Sladké recepty na dezerty z jahôd pre maškrtné jazýčky. Ktorý vám bude chutiť najviac?

Vyskúšajte tie najlepšie recepty na jahodové dezerty, ktoré vás nikdy nezačnú nudiť!

Na svoje si prídu ako milovníci pečenia, tak aj tí, ktorí uprednostňujú nepečené dobroty.

Užite si chuť čerstvých jahôd a skúste jahodové potešenie 10× inak!

Jahodové knedle

Máte radi pravú českú klasiku? Potom by ste mali vyskúšať výborné sladučké knedle, ktoré sú plné zdravých jahôd!

Ingrediencie

  • 4 šálky orezaných a silne nakrájaných jahôd
  • ⅔ šálky cukru
  • 1 šálka múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • 2 lyžice studeného nesoleného masla (nakrájaného na kúsky)
  • ⅔ šálky plnotučného mlieka
  • domáca šľahačka alebo vanilková zmrzlina na dozdobenie

Postup

  • Zmiešajte jahody a cukor a za stáleho miešania ich nechajte variť v hrnci, kým nezmäknú. Varte asi 15 minút.
  • Zatiaľ, v strednej miske, zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
  • Do zmesi zapracujte kúsky masla a miešajte, kým nevznikne zmes, pripomínajúca hrubú strúhanku.
  • Znovu priveďte jahody do varu.
  • Do zmesi s múkou pridajte mlieko a vytvorte husté lepkavé cesto.
  • Teraz máte na výber, ako knedle vytvoríte.
  • Pokiaľ chcete klasiku, vezmite kus cesta, vytvorte z neho malú placičku, do jej stredu dajte jahodu, zabaľte a dajte variť na cca 10 minút do vriacej vody.
  • Ak chcete mať knedle o niečo zaujímavejšie, urobte z cesta guličky a tie pridajte priamo do vriacich jahôd. Zamiešajte raz alebo dvakrát. Následne znížte teplotu na minimum, prikryte pokrievkou a nechajte variť 15–18 minút. Cesto sa nafúkne a vzniknú knedle.
  • Pred podávaním nechajte jahodové knedle odstáť 5 minút.
  • Pokrm môžete dozdobiť šľahačkou, čerstvými jahodami alebo vanilkovou zmrzlinou.

Jahodové knedle v bielom tanieriku.
zdroj: justataste.com

TIP: Chcete si vytvoriť vlastnú zmrzlinu? Inšpirujte sa postupom na výrobu domácej zmrzliny a nechajte si chutiť!

Palacinky s jahodami

Chutia vám palacinky a milujete marmeládu? Vyskúšajte tento jednoduchý recept na jahodový dezert, ktorý chutí naozaj skoro všetkým!

Ingrediencie

Palacinky:

  • 250 ml mlieka
  • 160–200 g hladkej múky
  • 2 ks vajec
  • štipka soli a cukru
  • jahodová marmeláda na potretie

Marmeláda:

  • 1 kg čerstvých jahôd
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 6 lyžíc medu

Postup

  • Najprv si pripravte jahodovú marmeládu. Niekoľko jahôd nechajte bokom na záverečné dozdobenie.
  • Jahody nakrájajte, dajte ich do panvice a zalejte ich troškou vody.
  • Pridajte citrónovú šťavu a duste asi 15 minút, kým jahody nezmäknú.
  • Pokiaľ sa na povrchu vytvorí pena, pozbierajte ju.
  • Pridajte med a varte ďalších 10 minút.
  • Akonáhle marmeláda zhustne, dajte ju do čistého sterilného pohára. Zvyšok zmesi, ktorú nepoužijete, môžete uschovať v chladničke a použiť ju inokedy.
  • Zmiešajte mlieko a cukor s rozšľahanými vajcami.
  • Pridajte múku a vyšľahajte hladké cesto, ktoré nechajte aspoň pol hodiny odležať v chladničke.
  • Na rozohriatom oleji začnite smažiť palacinky. Pomažte ich marmeládou, a ak chcete, posypte ich navyše cukrom. Palacinky môžete tiež vrstviť.
  • Na záver dozdobte palacinky s jahodami smotanou.

