22 osvedčených receptov na pečivo na Vianoce a navyše množstvo trikov, rád a návodov. Inšpirujte sa!

Vianoce sú bezpochyby jedným z najkrajších období roka.

Než ale celá rodina zasadne k štedrovečernému stolu, predchádza tomu pomerne hektické týždne.

Zháňanie darčekov, predvianočné upratovanie, zdobenie stromčeka a tiež pečenie tradičných vianočných dobrôt.

Uľahčite si tohtoročné prípravy a inšpirujte sa našimi rozmanitými receptami na vianočné pečivo.

Orechové, vanilkové, čokoládové, linecké, kokosové aj perníčky.

Okrem toho vám prinášame aj niekoľko rád a tipov pre jednotlivé fázy pečenia, vrátane často obávaného zdobenia.

Vyskúšajte a užite si nielen vianočné sviatky, ale aj čakanie na ne.

Vianočné orechy s kakaovým krémom

Orechy sú jedným z najobľúbenejších druhov vianočného pečiva v slovenských domácnostiach. Vyskúšajte náš variant s lahodným kakaovým krémom.

Ingrediencie:

  • 600 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 10 g prášku do pečiva

Krém

  • 200 g masla
  • 200 g cukru
  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 2 PL kakaa
  • rozlámané či nepodarené kúsky cukroviniek
  • niekoľko kvapiek rumovej esencie

Postup:

  1. Vyšľahajte zmäknuté maslo s práškovým cukrom.
  2. Pridajte vajcia, jedno po druhom, a miešajte, kým sa zmes úplne nezapojí.
  3. K múke pridajte soľ a prášok do pečiva a po lyžiciach pridávajte do mokrých prísad.
  4. Vypracujte v cesto, ktoré potom zabaľte do potravinovej fólie a dajte na dve hodiny do chladničky.
  5. Malým množstvom cesta naplňte formičky na orechy.
  6. Orechy upečte v predhriatej rúre dozlatista.
  7. Následne orechy vyklepnite a nechajte vychladnúť.
  8. V medziobdobí si pripravte krém.
  9. Maslo vyšľahajte s cukrom do krémovej konzistencie.
  10. Vmiešajte kakao a rumovú esenciu.
  11. Pridajte orechy, kúsky cukroviniek a vymiešajte v krém.
  12. Následne k sebe pomocou krému orechy zlepte.
  13. Orechové pečivo môžete pred podávaním posypať malým množstvom práškového cukru.
Vianočné orechy zlepované kakaovým krémom.
zdroj: deliciousromania.com

Pri pečení cukroviniek je možné používať takmer všetky druhy orechov. Najobľúbenejšie sú predovšetkým tie vlašské, lieskové a pekanové. Inšpirujte sa našimi rozmanitými variantmi orechového vianočného pečiva !

Opité vianočné pečivo s vaječným koňakom

Jednoduché a chuťovo veľmi zaujímavé pečivo, na ktoré okrem vaječného koňaku potrebujte tiež tvrdé cukríky.

Ingrediencie:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 2/3 šálky masla
  • 1 šálka cukru
  • 1/4 šálky vaječného koňaku
  • 1 vajce
  • 1/2 šálky rozdrvených tvrdých cukríkov, napríklad bon pari
  • 3/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška

Poleva

  • 3 šálky práškového cukru
  • vaječný likér

Postup:

  1. V mise preosejte múku, prášok do pečiva, soľ a muškátový oriešok.
  2. V inej mise vyšľahajte maslo s cukrom do svetlej a krémovej konzistencie.
  3. Pridajte zmes do múčnej zmesi a premiešajte, kým sa nespoja.
  4. V malej miske zmiešajte vajcia a vaječný koňak.
  5. Pridajte všetko naraz do múčnej zmesi a vytvorte cesto.
  6. Misu prikryte potravinovú fóliu a vložte na 2 hodiny do chladničky.
  7. Vychladené cesto rozvaľkajte na plát s hrúbkou približne pol centimetra.
  8. Pomocou vykrajovačov, ktoré používate na linecké, vykrájajte požadované tvary.
  9. Vianočné pečivo odkladajte na plechy vyložené papierom na pečenie.
  10. Každý stred cukroví naplňte niekoľkými kúskami tvrdých cukríkov, ktoré ste rozdrvili pomocou mixéra.
  11. Pečte v rúre predhriatej na 170 ° C približne 12-15 minút.
  12. Keď vianočné pečivo chladne, pripravte si polevu.
  13. Múčkový cukor zmiešajte s malým množstvom vaječného koňaku a vymiešajte do požadovanej konzistencie.
  14. Ozdobte pomocou kornútku z papiera na pečenie.
Vianočné pečivo v tvare srdiečok s vaječným koňakom.
zdroj: somewhatsimple.com

Máte radi cudzie recepty na vianočné pečivo? Upečte si s nami úžasné išelské pečivo , ktoré pochádza od našich rakúskych susedov.

Trojfarebné linecké pečivo

Zlepujete linecké pečivo iba jedným druhom marmelády? Zbytočne sa ochudobňujete o rozmanitej chute aj farby! Inšpirujte sa naším receptom!

Ingrediencie:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 2/3 šálky masla
  • 2/3 šálky cukru
  • 1 vajce
  • 3/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • kôra z 1 citróna
  • rôzne druhy marmelády, napríklad ríbezľová, malinová, marhuľová či pomarančová
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. V mise zmiešajte preosiatu hladkú múku, prášok do pečiva, soľ a škoricu.
  2. Pomocou mixéra vyšľahajte maslo s cukrom.
  3. Pridajte vajcia a vanilkový extrakt.
  4. Postupne do zmesi masla vmiešajte múčnu zmes a dôkladne miešajte, kým sa cesto nespojí.
  5. Vzniknuté cesto rozdeľte na polovicu a obe časti zabaľte do potravinovej fólie.
  6. Následne ich uložte aspoň na 2 hodiny do chladničky.
  7. Predhrejte rúru na 180°C a vyložte plechy papierom na pečenie.
  8. Cesto rozvaľkajte valčekom na hrúbku približne 3 milimetrov.
  9. Vykrajovače vykrájajte rozmanité tvary cukroviniek.
  10. Rovnako postupujte aj s druhou polovicou cesta, použite vykrajovače s ozdobnými stredmi na vrchnú časť lineckého pečiva.
  11. Plechy s lineckými cukrovinkami pečte v predhriatej rúre asi 7-8 minút dozlatista.
  12. Po vychladnutí linecké zlepte pomocou rozmanitých druhov marmelády.
  13. Nakoniec toto vianočné pečivo s marmeládou posypte malým množstvom práškového cukru.
Trojfarebné linecké pečivo so zmesou rozmanitých marmelád.
zdroj: gimmesomeoven.com

Recepty na linecké pečivo sa v rodinách často dedia z generácie na generáciu. Pozrite sa, ako sa dá upiecť možno trochu inak.

