Jablková buchta alebo grófčiny rezy v 5 úžasných variantoch receptov

Grófčiny rezy sú luxusným dezertom, ktorý je väčšinou pripravovaný z jabĺk a strúhaného cesta.

V dnešnej dobe už máme viacero variantov tohto dezertu, ktorý je rôzne obmieňaný a doplňovaný o iné ovocie a krémy.

Už ste ho niekedy ochutnali?

A aký z receptov by sa stal vašim hitom?

Strúhané grófčiny rezy s bielkovou polevou na veľký plech

Čakáte veľkú návštevu alebo vás je doma veľa? Potom sa vám určite tento variant receptu na strúhané grófkine rezy na veľký plech bude skvele hodiť. A čo viac? Sú skutočne dobré.

Ingrediencie:

  • 1 jablko
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do perníka
  • 4 vajcia
  • 500 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky škorice
  • 180 g práškového cukru
  • hrsť hrozienok
  • 2 lyžice cukru
  • 200 g masla
  • hrsť vlašských orechov
  • 2 lyžice plnotučného mlieka

Postup:

  • Múku zmiešajte s práškom do pečiva, zmäknutým maslom a cukrom.
  • Pridajte žĺtky (bielky dajte bokom), mlieko, zamiešajte a 1/3 cesta dajte vychladiť do chladničky a 2/3 cesta do mrazničky (cca na 30 minút).
  • ⅓ cesta si z chladničky vytiahnite (zvyšok vráťte do chladničky) a rozvaľkajte ho na tenkú placku podľa veľkosti vášho plechu. (Vyberte plech o veľkosti zhruba 35×45 cm.)
  • Jablko si olúpte a nastrúhajte nahrubo. Prebytok šťavy si vytlačte do pohára (tu vypite) a jablo rozprestrite po rozváľanom ceste.
  • Jablko posypte zmesou zmiešanej z 2 lyžíc cukru a 2 lyžičiek škorice, ďalej hrozienkami a nasekanými vlašskými orechmi.
  • Bielky, ktoré ste si dali bokom, teraz vyšľahajte do husta a rozprestrite ako ďalšiu vrstvu na nastrúhané jablko.
  • Zvyšok cesta si vytiahnite z mrazničky a nastrúhajte na hrubom strúhadle na sneh z bielkov.
    Dajte piecť na 180 ° C na dobu asi 30 minút.
strúhané grófčiny rezy s jablkami
Zdroj: platedcravings.com

Grófčiny rezy hrnčekové

Nechce sa vám ingrediencie odvažovať alebo kuchynskú váhu ani nevlastníte? Poďte si urobiť grófčiny rezy črepníkové . Určite sa po nich zapráši.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • ¼ hrnčeka ľadovej vody
  • 1 a ½ hrnčeka polohrubej múky
  • 1 a ½ lyžice cukru
  • 1 lyžička soli
  • ¾ hrnčeka masla
  • ½ vajcia

Na náplň:

  • 5 veľkých jabĺk
  • polovica citróna
  • 4 lyžice masla
  • ½ hrnčeka cukru
  • 1 lyžička škorice

Na krém:

  • 1 a ⅓ hrnčeka kyslej smotany
  • 5 veľkých vaječných žĺtkov
  • 1 a ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 a ½ lyžičky cukru

Na posýpku:

  • ½ hrnčeka múky
  • 1 lyžička škorice
  • ¼ hrnčeka cukru
  • 4 lyžice masla
  • 3 lyžice cukru
  • 3 bielky

Postup:

  • Jablká si nakrájajte na tenké plátky a zmiešajte s citrónom.
  • Do hrnca so širším dnom si dajte rozhriať 4 lyžice masla a pridajte ½ hrnčeka cukru, 1 lyžičku škorice a jablká zmiešané s citrónom.
  • Zmes povarte zhruba 6 minút.

