Najlepšie recepty na perníkovú buchtu, po ktorých sa budete olizovať až za ušami

Recepty na perníky na plech môžu byť skutočne rôznorodé.

Vyskúšajte zaujímavé postupy a ingrediencie, ktoré obohatia vašu kuchyňu.

Inšpirujte sa našimi jednoduchými dezertmi, ktoré zvládnu aj začiatočníci.

Perníková buchta s kokosom

Sladká chuť v kombinácii s kokosom, to ide jednoducho krásne k sebe.

Vyskúšajte tento klasický recept, ktorý výborne chutí s horúcou kávou.

Ingrediencie

  • 400 g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok
  • 1 čajová lyžička jedlej sódy
  • 2 polievkové lyžice perníkového korenia
  • 3 polievkové lyžice kakaa
  • 2 vajcia (v izbovej teplote)
  • 250 g cukru
  • 3 polievkové lyžice lekváru zmiešaných s 2 lyžicami rumu
  • 160 ml kokosového oleja (150 g, v tuhom stave)
  • 400 ml mlieka
  • 50 g strúhaného kokosu
  • 80 g hrozienok
  • 80 g vlašských orechov

Postup

  • Rúru predhrejte na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
  • Múku zmiešajte s kypriacim práškom a sódou.
  • Primiešajte kakao s perníkovým korením a všetko dobre premiešajte.
  • Vo veľkej mise zmiešajte vajcia s cukrom, pridajte olej, mlieko a lekvár zriedený rumom.
  • Do tekutých ingrediencií pridajte múku, zmiešanú so suchými ingredienciami a poriadne rozmiešajte, aby v ceste nevznikli hrudky.
  • Nakoniec pridajte hrozienka, orechy a kokos.
  • Zmes nalejte na plech, vyložený papierom na pečenie a pečte približne 30 minút.
  • Hotový perník nechajte chvíľu vychladnúť.
  • Medzitým si pripravte čokoládovú polevu.
  • Smotanu zahrejte v mikrovlnke.
  • Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s maslom a vmiešajte teplú smotanu. Smotanu prilievajte v troch fázach, nie naraz.
  • Miešajte, kým sa všetky ingrediencie neprepoja a nevznikne hladká zmes.
  • Akonáhle je dezert hotový a vlažný, prelejte ho pripravenou čokoládovou polevou a posypte kokosom.
  • Následne dajte celý pokrm, na 2 hodiny, do chladničky a potom podávajte.

Perníková buchta, posypaná s kokosom.
zdroj: 1001voyagesgourmands.com

Medovník s jablkami a orechmi

Doprajte si nielen skvelú chuť sladkého dezertu, ale aj dôležité živiny a vitamíny, ktoré sa v jablkách a orechoch ukrývajú.

Ingrediencie

Cesto:

  • 100 g tekutého medu
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1 čajová lyžička jedlej sódy
  • 2 ks vajec (v izbovej teplote)
  • 250 g polohrubej múky
  • 250 g celozrnnej pšeničnej hladkej múky
  • 200 g hnedého cukru
  • 200 g mäkkého masla
  • 1 vrecúško prášku do perníka
  • 200 g nasekaných vlašských orechov
 

Rumová poleva:

  • 1 polievková lyžica horúcej vody
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 100 g cukru múčka

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Vo veľkej mise zmiešajte múku (oba druhy), prášok do perníka a jedlú sódu.
  • V ďalšej nádobe ušľahajte do peny vajcia s cukrom a postupne do nej zapracujte med, vlažné mlieko, a nakoniec aj veľmi zmäkčené maslo.
  • Do peny ďalej vmiešajte obsah prvej misy a dbajte na to, aby v ceste neboli žiadne hrudky. Následne pridajte orechy.
  • Plech vymažte maslom a vysypte ho strúhankou.
  • Ďalej doň nalejte všetko cesto a rozotrite ho, rovnomerne, po celej ploche.
  • Medovník pečte asi 40 minút.
  • Hotový perník môžete len posypať práškovým cukrom alebo si môžete pripraviť jednoduchú rumovú polevu, ktorú natriete na vlažný dezert a ozdobíte orechmi.
  • Polevu pripravíte tak, že cukor roztopíte v horúcej vode a po kvapkách budete pridávať rum. Miešajte dovtedy, kým nie je poleva hustá, lesklá a hladká.

