4 najlepšie recepty na buchtu s jahodami. Alebo ako využiť úrodu zo záhradky

V období júna nám dozrievajú jahody. Niekedy ich máme však toľko, že ich nestíhame jesť, ale nechceme, aby okorali alebo splesniveli.

Z tohto ovocia môžete pripraviť množstvo pokrmov alebo zavarenín. Čo tak je využiť na sladké pečenie?

Prinášame vám tie najlepšie recepty na jahodovú buchtu, v ktorých svoje plody záhrady môžete s chuťou využiť!

Inšpirujte sa!

Luxusná jahodová bublanina s posýpkou

Prinášame vám obľúbený múčnik s jahodami, po ktorom nezostane ani kúsoček.

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 2ks vajec
  • 130g masla
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 hrnček cukru
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • čerstvé jahody (prípadne mrazené)

Postup

  • Predhrejte rúru na 180°C.
  • V mise zmiešajte múku s cukrom, vanilkovým cukrom a nakrájaným zmäknutým maslom. Rozdrobíte tak celú zmes na posýpku a stranou si odoberte 1 hrnček.
  • K zvyšku pridajte vajíčka, mlieko, kypriaci prášok a vymiešajte dohladka.
  • Jahody umyte, zbavte stopiek a rozkrájajte alebo nechajte celé. Záleží, kto, ako má rád.
  • Plech vymažte maslom a vysypte múkou. Alebo vyložte papierom na pečenie.
  • Cesto nalejte na plech a navrch položte jahody. Čím viac, tým lepšie.
  • Nakoniec posypte posýpkou a dajte piecť dozlatista. Skúste špajľou, či je hotová.
  • Po upečení nechajte vychladnúť, nakrájajte a podávajte.
Buchta s čerstvými jahodami a posýpkou.
Zdroj: grandbaby-cakes.com

Pre milovníkov bublaniny sme spísali 10 najlepších receptov na bublaninu . Vyberie si skutočne každý!

Koláč s jahodami a pudingom

Výborný na oslavu, návštevu alebo len tak na posedenie. Vyskúšajte túto úžasnú jahodovú buchtu s pudingom, s ktorou prekvapíte.

Ingrediencie na cesto

  • 150g polohrubej múky
  • 100g cukru krupica
  • 3ks vajec
  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžica mlieka

Ingrediencie na náplň

  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • 400ml mlieka
  • 2-3 lyžice cukru (podľa chuti)

Ďalšie ingrediencie

  • jahody
  • želatína

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180°C.
  • V mise vyšľahajte z bielkov a cukru sneh. Žĺtky ušľahajte s mliekom a olejom do peny.
  • Všetko zmiešajte a postupne primiešavajte aj múku.
  • Cesto nalejte do vymastenej a vysypanej formy a pečte po dobu 30 minút.
  • Medzitým si pripravte náplň tak, že uvaríte puding podľa návodu na obale, ale iba zo 400ml mlieka, aby bol hustejší.
  • Po upečení nechajte korpus vychladnúť a potom navrch rozprestrite puding.
  • Navrch nakoniec ešte rozložte jahody a zalejte želatínou pripravenou podľa návodu na obale.
  • Dajte stuhnúť do chladničky a podávajte.
Želé jahodový koláč s pudingovou náplňou.
Zdroj: lemonbasil.blogspot.com

Jahodová buchta s tvarohom

Výborná tvarohová buchta s jahodami, ktorú oceníte vo chvíli, keď si doprajete svoju popoludňajšiu kávu.

Ingrediencie na cesto

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček cukru
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 1 ks vajcia
  • 125 g masla
  • jahody (čerstvé alebo mrazené)

Ingrediencie na náplň

  • 250 g tvarohu vo vaničke
  • 1 ks vajcia
  • 1 vanilkový cukor

Postup

  • V mise zmiešajte múku s cukrom a kypriacim práškom do pečiva.
  • Pridáme vajcia, mlieko a rozpustené maslo.
  • Vyšľaháme hladké cesto a nalejeme do hlbšieho plechu vyloženého papierom na pečenie.
  • V inej mise zmiešajte tvaroh s vajíčkom a vanilkovým cukrom. Môžete viac osladiť podľa chuti.
  • Tvarohovú zmes natrite na pripravené cesto v plechu.
  • Nakoniec navrch ešte rozprestrite väčšie množstvo jahôd, prípadne aj posýpkou.
  • Pečte pri 150 ° C po dobu 45-50 minút.
  • Po upečení nechajte vychladnúť, nakrájajte a podávajte.
Upečený múčnik z jahôd, sladkého tvarohu a posypaný posýpkou.
Zdroj: sugarandsoul.co

Piškótová buchta s jahodami

Inšpirujte sa piškótovými rezy s jahodami. Iste nezostane ani kúsok!

