Jednoduché ovocné perníky: obľúbené slovenské múčniky

Rýchle perníky sú obľúbeným múčnikom predovšetkým pre svoju chuť ovplyvnenú perníkovým korením.

Ďalším dôvodom obľuby je aj rýchla príprava cesta na tieto perníky, ktorá spočíva v tom, že sa cesto väčšinou len zamieša, vleje na plech a už sa môže piecť. Okrem iných ingrediencií sa cesto dá obmeniť a týmto spestriť aj ovocím.

My sme pre vás pripravili 3 perníky s ovocím, ktoré si určite zamilujete.

Domáce perník s jablkami

Perník by sa mohol bez diskusie uchádzať o titul najobľúbenejšieho českého múčnika.

INGREDIENCIE

  • 450 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 250 g cukru môže byť aj hnedý
  • 1 lyžica korenie do perníka
  • 3 lyžice kakaa holandského typu
  • 3 veľké jablká zbavená jadrovníky
  • 150 ml oleja
  • 200 ml mlieka
  • 3 vajcia
  • 3 lyžice lekváru
  • hrsť posekaných orieškov

POSTUP

  1. V mise zmiešame všetky sypké suroviny.
  2. Pridáme celé vajcia, mlieko, olej, lekvár a dobre premiešame.
  3. Nakoniec vmiešame nahrubo nastrúhané jablká a oriešky (aj so šupkou).
  4. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie alebo vymastený a vysypaný hrubou múkou.
  5. Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C 25-30 minút.
  6. Skúšame špajdľou.
  7. Pred podávaním vychladnutý múčnik pocukrujeme alebo možno potrieť čokoládou a posypať strúhaným kokosom.

Domáce perník s jablkami smoothcooking.cz

Fitness cuketový perník s ovocím

Výborný perník, ktorý je porovnateľný s klasikou, rozdielom je jeho vláčnosť, ktorú mu dáva cuketa.

INGREDIENCIE

  • 800 g cukety – olúpané, bez semienok
  • 3 vajcia
  • 200 g hnedého cukru
  • 4 lyžice medu
  • 150 g rozpusteného masla alebo oleja
  • 200 g špaldovej múky
  • 200 g celozrnnej špaldovej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžica kvalitného kakaa
  • 1 lyžica mletej kávy
  • 1 balenie perníkového korenia
  • 3 lyžice šalvie semienok
  • čerstvé černice
  • kúsok masla a trocha strúhaného kokosu na vymastenie a vysypanie formy

POSTUP

  1. Cuketu na tento koláč nestrúhame.
  2. Očistenú cuketu nakrájame na stredne veľké kusy a vložíme do kutra a rozsekajú na kašu.
  3. K cuketě pridáme vajíčka, med, cukor a rozpustené maslo alebo olej a dobre premiešame.
  4. Vznikne hladká hmota.
  5. Zmiešame obe múky, prášok do pečiva, sódu, kakao, kávu, perníkové korenie a šalvie semienka.
  6. Tekutú a sypkú časť receptu zmiešame dohromady, vymiešame hladké cesto.
  7. Plech na pečenie vymastíme maslom alebo olejom, vysypeme kokosom.
  8. Nalejeme do neho cesto.
  9. Uhladíme a do cesta zasadíme černice.
  10. Pečieme v rúre predhriatej na 165 ° C, 30 – 35 minút.

Fitness cuketový perník s ovocím

zena-in.cz

Perník so sušeným ovocím

INGREDIENCIE

  • 200 g medu 4 lyžice mlieka
  • 100 g masla
  • 200 g trstinového cukru
  • 330 g hladkej múky
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • 1,5 lyžice kakaa holandského typu
  • 2 vajcia

na náplň

  • 265 g marhuľového džemu
  • 50 g sušených marhúľ na kocky
  • 30 g hrozienok
  • 50 g sušených sliviek na kocky
  • 60 ml marhuľového likéru alebo liehoviny

na polevu

  • 50 g masla
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 200 g horkej kvalitnej čokolády

POSTUP

  1. Sušené ovocie na náplň prepláchneme horúcou vodou.
  2. Všetky prísady na plnku zmiešame a necháme 2 hodiny stáť, aby ovocie zmäklo.
  3. Rúru predhrejeme na 180 ° C.
  4. V kastróliku zohrejeme med, pridáme cukor, mlieko, maslo a miešame, až sa cukor rozpustí.
  5. Necháme trochu vychladnúť.
  6. Múku preosejeme s kypriacim práškom, perníkovým korením a kakaom.
  7. Potom primiešame medovú zmes a vajcia a vypracujeme hladké cesto.
  8. Polovicu cesta rozotrieme do formy s vyšším okrajom 20 × 30 cm vyloženej papierom na pečenie.
  9. Pomocou lyžičky na povrch rozdelíme plnku.
  10. Na to rozprestrieme zvyšné cesto a povrch uhladíme.
  11. Pečieme asi 45 minút, kontrolujeme špajlí.
  12. Prísady na polevu za stáleho miešania zvoľna rozpustíme vo vodnom kúpeli.
  13. Necháme mierne vychladnúť a nanesieme na vychladnutý perník vybratí z formy.
  14. Po stuhnutí krájajte na kocky.

apetitonline.cz

Na perníkové těsto nejsou třeba žádné mimořádné suroviny. Stačí polohrubá mouka, kterou lze míchat s hladkou nebo ji hladkou zcela nahradit, pokud ji má někdo v moučnících raději.

Stoupenci zdravé výživy mohou část mouky nahradit moukou celozrnnou, špaldovou, pohankovou či jinou z této kategorie.

Ovoce do perníků může být čerstvé, kompotované, sušené i mražené. Doporučujeme vyzkoušet naplnit například zdravými zavařenými brusinkami.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.