Jednoduché recepty na ovocné džúsy vyrobené v pohodlí domova. Inšpirujte sa!

Tiež vás občas prepadne chuť na dobrý ovocný nápoj, ale tie kupované vám nechutia?

Prečo si ho teda nepripravíte zo svojich najobľúbenejších ingrediencií?

Vyskúšajte naše zaujímavé recepty na domáci džús, ktoré sa vám budú určite hodiť.

Užite si to!

Domáci jablkový džús

O jablkách sa hovorí, že sú elixírom mladosti, ale aj šťavnatou lekárňou. Hodí sa na mušty, džemy, kompóty, čaje av neposlednom rade aj do džúsov. Viete o niečom lahodnejšom ako je čerstvý jablkový džús, navyše vyrobený doma?

Ingrediencie

  • 200 g cukru krupica
  • 1,5 – 2 kg jabĺk
  • 1/2 lyžičky kyseliny citrónovej
  • minerálna či stolová voda na riedenie

Postup

  1. Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníkov, stopiek a prípadných nedokonalostí (tzv. bubák atď.).
  2. Potom ich nakrájame na drobné kúsky, vložíme do hrnca a zalejeme vodou.
  3. Nemusí jej byť veľa, aby jablká zbytočne neplávali.
  4. Na strednom ohni necháme dusiť domäkka a hneď potom rozmixujeme, ideálne tyčovým mixérom.
  5. Rozmixované jablká dáme na sito a ešte prepasírujeme.
  6. Do nádoby k prepasírovaným jablkám prisypeme cukor, kyselinu citrónovú a dôkladne premiešame, aby sa všetko rozpustilo.
  7. Pokiaľ sa vám bude zdať džús málo sladký či kyslý, dochuťte ho cukrom alebo kyselinou.
  8. Akonáhle máme hotovo, čo znamená rozmiešané, naplníme džús do fliaš, ktoré musíme naozaj starostlivo uzavrieť a vložíme ich do hrnca.
  9. Zalejeme teplou vodou a 20 minút sterilizujeme.
  10. Pokiaľ máte hrniec na zaváranie, použite ho.
  11. Predtým, než budeme jablkový džús podávať, musíme ho ešte zriediť minerálnou alebo stolovou vodou.
  12. Množstvo je individuálne, podľa toho, aký silný má džús byť.
Džús z jabĺk naliaty v pohári, ktorý je položený vedľa čerstvých jabĺk.
www.minnetonkaorchards.com

Máte doma jablká a neviete čo s nimi? Alebo máte chuť upiecť si niečo ku káve? Vybrali sme pre vás tie najlepšie recepty na jablčnú buchtu , ktorú zvládnete upiecť, aj keď v pečení nie ste úplne zbehlí.

Multivitamínový džús

Zdravé a dobré, presne také sú domáce džúsy a mnohí z nás im dávajú prednosť pred tonou sladkostí, ktoré nás lákajú k hriechu. Naozajstnou bombou je tzv. mulťák, teda multivitamínový džús, na ktorý použijete také ingrediencie, ktoré sú priamo nadupané zdraviu prospešnými látkami.

Ingrediencie

  • 60 g mrkvy
  • 1 kg jabĺk (ideálne zelená odroda)
  • 1 väčší grapefruit
  • 2 pomaranče
  • 1 banán
  • šťava z 1 chemicky neošetreného citróna

Postup

  1. Jablká aj mrkva očistíme, nakrájame na stredne veľké kocky a dáme variť, kým sa úplne nerozvarí.
  2. Olúpeme grapefruit, pomaranč aj banán, rozkrájame a hodíme do mixovacej nádoby rozmixovať.
  3. Uvarenú mrkvu s jablkami necháme vychladnúť a potom zmes zlejeme.
  4. Prilejeme 1 liter vychladenej vody, ktorú sme si predtým prevarili a znova dôkladne rozmixujeme.
  5. Nakoniec prelejeme do čistých sklenených fliaš a čo najdôkladnejšie uzavrieme.
  6. Kto chce, môže si ich aj zavariť, podobne ako kompóty.
Džús z mrkvy, jabĺk, grepu, pomarančov a citrónu rozliaty v pohároch, ktoré sú položené vedľa rôznych druhov čerstvého ovocia.
www.food.ndtv.com

Domáci džús z pomarančov a mrkvy

Kombinácia pomaranča s mrkvou je lahodná a pre naše zdravie veľmi prospešná. Príprava džúsu je jednoduchá a pochutí si celá rodina. Je určený na rýchlu spotrebu, takže sa ho snažte skonzumovať behom pár dní, čo nie je v domácnosti s malými deťmi žiadny problém.

