4 najlepšie recepty na torty s jablkami! Vychutnajte si tieto vláčne dobroty

Nielen štrúdľa a koláč, ale aj úžasné jablčné torty môžeme na jeseň vykúzliť v kuchyni.

Nikdy ste o nich nepočuli? Pýtate sa, ako na ne?

Nezúfajte, či ste doteraz na recept na jablkovú tortu nenatrafili, pretože tu sú 4 jednoduché recepty na jablkové torty !

Nepečená jablčná torta

Nepečená torta s jablkami má všetky chute, ktoré by ste od tohto dezertu čakali. Základ je vyrobený z grahamových sušienok, takže nemusíte ani zapínať rúru!

Čo budeme potrebovať

Na kruste

  • 330 g grahamových sušienok (drvené)
  • 85 g masla (rozpusteného)

Na jablká

  • 1 balenie (85 g) citrónového želé
  • 1 lyžička korenia na jablkový koláč
  • 300 ml vody
  • 5 stredných jabĺk (ošúpaných, zbavených jadrovníkov a nakrájaných na tenké plátky)

Na puding

  • 1 balenie (85 g) vanilkového pudingu
  • 80 ml vody

Postup

  • Na kruste pridajte rozpustené maslo k rozdrveným grahamovým sušienkam a pomocou vidličky dobre premiešajte.
  • Nasypte sušenkovú zmes do tortovej misky. Sušienky vtlačte do formičky, aby vznikol pevný základ pre jablčnú tortu.
  • Na jablčnú náplň si do veľkého hrnca na stredne vysokú teplotu pridajte želé, korenie na jablkový koláč, vodu a plátky jabĺk.
  • Miešajte, kým nebudú všetky jablká obalené.
  • Zmes priveďte do varu. Potom znížte teplotu na stredne nízku a prikryte.
  • Varte 8-12 minút, alebo kým jablká nezmäknú.
  • Na pudingovú zmes, v miske zmiešajte pudingovú zmes a vodu.
  • Nakoniec pudingovú zmes vlejte do jablčnej zmesi a premiešajte, aby sa všetko spojilo. Mali by ste vidieť, že zmes začne okamžite hustnúť.
  • Za občasného miešania pokračujte asi minútu vo varení, kým zmes nezhustne.
  • Nalejte jablčnú zmes do krusty a nechajte ju asi 5 minút odležať, než ju dáte do chladničky vychladiť asi na 3 hodiny.

S jablkami je tiež skvelá a obľúbená štrúdľa . Skúste ho tiež!

Sklenená miska plná grahamových krekrov s varenými jablkami.
Zdroj: iambaker.net

Jablková torta s piškótami

Lahodný recept na obrátenú tortu z jabĺk, je neskutočne ľahký na prípravu, ale zároveň neskutočne lahodný a nadýchaný!

Čo budeme potrebovať

Na vrchnú časť torty

  • 5 jabĺk
  • 5 lyžíc cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Na základ torte

  • 25 piškótov
  • 4 tégliky tvarohu
  • 4 vanilkové cukry
  • 1 kyslá smotana
  • 4 nátierkové maslá

Postup

  1. Tvaroh, smotanu, cukry a nátierkové maslo vyšľaháme.
  2. Do formy vložíme fóliu tak, aby všade presahovala.
  3. Na dno nalejeme skaramelizované jablká, ktoré pripravíme tak, že olúpané nastrúhané jablká zvaríme s cukrom a rozmixujeme s citrónovou šťavou.
  4. Po vychladnutí navŕšime tvarohový krém, ktorý môžeme opäť prekladať jablkami.
  5. Navrch dáme omrvinky sušienok (táto časť bude naspodku).
  6. Priklopíme fóliou a necháme cez noc v chladničke.
  7. Druhý deň preklopíme (tácku namiesto fólie, otočiť, postaviť, zdvihnúť formu) a dozdobíme podľa fantázie – krémom, šľahačkou, jablkami, škoricou.

Čo je lepšie ako lahodná jablková torta s lahodnou kávou. Vyberte si v našej recenzii tennajlepší domáci kávovar , aby ste si túto kombináciu mohli kedykoľvek vychutnať.

Obrátený koláč z jabĺk.
Zdroj: simplyrecipes.com

Torta s jablkami a pudingom

Tento perfektný recept na jablčnú tortu, je vďaka pudingu tak vláčny, že sa z toho po ochutnaní zbláznite!