Jednoduché strojkové vianočné pečivo s vanilkou a kakaom

Tieto vianočné sušienky je možné vytvoriť v mnohých rôznych tvaroch, záleží len na tom, aký nadstavec do strojčeka dáte. Fantázii sa medze nekladú!

Ingrediencie:

  • 3 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 a 1/2 šálky masla
  • 1 šálka cukru
  • 2 vajcia
  • 1/2 šálky nesladeného kakaového prášku
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • poleva, posypky

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 175°C a plechy vyložte papierom na pečenie.
  2. V mixéri vyšľahajte maslo s cukrom.
  3. Pridajte vajcia a vanilkový extrakt. Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  4. V samostatnej mise zmiešajte múku, kakaový prášok a soľ.
  5. Pomaly pridávajte múčnú zmes do misy, kým nevznikne cesto.
  6. Pomocou strojčeka vytláčajte na plech jednotlivé tvary cukroviniek.
  7. Pečte približne 8-10 minút.
  8. Podľa potreby ozdobte pomocou polevy alebo posypiek.
Jednoduché strojkové vianočné pečivo.
zdroj: homemadeinterest.com

Strojčeky, mlynčeky či lisy, dokážu zázraky. Naše recepty na strojové pečivo sú jednoduché, rýchle aj neodolateľné na pohľad.

Voňavé vanilkové rožky

Väčšinou sa toto obľúbené vanilkové pečivo pripravuje z mletých orechov. Vyskúšajte náš variant s mandľami, uvidíte, že rožteky budú ešte jemnejšie a lahodnejšie.

Ingrediencie:

  • 300 g mletých mandlí
  • 300 g hladkej múky
  • 300 g masla
  • 140 g cukru
  • 4 vaječné žĺtky
  • 3 vrecká vanilkového cukru
  • štipka soli

Na obalenie

  • 100 g práškového cukru
  • 2 vrecká vanilkového cukru

Postup:

  1. Dve tretiny množstva múky zmiešajte s oboma druhmi cukrov, soľou a žĺtkami.
  2. Pridajte maslo a mleté mandle, pomocou kuchynského robota vymiešajte do podoby hladkého cesta.
  3. Na záver ručne pridajte aj zvyšnú múku.
  4. Vypracujte v cesto, ktoré rozdeľte na štyri časti.
  5. Každú časť zabaľte do fólie a dajte cez noc do chladničky.
  6. Nasledujúci deň vyberte prvú časť a ručne vytvarujte rožky.
  7. Vanilkové rožteky odkladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  8. Predhrejte si rúru na 180°C.
  9. Pečte približne 10-12 minút dozlatista, v závislosti od veľkosti rožkov.
  10. Ešte teplé vanilkové rožtečky obaľte v zmesi práškového a vanilkového cukru a nechajte vychladnúť.
zdroj: rosacooking.com

Vôňa vanilky na Vianoce patrí. Dodajte ju na váš stôl s našimi osvedčenými receptami na vanilkové rožteky !

Nepečené pečivo z orechov, mandlí, semienok a kokosu

Jednoduché, rýchle a zdravé sušienky, ktoré vám dodajú energiu pre vianočné radovánky.

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky strúhaného kokosu
  • 1 a 1/4 šálky zmesi orechov, mandlí a tekvicových semienok
  • 1/4 šálky kokosového oleja
  • 1/3 šálky mandľového masla
  • 3 PL sušených brusníc
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 2 čajové lyžičky javorového sirupu
  • 2 PL nesladeného kakaového prášku
  • štipka soli

Postup:

  1. Všetky suché prísady rozmixujte v kuchynskom robote najemno.
  2. Pridajte kokosový olej, mandľové maslo, javorový sirup a vanilkový extrakt.
  3. Znovu mixujte, kým sa všetko dobre nespojí.
  4. Výsledkom by mala byť lepivá zmes.
  5. Ochutnajte a prípadne pridajte viac javorového sirupu alebo naopak soli.
  6. Plech vyložte papierom na pečenie.
  7. Pomocou polievkovej lyžice, malej naberačky alebo ručne vytvorte toto nepečené vianočné pečivo.
  8. V prípade priania posypte vianočnými posypkami alebo kokosom.
  9. Pred podávaním nechajte 15-20 minút zmraziť.
Nepečené zdravé vianočné pečivo v tvare kôpok.
zdroj: iheartumani.com

Nechce sa vám stále len stáť pri rúre a vyťahovať jeden plech s cukrovinkami za druhým? Rozmanité recepty na nepečené pečivo budú vašou záchranou!

Najlepšie medové perníčky

Jednoduchý recept, s ktorým sa nemusíte obávať, že by vaše perníčky neboli dostatočne voňavé a mäkké.

