Jednoduché recepty na chutné koláče naslané so zeleninou. Inšpirujte sa!

Máte už sladký pokrk ai napriek tomu si chcete upiecť niečo dobré na zub?

Tak vyskúšajte naše recepty na slané koláče!

Plniť sa dajú najrôznejšími náplňami, prednosť by mala mať zelenina, ktorá zaručí ich pestrosť a ostatné suroviny potom stačí ako doplnok.

Tak hurá do pečenia!

Slaný cuketový koláč

Vyskúšajte tento jedinečný slaný koláč s cuketou a červenou cibuľkou. Cuketa dodá vášmu koláču dostatok vitamínov a minerálov.

Ingrediencie na cesto

  • 230 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 1 vajce
  • 3 lyžice vlažnej vody
  • štipka soli

Ingrediencie na náplň

  • 1 menšia cuketa (250 g)
  • 200 g syra ricotta
  • 1 smotana na šľahanie 31%
  • 3 vajcia
  • 1 červená cibuľa
  • 3 lyžice pažítky
  • soľ, korenie

Postup na cesto

  • Do múky nasypeme štipku soli, premiešame a pridáme maslo.
  • Pokiaľ je maslo stuhnuté z chladničky, postrúhame ho do múky pomocou hrubej strany strúhadla.
  • Pridáme vajcia a rukami všetko zmiešame.
  • Vznikne nám omrvinka, ktorú pomocou lyžíc vlažnej vody spojíme v cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky aspoň na hodinu odpočinúť.
  • Cesto vytiahneme z chladničky a rozvaľkáme.
  • Vložíme do koláčovej formy s priemerom 27 cm, na niekoľkých miestach poprepichujeme vidličkou, aby sa cesto pri pečení nenafukovalo.
  • Z toho istého dôvodu naň položíme alobal, na ktorý nasypeme akúkoľvek surovú (nevarenú) strukovinu či ryžu, ktorú máme po ruke.
  • Predpekáme v rúre na 180 ° C asi 10 minút.

Postup na náplň

  • Zmiešame vajcia so smotanou, rozšľaháme.
  • Pridáme ricottu, soľ, korenie, nakrájanú pažítku a všetko poriadne premiešame.
  • Cuketu a cibuľu umyjeme a oboje nakrájame na kolieska.
  • Potom čo sa nám cesto predpečie, vytiahneme ho, odstránime z neho alobal so záťažou (strukoviny, ryža) a rúru nevypíname, pretože ju vzápätí použijeme.
  • Na cesto nalejeme pripravenú ricottovú náplň a následne poukladáme plátky cukety a cibule.
  • Vložíme späť do rúry a pečieme pri existujúcich 180 ° C ďalších 30 minút.
Koláč na slano s plátkami cukety.
Zdroj: pillsbury.com

Ak chcete vyskúšať na začiatku spomínanú pizzu , navštívte naše ďalšie recepty.

Cibuľový koláč

Máte doma prebytok cibule? Čo jej takto spotrebovať na slaný koláč s cibuľou? Výsledok stojí za to. Inšpirujte sa!

Ingrediencie na cesto

  • 175 g hladkej múky (1 lyžicu múky je možné nahradiť parmezánom, cesto je potom ešte lahodnejšie)
  • 100 g studeného masla nakrájaného na kocky
  • 1 žĺtok
  • 4 lyžice studenej vody

Ingrediencie na karamelizovanú cibuľku

  • 5 červených cibulí nakrájaných na prúžky
  • pol až 1 lyžica cukru
  • 3 lyžice kvalitného balsamicového octu
  • soľ, korenie
  • rozmarín
  • lyžice olivového oleja

Ingrediencie na náplň

  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 50 ml mlieka
  • 1 vajce a 1 bielok
  • 100 g výrazného syra (gouda, čedar, …)

Postup na cesto

  • Všetky ingrediencie dáme do väčšej misy, najskôr ich zamiešame vidličkou, potom začneme spracovávať rukou.
  • Pracujeme rýchlo, keď je cesto zhruba spojené, vyklopíme všetko na pomúčenú dosku a ešte chvíľu hnetieme.
  • Z cesto by mala byť konzistentná guľa.
  • Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na pol hodiny odpočinúť do chladničky.

Postup na náplň

  • V panvici rozohrejeme olivový olej, prisypeme cibuľu a pridáme vetvičku rozmarínu a na strednom plameni restujeme asi 10 minút.
  • Cibuľu zasypeme cukrom, všetko chvíľu spolu opekáme, až sa vytvorí na cibuľke karamel.
  • Prilejeme 3 lyžice balsamicového octu, necháme vypariť a odstavíme z tepla, vetvičku rozmarínu vyberieme.
  • Predhrejeme rúru na 200 °C.
  • Cesto vyvaľkáme na pomúčenom doske dotenka, namotáme si ho na valček, rozvinieme ho do formy a prstami vtlačíme.
  • Okraje necháme skôr vyššie, pretože počas pečenia sa cesto trochu spečie a okraje sa tak o maličko znížia, zvyšok cesta odkrojíme.
  • Cesto poprepichujeme vidličkou a položíme naň kus papiera na pečenie, vsypeme naň hrsť suchých fazule ako záťaž a dáme do rúry.
  • Pečieme 15 minút, potom zložíme fazuľu a papier na pečenie a pečieme ešte 5 minút, až je povrch jemne zlatistý.
  • Nastrúhame si syr a dáme ho bokom. V mise si prešľaháme vajcia s mliekom a smotanou, dobre osolíme a okoreníme.
  • Z rúry vyberieme predpečený korpus, na spodok vlejeme trochu smotanovej zmesi, na ňu poukladáme časť cibule, zasypeme syrom, zalejeme zvyšnou smotanou, poukladáme zvyšok cibule a syra.
  • Teplotu v rúre stiahneme na 190 ° C a dopekáme ešte asi pol hodiny.
Slaný koláč s karamelizovanou cibuľou.
Zdroj: taste.com.au

Tip: Skvelá karamelizovaná cibuľka sa vám podarí na panvici s nepriľnavým povrchom od Tescomy .