Medovník na plech zdobený jablkami a orechmi.
zdroj: deliciousmagazine.co.uk

Babičkin domáci perník s marmeládou

Tento recept s marmeládou skvele chutí, pokiaľ ho podávate ku káve či čaju.

Ocenia ho aj vaše deti, pokiaľ ho budete servírovať s teplým mliekom.

Ingrediencie

  • 170 g masla (v izbovej teplote)
  • 190 g kryštálového cukru (1 šálka)
  • 1 celé vajcia
  • 1 vaječný žĺtok
  • 30 ml melasy
  • 30 ml zlatého sirupu
  • 1 čajová lyžička sódy
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 2,5 čajovej lyžičky mletého zázvoru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • ½ lyžičky mletého klinčeka
  • 325 g hladkej múky (2 a ¼ šálky)
  • malinový džem na plnenie

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180 °C a pripravte si plech, vyložený papierom na pečenie.
  • Maslo a cukor zmiešajte dohromady a šľahajte, kým nebude zmes nadýchaná.
  • Pridajte jedno celé vajce a jeden vaječný žĺtok. Pridajte aj zmes melasy.
  • Následne preosejte múku a vmiešajte do nej korenie, sódu a soľ.
  • Suchú zmes pridajte do mokrej zmesi a poriadne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie poriadne prepojili. Malo by vzniknúť, trochu lepkavé, cesto.
  • Hotové cesto, pomocou polievkovej lyžice, pokladajte na plech, a to 3–5 cm od seba.
  • Pečte v predhriatej rúre po dobu 11 minút, kým sa okraje nezačnú sfarbovať dozlatista.
  • Po upečení nechajte perníkové sušienky vychladnúť na chladiacom rošte.
  • Akonáhle sú sušienky studené, namažte každú z nich z jednej strany a spojte vždy dve dohromady.
  • Podávajte s obľúbeným nápojom a skladujte vo vzduchotesnej nádobe.

Perníkové sušienky plnené marmeládou.
zdroj: theenglishkitchen.co

Radi zdravo maškrtíte? Potom vyskúšajte recepty na ovsené sušienky.

Medovník na plech s medom

Nemáte žiadne vajcia a chcete upiecť niečo sladké?

Vyskúšajte túto francúzsku verziu perníka so zaujímavým korením, ktorú ocenia všetci milovníci zaujímavých chutí.

Ingrediencie

Cesto:

  • 250 g múky
  • 150 g cukru
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 250 ml mlieka
  • 2 polievkové lyžice medu
  • šťava z ½ citróna
  • citrónová alebo pomarančová kôra

Korenie:

  • 1 čajová lyžička muškátového orieška
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1 čajová lyžička zázvoru
  • trocha mletého korenia (na dochutenie)
  • klinčeky (voliteľné)

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Preosejte múku a vmiešajte do nej prášok do pečiva a cukor. Premiešajte.
  • Pridajte do zmesi zvyšok korenia a poriadne premiešajte, aby sa všetky suché ingrediencie prepojili.
  • Do suchej zmesi nastrúhajte kôru z citróna alebo pomaranča. Ovocie poriadne umyte. Poprípade zakúpte bio produkt, ktorého kôra nie je napustená chemikáliami.
  • Následne prilejte citrónovú šťavu a zamiešajte.
  • Do malého hrnca dajte mlieko a zohrejte ho. Nevarte. Do horúceho mlieka pridajte med.
  • Medovo-mliečnu zmes pridajte do suchej zmesi a energicky zamiešajte, aby sa nevytvorili hrudky.
  • Pripravte si hlboký plech alebo inú formu na pečenie, vymažte ju maslom a vysypte múkou.
  • Do formy nalejte pripravené cesto a pečte 45 minút.
  • Možno vás to prekvapí, ale perník s medom chutí skvele, ak ho podávate ako prílohu k tekvicovej polievke. Pomazať ho môžete aj figovým, pomarančovým alebo ríbezľovým džemom.

Medovník na plechu s medom.
zdroj: myparisiankitchen.com

Inšpirujte sa receptom na prípravu ríbezľového džemu .

Mokrý domáci perník

Vychutnajte si túto tmavú, vlhkú a korenenú dobrotu!

