Išelské cukroví je kráľovská disciplína v pečení cukroví!

Máte radi čokoládové cukrovinky a potrpíte si na vianočných tradíciách?

Potom bude vianočné išelské pečiva to pravé pre Vás!

Recept na neho pochádza z Rakúska a patrí medzi tie veľmi tradičné a obľúbené recepty!

Vyskúšajte naše tipy a pochopíte, prečo je niekedy nazývané kráľovským sladkosťami!

Klasické išelské tortičky

ingrediencie

na krém

  • 125 ml smotany na šľahanie
  • 40 g masla
  • 85 g cukru kryštálu
  • 100 g horkej čokolády
  • 1 dcl mlieka
  • 1 lyžica vanilkového pudingového prášku
  • 1 žĺtok

na cesto

  • 1 žĺtok
  • 0,5 balíčka vanilkové cukre
  • 0,5 citróna
  • 225 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 75 g práškového cukru

na dokončenie

  • 50 g marhuľovej marmelády
  • 250 g fondánu či čokoládovej polevy
  • 100 g kakaa
  • 3 lyžice nasekaných pistácií
  • soľ

postup

  • Najprv si pripravte náplň.
  • Smotanu s maslom a 60 gramami cukru priveďte do varu. Potom vmiešajte čokoládu a nechajte rozpustiť.
  • Zmes odstavte z ohňa, hrniec vložte do studenej vodného kúpeľa a za stáleho miešania schlaďte.
  • Keď bude vlažná, môžete ju z kúpeľa vybrať, ale aj potom občas zamiešajte, inak po úplnom vychladnutí nebude jednoliata.
  • Potom dajte aspoň na 4 hodiny do chladničky.
  • Zhruba 2 lyžice mlieka zmiešajte s pudingovým práškom a žĺtkom a miešajte do hladka. Zvyšné mlieko a cukor (25 g) priveďte do varu a potom za stáleho miešania přílívejte zmes s pudingovým práškom a znovu priveďte k varu.
  • Takto vzniknutý krém dajte do misy, pretiahnite potravinárskou fóliou a nechajte v chladničke vychladiť.
  • Na cesto najprv zmiešajte žĺtok a vanilkový cukor, nastrúhanú kôru z citróna a vmiešajte štipku soli.
  • Pridajte múku a na kúsky nakrájané maslo a vypracujte na hladké cesto.
  • Cesto zabaľte do fólie a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
  • Rúru predhrejte na 170 ° C a vyložte plech papierom na pečenie.
  • Cesto položte medzi dva kusy potravinárskej fólie a vyvaľkajte na zhruba 2 mm hrubý plát.
  • Vykrajujte kolieska s priemerom zhruba 6 cm a pečte po dobu cca. 12 minút.
  • Čokoládový krém vyšľahajte ako šľahačku. Potom premiešajte vanilkový krém a na záver oba krémy opatrne zmiešajte.
  • Vzniknutým krémom naplňte cukrárske vrecko. Na každé koliesko naneste krém a prilepte ďalším kolieskom. Vrstva krému by mala byť zhruba 1 cm vysoká.
  • Zlepené tortičky nechajte zhruba hodinu vychladiť.
  • Potom priveďte marmeládu k varu a nanášajte ju na tortičky – najlepšie štetcom.
  • Ďalej rozpustite vo vodnom kúpeli fondán s kakaom a pokryte ním hotové tortičky.
  • Na záver dozdobte sekanými pistáciami.

Išelské cukroví môžete plniť len marmeládou, nemusí mať nutne aj náplň. V prípade, že sa rozhodnete lepiť marmeládou, nanášajte ju na ešte teplá kolieska. Naopak, ak zachováte pôvodnú tradičný recept a budete spájať krémom, kolieska nechajte riadne vychladnúť, než začnete krém nanášať.