Palacinky s jahodami a jahodovou marmeládou.
zdroj: paleonewbie.com

Výborná jahodová bublanina

Tento recept je klasikou, ktorá prevonia váš domov. Či už chcete urobiť radosť svojej rodine, potešiť hostí alebo si sami len tak pochutnať, je bublanina tou správnou voľbou.

Ingrediencie

  • 300 g polohrubej múky
  • 100 g masla
  • 150 ml mlieka
  • 4 vajcia (oddeľte od seba bielky a žĺtky)
  • 170 g cukru múčka
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 kg čerstvých jahôd

Postup

  • Oddeľte bielky od žĺtkov.
  • Z bielkov ušľahajte tuhý sneh.
  • Žĺtky vyšľahajte, spoločne s cukrom, do peny.
  • Pridajte zmäknuté maslo a premiešajte.
  • Do múky vsypte kypriaci prášok do pečiva a vanilkový cukor.
  • Do prvej vaječnej zmesi vlejte 150 ml mlieka, miešajte a postupne pridávajte múku.
  • Na záver zľahka vmiešajte sneh z bielkov.
  • Vlejte zmes na, vymastený a hrubou múkou či krupicou vysypaný, plech.
  • Bohato posypte očistenými jahodami. Aby jahody neprepadli, počas pečenia, dole, obaľte ich v hrubej múke.
  • Pečte na 170 °C asi 30 minút.
  • Vaša bublanina s jahodami je hotová!

Jahodová bublanina s kúskami jahôd.
zdroj: kroger.com

TIP: Ak chcete k jahodám pridať ďalšie ovocie, vyskúšajte určite výborný recept na bublaninu s čučoriedkami !

Jahodové rezy s tvarohom a želatínou

Tento recept je super jednoduchý. Keďže sa nepečie, stačí zmiešať všetko dohromady a je to!

V recepte je použitá aj želatína, ktorá vyzerá zaujímavo a skvele chutí.

Ingrediencie

Tvarohová náplň:

  • 1 l mlieka
  • 500 g bieleho jogurtu (podľa vášho výberu)

Základ pre rezy:

  • 20 sušienok (podľa vášho výberu)
  • 4 lyžice masla

Želatína:

  • 3 lyžice želatíny
  • ⅓ šálky vody

Smotanový syr:

  • 1 šálka smotany
  • 1 plechovka kondenzovaného mlieka
  • ¼ šálky citrónovej šťavy
  • 25 jahôd (môžu byť aj mrazené)
  • 3 lyžice cukru
  • 250 g tvarohu

Jahodová poleva:

  • ¾ šálky jahodového pyré
  • ½ šálky cukru
  • ½ lyžice kukuričnej múky
  • čerstvé jahody na ozdobu

Postup

Tvarohová náplň:

  • Pripravte si sitko, vyložené plátienkom, na prípravu syra.
  • Do hrnca nalejte mlieko a potom, čo ho privediete do varu, teplo vypnite.
  • Do mlieka pridajte jogurt a niekoľko minút miešajte, kým sa mlieko nezrazí.
  • Teraz zrazené mlieko nalejte do sitka vyloženého plátienkom a pomocou lyžice vytlačte tekutú srvátku. Tvaroh, ktorý vám zostane, odložte bokom, kým nevychladne.

Základ pre rezy:

  • Zmiešajte rozdrvené sušienky a maslo.
  • Umiestnite zmes do rovnomernej vrstvy do formy na koláč.

Želatína:

  • Do misky alebo malého hrnca vlejte horúcu vodu, umiestnite do nej želatínu a miešajte, kým sa želatína úplne nerozpustí.