Príprava cesta:

  • Medzitým si pripravte cesto.
  • Zmiešajte si sypké ingrediencie, pridajte vychladnuté maslo nakrájané na malé kocky a krátko ho vypracujte pomocou ľadovej vidličky.
  • Potom pridajte vajcia a opäť krátko prehnetajte.
  • Nakoniec pridajte ľadovú vodu a zase vychladnutú vidličkou vypracujte.
  • Pracujte s cestom rýchlo, nemalo by potom vhodnú konzistenciu.
  • Vytvorte bochník a vyvaľkajte ho na tenký plát podľa veľkosti vášho plechu (ideálny rozmer plechu je cca 35×45 cm s vyššími okrajmi).
  • Vyvaľkané cesto dajte na plech vyložený papierom na pečenie a navrch cesta rozprestrite jablčnú zmes.

Príprava krému:

  • Kyslú smotanu, vajcia a vanilku si vyšľahajte.
  • Pridajte cukor a pokračujte v šľahaní.
  • Po častiach prisypávajte múku a šľahajte.
  • Krém rozpresriete na jablčnú vrstvu.
  • Rezy dajte piecť na dobu 20 minút pri 205 °C. Hneď ako začne krém zlátnuť, teplotu znížte na 190 °C.

Príprava drobenky:

  • Medzitým, čo sa rezy pečú, si pripravte posýpku zmiešaním všetkých ingredienciu v sypkú konzistenciu.
  • 3 bielky z 5, ktoré vám ostali, si vyšľahajte. Keď budú skoro hotové, pridajte 3 lyžice cukru (jednu po druhej) a šľahajte do tuha).
  • Na upečený koláč navrstvite bielky a na bielky nasypte posýpku.
  • Rezy dajte opäť piecť na ďalších 20-25 minút pri 190 °C.
jablčné rezy s kyslou smotanou
Zdroj: platedcravings.com

Grófčiny rezy s pudingom + videorecept

Jablkové rezy s pudingom si určite zamilujete. Ten totiž dodáva grófčiným rezom iný rozmer. Recept je opäť nenáročný na prípravu a zvládne ho skoro každý.

Ingrediencie:

  • 5 jabĺk
  • šťava z 1 citróna

Na korpus:

  • 250 g polohrubej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 4 vajcia
  • 170 g cukru

Na posypanie:

  • 1 lyžica cukru
  • ½ lyžičky škorice

Na pudingový krém:

  • 6 lyžíc mlieka
  • 1 balíček vanilkového pudingového prášku
  • 3 lyžice cukru
  • 440 ml mlieka

Na posýpku:

  • 175 g múky
  • 70 g cukru
  • 100 g mletých mandlí
  • 120 g masla

Postup:

  • Jablká si olúpte, nakrájajte ich na polovice, a potom na plátky.
  • Šťavu z citróna pridajte k jablkám a zamiešajte.
  • Do misy si nasypte múku, pridajte prášok do pečiva a zamiešajte.
  • Pridajte vajcia, cukor a zašľahajte.
  • Hotové cesto v tenkej vrstve rozotrite na plech o veľkosti cca 35×45 cm.
  • Na cesto vyskladajte jablká jedno vedľa druhého.
  • Zmiešajte si cukor so škoricou a touto zmesou koláč posypte.
  • Nachystajte si puding zmiešaním pudingového prášku so 6 lyžicami mlieka a 3 lyžicami cukru.
  • 440 ml mlieka nalejte do hrnca a priveďte do varu.
  • Akonáhle začne mlieko variť, pridajte rozmiešanú zmes pudingu a varte za stáleho miešania do zhustnutia (1 minútu).
  • Hotovým pudingom koláč celý polejte.
  • Ingrediencie na posýpku zmiešajte a vytvorte drobivú zmes.
  • Drobenku nasypte ako finálnu časť rezov a dajte piecť na 175 ° C na dobu zhruba 40 minút.
jablkový zákusok s pudingom
Zdroj: joythebaker.com

Videorecept na pozeranie nájdete tu:

Dieser Pudding-Apfelkuchen ist der Hit | Schnelle Rezepte |

Grófčiny rezy s mangom

Vhodnou príležitosťou na pečenie nemusí byť nič slávnostné. Ku kávičke sa hodia aj tieto grófčiny rezy . Recept kombinuje jablká s mangom, čo môže príjemne prekvapiť.