Príprava receptu nie je zložitá a zvládnu ju aj začiatočníci.

Ingrediencie

  • 1 šálka nesoleného masla
  • ½ šálky vody
  • ¾ šálky melasy
  • ¾ šálky medu (podľa vlastnej chuti)
  • 1 šálka hnedého cukru
  • 3 šálky múky
  • 2 čajové lyžičky sódy
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • ½ čajovej lyžičky nového korenia
  • ¼ čajovej mletého klinčeka
  • ¼ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 3 veľké vajcia (v izbovej teplote)
  • ½ šálky nízkotučného mlieka
  • 2 polievkové lyžice čerstvého zázvoru (ošúpaného a nastrúhaného)
  • šľahačka na ozdobu

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Zmiešajte maslo, vodu, melasu, med a hnedý cukor. Všetko dajte do panvice a, na miernej teplote, zahrievajte, kým sa všetko nerozpustí.
  • Odoberte z tepla a nalejte do zapekacej misy, ktorá je vyložená papierom na pečenie. Hotový dezert sa vám bude vďaka papieru lepšie vyťahovať.
  • V ďalšej miske zmiešajte múku, sódu, soľ, zázvor, škoricu, nové korenie a klinčeky.
  • Akonáhle je melasová zmes vlažná, pridajte do nej vajcia (po jednom) a poriadne premiešajte. Pridajte aj mlieko.
  • Do zmesi pridajte suché prísady, a nakoniec vmiešajte nastrúhaný zázvor.
  • Zmes tiež nalejte do pekáča a pečte 60–90 minút.
  • Túto perníkovú buchtu, podávajte vychladenú a ozdobenú šľahačkou.

Perníková buchta v tvare štvorca, podávaná so šľahačkou.
zdroj: theheritagecook.com

Chcete si vyrobiť domácu šľahačku? Potom sa inšpirujte recenziami ručných šľahačov , ktoré vám jej prípravu veľmi uľahčia.

Liaty perník na plech

Po vyskúšaní tohto receptu už nebudete chcieť pripravovať iný!

Medovník môžete dochutiť polevou z čokolády alebo zmrzlinou.

Ingrediencie

  • ½ šálky melasy
  • 1 šálka vody
  • ¼ šálky slaného zmäkčeného masla
  • ¼ šálky cukru
  • 1 bielok z veľkého vajca
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 – ¼ šálky múky
  • ¾ čajovej lyžičky jedlej sódy
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • ½ čajovej lyžičky mletej škorice
  • ½ čajovej lyžičky mletého zázvoru
  • ⅛ čajové lyžičky mletého muškátového orieška
  • ½ šálky medu
  • 6 polievkových lyžíc hnedého cukru
  • ¾ šálky horúcej vody
  • ⅔ šálky rozpusteného soleného masla
  • štipka morskej soli
  • vanilková zmrzlina (na ozdobu)

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C a pripravte si, vymastený, hlboký pekáč.
  • Zmiešajte melasu s 1 šálkou vody.
  • V druhej miske, pomocou mixéra, vyšľahajte zmäkčené maslo s cukrom (mixujte 1–2 minúty, kým nebude zmes nadýchaná).
  • Do zmesi pridajte vajcia s vanilkou a šľahajte, kým nebude zmes hladká.
  • Prilejte melasovú zmes a premiešajte, aby sa všetky ingrediencie prepojili.
  • Vo vedľajšej miske zmiešajte múku, sódu, soľ a zvyšné korenie.
  • Túto suchú zmes pridajte do zmesi s melasou a premiešajte.
  • Získané cesto nalejte do pekáča a posypte hnedým cukrom a zľahka posypte morskou soľou.
  • Horúcu vodu zmiešajte s horúcim maslom pomocou vidličky. Následne túto zmes nalejte na cesto v pekáči. Nemiešajte!
  • Pečte 45–55 minút, kým nezačne perník hore mierne praskať.
  • Liaty perník na plech podávajte teplý v kombinácii so studenou zmrzlinou.
  • Ak máte radi orechy, môžete do zmesi pridať pekanové orechy, ktoré chutia skvele.

Vlhký perníkový dezert podávaný so zmrzlinou a čerstvou mätou.
zdroj: thecookierookie.com

Anjelský nadýchaný perník

Tento, neuveriteľne jemný, vláčny a chutný dezert je skutočne nebeský.