Ingrediencie na piškótu

  • 150g hladkej múky
  • 180g cukru krupica
  • 5ks vajec (rozdelené na bielky a žĺtky)
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku
  • 5 lyžíc horúceho mlieka

Ingrediencie na krém

  • 250ml smotany na šľahanie
  • 2 tégliky kyslej smotany
  • práškový cukor (podľa chuti)

Ďalšie ingrediencie

  • jahody
  • 2 balíčky želatíny v prášku

Postup

  • Predhrejte si rúru na 170°C.
  • V mise ušľahajte žĺtky s cukrom a horúcim mliekom do peny.
  • Pomaly prisypávajte múku zmiešanú s kypriacim práškom.
  • Nakoniec vmiešajte sneh ušľahaný z bielkov.
  • Vzniknuté cesto nalejte do plechu vystlaného papierom na pečenie a pečte asi 10 minút do zružovenia.
  • Po upečení nechajte úplne vychladnúť. Medzitým si pripravte krém.
  • Ušľahajte smotanu do tuhej konzistencie a vmiešajte do nej kyslú smotany. Nakoniec oslaďte práškovým cukrom podľa chuti.
  • Smotanový krém natrite na vychladenú piškótu a navrch položte jahody.
  • Podľa návodu na obale pripravte želatínu. Hotovou želatínou prelejte celú buchtu a dajte do chladu stuhnúť.
  • Podávajte nakrájané na štvorce. Dobrú chuť.
Buchta s jahodami a želatínou na spôsob rezov.
Zdroj: experimenteausmeinerkueche.deú

Zaujal vás recept? Vybrali sme pre vás ďalších 5 receptov na jahodové rezy , ktoré si zamilujete!

Aké sú ďalšie možnosti spotreby jahôd?

Sezóna jahôd je vcelku krátka a plodov dozrieva naraz príliš veľké množstvo. Dlhšie skladovanie nie je vhodné, pretože čerstvé nevydrží príliš dlho. Pozrieme sa teda na ďalšie tipy spracovania.

Jahodová šťava:

  • 1kg jahôd
  • 1l vody
  • 1 kg cukru kryštál
  • 1 lyžička kyseliny citrónovej

Jahody umyte, rozmixujte a prepasírujte cez sitko. Zrieďte šťavu vodou a pridajte cukor. Za stáleho miešania varte na miernom ohni asi 10-15 minút. Potom rozmiešajte lyžičku kyseliny citrónovej. Zoberte penu z hladiny a hotovú šťavu nalejte do fliaš alebo pohárov. Nechajte vychladnúť a potom uzavrite.

Jahodové smoothie:

  • 200g jahôd
  • 2 lyžice medu
  • 250ml jogurtového nápoja alebo kefíru bez príchute
  • hrsť ovsených vločiek

Rozmixujte vločky, pridajte umyté a nakrájané jahody, prilejte jogurtový nápoj alebo kefír a nakoniec lyžice medu. Rozmixujte, nechajte v chladničke vychladnúť a potom podávajte v pohári ozdobenom jahodami.

Jahodová marmeláda:

  • 1,5 kg jahôd
  • 1 vanilkový struk
  • 1/2 lyžičky kyseliny citrónovej
  • 600g cukru kryštál

Očistite jahody, umyte a potom usušte. Vložte ich do hrnca a zasypte cukrom. Vanilkový struk vyškrabte na jahody. Zmes varte za stáleho miešania a zbierajte penu z hladiny. Varte pokiaľ nezačne želírovať. Ku koncu varenia vmiešajte kyselinu citrónovú.

Zmes nalejte do čistých pohárov, uzavrite viečkami a položte dnom nahor. Nechajte takto vychladnúť a potom uskladnite na suché tmavé miesto.

Máme pre vás ďalšie tipy na zaváranie jahôd . Recepty, návody a triky pre každého.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.