V období júna nám dozrievajú jahody. Niekedy ich máme však toľko, že ich nestíhame jesť, ale nechceme, aby okorali alebo splesniveli.
Z tohto ovocia môžete pripraviť množstvo pokrmov alebo zavarenín. Čo tak je využiť na sladké pečenie?
Prinášame vám tie najlepšie recepty na jahodovú buchtu, v ktorých svoje plody záhrady môžete s chuťou využiť!
Inšpirujte sa!
Luxusná jahodová bublanina s posýpkou
Prinášame vám obľúbený múčnik s jahodami, po ktorom nezostane ani kúsoček.
Ingrediencie
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 2ks vajec
- 130g masla
- 1 hrnček mlieka
- 1 hrnček cukru
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- čerstvé jahody (prípadne mrazené)
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- V mise zmiešajte múku s cukrom, vanilkovým cukrom a nakrájaným zmäknutým maslom. Rozdrobíte tak celú zmes na posýpku a stranou si odoberte 1 hrnček.
- K zvyšku pridajte vajíčka, mlieko, kypriaci prášok a vymiešajte dohladka.
- Jahody umyte, zbavte stopiek a rozkrájajte alebo nechajte celé. Záleží, kto, ako má rád.
- Plech vymažte maslom a vysypte múkou. Alebo vyložte papierom na pečenie.
- Cesto nalejte na plech a navrch položte jahody. Čím viac, tým lepšie.
- Nakoniec posypte posýpkou a dajte piecť dozlatista. Skúste špajľou, či je hotová.
- Po upečení nechajte vychladnúť, nakrájajte a podávajte.
Pre milovníkov bublaniny sme spísali 10 najlepších receptov na bublaninu . Vyberie si skutočne každý!
Koláč s jahodami a pudingom
Výborný na oslavu, návštevu alebo len tak na posedenie. Vyskúšajte túto úžasnú jahodovú buchtu s pudingom, s ktorou prekvapíte.
Ingrediencie na cesto
- 150g polohrubej múky
- 100g cukru krupica
- 3ks vajec
- 1 lyžica oleja
- 1 lyžica mlieka
Ingrediencie na náplň
- 1 balenie vanilkového pudingu
- 400ml mlieka
- 2-3 lyžice cukru (podľa chuti)
Ďalšie ingrediencie
- jahody
- želatína
Postup
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- V mise vyšľahajte z bielkov a cukru sneh. Žĺtky ušľahajte s mliekom a olejom do peny.
- Všetko zmiešajte a postupne primiešavajte aj múku.
- Cesto nalejte do vymastenej a vysypanej formy a pečte po dobu 30 minút.
- Medzitým si pripravte náplň tak, že uvaríte puding podľa návodu na obale, ale iba zo 400ml mlieka, aby bol hustejší.
- Po upečení nechajte korpus vychladnúť a potom navrch rozprestrite puding.
- Navrch nakoniec ešte rozložte jahody a zalejte želatínou pripravenou podľa návodu na obale.
- Dajte stuhnúť do chladničky a podávajte.
Objavte podobné tipy
Jahodová buchta s tvarohom
Výborná tvarohová buchta s jahodami, ktorú oceníte vo chvíli, keď si doprajete svoju popoludňajšiu kávu.
Ingrediencie na cesto
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček cukru
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 1 ks vajcia
- 125 g masla
- jahody (čerstvé alebo mrazené)
Ingrediencie na náplň
- 250 g tvarohu vo vaničke
- 1 ks vajcia
- 1 vanilkový cukor
Postup
- V mise zmiešajte múku s cukrom a kypriacim práškom do pečiva.
- Pridáme vajcia, mlieko a rozpustené maslo.
- Vyšľaháme hladké cesto a nalejeme do hlbšieho plechu vyloženého papierom na pečenie.
- V inej mise zmiešajte tvaroh s vajíčkom a vanilkovým cukrom. Môžete viac osladiť podľa chuti.
- Tvarohovú zmes natrite na pripravené cesto v plechu.