Smotanový syr:

  • Zmiešajte jahody, tvaroh, smotanu, citrónovú šťavu a kondenzované mlieko. Pomôcť si môžete kuchynským robotom.
  • Do zmesi vmiešajte hotovú, mierne vychladnutú, želatínu a premiešajte. Následne všetko vlejte do formy na koláč.
  • Nechajte odpočívať 6 hodín alebo dlhšie. Jednoducho, kým hmota nestuhne.

Jahodová poleva a hotové rezy:

  • Zmiešajte všetky prísady a polevou potrite vrch koláča. Následne dajte znova na 30 minút chladiť.
  • Po tejto dobe vyberte vychladnutý koláč z formy, nakrájajte ho na malé kúsky a podávajte.
  • Vaše jahodové rezy sú hotové.

Jahodová torta so želatínou, zdobená čerstvými jahodami.
zdroj: recipe52.com

Jahodový koláč s čokoládovou náplňou

Týmto receptom svojich hostí jednoducho ohromíte! Recept je zvláštny nielen svojou chuťou, ale aj svojim vzhľadom, pretože sa jahody na ňom nádherne lesknú.

Ingrediencie

Cesto:

  • 200 g polohrubej múky
  • 7 lyžíc cukru kryštál
  • štipka prášku do pečiva
  • 5 lyžíc vychladeného masla
  • 2 lyžice Hery
  • 1 vajce (rozšľahané) s 1 lyžičkou vody

Náplň:

  • 230 g mliečnej čokolády (nasekané)
  • 1 šálka plnotučnej smotany
  • 1 lyžička vanilky
  • 450 g zrelých jahôd (nakrájaných na plátky)
  • ½ šálky želé z červených ríbezlí (zakúpite v potravinách, na internete alebo si môžete vytvoriť domáce želé)

Postup

  • Najprv si pripravte koláčový korpus.
  • Všetky suroviny na cesto, okrem vajcia, zmiešajte, pomocou prstov, vo veľkej mise. Mala by vám vzniknúť sypká drobenka.
  • Do zmesi pridajte, s vodou rozšľahané, vajcia a vytvorte hladké cesto.
  • Dôkladne premačkajte, aby došlo k spojeniu všetkých surovín.
  • Z cesta utvorte guľu, zabaľte ju do potravinárskej fólie a dajte chladiť na niekoľko hodín do chladničky.
  • Odležané cesto následne rozvaľkajte na kruh a vložte ho do formy na koláč s priemerom cca 22–25 cm. Nezabudnite vopred formu vymazať trochou masla!
  • Cesto vo forme rozprestrite tak, aby bolo zdvihnuté okolo okrajov.
  • Pečte v rúre, vyhriatej na 190 °C, asi 15 minút, kým korpus nezezlátne a okraje sa nezačnú ľahko oddeľovať od stien.
  • Hotový korpus nechajte vychladnúť.
  • Zatiaľ čo korpus chladne, pripravte si náplň.
  • Nasekanú čokoládu vložte do žiaruvzdornej misky. Prilejte smotanu a priveďte do varu. Varte, kým sa čokoláda neroztopí a nespojí sa smotanou. Hotovú čokoládu odstavte a nechajte chvíľu odpočívať.
  • Do čokoládovej zmesi následne pridajte vanilku a vlejte na korpus. Nechajte čokoládu tuhnúť.
  • Asi hodinu alebo dve pred podávaním, ozdobte dezert čerstvými jahodami.
  • Želé rozpustite v mikrovlnnej rúre a rozšľahajte do hladka. Nechajte ho chladiť asi 10 minút a potom ním, pomocou štetca, pomažte každú jahodu, aby sa krásne leskla.
  • Kým nebudete koláč podávať, nechajte ho chladiť.

Jahodový koláč s čokoládovou polevou, zdobený čerstvými lesklými jahodami.
zdroj: 5ingredients15minutes.com

TIP: Máte radi tento typ dezertov? Inšpirujte sa ďalšími receptami na jahodové koláče .

Ľahký jahodový dezert do pohára

Táto jahodová dobrota je skvelá v tom, že sa dá podávať len tak ku kávičke alebo aj pri slávnostnejších udalostiach ako sú napríklad oslavy.