Ingrediencie:

  • 5 šálok hladkej múky
  • 1 šálka medu
  • 1 šálka masla
  • 1/2 šálky cukru
  • 2 vajcia
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička jedlej sódy
  • 4 čajové lyžičky mletého zázvoru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1 čajová lyžička čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého klinčeka

Postup:

  1. V mise preosejte múku, soľ, jedlú sódu a korenie.
  2. Maslo a práškový cukor vyšľahajte mixérom do svetlej a nadýchanej hmoty.
  3. Po jednom zašľahajte vajcia a potom tekutý med.
  4. Znížte rýchlosť na nízku a postupne pridávajte múčnu zmes, kým sa všetko dobre nespojí.
  5. Cesto rozdeľte na tretiny a každú zabaľte do potravinárskej fólie.
  6. Dajte na hodinu do chladničky.
  7. Predhrejte rúru na 170°C.
  8. Prvú tretinu cesta rozvaľkajte na hrúbku približne pol centimetra a pomocou vykrajovačov vykrájajte požadované tvary perníčkov.
  9. Vykrájané vianočné pečivo odkladajte na plechy vyložené papierom na pečenie.
  10. Rovnako postupujte aj so zvyšným cestom.
  11. Pečte v predhriatej rúre približne 12-15 minút v závislosti od veľkosti perníčkov.
  12. Po vyhladnutí medovej perníčky ozdobte polevou.
Rozmanité medové perníčky zdobené polevou z bielkov.
zdroj: marthastewart.com

Vianoce bez tradičných perníčkov si v slovenských rodinách dokáže predstaviť len málokto. Upečte si spoločne s nami voňavé vianočné perníčky !

Raw vegánske vianočné pečivo

Vianočných pochúťok sa nemusia vzdávať ani tí, ktorí majú na pečivo špeciálne požiadavky. Tento recept neobsahuje múku, mlieko ani vajcia a okrem toho je nepečený.

Ingrediencie:

  • 80 g sušených jabĺk
  • 40 g mletých lieskových orieškov
  • 2 čajové lyžičky škorice
  • niekoľko PL vody

Poleva

  • 6 PL kokosového masla
  • 1 PL agávového sirupu
  • 5 PL vody

Postup:

  1. Kúsky sušených jabĺk rozmixujte v kuchynskom robote a potom preložte do misy.
  2. Vmiešajte mleté lieskové oriešky a škoricu.
  3. Za stáleho miešania opatrne pridávajte vodu, kým nezískate cesto. Vody stačí veľmi málo.
  4. Cesto vyvaľkajte valčekom a vykrajovačom vykrájajte požadované tvary.
  5. Na polevu zmiešajte tekuté kokosové maslo s agávovým sirupom a vodou a rozotrite zmes po jednotlivom raw vegánskom pečivo.
Raw vegánske hviezdičky z jabĺk a orechov.
zdroj: rawsday.wordpress.com

Je vaším cieľom konzumovať čo najviac pochutín ako sú orechy, mandle, semienka či sušené ovocie? Použite ich v receptoch na zdravé vianočné pečivo !

Vianočné snehuliaci z kokosu

Kokosové pečivo nemusí byť vždy len v podobe obľúbených nepečených Rafaelo guličiek. Tieto vianočné sušienky v tvare snehuliaka vás o tom ľahko presvedčia.

Ingrediencie:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 šálka kokosovej múky
  • 1 šálka masla
  • 1 šálka cukru
  • 1 vajce
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli

Poleva a zdobenie

  • 1/2 šálky masla
  • 3 šálky práškového cukru
  • 2-3 PL mlieka
  • 1 a 1/2 šálky strúhaného kokosu
  • 1/4 šálky čokoládových lupienkov
  • posypky

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 160°C. Plech vyložte papierom na pečenie a dajte bokom.
  2. V mixéri vyšľahajte maslo a cukor.
  3. Pridajte vajcia a pokračujte v miešaní, kým sa všetko nespojí.
  4. Zmeňte rýchlosť mixéra na nízku a pridajte prášok do pečiva, soľ a múky.
  5. Miešajte, kým sa cesto nespojí.
  6. Vzniknuté cesto rozdeľte na polovicu a na pomúčenej pracovnej ploche ho rozvaľkajte na hrúbku približne pol centimetra.
  7. Pomocou veľkého okrúhleho vykrajovača alebo vykrajovača v tvare snehuliaka vykrájajte kokosové pečivo.
  8. Pečte 8-10 minút dozlatista.
  9. Zatiaľ čo cukroví chladne, pripravte si polevu.
  10. V mixéri vyšľahajte maslo do krémovej konzistencie.
  11. Prepnite mixér na najnižší stupeň a pridajte práškový cukor a dve lyžice mlieka.
  12. Miešajte 1-2 minúty, kým nevznikne krémová hmota, podľa potreby zoškrabte steny misy.
  13. Ak chcete krémovejšiu polevu, pridajte ďalšiu lyžicu mlieka.
  14. Každý kúsok cukroviniek potrite polevou.
  15. Na tanierik nasypte kokos a vianočné pečivo v ňom obaľte, pri obaľovaní pritlačte, aby kokos ulpel na poleve.
  16. Následne kokosové snehuliaka dozdobte pomocou čokoládových lupienkov a posypiek.
Kokosové vianočné pečivo v tvare snehuliaka.
zdroj: cookiesandcups.com

Kokos, ktorý svojou bielou farbou a konzistenciou pripomína snehové vločky, k Vianociam nepochybne patrí. Vyskúšajte ho v rozmanitých receptoch na vianočné pečivo s kokosom .

Zdravé pečivo s ovsenými vločkami

Jednoduchý recept na veľmi chutné ovsené vianočné sušienky. Na vykrajovanie môžete použiť rovnaké vykrajovače ako na perníčky.

Ingrediencie:

  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 2 a 1/2 šálky celozrnnej múky
  • 6 PL masla
  • 3/4 šálky hnedého cukru
  • 1 vajce
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky zázvoru
  • škoricový cukor na posypanie

Postup:

  1. V mise vyšľahajte maslo s cukrom, pridajte vajcia, vanilku, soľ, prášok do pečiva, škoricu a zázvor a vyšľahajte do hladka.
  2. Vmiešajte múku a ovsené vločky.
  3. Vypracujte v cesto, ktoré rozdeľte a dve časti a zabaľte do potravinovej fólie.
  4. Vložte cesto na 30 minút do chladničky.
  5. Predhrejte si rúru na 170°C a plechy vyložte papierom na pečenie.
  6. Vychladnuté cesto rozvaľkajte valčekom a pomocou vykrajovačov vykrájajte ľubovoľné tvary.
  7. Pečte v závislosti na veľkosti cukroví 8-10 minút.
  8. Vyberte vianočné pečivo z rúry a ešte teplé posypte ich škoricovým cukrom.
Ovsené vianočné hviezdičky.
zdroj: kingarthurbaking.com

Chcete sa aj na Vianoce stravovať aspoň trochu zdravo? S receptami na mrkové pečivo to nebude žiadny problém!

