj: foodiecrush.com

Ovocný špíz s čokoládou

Sladká bodka na záver. Prirodzene sladká chuť ovocia v kombinácii s rozpustenou čokoládou.

Ingrediencie

  • 2 broskyne nakrájané na plátky
  • 1/2 šálky jahôd
  • 1 šálka nakrájaného ananásu
  • morská soľ
  • olivový olej
  • horká čokoláda alebo med

Postup

  1. Jednotlivé kúsky ovocia napichajte na grilovacie špajle či ihly.
  2. Potrite olivovým olejom a zľahka posypte soľou.
  3. Grilujte približne 10 minút.
  4. Hotové špízy servírujte preliate čokoládou alebo medom.
Dezert v podobe grilovaného ananásu jahôd a broskýň na špajli
zdroj: delish.com

Na grilovanie v domácnosti sa vám môže hodiť nejaký slušný elektrický gril. Pozrite sa, aké hodnotenie získali kontaktné grily .

Niekoľko rád a tipov na záver

Ražniči je obľúbeným pokrmom, ktorý môžete pripraviť nielen počas letného grilovania, ale aj v rúre či prípadne aj na panvici.

Najvhodnejšie na jeho prípravu je najmä minútkové mäso, ktoré nevyžaduje dlhú dobu pečenia. Zo zeleniny je možné využiť takmer čokoľvek. K najobľúbenejšej zelenine patrí červená cibuľa, paprika, cuketa, baklažán či cherry paradajky. Na špízy je možné využiť tiež syry či huby.

Ako príloha sa k ražniči podávajú predovšetkým rozmanito pripravené zemiaky, prípadne čerstvé pečivo a zeleninový šalát.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.