Čo budeme potrebovať

  • 6 polievkových lyžíc masla
  • 250 ml tučnej smotany
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 3 veľké vajcia
  • 220 g briošky (toastu, sladkých mäkkých buchtičiek nakrájané na kocky)
  • 160 g trstinového cukru
  • 80 g kryštálového cukru
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletého nového korenia
  • 1/4 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 jablká (ošúpané, nakrájané na štvrťky, zbavené jadrovníka a nakrájané na plátky)
  • Vanilková zmrzlina (na podávanie)

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov .
  • Tortovú formu, alebo formu na koláč zľahka potrite maslom a dajte bokom.
  • Vo veľkej mise ušľahajte smotanu, mlieko a vajcia.
  • Pridajte briošku a jemne premiešajte, aby ste ju celú obalili. Nechajte pri izbovej teplote 30 minút nasiaknuť.
  • Medzitým rozpustite maslo v strednom hrnci.
  • Odstráňte a pridajte kryštálový cukor, hnedý cukor, vanilku, korenie a soľ a miešajte, pokiaľ nebude zmes hladká a dobre spojená. Pridajte jablká a premiešajte, aby ste ich obalili.
  • Jemne vmiešajte jablčnú zmes do brioškovej zmesi, kým sa všetko dobre nespojí.
  • Do pripravenej formy pridajte zmes briošky a jabĺk, potom nalejte zvyšnú tekutinu až po okraj misky (nemusíte ju použiť celú).
  • Podľa potreby posypte cukrom.
  • Pečte zakryté alobalom 45 minút.
  • Odkryte a pokračujte v pečení ďalších 30 až 35 minút, kým brioška nezezlátne a zmes uprostred nestuhne.
  • Pred podávaním so zmrzlinou nechajte 10 až 20 minút odležať na mriežke.

Ku všetkým sladkým jablkovým pokrmom sa hodí lyžička škorice alebo čokoládová poleva. Jablká sa tiež výborne kombinujú s banánmi , takže polovicu množstva jabĺk v každej z tort je možné nahradiť rovnakým množstvom nakrájaných banánov!

Jablkový crumble z toastu a so zmrzlinou.
Zdroj: cakescottage.com

Sachr torta s jablkami

Stará dobrá rakúska klasika na čokoládovú tortu, doplnené o jablká, ktoré ho neskutočne zjemnia, a to tak, že sa vám tento jablkový koláč doslova rozplynie na jazyku.

Čo budeme potrebovať

  • 4 jablká
  • 150 g vlašských orechov
  • 200 g polohrubej múky
  • 200 g cukru
  • 5 vajec
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 3 lyžice kakaa

Na krém

  • smotana na šľahanie
  • 3 vlašské orechy
  • 1 stužovač šľahačky

Na ozdobu

  • 5 orechov
  • 50 g strúhanej čokolády na varenie

Postup

  1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme mlieko, múku, kakao a vyšľahaný sneh z bielkov.
  2. Oparne vmiešame rozomleté orechy a nadrobno postrúhané jablká.
  3. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ºC asi 40 minút.
  4. Krém si pripravíme z vyšľahanej smotany so stužovačom, zmiešanou s namletými vlašskými orechmi.
  5. Korpus rozrežeme a naplníme polovicou krému.
  6. Druhú polovicu nanesieme navrch torty.
  7. Posypeme strúhanou čokoládou a dozdobíme polovičkami orechov.
Tanier s čokoládovým koláčom s marmeládou.
Zdroj: ihearteating.com

Aké je najlepšie jablko do jablčných receptov?

Nie všetky jablká sú rovnaké. Sú odlišné v chuti, textúre a odlišne reagujú aj pri tepelnej úprave. To je dôvod, prečo jablká, ktoré sa rozhodnete variť a piecť, môžu váš pokrm vylepšiť alebo úplne pokaziť.

Braeburn
Braeburns majú sladkú chuť a textúru, ktorá zostáva pevná, keď sa upečie. Univerzálne jablko, dobre sa hodí do koláčov a tort, kde nechcete, aby bola náplň príliš tekutá.

Cortland
Cortlandy sú šťavnaté a ľahko kyslasté, s jasne červenou šupkou a snehovo bielou dužinou. Sú to skvelé jablká na koláče, kompóty. Nakrájané na plátky sa výborne hodí do šalátov a syrových tanierov, pretože dužina nezhnedne.

Empire
Empires s pevnou textúru, sú všestranným jablkom vhodnými do džúsu, omáčok, koláčov, pečenia, šalátov, ako na konzumáciu začerstva alebo na sušenie.

Fuji
Pevné, chrumkavé a šťavnaté jablká Fuji patria medzi najobľúbenejšie jablká na konzumáciu začerstva, ale sú tiež skvelé na pečenie, pretože pri varení držia tvar.

Gala
Chrumkavé, sladké jablko s jemnou chuťou, Galas majú žltooranžovú šupku s červenými pruhmi. Patrí medzi najlepšie jablká na jablčnú omáčku, šaláty a lisovanie muštu.

Golden Delicious
Golden Delicious je sladký, s bohatou, jemnou chuťou. Je to jedno z najlepších jabĺk na varenie, pretože si po upečení drží svoj tvar.

Jonagold
Jonagoldy majú kyslú a sladkú chuť. So žltozeleným základom a červenkastým prúžkom je vynikajúci ako na konzumáciu začerstva.

Jonathan
Jonathans sú celkom kyslé, s bohatou, ľahko korenenou jablčnou chuťou. Pri pečení dobre drží tvar. Sú tiež dobré do šalátov a do jablčného pyré.

Aj keď sa niektoré jablká pre určité druhy receptov hodia lepšie ako iné, nemusíte sa pri varení alebo pečení obmedzovať iba na jeden druh jabĺk. Mnoho kuchárov rado používa zmes jabĺk, aby získali zložitejšie chute a textúry.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.