Neodolateľné guličky z pravej čokolády

Nedokážete odolať kúsku dobrej čokolády? V tom prípade určite neodoláte ani tejto jedinečnej dobrote, kde čokoláda je takmer jedinou ingredienciou.

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky šľahačky
  • 200 g nasekanej horkej čokolády
  • 1 a 1/2 PL rumu

Poleva

  • 170 g nasekanej horkej čokolády
  • 1 PL kokosového oleja
  • posypky

Postup:

  1. Do žiaruvzdornej misy pridajte nasekanú čokoládu a dajte ju bokom.
  2. Šľahačku nalejte do hrnca a zahrievajte na miernom plameni.
  3. Keď z povrchu začne vychádzať para, zložte šľahačku z ohňa a nalejte ju na nasekanú čokoládu.
  4. Nechajte niekoľko minút odstáť a potom dobre premiešajte, pokiaľ sa čokoláda úplne nerozpustí a zmes nebude hladká a lesklá.
  5. Akonáhle je čokoláda rozpustená a hladká, pridajte rum a miešajte, kým sa dobre nespoja.
  6. Cez misu dajte potravinovú fóliu a dajte do chladničky, aspoň na 2-3 hodiny alebo najlepšie cez noc.
  7. Tácku alebo plech vyložte papierom na pečenie a dajte bokom.
  8. Vyberte čokoládovú zmes z chladničky a pomocou lyžičky naberajte malé množstvo a rýchlo z neho vytvorte guľôčku, než začne zmes mäknúť.
  9. Guľôčku položte na vyloženú tácku a opakujte so zvyšnou zmesou.
  10. Tácku vložte do chladničky, aby guličky stuhli.
  11. Medzitým si vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a kokosový olej na polevu.
  12. Potom jednotlivé guličky pomocou špajle či ihly na špízy namáčajte do polevy.
  13. Obalené guličky odkladajte späť na tácku či plech.
  14. Dajte opäť stuhnúť do chladničky.
Neodolateľné čokoládové guličky s polevou.
zdroj: wholesomepatisserie.com

Šľahačku nemusíte v súvislosti s cukrovinkami používať iba vo forme polevy. Pridajte ju aj do cesta a vykúzlite s jej pomocou lahodné šľahačkové pečivo !

Snehové pusinky v tvare stromčekov

Jednoduché a na pohľad veľmi originálne pečivo. Ak chcete, môžete použiť niekoľko kvapiek potravinárskeho farbiva a dodať stromčekom sviežo zelenú farbu.

Ingrediencie:

  • 4 bielky
  • 1 šálka cukru krupice alebo múčka
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • posypky

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 100°C a plechy vyložte papierom na pečenie.
  2. Z bielkov vyšľahajte pomocou mixéra tuhý sneh.
  3. V priebehu šľahania postupne pridávajte cukor.
  4. Keď je sneh takmer hotový, pridajte vanilkový extrakt.
  5. Vzniknutú zmes vložte do zdobiaceho vrecka s hviezdicovou špičkou.
  6. Na plechy vytláčajte jednotlivé snehové pečivo.
  7. Pred vložením do rúry posypte rôznofarebným posypom.
  8. Toto vianočné pečivo pečte v predhriatej rúre približne 90 minút.
Snehové pusinky v tvare vianočných stromčekov.
zdroj: cookinglsl.com

Snehové pečivo je vždy nadýchané a tak jemné, že sa rozplýva na jazyku. Presvedčte sa o tom prostredníctvom našich receptov na vianočné pečivo z bielkov .

Vianočné pečivo bez cukru

Cukor je možné vo vianočnom pečive nahradiť rozmanitými ingredienciami, jednou z nich je určite stévia.

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 2 a 1/2 šálky mandľovej múky
  • 1 šálka stévie
  • 1 šálka masla
  • 2 vajcia
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli

Postup:

  1. Pomocou mixéra vyšľahajte maslo so steviou do nadýchaného krému.
  2. Vmiešajte vajcia a vanilku.
  3. V samostatnej mise zmiešajte múky, jedlú sódu, prášok do pečiva a soľ.
  4. Postupne pridávajte suché prísady do zmesi masla a stévie.
  5. Po každom pridaní dobre prešľahajte.
  6. Cesto rozdeľte na dve časti a zabalené v potravinovej fólii vložte na 30 minút do chladničky.
  7. Predhrejte rúru na 170 °C.
  8. Vychladené cesto rozvaľkajte na hrúbku približne pol centimetra a vykrájajte pomocou vykrajovačov.
  9. Vianočné pečivo odkladajte na plech s papierom na pečenie.
  10. Pečte 10-12 minút.
  11. Nechajte cukrovinky bez cukru úplne vychladnúť a potom ľubovoľne ozdobte.
Vianočné pečivo sa stévií namiesto cukru.
zdroj: onbetterliving.com

Trápi vás cukrovka? Spríjemnite si sviatky s našimi receptami na dia vianočné pečivo !

Jemné mandľové rožky

Klasikou českých Vianoc sú predovšetkým vanilkové rohlíčky, tento recept vás ale ľahko presvedčí o tom, že nahradiť orechy mandľami je veľmi dobrý nápad.