- Nakoniec navrch ešte rozprestrite väčšie množstvo jahôd, prípadne aj posýpkou.
- Pečte pri 150 ° C po dobu 45-50 minút.
- Po upečení nechajte vychladnúť, nakrájajte a podávajte.
Piškótová buchta s jahodami
Inšpirujte sa piškótovými rezy s jahodami. Iste nezostane ani kúsok!
Ingrediencie na piškótu
- 150g hladkej múky
- 180g cukru krupica
- 5ks vajec (rozdelené na bielky a žĺtky)
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku
- 5 lyžíc horúceho mlieka
Ingrediencie na krém
- 250ml smotany na šľahanie
- 2 tégliky kyslej smotany
- práškový cukor (podľa chuti)
Ďalšie ingrediencie
- jahody
- 2 balíčky želatíny v prášku
Postup
- Predhrejte si rúru na 170°C.
- V mise ušľahajte žĺtky s cukrom a horúcim mliekom do peny.
- Pomaly prisypávajte múku zmiešanú s kypriacim práškom.
- Nakoniec vmiešajte sneh ušľahaný z bielkov.
- Vzniknuté cesto nalejte do plechu vystlaného papierom na pečenie a pečte asi 10 minút do zružovenia.
- Po upečení nechajte úplne vychladnúť. Medzitým si pripravte krém.
- Ušľahajte smotanu do tuhej konzistencie a vmiešajte do nej kyslú smotany. Nakoniec oslaďte práškovým cukrom podľa chuti.
- Smotanový krém natrite na vychladenú piškótu a navrch položte jahody.
- Podľa návodu na obale pripravte želatínu. Hotovou želatínou prelejte celú buchtu a dajte do chladu stuhnúť.
- Podávajte nakrájané na štvorce. Dobrú chuť.
Zaujal vás recept? Vybrali sme pre vás ďalších 5 receptov na jahodové rezy , ktoré si zamilujete!
Aké sú ďalšie možnosti spotreby jahôd?
Sezóna jahôd je vcelku krátka a plodov dozrieva naraz príliš veľké množstvo. Dlhšie skladovanie nie je vhodné, pretože čerstvé nevydrží príliš dlho. Pozrieme sa teda na ďalšie tipy spracovania.
Jahodová šťava:
- 1kg jahôd
- 1l vody
- 1 kg cukru kryštál
- 1 lyžička kyseliny citrónovej
Jahody umyte, rozmixujte a prepasírujte cez sitko. Zrieďte šťavu vodou a pridajte cukor. Za stáleho miešania varte na miernom ohni asi 10-15 minút. Potom rozmiešajte lyžičku kyseliny citrónovej. Zoberte penu z hladiny a hotovú šťavu nalejte do fliaš alebo pohárov. Nechajte vychladnúť a potom uzavrite.
Jahodové smoothie:
- 200g jahôd
- 2 lyžice medu
- 250ml jogurtového nápoja alebo kefíru bez príchute
- hrsť ovsených vločiek
Rozmixujte vločky, pridajte umyté a nakrájané jahody, prilejte jogurtový nápoj alebo kefír a nakoniec lyžice medu. Rozmixujte, nechajte v chladničke vychladnúť a potom podávajte v pohári ozdobenom jahodami.
Jahodová marmeláda:
- 1,5 kg jahôd
- 1 vanilkový struk
- 1/2 lyžičky kyseliny citrónovej
- 600g cukru kryštál
Očistite jahody, umyte a potom usušte. Vložte ich do hrnca a zasypte cukrom. Vanilkový struk vyškrabte na jahody. Zmes varte za stáleho miešania a zbierajte penu z hladiny. Varte pokiaľ nezačne želírovať. Ku koncu varenia vmiešajte kyselinu citrónovú.
Zmes nalejte do čistých pohárov, uzavrite viečkami a položte dnom nahor. Nechajte takto vychladnúť a potom uskladnite na suché tmavé miesto.
Máme pre vás ďalšie tipy na zaváranie jahôd . Recepty, návody a triky pre každého.