Jednoduché recepty na chutné koláče na slano so zeleninou

Milujete slané koláče? Najskôr áno, keď si povieme, že najznámejším slaným koláčom je pizza.

Ale okrem jej klasickej prípravy a náplne možno nájsť aj recepty na jednoduchšie či pracnejšie slané koláče, ktoré môžu obohatiť náš stôl. Plniť sa dajú najrôznejšími náplňami, prednosť by mala mať zelenina, ktorá zaručí pestrosť týchto koláčov a ostatné suroviny potom stačí ako doplnok.

Vyskúšajte s nami teda 5 skvelých slaných koláčov!

Slaný koláč s paradajkami a mozzarellou

INGREDIENCIE

na cesto

  • 15 -20 lístkov čerstvej bazalky
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 160 g hrnčeka hladkej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 110 g masla, studeného a nakrájaného na malé kúsky
  • 4-5 lyžíc vody, ľadovo vychladené

na náplň

  • 250 g syra mozzarella, nastrúhaného alebo plátkového
  • 250 g cherry paradajok
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 10 lístkov čerstvej bazalky, nakrájané na slabé pláty

POSTUP CESTO

  1. Cesnak vymiešame a bazalku nasekáme najemno.
  2. Pridáme múku a soľ a premiešame.
  3. Postupne pridávame maslo a zapracujeme, kým sa nevytvorí hrudkovité cesto.
  4. Pridáme 3 lyžice vody a opäť zapracujeme, až sa cesto začne spájať.
  5. Následne pridáme 1 lyžicu vody a zase zapracujeme, až sa z cesta vytvorí gule.
  6. Ak je cesto stále sypké, pridáme ďalšie lyžicu vody.
  7. Z pripraveného cesta urobíme placku a zabalíme ju do fólie, ktorú vložíme aspoň na 1 hodinu do chladničky.

POSTUP KOLÁČ

  1. Predhrejeme rúru na 220 ° C.
  2. Maslom vymažeme guľatú formu veľkosti 29 cm a cesto vyvaľkáme na doske do kruhu veľkosti cca 33 cm.
  3. Cesto vložíme do formy a prebytočné cesto odrežeme, alebo ho zatlačíme do formy a upravíme.
  4. Na dno cesta vložíme syr a ozdobíme paradajkami, ktorá prepolíme. Dozdobíme bazalkou, ľahko osolíme a okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.
  5. Pečieme 30 minút alebo kým syr nezíska zlatistú farbu.

Slaný koláč s paradajkami a mozzarellou crustycorner.blogspot.cz

Slaný koláč s cuketou, ricottou a červenou cibuľkou

INGREDIENCIE

na cesto

  • 230 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 1 vajce
  • 3 lyžice vlažnej vody
  • štipka soli

na náplň

  • 1 menšia cuketa (250 g)
  • 200 g syra ricotta
  • 1 smotana na šľahanie 31%
  • 3 vajcia
  • 1 červená cibuľa
  • 3 lyžice pažítky
  • soľ, korenie

POSTUP CESTO

  1. Do múky nasypeme štipku soli, premiešame a pridáme maslo.
  2. Ak sa maslo stuhnuté z chladničky, nastrúhame ho do múky pomocou hrubej strany strúhadla.
  3. Pridáme vajcia a rukami všetko zmiešame.
  4. Vznikne nám odrobinky, ktorú pomocou lyžíc vlažnej vody spojíme v cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky aspoň na hodinu odpočinúť.
  5. Cesto vytiahneme z chladničky a rozvaľkáme.
  6. Vložíme do koláčovej formy s priemerom 27 cm, na niekoľkých miestach popicháme vidličkou, aby sa cesto pri pečení nenafukovalo.
  7. Z toho istého dôvodu na neho položíme alobal, na ktorý nasypeme akúkoľvek surovú (nevarené) strukovinu alebo ryžou, ktorú máme po ruke.
  8. Předpékáme v rúre na 180 ° C asi 10 minút.

POSTUP KOLÁČ

  1. Zmiešame vajcia so smotanou, rozšľaháme.
  2. Pridáme ricottu, soľ, korenie, nakrájanú pažítku a všetko poriadne premiešame.
  3. Cuketu a cibuľu umyjeme a oboje nakrájame na kolieska.
  4. Potom čo sa nám cesto predpečte, vytiahneme ho, odstránime z neho alobal so záťažou (strukoviny, ryža) a rúru nevypíname, lebo ju vzápätí použijeme.
  5. Na cesto nalejeme pripravenú ricottovou náplň a následne poukladáme plátky cukety a cibule.
  6. Vložíme späť do rúry a pečieme pri súčasných 180 ° C ďalších 30 minút.

Slaný koláč s cuketou, ricottou a červenou cibuľkou mezihrnci.cz

Cibuľový koláč s karamelizovanou cibuľou

INGREDIENCIE

na cesto

  • 175 g hladkej múky (1 lyžicu múky možno nahradiť parmezánom, cesto je potom ešte lahodnejšia)
  • 100 g studeného masla nakrájaného na kocky
  • 1 žĺtok
  • 4 lyžice studenej vody

Na cibuľku karamelizovanou s balsamico

  • 5 červených cibuľou nakrájaných na prúžky
  • pol až 1 lyžica cukru
  • 3 lyžice kvalitného balsamicového octu
  • soľ, korenie
  • rozmarín
  • lyžice olivového oleja

na náplň

  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 50 ml mlieka
  • 1 vajce a 1 bielok
  • 100 g výrazného syru (gouda, čedar, …)

POSTUP CESTO

  1. Všetky ingrediencie dáme do väčšej misy, najskôr ich zamiešame vidličkou, potom začneme spracovávať rúk.
  2. Pracujeme rýchlo, keď je cesto zhruba spojené, vyklopíme všetko na pomúčenú dosku a ešte chvíľu miešame.
  3. Z cesta by mala byť konzistentná gule.
  4. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na pol hodiny odpočinúť do chladničky.