Ingrediencie:

  • 2/3 šálky plátkovaných a opražených mandlí
  • 1/2 šálky bieleho cukru
  • 1 šálka masla
  • 1 a 2/3 šálky hladkej múky
  • 1/8 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 šálky práškového cukru na obalenie

Postup:

  1. Vložte mandle a cukor do kuchynského robota a spracovávajte, pokiaľ nebudú mandle jemne namleté.
  2. Studené maslo nakrájajte na malé kúsky a pridajte do kuchynského robota.
  3. Spracovávajte, kým zmes nebude pripomínať hrubú múku.
  4. Pridajte preosiatu múku a soľ, spracovávajte, kým nevznikne cesto.
  5. Cesto zabaľte do potravinovej fólie, dajte na 30 minút do mrazničky a potom na 30 minút do chladničky.
  6. Predhrejte rúru na 160°C.
  7. Rozdeľte cesto na štyri časti as každou časťou pracujte zvlášť, zvyšok cesta nechajte v chladničke, aby zostalo studené.
  8. Potom odlamujte malé kúsky cesta a vytvarujte ich do tvaru rožka či polmesiaca.
  9. Odkladajte na plech s papierom na pečenie a postupne takto spracujte všetko cesto.
  10. Pečte približne 12-15 minút dozlatista.
  11. Ešte teplé vianočné pečivo obaľte v práškovom cukre.
Jemné mandľové rožky posypané práškovým cukrom.
zdroj: juliasalbum.com

Mandle majú v porovnaní s orechmi jemnejšiu chuť. V receptoch na mandľové pečivo môžete použiť mandle sekané, mleté, aj mandľovú múku či extrakt.

Zlepované kakaové pečivo

Patríte medzi tých, ktorí majú slabosť nielen pre kakao, ale aj pre čokoládu? V tom prípade je tento recept presne pre vás!

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 šálky nesladeného kakaového prášku
  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 šálka masla
  • 3/4 šálky bieleho cukru
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 2 vajcia
  • 1/2 šálky rozpustenej horkej čokolády
  • 2 Pl mlieka
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli

Náplň

  • 3/4 šálky rozpustenej horkej čokolády
  • 1/2 šálky práškového cukru
  • 100 g tvarohu
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 PL mlieka

Postup:

  1. Do mixéra dajte maslo a oba cukry. Vyšľahajte do podoby krému.
  2. Pridajte kakaový prášok, rozpustenú čokoládu, prášok do pečiva a soľ.
  3. Miešajte, kým sa všetko dôkladne nespojí.
  4. Po jednom zašľahajte vajcia a potom vmiešajte mlieko a vanilkový extrakt.
  5. Na záver pridajte múku a vypracujte v cesto.
  6. Cesto rozdeľte na dve časti a každú zvlášť zabaľte do potravinovej fólie.
  7. Vložte do chladničky a nechajte aspoň hodinu chladiť.
  8. Predhrejte rúru na 170 °C a vyložte dva plechy papierom na pečenie.
  9. Pracovnú plochu vysypte múkou a prvú časť cesta rozvaľkajte valčekom na plát s hrúbkou približne 3 mm.
  10. Vykrajovačom vykrájajte požadované tvary a odkladajte na plech.
  11. Rovnakým spôsobom spracujte aj druhú polovicu cesta, ale použite vykrajovače na linecké, s prázdnym stredom.
  12. Vianočné pečivo pečte 7-8 minút.
  13. Zatiaľ čo kakaové pečivo chladne, pripravte si náplň.
  14. V mise mixéra zmiešajte rozpustenú čokoládu, tvaroh, práškový cukor, vanilkový extrakt a mlieko. Mixujte, kým sa náplň nespojí a nedosiahne krémovú konzistenciu.
  15. Vzniknutou náplňou potom pečivo zlepte.
Zlepované kakaové vianočné pečivo v tvare hviezdičiek.
zdroj: cookingandbeer.com

Nielen kakaový prášok, ale aj káva dodá vianočnému pečivu farbu aj chuť. Vykúzlite kávové pečivo , ktoré vám budú všetci závidieť!

Výborné osie hniezda

Tradičné nepečené vianočné pečivo, ktoré miluje predovšetkým mužská časť rodiny.

Ingrediencie:

  • 500 g rozdrvených piškótov
  • 200 g cukru múčka
  • 200 g masla
  • 6 PL mlieka
  • 6 PL rumu
  • 3 PL kakaa
  • 1 balíček piškótov na spodnú časť osích hniezd

Náplň

  • 200 g cukru múčka
  • 200 g masla
  • 3 žĺtky
  • 3 kvapky rumovej esencie

Postup

  1. Z rozdrvených piškót, cukru, masla, mlieka, rumu a kakaa pomocou kuchynského mixéra pripravte cesto.
  2. Suroviny na náplň vyšľahajte pomocou mixéra do krémovej konzistencie.
  3. Formičky na osie hniezda si vysypte malým množstvom práškového cukru.
  4. Ručne do nich následne vtlačte cesto.
  5. Potom v strede každého úľa urobte prstom či koncom varešky jamku.
  6. Tento jamku naplňte krémovou náplňou.
  7. Osie hniezdo uzavrite celým piškótom.
  8. Vyklopte z formičky a nechajte stuhnúť.
Výborná osie hniezda s rumom.
zdroj: tasteactually.com

Chcete vyskúšať aj ďalšie verzie včelích úľov? Naše recepty na osie hniezda majú mnoho podôb.

Vianočné hviezdičky s anízom a so škoricou

Krehké vianočné pečivo, ktoré má vďaka kombinácii anízu a škorice jedinečnú chuť aj intenzívnu arómu. Vyskúšajte, uvidíte, že vám zachutí!

Ingrediencie:

  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 šálka masla
  • 3/4 šálky + 1/3 šálky cukru
  • 1/4 šálky rumu alebo brandy
  • 1 vajce
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky anízového semienka
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli

Postup:

  1. Do stredne veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva a soľ.
  2. Maslo vyšľahajte v inej mise elektrickým mixérom.
  3. Keď je zmes veľmi krémová, pridajte 3/4 šálky cukru, vajcia, aníz a vanilku a opäť vyšľahajte.
  4. Pridajte suché prísady a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  5. Pri stále nízkom stupni mixéra zašľahajte 1/4 šálky rumu alebo brandy.
  6. Cesto rozdeľte na 2 rovnaké časti a každú zabaľte do potravinovej fólie.
  7. Vložte na aspoň 30 minút do chladničky.
  8. Predhrejte rúru na 170°C a plechy vyložte papierom na pečenie alebo ich nastriekajte sprejom na pečenie.
  9. Na ľahko pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkajte vždy jednu porciu cesta na hrúbku približne pol centimetra.
  10. Pomocou vykrajovačky vykrájajte tvary hviezdičiek a vianočné pečivo odkladajte na plechy.
  11. V závislosti na veľkosti cukroviniek pečte 10-15 minút dozlatista.
  12. Zmiešajte so zvyšnou 1/3 šálky cukru so škoricou. A touto zmesou posypte ešte horúce anízové pečivo.
Vianočné hviezdičky so škoricou a anízom.
zdroj: itsybitsykitchen.com

Máte radi jednoduché vianočné pečivo? Inšpirujte sa aj ďalšími variantmi receptov na Masarykove pečivo !