Ingrediencie

  • 8 ks sušienok (výber druhu sušienok je na vás)
  • 4 lyžice ovsených vločiek
  • 2 lyžice nasekaných mandlí
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • 400 g mascarpone
  • 4 lyžice jogurtu
  • 4 lyžice tekutého medu
  • 2 lyžičky vanilkového prášku
  • 1 citrón
  • 20 ks čerstvých jahôd

Postup

  • Na panvici rozpáľte kokosový olej.
  • Na oleji opražte rozdrvené sušienky spoločne s ovsenými vločkami.
  • Vymažte tak dlho, pokiaľ nebudú ingrediencie ľahko chrumkavé. Potom nechajte všetko úplne vychladnúť.
  • Zmiešajte mascarpone s jogurtom a medom, vanilkou a citrónovou kôrou.
  • Zmes sušienok vložte do malých pohárov a ozdobte smotanovou zmesou.
  • Na záver ozdobte čerstvými jahodami. Pokiaľ chcete, môžete jahody prerezať na pol, budete ich tak mať viac a budú sa lepšie jesť, pretože sa zmenší ich veľkosť.

Jahodový dezert do pohára, s mascarpone a vločkami.
zdroj: nilssonsambrosia.com

Nepečená jahodová torta z Oreo sušienok

Nemáte radi zložité návody na prípravu jedál? Potom vyskúšajte náš recept, na ktorého prípravu budete potrebovať iba 5 ingrediencií!

Ingrediencie

  • 280 g (asi 28 sušienok) Oreo (nejaké sušienky na viac si nechajte bokom k neskoršiemu zdobeniu)
  • 115 g nesoleného masla (rozpusteného)
  • 390 g čerstvých jahôd (bokom si nechajte nejaké jahody na finálne dozdobenie)
  • 200 g kvalitnej čokolády (výber záleží čisto na vás)
  • 600 ml plnotučnej smotany

Postup

  • Všetky Oreo sušienky vložte do kuchynského robota a rozdrvte ich na malé omrvinky.
  • K rozdrveným sušienkam pridajte rozpustené maslo a znovu mixujte.
  • Zmes dobre premiešajte špachtľou a následne ju vložte do formy na koláč.
  • Základ so sušienkami starostlivo utlačte na dno a rozprestrite do strán formy. Následne dajte chladiť do chladničky.
  • Zatiaľ čo sa základ jahodového dezertu chladí, pripravte si jahody.
  • Odrežte vrcholky jahôd a jahody rozkrojte na polovicu. Pripravené jahody odložte bokom.
  • Nasekajte čokoládu na malé kúsky a vložte ju do misy.
  • Zahrejte 1 šálku smotany v mikrovlnnej rúre (pozor, nesmie sa variť). Teplú smotanu nalejte na čokoládu a nechajte 2–3 minúty stáť. Následne vyšľahajte do hladka a nechajte vychladnúť.
  • Medzitým vyšľahajte zvyšnú smotanu, kým nebude tuhá a potom ju veľmi jemne vmiešajte do čokoládovej zmesi, kým sa všetko nespojí.
  • Vyberte základ z Oreo sušienok z chladničky a posypte ho jahodami po celom povrchu.
  • Navrch nalejte čokoládovú penu a celý dezert dajte chladiť na 4–6 hodín. Môžete nechať chladiť aj cez noc.
  • Akonáhle sa rozhodnete dezert s jahodami servírovať, ozdobte jeho vrchnú časť čerstvými jahodami a zvyškom sušienok Oreo.
  • Nechajte si chutiť!
Kúsok jahodovej torty s čokoládou, zdobený Oreo sušienkou a čerstvou jahodou.
zdroj: sweetestmenu.com
TIP: Chutia vám Oreo sušienky? Inšpirujte sa ďalším nepečeným receptom na cheesecake s Oreo sušienkami .

