Jednoduché recepty na lahodné rizoto so zeleninou bez mäsa

Aj bezmäsité pokrmy sú lahodné. O tom niet pochýb, zvlášť ak sa použije tá správna kombinácia prísad.

Veľakrát záleží na správnemu pomeru zeleniny a prílohy, ako je napríklad ryža, strukoviny či zemiaky.

Pre tento článok sme si pre vás pripravili päť receptov na bezmäsité rizoto.

Príprava ryže na rizoto

Pre jednoduchšie a presnejšie určenie potrebné tekutiny je najlepšie si ryže vopred odmerať hrnčekom. Potom ryžu v každom prípade prepláchneme studenou vodou. Ďalšia úprava už je na nás a na tom, ako sme zvyknutí ryžu pripravovať.

Jedným zo spôsobov je ten, že ju vložíme do hrnca, zalejeme dvojnásobkom tekutiny, prípadne o trochu menej, osolíme a zvoľna dusíme domäkka. Ako kvapalinu môžeme použiť vodu, ale v prípade rizota, ktoré bude predstavovať samostatné jedlo, je vhodnejšie použiť mäsový alebo zeleninový vývar.

Pre lepšiu chuť sa pred dusením ryža môže osmažiť na tuku. Podľa receptu, ďalšieho použitia a vlastnej chuti sa ryža môže takto restovat už na cibuľu, sekanie cesnaku alebo s prídavkom príslušného korenia.

Bezmäsité rizoto s cuketou

Cuketa neobsahuje cholesterol a je bohatá na vitamín A a C a na horčík, draslík a vápnik, pričom draslík vyplavuje z tela prebytočnú vodu a soli. Preto sa nebojme cuketu použiť aj pri príprave bezmasého rizota.

INGREDIENCIE

  • 1 cuketa
  • 1 hrnček ryže – asi 250 g
  • 250 g paradajok
  • 1 väčšia cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • čerstvá bazalka
  • olej
  • soľ
  • syr Gouda

POSTUP

  1. V kastróle na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s roztlačeným cesnakom, pridáme oprané ryžu a osmažíme.
  2. Ryžu zalejeme vodou a dusíme pod pokrievkou domäkka.
  3. Opláchneme paradajky a cuketu a nakrájame na kúsky, ktoré na panvičke osmažíme a podusíme na oleji, až zmäknú.
  4. Dochutíme soľou a čerstvou bazalkou.
  5. Potom zmiešame uvarenú ryžu so zeleninou a na tanieriku sypeme strúhaného syra.

Hotový recept na bezmäsité rizoto s cuketou allrecipes.co.uk

Bezmäsité rizoto s karfiolom

Karfiol je výborná zelenina, ktorá sa hodí aj pre bezmäsité rizoto. V spojení s ryžou získa pokrm báječnú chuť, ak ho doplníme syrom s výraznou chuťou – napríklad nivou.

INGREDIENCIE

  • karfiol
  • 1 hrnček ryže
  • 80 ml suchého bieleho vína
  • 100 g nivy
  • 100 g plátkov mandlí
  • maslo
  • olej
  • tymián
  • voda alebo kurací vývar

POSTUP

  1. V kastróle na masle opražíme umytý a na malé ružičky rozobratý karfiol.
  2. Pridáme sušený tymián, osolíme a restujeme, až je karfiol mäkký.
  3. Pripravíme si ryžu. Tú prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a vložíme ju na panvicu na rozpálený olej a osmažíme.
  4. Potom ryžu zalejeme vínom a vývarom a dusíme domäkka.
  5. K uvarenej ryži pridáme opečený karfiol, posypeme strúhanou nivou a ozdobíme plátkami opražených mandlí.

Hotový recept na bezmäsité rizoto s karfiolom epicurious.com

Bezmäsité rizoto s pórom

Pór povzbudzuje chuť do jedla a podporuje činnosť zažívacích orgánov a obličiek. Je bohatý na provitamín A a draslík a fosfor. Môžeme ho preto s kľudom použiť aj na prípravu bezmasého rizota.

INGREDIENCIE

  • pór
  • 300 g ryže
  • kurací vývar
  • 1 dl bieleho vína
  • cibuľa
  • tvrdý syr – najlepšie parmezán
  • maslo
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  1. V kastróle si osmažíme na masle nakrájanú cibuľu.
  2. Pór umyjeme a nakrájame na jemné kolieska, ktorá pridáme k cibuli a osmažíme spoločne.
  3. Potom k póru a cibuľu pridáme oprané ryžu, chvíľu orestujeme.
  4. Osolíme a okoreníme a zalejeme vínom a vývarom.
  5. Spoločne dusíme domäkka.
  6. Servírovať môžeme sa strateným vajcom.

Hotový recept na bezmäsité rizoto s pórom myrecipes.com

Bezmäsité rizoto so syrom

Niekedy nemáme čas na prípravu zložitého obeda. Vyskúšajte rýchle bezmäsité rizoto so syrom, ktoré je naozaj jednoduché.

INGREDIENCIE

  • 1 hrnček ryže
  • 1 cibuľa
  • 1 plechovka fazule v paradajkovej omáčke
  • 2 stopky zeleru
  • malá plechovka kukurice v náleve
  • 100 g strúhaného údeného syra
  • soľ
  • korenie
  • olej

POSTUP

  1. V kastróle si na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme k nej umyté ryžu a spoločne opečieme.
  2. Ryžu doplníme nakrájaným zelerom.
  3. Ryžu zalejeme vodou a dusíme domäkka.
  4. K hotové uvarenej ryži pridáme fazuľu a kukuricu z plechovky a zamiešame.
  5. Na tanieriku posypeme strúhaným syrom.

Hotový recept na bezmäsité rizoto so syrom foodrepublic.com

Bezmäsité rizoto so špenátom

Špenát môže byť aj hlavnou prísadou bezmasého rizota. Doplňte ho syrom a máte výborný ľahký obed pre horúce letné dni.

INGREDIENCIE

  • 1 hrnček ryže
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 250 g špenátu
  • olej
  • zeleninový vývar
  • soľ
  • korenie
  • 4 ks taveného syra

POSTUP

  1. Ryžu prepláchneme pod studenou vodou.
  2. V kastróle osmažíme na oleji nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak.
  3. Pridáme ryžu a ešte osmažíme.
  4. Potom vmiešame rozmrazený alebo čerstvý špenát.
  5. Zalejeme všetko vodou, osolíme, okoreníme a dusíme domäkka.
  6. Ako je ryža hotová, pridáme tavený syr a necháme ho rozpustiť.

Hotový recept na bezmäsité rizoto so špenátom eatingwell.com

Rizoto podávame samozrejme teplé. Úhľadné kôpky vytvoríme naberačkou, prípadne iným tvorítkom, ktoré namočíme do studenej vody, ryžu doň natlačíme a vyklopíme na tanier.

Namáčame pred každou porcií. Podávané porcia rizota môžeme sypať strúhaným syrom, posekanými zelenými bylinkami.

Môžete zalievať aj niektorú z rýchlych teplých alebo studených syrových omáčok, na ktorej nájdete recepty na našom webe.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.