Klasické išelské tortičky podľa rakúskeho receptu
Foto www.gusto.at

Krehké išelské cukroví

ingrediencie

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g cukru
  • 180 g masla alebo margarínu
  • štipka soli
  • 200 g marhuľovej marmelády
  • 200 g horkej čokolády
  • 40 g nasekaných pistácií

postup

  • Vo veľkej mise zmiešajte múku, mandle, cukor a soľ.
  • Pridajte maslo nakrájané na kúsky a postupne spracujte v hladké cesto.
  • Hotové cesto zabaľte do fólie a dajte aspoň na hodinu vychladiť do chladničky.
  • Vial posypte trochou múky a cesto vyvaľkajte v tenký plát.
  • Z plátu vykrajujte kolieska a pečte v predhriatej rúre na 175 ° C približne 10 minút.
  • Potom nechajte vychladnúť.
  • Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a polovicu upečených koliesok v nej namáčajte a zdobte pistáciami.
  • Teraz zostáva už len zlepiť s kolieskami bez čokolády, a to lyžičkou marhuľovej marmelády.

Krehké išelské cukroví môžete naplniť spolu s marmeládou i krémom. Recept nájdete u ostatných receptov na tejto stránke a alebo na konci článku.

krehké išelské cukroví zdobené pistácií
Foto www.ichkoche.at

Išelské cukroví s kokosovým tukom

ingrediencie

na cesto

  • 140 g kokosového tuku
  • 60 g cukru
  • 1 vajce
  • 140 g hladkej múky
  • 60 g mletých mandlí
  • 1 lyžica škorice
  • 2 štipky soli
  • trochu múky na vyvaľkanie

na krém

  • 75 g kokosového tuku
  • 1 lyžice práškového cukru
  • 40 g čokolády na varenie
  • 1 cl rumu

na dokončenie

  • 1 lyžica ríbezľovej marmelády
  • 100 g čokolády na varenie
  • 15 g kokosového tuku

postup

  • Začnite prípravou cesta. Najprv vyšľahajte kokosový tuk a vajce.
  • Pridajte múku, mandle, škoricu a soľ a dobre prepracujte.
  • Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
  • Cesto vyvaľkajte na 3 – 4 mm hrubý plát, podsypávejte múkou podľa potreby.
  • Vykrajujeme kolieska a pokladajte na papierom na pečenie vyložený plech.
  • Pečte na 200 ° C počas približne 12 minút.
  • Teraz si pripravte krém. Rozpustite čokoládu s kokosovým tukom a nechajte vychladnúť.
  • Keď bude mať zmes izbovú teplotu, pridajte práškový cukor a rum a vyšľahajte. Potom krémom naplňte zdobiace cukrárske vrecko a dajte do chladničky na 15 minút vychladiť.
  • Medzitým si pripravte čokoládovú polevu. Jednoducho dajte čokoládu a kokosový tuk do kastrólika a pomaly rozpustite.
  • Ríbezľovou marmeládu ľahko zohrejte, prípadne k nej pridajte ešte lyžicu vody.
  • Polovicu upečených koliesok si vyskladajte na alobal či papier na pečenie.
  • Na každé koliesko naneste trochu pripraveného krému. Na druhú polovicu koliesok nanášajte malé množstvo marmelády a potretú stranou zlepujte s kolieskami s krémom.
  • Potom prelejte čokoládovou polevou a nechajte vychladnúť.

V recepte sa používa kokosový tuk, ktorý celkovú receptúru krásne odľahčí. Pokiaľ chcete ešte o trošku zdravšie cukrovinky, nepolievajte kolieska celá, ale na každý kúsok dajte len malinkú kvapku čokolády, na ktorú môžete prilepiť napríklad lieskový či vlašský oriešok a alebo napríklad kúsky drvené pistácie, ktoré sú pre išelské cukroví typické.

išelské cukroví s kokosovým tukom poliate čokoládou
Foto www.ichkoche.at

Bezlepkové išelské cukroví

ingrediencie

na cesto

  • 100 g mandľové múky
  • 10 g ľanové múky
  • 150 g zmäknutého masla
  • 100 g mletých mandlí
  • 80 g trstinového cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

na krém

  • 70 g čokolády s vysokým percentom kakaa
  • 30 g trstinového cukru
  • 160 g masla
  • 1 lyžica rumu

na dokončenie

  • 80 g jahodovej marmelády
  • 1 lyžica rumu
  • 300 g čokolády s vysokým percentom kakaa