Ingrediencie:

  • 250 g jabĺk
  • 1 hrnček na malé kúsky nakrájaného manga
  • 2 hrnčeky múky
  • ½ vrecka kypriaceho prášku
  • 2 hrnčeky ovsených vločiek
  • 1 a ½ hrnčeka práškového cukru
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 a ¼ hrnčeka rozpusteného masla
  • 395 g kondenzovaného mlieka
  • 1 hrnček kyslej smotany

Postup:

  • Múku, cukor, škoricu, ovsené vločky a jedlú sódu si zmiešajte.
  • Pridajte rozpustené maslo a dobre premiešajte
  • ¾ tohto cesta si dajte na plech o veľkosti zhruba 25×25 cm vyložený papierom na pečenie.
  • Cesto rozprestrite až k okrajom plechu a dajte zapiecť do rúry na 10 minút pri 170 °C.

Príprava krému:

  • Medzitým, čo sa korpus pečie, pripravte si krém vyšľahaním kyslej smotany a kondenzovaného mlieka.
  • Na malé kúsky nakrájané jablká zmiešajte s mangom.
  • Na upečený korpus naskladajte mangovo-jablčnú zmes a zalejte zmesou z kondenzovaného mlieka.
  • Zvyšok cesta rozdrobte ako vrchnú vrstvu a dajte zapiecť na ďalších 20-25 minút.
jablčné rezy s mangom
Zdroj: 365daysofbakingandmore.com

Rezy si doprajte k popoludňajšej kávičke. Pripraviť si ho môžete aj v jednom z kávovarov Krups z našej recenzie .

Jablčné rezy s bielkovým snehom

Výborné grófkine rezy so snehom z bielkov musíte vyskúšať. Budú sa doslova rozplývať na jazyku.

Ingrediencie:

  • 450 g polohrubej múky
  • 200 g masla
  • 3 veľké vajcia
  • 3 veľké jablká
  • 2 lyžice strúhanky
  • 2 lyžičky škorice
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 80 g trstinového cukru
  • 150 g bieleho cukru

Postup:

  • Múku zmiešajte so žĺtkami (bielky si dajte bokom), maslom, trstinovým cukrom, škoricou a vanilkou.
  • S cestom pracujte rýchlo, aby sa maslo čo najmenej rozpustilo.
  • Vytvorte bochník, zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte na 30 minút vychladiť do chladničky.
  • Po vychladení si oddeľte ⅔ cesta, zvyšok dajte späť do chladničky.
  • Cesto si vyvaľkajte na tenkú placku a umiestnite ho na plech o veľkosti 25×25 cm vyložený papierom na pečenie.
  • Dajte piecť do predhriatej rúry na 180 ° C na dobu 15 minút.
  • Medzitým si olúpte jablká, nastrúhajte ich nahrubo a zmiešajte ich s lyžičkou škorice.
  • Bielky si vyšľahajte do hustej konzistencie. Keď sú takmer hotové, pridajte biely cukor po lyžiciach a šľahajte do husta.
  • Na upečený korpus nasypte strúhanku, navrch dajte jablká a zakryte ich bielkami.
  • Navrch nastrúhajte zvyšok cesta a dajte zapiecť na ďalších 45 minút.
snehové grófčiny rezy
Zdroj: eatsmarter.com

Grófčiny rezy sa dajú urobiť na mnoho spôsobov. Inšpirujte sa a vytvorte si vlastné recepty s obmenou surovín.

Medzi obľúbené kombinácie patria aj grófkine rezy s tvarohom .

Pokiaľ vám nejaké jablká z prípravy týchto dezertov zostali, urobte si napríklad jablčné detoxikačné smoothie alebo napríklad smoothie s hruškami a jablkami.

Ak hľadáte recepty s jablkami, dajú sa z nich urobiť aj výborné jablčné torty .

A ak chcete tipy na ďalšie skvelé rezy, je ich veľa. Čo treba vyskúšať jahodové rezy ?

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.