Aj bezmäsité pokrmy sú lahodné. O tom niet pochýb, zvlášť ak sa použije tá správna kombinácia prísad.
Veľakrát záleží na správnemu pomeru zeleniny a prílohy, ako je napríklad ryža, strukoviny či zemiaky.
Pre tento článok sme si pre vás pripravili päť receptov na bezmäsité rizoto.
Príprava ryže na rizoto
Pre jednoduchšie a presnejšie určenie potrebné tekutiny je najlepšie si ryže vopred odmerať hrnčekom. Potom ryžu v každom prípade prepláchneme studenou vodou. Ďalšia úprava už je na nás a na tom, ako sme zvyknutí ryžu pripravovať.
Jedným zo spôsobov je ten, že ju vložíme do hrnca, zalejeme dvojnásobkom tekutiny, prípadne o trochu menej, osolíme a zvoľna dusíme domäkka. Ako kvapalinu môžeme použiť vodu, ale v prípade rizota, ktoré bude predstavovať samostatné jedlo, je vhodnejšie použiť mäsový alebo zeleninový vývar.
Pre lepšiu chuť sa pred dusením ryža môže osmažiť na tuku. Podľa receptu, ďalšieho použitia a vlastnej chuti sa ryža môže takto restovat už na cibuľu, sekanie cesnaku alebo s prídavkom príslušného korenia.
Bezmäsité rizoto s cuketou
Cuketa neobsahuje cholesterol a je bohatá na vitamín A a C a na horčík, draslík a vápnik, pričom draslík vyplavuje z tela prebytočnú vodu a soli. Preto sa nebojme cuketu použiť aj pri príprave bezmasého rizota.
INGREDIENCIE
- 1 cuketa
- 1 hrnček ryže – asi 250 g
- 250 g paradajok
- 1 väčšia cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- čerstvá bazalka
- olej
- soľ
- syr Gouda
POSTUP
- V kastróle na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s roztlačeným cesnakom, pridáme oprané ryžu a osmažíme.
- Ryžu zalejeme vodou a dusíme pod pokrievkou domäkka.
- Opláchneme paradajky a cuketu a nakrájame na kúsky, ktoré na panvičke osmažíme a podusíme na oleji, až zmäknú.
- Dochutíme soľou a čerstvou bazalkou.
- Potom zmiešame uvarenú ryžu so zeleninou a na tanieriku sypeme strúhaného syra.
allrecipes.co.uk
Objavte podobné tipy
Bezmäsité rizoto s karfiolom
Karfiol je výborná zelenina, ktorá sa hodí aj pre bezmäsité rizoto. V spojení s ryžou získa pokrm báječnú chuť, ak ho doplníme syrom s výraznou chuťou – napríklad nivou.
INGREDIENCIE
- karfiol
- 1 hrnček ryže
- 80 ml suchého bieleho vína
- 100 g nivy
- 100 g plátkov mandlí
- maslo
- olej
- tymián
- voda alebo kurací vývar
POSTUP
- V kastróle na masle opražíme umytý a na malé ružičky rozobratý karfiol.
- Pridáme sušený tymián, osolíme a restujeme, až je karfiol mäkký.
- Pripravíme si ryžu. Tú prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a vložíme ju na panvicu na rozpálený olej a osmažíme.
- Potom ryžu zalejeme vínom a vývarom a dusíme domäkka.
- K uvarenej ryži pridáme opečený karfiol, posypeme strúhanou nivou a ozdobíme plátkami opražených mandlí.
epicurious.com
Bezmäsité rizoto s pórom
Pór povzbudzuje chuť do jedla a podporuje činnosť zažívacích orgánov a obličiek. Je bohatý na provitamín A a draslík a fosfor. Môžeme ho preto s kľudom použiť aj na prípravu bezmasého rizota.
INGREDIENCIE
- pór
- 300 g ryže
- kurací vývar
- 1 dl bieleho vína
- cibuľa
- tvrdý syr – najlepšie parmezán
- maslo
- soľ
- korenie
POSTUP
- V kastróle si osmažíme na masle nakrájanú cibuľu.
- Pór umyjeme a nakrájame na jemné kolieska, ktorá pridáme k cibuli a osmažíme spoločne.
- Potom k póru a cibuľu pridáme oprané ryžu, chvíľu orestujeme.
- Osolíme a okoreníme a zalejeme vínom a vývarom.
- Spoločne dusíme domäkka.
- Servírovať môžeme sa strateným vajcom.
myrecipes.com
Bezmäsité rizoto so syrom
Niekedy nemáme čas na prípravu zložitého obeda. Vyskúšajte rýchle bezmäsité rizoto so syrom, ktoré je naozaj jednoduché.
INGREDIENCIE
- 1 hrnček ryže
- 1 cibuľa
- 1 plechovka fazule v paradajkovej omáčke
- 2 stopky zeleru
- malá plechovka kukurice v náleve
- 100 g strúhaného údeného syra
- soľ
- korenie
- olej
POSTUP
- V kastróle si na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme k nej umyté ryžu a spoločne opečieme.
- Ryžu doplníme nakrájaným zelerom.
- Ryžu zalejeme vodou a dusíme domäkka.
- K hotové uvarenej ryži pridáme fazuľu a kukuricu z plechovky a zamiešame.
- Na tanieriku posypeme strúhaným syrom.
foodrepublic.com
Bezmäsité rizoto so špenátom
Špenát môže byť aj hlavnou prísadou bezmasého rizota. Doplňte ho syrom a máte výborný ľahký obed pre horúce letné dni.
INGREDIENCIE
- 1 hrnček ryže
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 250 g špenátu
- olej
- zeleninový vývar
- soľ
- korenie
- 4 ks taveného syra
POSTUP
- Ryžu prepláchneme pod studenou vodou.
- V kastróle osmažíme na oleji nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak.
- Pridáme ryžu a ešte osmažíme.
- Potom vmiešame rozmrazený alebo čerstvý špenát.
- Zalejeme všetko vodou, osolíme, okoreníme a dusíme domäkka.
- Ako je ryža hotová, pridáme tavený syr a necháme ho rozpustiť.
eatingwell.com
Rizoto podávame samozrejme teplé. Úhľadné kôpky vytvoríme naberačkou, prípadne iným tvorítkom, ktoré namočíme do studenej vody, ryžu doň natlačíme a vyklopíme na tanier.
Namáčame pred každou porcií. Podávané porcia rizota môžeme sypať strúhaným syrom, posekanými zelenými bylinkami.
Môžete zalievať aj niektorú z rýchlych teplých alebo studených syrových omáčok, na ktorej nájdete recepty na našom webe.