Recept na jahodový dezert – diétny

Máte radi sušienky, ale zároveň sa snažíte nepriberať? Potom vyskúšajte náš nízkokalorický recept, ktorý sa rýchlo stane jedným z vašich najobľúbenejších.

Ingrediencie

  • ½ šálky múky
  • ¼ šálky cukru (môžete použiť umelé sladidlo podľa vlastnej voľby)
  • ¾ lyžičky prášku do pečiva
  • ⅛ lyžičky soli
  • 1 lyžica tuku na pečenie
  • 4 lyžice polotučného mlieka
  • čerstvé jahody
  • smotana na šľahanie

Postup

  • V miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
  • Vmiešajte do zmesi tuk. Zmes bude pripomínať hrubú strúhanku.
  • Následne pridajte 3 lyžice mlieka a vytvorte hutné cesto.
  • Pomocou lyžice vytvorte malé hrudky, ktoré umiestňujte na plech vyložený papierom na pečenie. Rozostupy medzi hrudkami by mali byť asi 3 cm, pretože sa hrudky, pri pečení, roztečú do strán.
  • Hrudky pomažte zvyšným mliekom, ktoré im dodá jemnosť.
  • Sušienky pečte v rozpálenej rúre na 190 °C 14–16 minút.
  • Zatiaľ čo sa sušienky pečú, pripravte si šľahačku.
  • Hotové vychladnuté sušienky vrstvite striedavo so šľahačkou a jahodami.
  • Dezert s jahodami môžete servírovať na dezertných tanierikoch alebo v miskách.

Diétny jahodový dezert, vo forme okrúhlych sušienok, zdobený šľahačkou a čerstvými nakrájanými jahodami.
zdroj: tasteofhome.com

TIP: Smotanu nemusíte použiť iba na vrstvenie. Pripravte si chutný recept na smotanové sušienky .

Piškóta s jahodami – roláda

Tento dezert je skvelý, pretože ho môžete použiť ako dobrotu pri slávnostných udalostiach, ale napríklad aj len ako pochúťku ku kávičke vo všedný deň.

Ingrediencie

Džem:

  • 360 g jahôd
  • 100 g cukru (½ šálky)
  • 1 lyžica čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 1 lyžička vanilkovej pasty

Piškóta:

  • 3 lyžice masla
  • 125 g múky (1 šálka)
  • 130 g cukru (⅔ šálky)
  • 4 vajcia
  • ½ lyžičky vanilkovej pasty
  • ¼ lyžičky soli
  • 1 lyžica vody

Zdobenie:

  • 2 lyžičky cukru múčka

Postup

Džem:

  • Očistite jahody a nakrájajte ich na malé kúsky.
  • Jahody následne vložte do hrnca spolu s cukrom, citrónovou šťavou a vanilkovou pastou.
  • Hrniec majte na miernom ohni, premiešajte a varte asi 15 minút, kým jahody nezmäknú a zmes nezhustne.
  • Odstráňte zmes z tepla a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

Hnedé maslo do piškótu:

  • Rozohrejte panvicu na miernom ohni a vložte do nej maslo.
  • Počkajte, kým sa maslo rozpustí (3–4 minúty) a nezačne mať svetlo hnedú farbu.
  • Odstráňte panvicu z plameňa a cez jemné sito a maslo nechajte vychladnúť v izbovej teplote.
  • Zatiaľ čo maslo chladne, predhrejte si rúru na 180 °C.

Piškóta:

  • Preosejte múku do malej misky a pomocou elektrického mixéra spolu s múkou rozšľahajte cukor, vajcia, vanilkovú pastu a soľ. Mixujte 6–8 minút.
  • Do hotového cesta pridajte vychladnuté hnedé maslo a dobre premiešajte.
  • Hotovú zmes prelejte na pripravený plech, vyložený papierom na pečenie.
  • Zmes, pomocou špachtle, rozmiestnite po celom plechu a pečte 15–20 minút.
  • Upečená piškóta by mala byť zlatohnedá a mäkká.
  • Upečenú piškótu prevráťte na nový papier na pečenie poprášený práškovým cukrom. Z druhej strany opatrne odstráňte papier na pečenie, na ktorom sa piškóta piekla.
  • Piškótu zrolujte a nechajte ho 30 minút chladnúť.
  • Po tejto dobe piškótu odrolujte a pomažte ho pripraveným džemom.
  • Potom znova stočte a odložte na 15–30 minút.
  • Na záver posypte práškovým cukrom a nakrájajte na 2–3cm plátky.
  • Vaša piškótová roláda s jahodami je hotová.