Recept je zaujímavý tým, že neobsahuje zázvor, napriek tomu v ňom chuť zázvoru ucítite.

Vyskúšajte to sami!

Ingrediencie

  • ⅓ šálky cukru
  • ¼ šálky pevného rastlinného tuku (napr. Hera, Flora)
  • 1 vajce
  • ½ šálky melasy
  • 1 šálka univerzálnej bielej múky
  • 1 čajová lyžička soli
  • ½ čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
  • ½ čajovej lyžičky mletej škorice
  • ¼ čajovej lyžičky mletého klinčeka
  • ½ šálky vriacej vody

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C a pripravte si pekáč.
  • Zmiešajte cukor a tuk, pridajte vajcia, melasu a vyšľahajte do hladka.
  • Preosejte múku a vmiešajte do nej soľ a zvyšné korenie. Všetko premiešajte a pridajte do melasovej zmesi.
  • Potom, čo sa všetky ingrediencie prepoja, pridajte do zmesi vriacu vodu a vyšľahajte do hladka.
  • Pripravené cesto nalejte do pekáča a pečte 30 minút.
  • Podávajte teplé alebo vychladené, ozdobené šľahačkou.
  • Vďaka tomuto receptu získate 6–8 porcií lahodnej pochúťky.

Perníkový chlieb, servírovaný v papierových pekáčikoch.
zdroj: fakefoodfree.com

Namiesto šľahačky môžete použiť zmrzlinu alebo inú sladkosť. Inšpirujte sa receptami na lahodné krémy .

Hrnčekový perník na plech s jablkami

Jablká obsahujú vitamín C a chvália sa prvky, ako je železo, kremík, draslík, horčík, vápnik a meď.

Prevoňajte svoju kuchyňu pečenými, a hlavne zdravými, jabĺčkami!

Ingrediencie

Náplň:

  • 5–6 jabĺk (ošúpaných a nakrájaných na plátky)
  • 4 veľké hrušky (ošúpané, zbavené jadier a nakrájané na kocky)
  • ¾ šálky hnedého cukru
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • ½ čajovej lyžičky muškátového orieška
  • 4 polievkové lyžice nesoleného masla
  • ½ šálky jablčného cideru
  • 3 polievkové lyžice brandy
  • 1 polievková lyžica kukuričného škrobu

Zálievka:

  • 6 polievkových lyžíc nesoleného masla (nakrájaného na kocky)
  • 1,5 šálky celozrnnej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • ½ polievkové lyžice jedlej sódy
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • 3 polievkové lyžice cukru
  • 1 čajová lyžička mletého zázvoru
  • ½ čajovej lyžičky mletej škorice
  • ½ čajovej lyžičky mletého klinčeka
  • 2 polievkové lyžice melasy
  • ¾ šálky cmaru
  • cukor (na záverečné posypanie)

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C a pripravte si náplň.
  • Jablká, hrušky, hnedý cukor, škoricu, soľ a muškátový oriešok zmiešajte vo veľkej mise. Všetko premiešajte tak, aby sa ovocie obalilo zmesou zo všetkých strán.
  • Zmiešajte mušt a maslo v malej panvici a zmes priveďte do varu.
  • Medzitým, v malej miske, premiešajte kukuričný škrob s brandy a miešajte, kým nebude zmes hladká.
  • Zmes s brandy pridajte do panvice, poriadne premiešajte a varte asi 1 minútu. Odstavte z tepla a, za stáleho miešania, pridajte zmes s ovocím.
  • Všetko nalejte do pekáča a vložte do rúry. Pečte 30 minút.
  • Teraz je čas, pripraviť si polevu.
  • Múku, prášok do pečiva, sódu, soľ, cukor, zázvor, škoricu a klinček vložte do kuchynského robota a poriadne rozmixujte. Pridajte kocky masla a miešajte, kým nevznikne piesková zmes a malými maslovými hrudkami.
  • Všetko premiestnite do misy, v ktorej ste vopred zmiešali melasu s cmarom.
  • Pomocou vidličky, alebo rúk, premiešajte, kým nevznikne cesto.
  • Po 30 minútach pečenia, vyberte pekáč z rúry a naň umiestnite zmes s melasou.
  • Znovu vložte do rúry a pečte asi 20 minút.
  • Po upečení nechajte črepníkový perník vychladnúť a podávajte s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.