postup

  • Začnite prípravou marmelády, ktorú budete potrebovať až na dokončenie.
  • Marmeládu nahrejte, pridajte rum, prípadne cukor podľa chuti.
  • Na záver tyčovým mixérom vyšľahajte v jemnej pyré. Potom nechajte vychladiť.
  • Teraz sa pustite do prípravy cesta. Všetky suroviny na cesto zmiešajte a prepracujte v hladké cesto.
  • Potom zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na minimálne 30 minút vychladiť do chladničky.
  • Predhrejte rúru na 170 ° C.
  • Cesto vyvaľkajte na približne 3 mm hrubý plát, z ktorého vykrajujte kolieska.
  • Pečte na papierom na pečenie vyloženom plechu na 170 ° C počas 7 – 8 minút. Potom nechajte vychladnúť.
  • Pripravte si maslový krém. Rozpustite 70 g čokolády a vyšľahajte spoločne so 160 g zmäknutého masla, rumom a 30 g trstinového cukru.
  • Teraz už môžete dokončiť. Na polovicu upečených koliesok naneste približne pol lyžičky marmelády a zhruba lyžičku maslového krému. Krém nanášajte pomocou zdobiaceho cukrárskeho vrecka.
  • Potom prilepte zvyšné kolieska.
  • Teraz rozpustite 300 g čokolády a prelejte jej zlepená kolieska.
  • Môžete ozdobiť plátkami mandlí.

Tento recept na bezlepkové išelské cukroví bude chutiť všetkým stravníkom – nikoho ani nenapadne, že je cukroví bez lepku!

bezlepkové išelské cukroví zdobené mandľami
Foto www.diamant-zucker.de

Krém na išelské cukrovinky

Pravý krém na išelské cukrovinky vznikne spojením vanilkového a parížskeho krému. Hoci to vyzerá zložito, príprava nie je vôbec náročná a ingrediencie máte tiež určite doma. Poďte to skúsiť!

ingrediencie

Na vanilkový krém

  • ½ l mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 žĺtky
  • 60 g masla
  • 50 g vanilkového pudingového prášku

Na parížsky krém

  • ¼ l smotany na šľahanie
  • 125 g kryštálového cukru
  • 75 g masla
  • 225 g horkej čokolády alebo čokolády na varenie

postup

  • Začnite prípravou vanilkového krému. Najprv priveďte k varu ⅔ mlieka s cukrom.
  • Zvyšné mlieko zmiešajte so žĺtkami a pudingovým práškom.
  • Zmes prelejte do vriaceho mlieka a stálym miešanie vytvorte krém a stiahnite z ohňa.
  • Ešte horúci krém prekryte potravinárskou fóliou, aby sa nevytvoriť škraloup.
  • Dajte do chladničky a chlaďte cez noc.
  • Teraz pripravte parížsky krém. Smotanu na šľahanie, kryštálový cukor a maslo priveďte k varu. Postupne do tejto zmesi nalámte čokoládu a občas premiešajte.
  • Po rozpustení stiahnite z ohňa a dajte vychladiť, ideálne cez noc.
  • Zostáva oba krémy spojiť.
  • Vanilkový krém metličkou premiešajte do hladka.
  • Vychladený parížsky krém mierne nahrejte a vyšľahajte. Potom opatrne premiešajte s vanilkovým krémom.
  • Potom už môže naplniť zdobiace cukrárske vrecko a pustiť sa do plnenia cukroví.

Nenechajte sa odradiť na prvý pohľad zložito vyzerajúce prípravou. Výsledok stojí za to!

Tento recept sa Vám bude hodiť aj na iné príležitosti počas roka. Oba krémy – parížsky aj čokoládový môžete použiť zvlášť do ľahkých tort, lineckých košíčkov, rolád apod.

tradičné krém na išelské cukrovinky
Foto www.gutekueche.at

Ako môžu vyzerať išelské tortičky a ako na ne, môžete vidieť aj na tomto videu:

Ak máte radi čokoládovú chuť cukroví, vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na najlepšie kakaové cukrovinky.

V prípade, že Vás tieto recepty pôvodom z Rakúska zaujali, vyskúšať môžete aj ďalšie tradičné rakúskou záležitosť – vianočné štôlne!

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.