Piškóta s jahodami, vo forme rolády, plnená jahodovým džemom, sypaná cukrom a podávaná s čerstvými jahodami.
zdroj: jernejkitchen.com

TIP: Roládu je možné robiť nielen s jahodami. Vyskúšajte tiež recept na kávovú roládu , ktorá vám určite zachutí.

Jahodový tiramis z mascarpone

Toto tiramisu je rýchly a jednoduchý jahodový dezert, ktorý nemusíte piecť!

Príprava je jednoduchá a rýchla. Pusťte sa do toho.

Ingrediencie

  • dlhé cukrárske piškóty

Jahodový džús:

  • 332 g čerstvých nasekaných jahôd (2 šálky)
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 1 lyžica cukru
  • ½ šálky studenej vody

Kávová zmes:

  • 1 vajce
  • 225 g mascarpone (1 šálka)
  • 220 g smotany (1 šálka)
  • 1 a ½ lyžice cukru múka
  • 166 g nakrájaných jahôd (1 šálka)

Postup

Jahodový džús:

  • Očistite a nasekajte jahody na malé kúsky. Posypte ich cukrom a spolu s citrónovou šťavou a vodou ich vložte do mixéra. Rozmixujte do hladka.
  • Hotovú zmes vlejte do misky a nechajte bokom.

Smotanová zmes:

  • V miske rozšľahajte vajcia, pridajte cukor, mascarpone a smotanu. Všetko vyšľahajte na stredne hustú hmotu (šľahanie zaberie 5–10 minút).

Vrstvenie:

  • Zvoľte nádobu, v ktorej chcete tiramisu podávať. Poprípade môžete urobiť jednu veľkú tortu vo väčšej mise a až potom hotové tiramisu nakrájať na menšie kúsky.
  • Sušienky namočte do jahodového džúsu a položte ich na dno pripravenej nádoby.
  • Na sušienky dajte krémovú zmes a posypte nakrájanými jahodami. Koľko vrstiev vytvoríte, záleží na tom, koľko chcete vytvoriť porcií.
  • Akonáhle máte jahodové tiramisu pripravené, dajte ho do chladničky aspoň na 4–5 hodín. Najlepšie je nechať chladiť cez noc.
  • Pred podávaním môžete vrch tiramisu ozdobiť čerstvými jahodami.

Jahodové tiramisu z mascarpone, zdobené nastrúhanou čokoládou a čerstvými jahodami.
zdroj: anitalianinmykitchen.com

TIP: Vyskúšajte aj ďalšie skvelé recepty na tiramise .

Jahodové dezerty sú nielen skvelou pochúťkou pri posedení s priateľmi, majú tiež pridanú hodnotu. Prečo? Keďže sú v nich práve jahody!

Jahody obsahujú:

  • vitamíny
  • vlákninu
  • vysokú hladinu antioxidantov, známych ako polyfenoly (pomáhajú v boji s celým radom ochorení vrátane rakoviny)
  • minimum kalórií

Jahody neobsahujú:

  • sodík
  • tuk
  • cholesterol

Oceníte dokonalú šálku kávy? Ak vás zaujíma, ako si vybrať automatický kávovar , v samostatnom článku máme pár rád.

K vyššie uvedeným pozitívam sa jahody navyše zaraďujú medzi 20 najlepších plodov, ktoré sú dobrým zdrojom mangánu a draslíka.

Preto neváhajte a pripravujte si pravidelne výborné jahodové pochúťky!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.