Perníková sušienka s jablkami a hruškami, podávaná so zmrzlinou.
zdroj: true-north-kitchen.com

Vyrobte si vlastnú domácu zmrzlinu , podľa svojho vkusu.

Vláčny cuketový perník

Myslíte si, že ingrediencie, ako cuketa a perník nejdú k sebe?

Potom si skúste upiecť túto dobrotu a zistíte, ako ďaleko ste od pravdy.

Nechajte si chutiť!

Ingrediencie

  • 225 g masla
  • 225 g hnedého cukru
  • 225 g melasy
  • 2 veľké vajcia (v izbovej teplote)
  • 425 g múky
  • 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
  • 1 polievková lyžica mletej škorice
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 2 čajové lyžičky jedlej sódy

Postup

  • Predhrejte rúru na 150 °C a pripravte si formu na pečenie tak, že ju vyložíte papierom na pečenie. Ten vám uľahčí vybratie hotového pokrmu z formy.
  • V hrnci rozpustite maslo a primiešajte doň cukor s melasou. Miešajte, kým sa všetko nerozpustí. Odložte nabok a nechajte vychladnúť.
  • Rozšľahajte vajcia a, po vychladnutí melasovej zmesi, ich do nej primiešajte.
  • Následne pridajte múku, korenie a soľ.
  • Zahrejte mlieko, vmiešajte doň sódu a všetko prilejte do zmesi s melasou. Poriadne premiešajte, kým sa všetky ingrediencie neprepoja.
  • Takto pripravené riedke cesto nalejte do formy na pečenie a pečte 45 minút. Po tejto dobe formu prekryte hliníkovou fóliou a pečte ďalších 15 minút.
  • Tento krok je veľmi dôležitý, pretože vám pomôže na perníku z cukety vytvoriť vlhký a lepkavý povrch.
  • Po tejto dobe vyberte pokrm z rúry a, stále prikrytý, ho nechajte vychladnúť.
  • Skladujte v izbovej teplote po dobu až 3 dní.

Hnedý cuketový perník v tvare toastového chleba.
zdroj: biggerbolderbaking.com

Inšpirujte sa aj ďalšími receptami na cuketové múčniky .

Norimberský perník na plech

Tento druh receptu existuje už od 14. storočia. Chváliť sa môže bohatým cestom, plným chutných ingrediencií.

Pripravte si túto dobrotu, ktorú môžete skladovať až niekoľko týždňov!

Ingrediencie

Cesto:

  • 113 g masla (zmäkčeného)
  • 200 g cukru
  • 4 veľké vajcia (v izbovej teplote)
  • 360 g múky
  • ½ polievkové lyžice mletej škorice
  • ½ čajovej lyžičky mletého klinčeka
  • ⅛ čajové lyžičky mletého nového korenia
  • štipka muškátového orieška
  • ⅛ čajové lyžičky mletého koriandra
  • ⅛ čajové lyžičky mletého kardamómu
  • ⅛ čajové lyžičky mletého zázvoru
  • ⅛ čajové lyžičky mletého anízu
  • 2 polievkové lyžice kakaového prášku
  • 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 225 ml mlieka
  • 150 g mandlí (mletých)
  • ½ šálky kandizované citrónovej kôry
  • 1 polievková lyžica rumu
  • ½ šálky hrozienok (nasekaných nadrobno)
  • ¼ šálky drveného kokosu
  • 32 ks oplátkov na pečenie (jedlý papier)

Poleva:

  • ½ šálky cukru kryštál
  • ¼ šálky vody
  • ½ čajovej lyžičky vanilky
  • 1–2 polievkové lyžice rumu
  • ½ šálky vanilínového cukru