Lahodné rumové guličky

Táto pochúťka je vynikajúcou zmesou likéru, čokolády, orechov a sušienok. Jednoduché, rýchle a veľmi chutné pečivo, ktoré môžete pripraviť aj na poslednú chvíľu.

Ingrediencie:

  • 1 šálka rozpustenej horkej čokolády
  • 1/2 šálky práškového cukru
  • 1/2 šálky rumu
  • 3 šálky rozdrvených vanilkových oblátok alebo „nevydarených“ a rozlámaných kúskov vanilkových cukroviniek
  • 1 šálka mletých vlašských orechov
  • 3 PL kukuričného sirupu
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/3 šálky rozmanitých vianočných posypiek

Postup:

  1. Čokoládu najprv rozpustite vo vodnom kúpeli.
  2. Do rozpustenej čokolády cez sitko alebo sitko nasypte práškový cukor a dokonale ho do čokolády vmiešajte.
  3. Následne do zmesi vlejte rum, kukuričný sirup a vanilku.
  4. Všetko zmiešajte dohromady a miešajte, pokiaľ nie je zmes hladká.
  5. V samostatnej miske zmiešajte rozdrvené vanilkové oblátky alebo cukrovinky a mletými vlašskými orechmi a soľou.
  6. Ich zmes vmiešajte do čokoládovej zmesi.
  7. Zmes prikryte a dajte zmes na 30 minút do chladničky.
  8. Z vychladenej zmesi vytvorte guličky o veľkosti približne jedného a pol centimetra.
  9. Každú rumovú guľôčku vložte do posypiek a následne opäť dajte stuhnúť do chladničky.
Rumové vianočné guličky.
zdroj: dinneratthezoo.com

Z hľadiska tuku sa pri príprave vianočného pečiva používa predovšetkým maslo alebo hera. Nejde ale o jedinú možnosť. Vyskúšajte naše rozmanité recepty na sadlové pečivo ako od babičky.

Vianočné hviezdičky bez múky

Múka je v tomto recepte nahradená mletými mandľami a kokosom. Uvidíte, že na prvé ochutnanie nič nespoznáte.

Ingrediencie:

  • 2 a 1/2 šálky mletých mandlí
  • 1/2 šálky mletého kokosu
  • 1/2 šálky masla
  • 1/4 šálky kokosového oleja
  • 3/4 šálky cukru
  • 2 vajcia
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 čajovej lyžičky mandľového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli

Postup:

  1. V mise mixéra zmiešajte maslo, kokosový olej a cukor.
  2. Pridajte vajcia, vanilkový a mandľový extrakt a miešajte, kým sa nespoja.
  3. V samostatnej mise zmiešajte jedlú sódu, soľ, mleté mandle a kokos.
  4. Pri nízkom stupni mixéra pridávajte postupne múčnú zmes ku krémovým prísadám, po každom pridaní dobre prešľahajte.
  5. Vzniknuté cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte na hodinu do chladničky.
  6. Predhrejte rúru na 170°C, plechy vyložte papierom na pečenie.
  7. Cesto rozvaľkajte na hrúbku pol centimetra a pomocou vykrajovačov vykrájajte hviezdičky.
  8. Vianočné pečivo bez múky odkladajte na plech.
  9. Pečte približne 12-15 minút dozlatista.
  10. Po vychladnutí ozdobte ľubovoľnou polevou a vianočnými posypkami.
Vianočné pečivo v tvare hviezdičiek bez múky.
zdroj: meaningfuleats.com

Nemôžete zo zdravotných dôvodov pri pečení používať klasickú múku? Riešením môžu byť naše recepty na bezlepkové vianočné pečivo ! Existuje veľa možností, čím ju nahradiť!

Korenené snehové vločky s kokosovou polevou

Nevšedné vianočné pečivo so zmesou zaujímavých chutí, ktoré dodá vašim vianočným sviatkom tú pravú atmosféru.

Ingrediencie:

  • 2 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 3/4 šálky masla
  • 3/4 šálky cukru
  • 2 vajcia
  • kôra a šťava z jedného pomaranča
  • 1 čajová lyžička kardamómu
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lyžička mandľového extraktu

Poleva

  • 2 šálky práškového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky kardamómu
  • 3 PL pomarančovej šťavy
  • 1 čajová lyžička mandľového alebo vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 šálky strúhaného kokosu

Postup:

  1. V stredne veľkej mise zmiešajte múku, pomarančovú kôru, prášok do pečiva, soľ a kardamóm. Odstavte.
  2. V mixéri vyšľahajte maslo a cukor.
  3. Do zmesi postupne zašľahajte vajcia.
  4. Vmiešajte vanilku a mandľový extrakt.
  5. Pomaly pridávajte suché prísady a šľahajte na stredný stupeň.
  6. Vzniknuté cesto zabaľte do potravinovej fólie.
  7. Vložte cesto aspoň na hodinu do chladničky.
  8. Vyberte cesto z chladničky a na pomúčenej pracovnej doske ho rozvaľkajte na hrúbku približne pol centimetra.
  9. Z rozvaľkaného cesta vykrájajte rôzne veľké snehové vločky.
  10. Vianočné pečivo položte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte aspoň na hodinu chladiť do mrazničky.
  11. Predhrejte rúru na 170 °C.
  12. V závislosti na veľkosti vločiek pečte 12-15 minút dozlatista.
  13. Keď cukroví chladne, pripravte si polevu.
  14. Zmiešajte práškový cukor a kardamóm.
  15. Potom pridajte pomarančovú šťavu a vanilkový extrakt a vyšľahajte dohladka.
  16. Pokiaľ je poleva príliš hustá, pridajte malé množstvo vody. Pokiaľ je príliš riedka, pridajte viac práškového cukru.
  17. Vychladnuté korenené pečivo namočte do polevy a potom posypte kokosom.
  18. Nechajte stuhnúť.
Korenené snehové vločky s kokosom.
zdroj: bakingthegoods.com

Chuť a vôňu vášho vianočného pečiva môžete zvýrazniť aj pudingovým práškom, väčšinou vanilkovým. Inšpirujte sa našimi receptami na pudingové pečivo .