Slaný koláč s brokolicou

Brokolica je výborná zelenina nielen do polievok či zapečených zemiakov a šalátov. Je z nej tiež výborný a zdravý koláč. Vyskúšajte a dajte nám vedieť, ako chutil.

Ingrediencie na cesto

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 1 vajce
  • 25 ml vody
  • soľ

Ingrediencie na náplň

  • 250 ml smotany (33%)
  • 125 ml mlieka
  • 3–4 vajcia
  • soľ
  • korenie
  • 1ks brokolica (ružičky)

Postup

  • Z múky, masla, vajcia, vody a štipky soli si pripravíme hladké cesto, ktoré necháme 2 hodiny odležať v chlade.
  • Potom cesto vyvaľkáme a vložíme do formy.
  • Dno prepicháme vidličkou, prikryjeme alobalom a nasypeme na ne suchú fazuľu či inú strukovinu (na záťaž).
  • Pečieme cca 10–15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.
  • Korpus necháme vychladnúť a môžeme plniť.
  • Ružičky brokolice nakrájame na menšie kúsky a krátko povaríme v osolenej vode.
  • Necháme odkvapkať.
  • Navŕšime na predpečené cesto a zalejeme zálievkou zo smotany, mlieka a vajec, ktorú sme len zľahka osolili a dochutili čiernym korením.
  • Pred zapekaním môžeme koláč ešte posypať strúhaným syrom typu gruyer, čedar či camembert.
  • Pečieme ďalších cca 25 minút.
Koláč so syrom a ružičkami brokolice.
Zdroj: everydaypie.com

Nenašli ste svojho favorita? Skúste nahliadnuť na našich ďalších 6 receptov na slaný koláč quiche.

Zeleninový koláč z lístkového cesta

Tento naozaj ľahký a lacný recept ocení každý, kto chce narýchlo pripraviť niečo napríklad na posedenie s priateľmi či rodinou.

Ingrediencie

  • 1-2 plátky lístkového cesta
  • 1ks vajcia
  • 1 lyžica polohrubej múky
  • 1 smotana na šľahanie
  • Soľ, korenie
  • Provensálske korenie
  • Tvrdý syr – eidam, gouda, čedar či parmezán,…
  • 350g mrazenej zeleniny

Postup

  • Rozvaľkajte si 1-2 plátky lístkového cesta a to podľa toho, akú veľkú formu máte. Rozvaľkajte ich na hrúbku 3-4mm.
  • Rozvaľkané cesto dajte do koláčovej formy, zasypte mrazenou zeleninou.
  • Rozšľahajte vajcia so smotanou, soľou a čiernym korením a potom ju vlejte na zeleninu vo forme.
  • Všetko zasypte strúhaným syrom vášho výberu a provensálskym korením.
  • Koláč dajte do vopred vyhriatej rúry na 180 ° C a pečte dozlatista.
  • Koláč podávajte najlepšie teplý. Aj studený je však dobrý.
Listový koláč s mrazenou zeleninou a syrom.
Zdroj: natashaskitchen.com

Špenátový quiche so syrom

Inšpirujte sa koláčom, ktorý sa skvele hodí ako chuťovka ale aj ako teplá večera. Podávať ho môžete teplý aj studený. Je len na vás, ako vám bude chutiť najviac.

Ingrediencie na cesto

  • 300g hladkej múky
  • 170g masla
  • 1ks vajcia
  • 60ml studenej vody
  • Štipka soli

Ingrediencie na náplň

  • 250ml mlieka
  • 1 téglik smotany na šľahanie
  • 6ks vajec
  • 250g čerstvého špenátu (pr. baby špenát)
  • 70g parmezánu (či iného tvrdého syra)
  • Soľ a korenie

Postup

  • Ingrediencie na cesto vložte do misy a vypracujte z nich hladké cesto. Hotové vypracované cesto vložte do chladničky aspoň na pol hodiny.
  • Predhrejte rúru na 170°C.
  • Špenát preperte v studenej vode a potom ho sparte vriacou vodou. Nechajte ho odkvapkať a pokiaľ je potrebné, zľahka aj pokrájajte.
  • Tvrdý syr nastrúhajte.
  • V miske vyšľahajte vajcia so smotanou, pridajte mlieko, strúhaný syr, soľ a korenie.
  • Vyhladené cesto vyvaľkajte a vyložte ním formu na koláč či menší plech.
  • Na cesto položte špenát a prelejte zmesou vajec a smotany.
  • Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte cca 40-45 minút.
Slaný koláč kyša so špenátom.
Zdroj: pardonyourfrench.com

Pre náplne do slaného koláča nie je veľa obmedzení. Využiť sa dá množstvo bežných surovín. Môžeme využiť rôzne kúsky mäsa, údeniny, syrov a varených alebo surových vajec.

Pretože však chceme mať koláče predovšetkým so zeleninou, tak si vyberieme napríklad niektorú z náplní, kde je zeleninovým základom brokolica, špenát, papriky, mrkva, hlávková kapusta.

To boli naše slané recepty na koláče. Ak máte chuť naopak na nejaký sladký koláč vyskúšajte naše recepty na mriežkové koláče.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.