Postup

  • Predhrejte rúru na 190 °C.
  • Maslo, cukor a vajcia šľahajte v mise, kým nevznikne nadýchaná zmes.
  • Do zmesi vmiešajte múku, korenie, kakaový prášok a prášok do pečiva. Tieto ingrediencie vkladajte striedavo s mliekom.
  • Pridajte muškátový oriešok a citrónovú kôru.
  • Následne vmiešajte rum, hrozienka a kokos.
  • Oblátky na pečenie položte na plech, vyložený papierom na pečenie a na každý z nich nakvapkajte asi 3 polievkové lyžice pripraveného cesta. Zmes vyhlaďte do rovná až k okrajom každého oblátku.
  • Takto pripravené perníčky vložte do rúry a pečte 15–20 minút, kým nezačne hnedá farba tmavnúť.
  • Hotový pokrm nechajte vychladnúť na chladiacej mriežke a pripravte si polevu.
  • V hrnci alebo panvičke rozohrejte vodu a rozpustite v nej cukor. Varte niekoľko minút.
  • Pridajte vanilku a 1–2 lyžice rumu (záleží na vašej chuti). Pridajte vanilínový cukor a premiešajte.
  • Pomocou metličky naneste teplú polevu na hotové, ešte teplé, perníčky a nechajte zaschnúť. Vytvoríte tak na ich povrchu nádhernú lesklú vrstvu.

Norimberské perníkové sušienky so škoricovou polevou.
zdroj: thespruceeats.com

Preskúmajte aj ďalšie polevy na perníčky .

Pomarančový perník na plech

Týmto dezertom určite potešíte, pokiaľ očakávate hostí. Môžete si ho ale taktiež pripraviť len tak pre radosť.

Ingrediencie

Cesto:

  • 2 a ¼ šálky múky
  • 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • ¼ čajovej lyžičky mletého klinčeka
  • 1 a ¾ čajovej lyžičky jedlej sódy
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ¾ šálky a 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • ¾ šálky cukru kryštál
  • 2 veľké vajcia
  • ¾ šálky melasy
  • ¼ šálky medu
  • 2 čajové lyžičky pomarančovej kôry
  • ¾ šálky teplej vody

Krémová poleva:

  • 230 g taveného syra
  • ½ šálky nesoleného masla (v izbovej teplote)
  • štipka soli
  • 2 šálky práškového cukru
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu (pridajte tiež polovicu poškriabaného vanilkového struku – voliteľné)
  • semienka granátového jablka (na ozdobu)

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C a vymažte a vysypte pekáč alebo ho vyložte papierom na pečenie.
  • Odložte pekáč bokom a, vo vedľajšej mise, zmiešajte múku, korenie, sódu a soľ. Rovnako odložte bokom.
  • V ďalšej mise zmiešajte olej, cukor a vajcia. Šľahajte, kým nevznikne biela zmes. Následne vmiešajte melasu, med a pomarančovú kôru.
  • Do misy so suchými prísadami vmiešajte vlhké ingrediencie. Pridajte teplú vodu a jemne miešajte, kým nevznikne hodvábne hladké cesto.
  • Hotové cesto nalejte do pekáča a pečte 35–45 minút.
  • Zatiaľ čo sa dezert pečie, pripravte si polevu.
  • Pomocou elektrického mixéra zmiešajte syr, maslo, šálku práškového cukru a vanilkový extrakt. Akonáhle sa všetko prepojí, pridajte zvyšnú šálku práškového cukru a šľahajte, kým nie je poleva hladká.
  • Akonáhle je perníkový dezert upečený, nechajte ho vychladnúť a prelejte ho polevou. Nakoniec perníkový dezert posypte semienkami granátového jablka.
  • Uchovávať pokrm je možné, počas 3 dní, v chladničke, vo vzduchotesnej nádobe.

Perníkové kúsky s pomarančom, zdobené smotanovou polevou a semienkami z granátového jablka.
zdroj: joythebaker.com

Zaujalo vás použitie zvláštneho druhu jablka? Potom si pripravte ďalšie recepty s granátovým jablkom .

Recept na perníkovú chalúpku

Tento recept je vhodný najmä na Vianoce, kedy pomôže dotvoriť jedinečnú sviatočnú atmosféru.

Pusťte sa do toho!