Ingrediencie

  • 1 kg mrkvy
  • 3 stredne veľké pomaranče
  • 1 kg cukru krupica
  • 2 polievkové lyžice kyseliny citrónovej
  • 1 fľaša citrónového sirupu
  • 12 l vody

Postup

  1. Mrkvu očistíme, nakrájame na menšie kúsky a vhodíme do hrnca.
  2. Pomaranče dôkladne umyjeme a rozkrájame aj s kôrou.
  3. Každý kúsok musíme zbaviť prípadných kôstok.
  4. Pridáme do hrnca, kde už máme mrkvu a zasypeme cukrom s kyselinou citrónovou.
  5. Nakoniec prilejeme 2 litre vody, postavíme na sporák a na strednom ohni varíme do zmäknutia.
  6. Akonáhle máme dovarené, odstavíme hrniec stranou a pomocou tyčového mixéra všetko rozmixujeme.
  7. Vezmeme väčší hrniec, do ktorého sa zmestí 10 litrov vody, ktorú prevaríme a necháme vychladnúť.
  8. Po vychladnutí do nej pridáme rozmixovanú zmes, prilejeme celú fľašu citrónového sirupu (môže byť aj pomarančový), premiešame a necháme vychladiť.
Pomarančovo-mrkvový džús naliaty v pohári, ktorý je položený vedľa čerstvej mrkvy a pomarančov.
www.foodnetwork.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na osviežujúce studené nápoje , ktoré môžete pripraviť nielen sebe, ale aj deťom a návštevám.

Broskyňový džús

Čo je viac ako zrelá, čerstvá, šťavnatá broskyňa? Džús z nej pripravený! Je vynikajúci zmiešaný s perlivou vodou, môžete ho však použiť napríklad aj do miešaných alkoholických drinkov alebo ho popíjať len tak samotný.

Ingrediencie

  • 8 čerstvých broskýň
  • šťava z 1 citróna
  • v prípade potreby pridajte 8-12 lyžíc cukru podľa chuti
  • 4 šálky vody

Postup

  1. Naplníme veľký hrniec vodou a privedieme do varu.
  2. Očistíme broskyne a na spodnej strane každej broskyne vykrojíme „X“ (uľahčuje to neskoršie lúpanie).
  3. Vložíme broskyne do vody a varíme 1 minútu.
  4. Vyberieme broskyne z hrnca a vložíme ich do veľkej misy naplnenej ľadovou vodou, aby sme zastavili proces varenia.
  5. Keď broskyne dostatočne vychladnú, olúpeme ich, rozkrojíme napoly a odstránime kôstku.
  6. Do mixéra pridáme dve broskyne naraz a pridáme 1 šálku vody.
  7. Necháme mixér bežať na maximum, pokiaľ nebudeme mať broskyňovú šťavu.
  8. Nalejeme ju do jemného sita a stierkou vytlačíme čo najviac tekutiny.
  9. Precedenú šťavu dáme do hrnca.
  10. Opakujeme ešte 3x.
  11. Do šťavy pridáme v prípade potreby citrónovú šťavu a cukor a privedieme do varu.
  12. Akonáhle sa šťava vyvarí, stiahneme ju z platne a necháme vychladnúť.
  13. Po vychladnutí nalejeme do vzduchotesných nádob (napríklad zaváracie poháre) a uložíme ich do chladničky, kým nebudeme pripravení ich použiť.
  14. Vzniknutý džús sa dá tiež zmraziť alebo zavariť na neskoršie použitie.
Džús z broskýň rozliaty vo fľašiach, pred ktorými sú položené čerstvé broskyne.
www.rockymountaincooking.com

Citrónový džús s mrkvou a pomarančmi

Citrón dokáže osviežiť, dodá telu množstvo vitamínov, a keď sa skombinuje ešte s ďalšími ingredienciami, chutí džús úplne úžasne. Navyše vás určite poteší, že sa nemusí nijako zložito variť.

Ingrediencie

  • 2 veľké pomaranče
  • 3 citróny
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 8 lyžičiek kyseliny citrónovej
  • 1 kg cukru
  • 11 l prevarenej vody

Postup

  1. Pomaranče aj citróny dôkladne umyjeme, zvlášť pokiaľ nemáme k dispozícii chemicky neošetrené plody.
  2. Citróny olúpeme, respektíve z nich kôru opatrne okrájame a spolu s celými pomarančmi (is kôrou) nakrájame na kocky.
  3. Mrkvu očistíme, pokrájame na kolieska či kocky, pridáme k ovociu, zasypeme kyselinou citrónovou, premiešame a necháme do druhého dňa odstáť.
  4. Nasledujúci deň vezmeme tyčový mixér, všetko starostlivo rozmixujeme a precedíme cez sito (alebo sitko, záleží čo má človek po ruke).
  5. Nakoniec zoberieme zvyšných 10 litrov vody, rozpustíme v nej všetok cukor, pridáme rozmixovanú zmes, zamiešame, vychladíme a môžeme podávať.
Džús z citrónov, mrkví a pomarančov naliaty v pohári.
www.marthastewart.com

Vyskúšajte aj naše recepty na detoxikačné smoothie , ktoré pomôžu očistiť váš organizmus a dodajú telu potrebnú energiu.

A aký ovocný džús je ten vás NAJ? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.