Jablkový koláč

Legenda medzi koláčmi

Medzi najobľúbenejšie koláče patrí určite jablkový koláč. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a veľakrát je možné skombinovať rôzne ingrediencie. Existuje množstvo receptov, stačí si len vybrať. Pochutia si na ňom deti, dospelí, no v obľube ho majú aj starší ľudia.  

Ako sme už spomínali, pripraviť tento koláč je možné z rôznych ingrediencií. Základ tvorí polohrubá múka, vajíčka, kryštálový cukor a samozrejme jablká. Na pečenie používame okrúhlu formu, ktorá je vymastená a posypaná múkou. Jablká sa pred pečením umyjú a je potrebné sa zbaviť jadierok. 

A čo jablková štrúdľa? 

Niekto pečie koláč, niekto radšej štrúdľu. Štrúdľa pochádza z Rakúska, ale pripravuje sa aj v iných krajinách a Slovensko tiež nie je výnimkou. Štrúdľu pripravíme z cesta, jabĺk a cukru, no môžeme tam pridať aj hrozienka alebo strúhanku. Rozdiel v koláči a štrúdli je ten, že majú rôzne tvary. Kým je koláč okrúhli, štrúdľa sa pred pečením zavinie ako roláda. 

Servírovanie

Ak máme koláč vychladený, môžeme ho podávať. Koláč sa väčšinou rozreže na menšie trojuholníčky a posype sa práškovým cukrom. Ku koláču však môžeme pridať aj zmrzlinu, či šľahačku, ale tiež pridať ďalšie jablká.  

Alternatívy cesta
- hladká múka
- pšeničná múka
- trstinový cukor
- med
- kokosový olej
- soľ

Dekorovanie
- šľahačka
- zmrzlina
- práškový cukor
- väčšie častí jabĺk
- hrozienka
- škorica
- vyšľahaný sneh z bielka vajíčka

Existuje veľa rôznych receptov na jablkové koláče. Na internete je ich celá zbierka, preto je už len na vás, ktorý koláč si zvolíte. Medzi všetkými tými koláčmi nájdete aj zdravšie varianty, pokiaľ sladké veľmi nemusíte. Fantázii sa medze nekladú.  

Recept na jablkový koláč

Na palacinky potrebujeme:
1 šálka polohrubej múky
4 ks vajíčok
½ šálka kryštálového cukru
3 väčšie jablká

Postup receptu:
1. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny a primiešame múku. 
2. Cesto si vlejeme do okrúhlej formy, ktorá je vymastená a posypaná múkou.
3. Umyté a očistené jablká narežeme a rozložíme po ceste. 
4. Pečieme pri teplote 185°C približne 45 minút.
5. Upečený jablkový necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. 
6. Môžeme pridať šľahačku, zmrzlinu alebo väčšie časti nakrájaných jabĺk. Dobrú chuť!

Pozrite sa aj ďalšie recepty na jablkový koláč.

Recepty z kategórie Jablkový koláč

K hotovým receptom prajeme dobrú chuť :)