Ingrediencie

Cesto na chalúpku:

  • 250 g nesoleného masla
  • 200 g hnedého cukru
  • 7 polievkových lyžíc zlatého sirupu
  • 600 g hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky sódy
  • 4 čajové lyžičky mletého zázvoru

Zmes na zdobenie:

  • 450 g cukru múčka
  • ½ polievkovej lyžice Cream of Tartar (sušená smotana od Dr. Oetkera)
  • 3 vaječné bielky

Postup

Cesto na chalúpku:

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Na panvici rozpustite maslo, cukor a sirup.
  • Múku, sódu a mletý zázvor premiešajte vo vedľajšej miske a potom, do tejto suchej zmesi, vmiešajte maslovú zmes z panvice.
  • Miešajte, kým sa ingrediencie nespoja a nevznikne hutné cesto. Ak je to potrebné, prilejte trochu vody.
  • Z internetu si stiahnite voliteľnú šablónu chalúpky a obkreslite ju na papier na pečenie. Jednotlivé tvary vystrihnite a naneste na ne perníkové cesto.
  • Cesto na papieri na pečenie dajte na plech a pečte 12 minút, kým nebudú kúsky pevné a trochu nestmavnú.
  • Hotové kúsky perníkovej chalúpky nechajte vychladnúť a, pomocou zmesi na zdobenie, ich spájajte k sebe a následne ozdobte.

Zmes na zdobenie:

  • Cukor, sušenú smotanu a bielky zmiešajte v mise. Pomocou mixéra šľahajte 7–10 minút. Mali by ste získať tuhšiu, snehovo bielu, zmes.
  • S touto zmesou pracujte rýchlo, aby nezaschla skôr, ako ju nanesiete. Naplňte jej dávkovač a zdobte perníkovú chalúpku.

Chalúpka z perníka, zdobená zmesou z vaječných bielkov.
zdroj: thespruceeats.com

Ak na Vianoce radi pečiete, môžete sa inšpirovať ďalšími receptami na vianočné perníčky .

Medovník s pudingom

Tento recept je pikantný a jemný vďaka vrstve pudingu. Nezabudnite dezert doplniť zmrzlinou, ktorá dodá pokrmu šmrnc.

Ingrediencie

Cesto:

  • 1 a ¼ šálky univerzálnej múky
  • ¾ čajovej lyžičky jedlej sódy
  • ¾ čajovej lyžičky zázvoru
  • ½ čajovej lyžičky škorice
  • ⅛ čajové lyžičky muškátového orieška
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • ½ šálky melasy (asi 170 g)
  • ½ šálky mlieka (v izbovej teplote)
  • 1 veľké vajcia (v izbovej teplote)
  • 4 polievkové lyžice nesoleného masla v izbovej teplote (asi 60 g)
  • ¼ šálky kryštálového cukru (asi 50 g)

Puding:

  • 1 šálka hnedého cukru
  • 4 čajové lyžičky kukuričného škrobu
  • 1 a ¼ šálky horúcej vody
  • 4 lyžice nesoleného masla (v izbovej teplote)

Postup

Medovník:

  • Predhrejte rúru na 200 °C a pripravte si, vymastený, hlboký plech alebo pekáč.
  • Zmiešajte múku s jedlou sódou, zázvorom, škoricou, muškátovým orieškom a soľou. Odložte bokom.
  • Vo vedľajšej miske zmiešajte melasu, mlieko a vajcia. Rovnako odložte bokom.
  • Vo veľkej mise zmiešajte maslo a cukor. Pomaly šľahajte a postupne pridávajte zmes múky a melasy. Šľahajte pri nízkej rýchlosti, kým sa všetky ingrediencie neprepoja.
  • Cesto nalejte do pripraveného pekáča.

Puding:

  • Zmiešajte hnedý cukor s kukuričným škrobom.
  • Vodu s maslom spoločne ohrievajte, kým sa maslo nerozpustí. Následne maslovú zmes vmiešajte do tej s hnedým cukrom.
  • Pudingovú zmes pomaly nalejte na cesto v pekáči a pečte 25–28 minút. Či je perník hotový, spoznáte pomocou špajle, ktorú zapichnete do stredu. Pokiaľ na špajli nezostane žiadne cesto, je pokrm hotový.
  • Medovník s pudingom podávajte teplý. Kontrast teplého dezertu so studenou zmrzlinou chutí výborne.

Poháre s perníkovým pudingom.
zdroj: kingarthurbaking.com

Premýšľate, ako si spestriť pečenie na Vianoce? Pripravte si niektorý zo zaujímavých receptov na pudingové pečivo !

Rýchle perníkové sušienky

Tento recept pripravíte za 30 minút. Je nadýchaný, delikátny, korenený a jednoducho úžasný.