Makové vianočné pečivo s marcipánom

Tradičné nemecké pečivo, v ktorom sa prelína chuť marcipánu, maku a slivkového lekváru.

Ingrediencie:

  • 350 g marcipánu
  • 150 g masla
  • 75 g práškového cukru
  • 200 g hladkej múky
  • 50 g kukuričného škrobu
  • 50 g mletého maku
  • 1 vajce
  • 1/4 čajovej lyžičky mandľovej esencie
  • štipka soli
  • 200 g slivkového lekváru
  • 2 PL rumu

Postup:

  1. Nastrúhajte 50 gramov marcipánu.
  2. V mixéri šľahajte maslo s nastrúhaným marcipánom asi 3 minúty.
  3. Pridajte práškový cukor, mandľovú esenciu a soľ. Šľahajte asi 2 minúty.
  4. Pridajte vajcia a miešajte, kým sa nespoja.
  5. Zmiešajte múku, kukuričný škrob a mak.
  6. Suchú zmes pridajte do maslovej zmesi a miešajte, kým sa nespoja.
  7. Vypracujte v cesto, ktorá následne zabaľte do potravinovej fólie a dajte na dve hodiny do chladničky.
  8. Predhrejte rúru na 170°C a plechy vyložte papierom na pečenie.
  9. Vyvaľkajte cesto na hrúbku asi 3-4 mm a vykrajujte okrúhlym vykrajovačom cukroviniek.
  10. Pečte približne 8 minút.
  11. Keď makové vianočné pečivo chladne, zmiešajte slivkový lekvár s rumom.
  12. Zvyšný marcipán rozvaľkajte na povrchu posypanom práškovým cukrom a rovnakým vykrajovačom, ktorý ste použili na cesto na sušienky, vykrajujte kolieska.
  13. Na jedno makové pečivo rozotrite malé množstvo lekváru, položte na ne marcipánové koliesko, na marcipán rozotrite ešte trochu lekváru a priklopte ďalším makovým pečivom.
Vianočné sušienky s makom a marcipánom.
zdroj: cinnamonandcoriander.com

Myslíte si, že sa víno patrí k Vianociam predovšetkým vo svojej varenej podobe? Mýlite sa, pridať ho môžete aj do vínových cukroviniek .

Vianočné kvietky zo žĺtkov

Lahodné a veľmi chutné vianočné pečivo, ktoré si všetci hneď obľúbia! Pôvodný recept pochádza z Talianska.

Ingrediencie:

  • 3 žĺtky uvarené natvrdo
  • 2/3 šálky masla
  • 1 a 1/4 šálky múky
  • 2/3 šálky práškového cukru
  • 2/3 šálky kukuričného škrobu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • kôra z 1 citróna
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. V mise mixéra vyšľahajte maslo a práškový cukor.
  2. Vmiešajte vanilku, soľ a citrónovú kôru.
  3. Na misu umiestnite jemné sitko.
  4. Pridajte žĺtky uvarené natvrdo a lyžicou pretlačte žĺtok sitkom, aby sa vytvoril jemný žĺtkový poprašok.
  5. Žĺtky zašľahajte do maslovej zmesi pri nízkych otáčkach.
  6. Do misy pridajte kukuričný škrob a múku.
  7. Šľahajte pri nízkych otáčkach, kým sa nezačne tvoriť drobivé cesto.
  8. Vyklopte cesto na ľahko pomúčenú pracovnú dosku a vypracujte do tvaru gule.
  9. Zabaľte do potravinovej fólie a dajte na hodinu do chladničky.
  10. Povrch zľahka poprášte múkou a cesto rozvaľkajte na hrúbku približne pol centimetra.
  11. Vykrajujte pomocou vykrajovačov tvary kvietkov alebo akékoľvek iné.
  12. Položte na papier na pečenie vyložený plech a pečte pri teplote 160 ° C 14-17 minút.
Vianočné žĺtkové kvietky.
zdroj: neighborfoodblog.com

jednou z ingrediencií, ktorú by ste pri pečení cukroviniek pravdepodobne neočakávali ich ocot. Pravdou ale je, že octové pečivo , je krásne krehké a nadýchané. Inšpirujte sa našimi receptami.

Kedy začať piecť?

Pečenie vianočných cukroviniek zvyčajne začína spoločne s adventom. Vzhľadom na pracovnú vyťaženosť väčšiny z nás sa pečeniu najčastejšie venuje časť adventných víkendov. Pred vlastným pečením je samozrejme dôležité rozvrhnúť si druhy a množstvo cukroviniek, ktoré chceme piecť. Podľa toho si potom naplánujeme náš „pečiaci harmonogram“. Nezabudnite si pečenie spríjemniť počúvaním vianočnej hudby či vôňou františka, to všetko vám pomôže vytvoriť tú správnu predvianočnú atmosféru.

  • Prvý adventný víkend sa obvykle pečú tie druhy, ktoré následne vyžadujú dlhšie času na potrebné odležanie a zmäknutie. Typickým príkladom sú predovšetkým najrôznejšie recepty na perníčky.
  • Druhý adventný víkend je väčšinou spojený s pečením najväčšieho množstva cukroviniek. Patria sem napríklad klasické druhy, ako sú vanilkové rožky, linecké, orechové pečivo, kokosky či pusinky.
  • Tretí adventný víkend býva viac ako s pečením spojený so zdobením už upečených kúskov. Jednotlivé vianočné pečivo sa tak zlepuje pomocou najrôznejších krémov a marmelád či čokoládových poliev. Časovo najnáročnejšie býva väčšinou zdobenie perníčkov polevou z bielkov.
  • Posledný adventný víkend sa väčšinou pripravujú už len nepečené druhy cukroviniek, ako sú napríklad osie hniezda, a prípadne sa zdobia cukrovinky, ktoré si vyžadujú maslový krém.