POSTUP KOLÁČ

  1. V panvici rozohrejeme olivový olej, prisypeme cibuľu a pridáme vetvičku rozmarínu a na strednom plameni restujeme asi 10 minút.
  2. Cibuľu zasypeme cukrom, všetko chvíľu spolu opekáme, až sa vytvorí na cibuľke karamel.
  3. Prilejeme 3 lyžice balsamicového octu, necháme vypariť a odstavíme z tepla, vetvičku rozmarínu vyberieme.
  4. Predhrejeme rúru na 200 ° C.
  5. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske dotenka, namotáme si ho na valček, rozvinieme ho do formy a prstami zatlačíme.
  6. Okraje necháme skôr vyššia, pretože počas pečenia sa cesto trochu spečie a okraje sa tak o máličko zníži, zvyšok cesta odkrojíme.
  7. Cesto popicháme vidličkou a položíme naň kus papiera na pečenie, vsypeme na neho hrsť suchých fazule ako záťaž a dáme do rúry.
  8. Pečieme 15 minút, potom zložíme fazuľa a papier na pečenie a pečieme ešte 5 minút, až je povrch jemne zlatistý.
  9. Nastrúhame si syr a dáme ho nabok. V mise si prošleháme vajcia s mliekom a smotanou, dobre osolíme a okoreníme.
  10. Z rúry vyberieme predpečený korpus, na spodok vlejeme trochu smotanovej zmesi, na ňu poukladáme časť cibule, zasypeme syrom, zalejeme zvyšnou smotanou, poukladáme zvyšok cibule a syra.
  11. Teplotu v rúre stiahneme na 190 ° C a dopekáme ešte asi pol hodiny.

Cibuľový koláč s karamelizovanou cibuľou taste.com.au

Slaný koláč s pórom

INGREDIENCIE

na cesto

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 1 vajce
  • 25 ml vody
  • soľ

na náplň

  • 250 ml smotany (33%)
  • 125 ml mlieka
  • 3-4 vajcia
  • soľ
  • korenie
  • 150 g póru

POSTUP

  1. Z múky, masla, vajcia, vody a štipky soli si pripravíme hladké cesto, ktoré necháme 2 hodiny odležať v chlade.
  2. Potom cesto vyvaľkáme a vložíme do formy.
  3. Dno poprepichujeme vidličkou, prikryjeme alobalom a nasypeme na ne suché fazuľa či inú strukovinu.
  4. Pečieme cca 10-15 minút v rúre vyhriatej na 180 ° C.
  5. Korpus necháme vychladnúť a môžeme plniť.
  6. Pór nakrájame a krátko povaríme v osolenej vode.
  7. Necháme odkvapkať.
  8. Navŕšime na predpečené cesto a zalejeme zálievkou zo smotany, mlieka a vajec, ktorú sme len zľahka osolili a okorenili korením.
  9. Pred zapekaním môžeme koláč ešte posypať strúhaným syrom typu gruyére, čedar či camembert.
  10. Pečieme ďalších cca 25 minút.

Slaný koláč s pórom cooking.nytimes.com

Slaný koláč s červenou repou a feta syrom

INGREDIENCIE

na cesto

  • 250 g hladkej múky
  • 150 ml vody
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 5 lyžíc oleja
  • 1 lyžička soli

na zdobenie

  • 3 uvarené červenej repy
  • 200 g fety (alebo balkánskeho syra)
  • soľ, korenie
  • olivový olej na pokvapkanie
  • petržlen

POSTUP

  1. Do misy dáme múku a premiešame ju so soľou a práškom do pečiva.
  2. Pridáme olej, vodu a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme chvíľu odpočinúť.
  3. Olúpanú repu nakrájame na plátky alebo kocky.
  4. Pripravíme si plech vyložený papierom na pečenie.
  5. Dáme naň cesto a pomocou mokrých rúk je roztiahneme do strán.
  6. Na cesto poukladáme plátky repy, ktorú osolíme a okoreníme.
  7. Navrch dáme rozdrobený syr a nakoniec všetko pokvapkáme olejom.
  8. Koláč pečieme asi 30 minút v rúre predhriatej na 180 ° C.

Slaný koláč s červenou repou a feta syrom taste.com.au

Pro náplně do slaného koláče není mnoho omezení. Využít se dá řada běžných surovin. Můžeme využít různé kousky masa, uzeniny, sýrů a vařených nebo syrových vajec.

Protože však chceme mít koláče především se zeleninou, tak si vybereme například některou z náplní, kde je zeleninovým základem brokolice, špenát, papriky, mrkev, hlávkové zelí.

Pokiaľ chcete vyskúšať na začiatku spomínanú pizzu , navštívte naše ďalšie recepty.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.