Pusťte sa do toho!

Ingrediencie

  • 115 g zmäkčeného masla (pri izbovej teplote)
  • 115 g cukru
  • 1 vajce
  • 3 polievkové lyžice medu
  • 150 g univerzálnej múky
  • 80 g ovsenej múky
  • ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička pomarančovej kôry
  • 1 lyžička škoricového prášku
  • ½ čajovej lyžičky mletého klinčeka
  • 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
  • 50 g cukru kryštál

Postup

  • V miske rozšľahajte cukor s maslom. Šľahajte asi 5 minút.
  • Následne pridajte vajíčko a pokračujte v šľahaní, kým sa vajíčko úplne nerozšľahá. Postupne vmiešajte med.
  • Vo vedľajšej miske zmiešajte oba druhy múky, prášok do pečiva, pomarančovú kôru, škoricu, klinčeky, zázvorový prášok a ½ lyžičky soli.
  • Suchú zmes pridajte do maslovej zmesi. Všetko dôkladne rozšľahajte.
  • Hotové cesto vložte asi na 10 minút do chladničky.
  • Zatiaľ čo sa cesto chladí, predhrejte si rúru na 180 °C.
  • Akonáhle je cesto vychladené, vytvorte z neho malé guličky (priemer asi 2 cm) a obaľte ich v cukre.
  • Guľôčky pokladajte na plech, vyložený papierom na pečenie, a to v rozmedzí asi 3 cm od seba. Pečte 10 minút.
  • Akonáhle sú sušienky z perníka hotové, premiestnite ich na chladiaci rošt a potom, čo vychladnú, podávajte.
  • Takto pripravená pochúťka vám môže vydržať, vo vzduchotesnej nádobe, až 1 mesiac.

Stĺpec z piatich perníkových sušienok.
zdroj: jernejkitchen.com

Máte radi sušienky? Vyskúšajte recepty na sušienky z ovsa .

Medovník s čokoládovou polevou

Dezert môžete dochutiť zmrzlinou, džemom, krémom, šľahačkou alebo výbornou čokoládou!

Pripravte si doma vlastnú sladkú a jemnú dobrotu.

Ingrediencie

  • 8 šálok cukru
  • ½ šálky mliečnej čokolády (nasekané nadrobno)
  • ½ šálky zmesi na snehové pusinky
  • 1 polievková lyžica extraktu z vanilky
  • ¾ šálky + 2 polievkové lyžice teplej vody

Postup

  • Pred prípravou polevy si pripravte ľubovoľné perníkové cesto, ktoré upečte viď niektorý z receptov vyššie.
  • Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a následne do nej primiešajte všetky suché prísady.
  • Vo vedľajšom hrnci premiešajte vodu s vanilkou a pridajte všetko do čokoládovej zmesi.
  • Všetko pomaly premiešavajte, kým nedosiahnete konzistenciu, pripomínajúcu melasu.
  • Môžete miešať ručne, ale aj pomocou mixéra, pusteného na najnižší výkon.
  • Akonáhle sú všetky ingrediencie zmiešané, mixér pustite na najvyšší výkon a šľahajte približne 2 minúty, kým poleva nebude ľahká a nadýchaná.
  • Hotovú čokoládovú zmes naneste na dezert a môžete podávať.

Čokoládová poleva na perníku v tvare štvorca.
zdroj: sweetsugarbelle.com

Preskúmajte aj ďalšie recepty na polevy .

Trochu „perníkovej“ histórie

Perníkové korenie sa, v strednej Európe, prvýkrát objavilo v stredoveku. Ide o výrobok z cukru a korenia, ktoré bolo privezené zo Stredného východu, a to vojakov, ktorí sa vracali z krížových výprav.

Nájdete v ňom aníz, kardamóm, koriander, fenikel, mletú škoricu a klinčeky.

S Vianocami sa perník začal spájať až v 19. storočí, kedy sa stal populárnou dobrotou na trhoch v Nemecku, Francúzsku a Anglicku.

Dnes si môžete pripraviť recepty na perníkové dezerty od koláča, cez sušienky až po chlieb, ktorý výborne chutí s mliekom alebo smotanou, a to nielen na Vianoce, ale po celý rok.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.