Jednoduché recepty na obľúbené podomácky pripravené ovocné džúsy

Tiež vás občas prepadne chuť na dobrý ovocný džús, ale tie kupované vám nechutia?

Prečo si ho teda nepripravíte zo svojich najobľúbenejších ingrediencií?

Hoci mnoho ľudí teraz uteká na smoothie, ktorého princípom je rozmixovanie ovocia a zeleniny v rôznych kombináciách, na klasické džúsy stále nedáme dopustiť.

Ak vlastníte výkonný odšťavovač, bude to pre vás rozhodne hračka. No a kto ho nemá, ten si skrátka poradí s tým, čo má.

Poďme sa teda pozrieť na 4 zaujímavé recepty na domáci džús, sa vám budú určite hodiť.

Domáce džús z jabĺk

jablkový džús
divascancook.com

O jablkách sa hovorí, že sú elixírom mladosti, ale aj šťavnatú lekárňou. Hodí sa na mušty, džemy, kompóty, čaju a v neposlednom rade aj do džúsov. Viete o niečom lahodnějším než čerstvý jablkový džús, navyše vyrobený doma?

INGREDIENCIE

  • 200 g cukru krupica
  • 1,5 – 2 kg jabĺk
  • 1/2 lyžičky kyseliny citrónovej
  • minerálna či stolný voda na riedenie

POSTUP

  1. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov, stopiek a prípadných nedokonalostí (tzv. Prízrak atď.).
  2. Potom ich nakrájame na drobné kúsky, vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Nemusí jej byť moc, aby jablká zbytočne neplávala.
  3. Na strednom ohni necháme dusiť domäkka a hneď potom rozmixujeme, ideálne tyčovým mixérom. Rozmixované jablká dáme na sito a ešte prepasírujeme.
  4. Do nádoby k propasírovaným jablkám prisypeme cukor, kyselinu citrónovú a dôkladne premiešame, aby sa všetko rozpustilo. Ak sa vám bude zdať džús málo sladký či kyslý, dochuťte ho cukrom alebo kyselinou.
  5. Akonáhle máme hotovo, čo znamená rozmiešanej, naplníme džús do fliaš, ktoré musíme naozaj starostlivo uzavrieť a vložíme ich do hrnca. Zalejeme teplou vodou a 20 minút sterilizujeme. Pokiaľ máte hrniec na zaváranie, použite ho.
  6. Predtým, než budeme jablkový džús podávať, musíme ho ešte zriediť minerálne alebo stolové vodou. Množstvo je individuálna, podľa toho, ako silný má džús byť.
Tip : pokud máte opravdu hodně jablek, včetně těch padaných, a nevíte co s nimi, omyjte je, vykrájejte z nich nedokonalosti, nakrouhejte a dejte do lisu. Pro děti naprosto ideální varianta domácího jablečného džusu.

Domáce multivitamínový džús

Dzus plny vitamínu
food.ndtv.com

Zdravé a dobré, presne také sú domáce džúsy a mnoho z nás im dáva prednosť pred tonou sladkostí, ktoré nás lákajú k hriechu. Skutočnou bombou je tzv. Mulťák, teda multivitamínový džús, na ktorý použijete také ingrediencie, ktoré sú priamo nadupané zdraviu prospešnými látkami.

INGREDIENCIE

  • 60 g mrkvy
  • 1 kg jabĺk (ideálne zelená odroda)
  • 1 väčší grapefruit
  • 2 pomaranče
  • 1 banán
  • Šťava z 1 chemicky neošetreného citróna

POSTUP

  1. Jablká aj mrkvu očistíme, nakrájame na stredne veľké kocky a dáme variť, až kým sa úplne nerozvarí.
  2. Olúpeme grapefruit, pomaranč aj banán, rozkrájame a hodíme do mixovacej nádoby rozmixovať.
  3. Uvarenú mrkvu s jablkami necháme vychladnúť a potom zmes zlejeme.
  4. Prilejeme 1 liter vychladenej vody, ktorú sme si predtým prevarili a znovu dôkladne rozmixujeme.
  5. Nakoniec prelejeme do čistých sklenených fliaš, a čo najdôkladnejšie uzavrieme.
  6. Kto chce, môže si ich aj zavariť, podobne ako kompóty.

Domáce džús z pomarančov a mrkvy

Pomarančová-mrkvový dzus
www.foodnetwork.com

Kombinácia pomaranče s mrkvou je lahodná a pre naše zdravie veľmi prospešná. Príprava džúsu je jednoduchá a pochutí si celá rodina. Je určený na rýchlu spotrebu, takže sa ho snažte skonzumovať behom pár dní, čo nie je v domácnosti s malými deťmi žiadny problém.

INGREDIENCIE

  • 1 kg mrkvy
  • 3 stredne veľké pomaranče
  • 1 kg cukru krupica
  • 2 polievkové lyžice kyseliny citrónovej
  • 1 fľaša citrónového sirupu
  • 12 l vody

POSTUP

  1. Mrkvu očistíme, nakrájame na menšie kúsky a vhodíme do hrnca. Pomaranče dôkladne umyjeme a rozkrájame aj s kôrou. Každý kúsok musíme zbaviť prípadných kôstok.
  2. Pridáme do hrnca, kde už máme mrkvu a zasypeme cukrom s kyselinou citrónovou. Nakoniec prilejeme 2 litre vody, postavíme na sporák a na strednom ohni varíme do zmäknutia.
  3. Akonáhle máme dovarené, odstavíme hrniec stranou a pomocou tyčového mixéra všetko rozmixujeme.
  4. Vezmeme väčší hrniec, do ktorého sa zmestí 10 litrov vody, ktorú prevaríme a necháme vychladnúť.
  5. Po vychladnutí do nej pridáme rozmixovanú zmes, prilejeme celú fľašu citrónového sirupu (môže byť aj pomarančový), premiešame a necháme vychladiť.

Domáce citrónový džús

citronovy dzus

Citrón dokáže osviežiť, dodá telu veľa vitamínov, a keď sa skombinuje ešte s ďalšími ingredienciami, chutí džús úplne úžasne. Navyše vás iste poteší, že sa nemusí nijako zložito variť.

INGREDIENCIE

  • 2 veľké pomaranče
  • 3 citróny
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 8 lyžičiek kyseliny citrónovej
  • 1 kg cukru
  • 11 l prevarenej vody

POSTUP

  1. Pomaranče aj citróny dôkladne umyjeme, zvlášť ak nemáme k dispozícii chemicky neošetrenej plody.
  2. Citróny olúpeme, respektíve z nich kôru opatrne okrájíme a spolu s celými pomarančmi (i s kôrou) nakrájame na kocky.
  3. Mrkva očistíme, pokrájame na kolieska či kocky, pridáme k ovociu, zasypeme kyselinou citrónovou, premiešame a necháme do druhého dňa odstáť.
  4. Nasledujúci deň vezmeme tyčový mixér, všetko starostlivo rozmixujeme a precedíme cez sito (alebo cedidlo, záleží čo má človek po ruke).
  5. Nakoniec vezmeme zvyšných 10 litrov vody, rozpustíme v nej všetok cukor, pridáme rozmixovanú zmes, zamiešame, vychladíme a môžeme podávať.

Mrknite aj na ďalšie recepty, ako sú napríklad obľúbené ovocné šaláty.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.