Inšpiráciu na zdobenie cukroviniek prostredníctvom rozmanitých poliev môžete načerpať z našich receptov na čokoládové polevy alebo polevy na perníčky .

Na čo nezabudnúť pred vlastným pečením alebo Ingrediencie, vykrajovače a formičky

Plánovanie je v súvislosti s pečením vianočných cukroviniek veľmi dôležité. Ušetrí vám veľa stresu aj prípadných problémov, keď v polovici pečenia zistíte, že vám chýbajú nejaké dôležité suroviny.

  • Niekoľko dní pred plánovaným pečením skontrolujte stav vašej špajze a chladničky a nakúpte všetky ingrediencie, ktoré recepty na vianočné pečivo vyžadujú. Väčšinou sa odporúča kúpiť ich o niečo viac ako rezervu.
  • Okrem surovín venujte pozornosť aj kontrole potrebných pomôcok na pečenie, teda predovšetkým najrôznejších vykrajovačov a formičiek. Ušetríte si tak čas ich hľadaním a umývaním na poslednú chvíľu.
  • Oplatí sa tiež zamyslieť sa nad tým, v čom a ako chcete následne upečené pečivo skladovať, a poobzerať sa tak po vhodných škatuliach, dózach či kontajneroch.
  • Vopred si tiež predpripravte často používané ingrediencie, ako sú orechy či mandle. Ich vylúskaním, ošúpaním či nasekaním si tiež ušetríte cenný čas.
  • Ak chcete, aby orechy či mandle mali intenzívnejšiu chuť a vôňu, vyplatí sa ich pred použitím ľahko opražiť na suchej panvici.

Originálne nápady na netradičné tvary cukroviniek alebo Vykrajovače nie sú vždy potrebné

Myslíte si, že krásne tvary cukroví je možné urobiť len pomocou vykrajovačov? V nasledujúcom videu sa môžete inšpirovať rozmanitými nápadmi, ako pri pečení využiť veci, ktoré máme bežne v kuchyni, a vytvoriť s ich pomocou veľmi netradičné vzory a tvary nielen vianočných cukroviniek.

10 Cookie Shaping Hacks to Impress All the Cookie Lovers!! So Yummy
zdroj: youtube.com

Triky a rady na prípravu cesta

Najrôznejšie kuchynské prístroje nám v dnešnej dobe prípravu rozmanitých ciest v porovnaní s našimi babičkami veľmi uľahčujú a urýchľujú. Napriek tomu sa oplatí poznať niekoľko trikov, ktoré s prípravou cesta súvisia a môžu mať pomerne veľký vplyv na výsledok.

  • V receptoch na vianočné pečivo sa najčastejšie používa hladká, prípadne polohrubá múka, obe z nich pred použitím preosejte cez jemné sito. Cesto bude následne nadýchanejšie.
  • Chybu rozhodne neurobíte, keď okrem múky preosejete aj ďalšie suché ingrediencie, ako je napríklad kakaový prášok, ktorý veľmi rád vytvára hrudky, prášok do pečiva či cukor.
  • Maslo aj väčšina ďalších tukov, ktoré sa pri pečení používa, by mali mať izbovú teplotu. Nezabudnite si ich preto včas vybrať z chladničky. Inak hrozí, že sa vám cesto bude oveľa horšie spracovávať. Existujú samozrejme aj recepty na vianočné pečivo, ktoré vyžadujú tuk rozpustený.
  • Okrem tukov je vhodné, aby izbovou teplou mali aj ostatné ingrediencie, ktoré obvykle skladujeme v chladničke, typickým príkladom sú vajcia či mlieko.
  • Pokiaľ recept na vianočné pečivo presne neuvádza, aký cukor použiť, dávajte prednosť cukru práškovému alebo krupicu.
  • Z hľadiska časovej efektivity je oveľa lepšie pripraviť si najskôr naraz všetky cestá, ktoré chceme v ten deň či víkend piecť. Potom ich stačí zabaliť do alobalu alebo potravinovej fólie a uložiť do chladničky. Prípravou každého jednotlivého cesta tesne pred pečením stratíte zbytočne čas.
  • S cestom, ktoré bolo predtým uložené v chladničke, sa následne tiež lepšie pracuje. Menej sa lepí na dosku a ľahšie sa vykrajujú jednotlivé tvary.
  • Pokiaľ chcete, aby vaše cesto malo žltejšiu farbu, jednoduchým spôsob, ako to docieliť, predstavuje pridanie dvoch lyžíc vanilkového pudingu.
  • Ak recept na vianočné pečivo obsahuje ako jednu z ingrediencií citrónovú kôru, dávajte prednosť bio citrónom, ktorých kôra nie je chemicky ošetrená, alebo kôru v recepte nahraďte citrónovou šťavou.
Rozvaľkané cesto a vykrajovače na vianočné pečivo.
zdroj: receptyodbabky.sk

Keď nemáte čas alebo Jedno univerzálne cesto na mnoho rozmanitých druhov cukroviniek

Občas sa môže stať, že na pečenie nemáme toľko času, koľko by sme si predstavovali. Napriek tomu ale túžime aspoň „niečo“ upiecť. V takejto situácii oceníte tento recept na vianočné pečivo. Z jedného druhu cesta totiž môžete vytvoriť neskutočné množstvo rozmanitého pečiva. Jednotlivé kroky prípravy aj výsledok môžete zhliadnuť prostredníctvom nižšie uvedeného videa.

Ingrediencie

  • 220g masla
  • 300 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 3 žĺtky
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna (na svetlé cesto)
  • 25 g kakaového prášku (na tmavé cesto)
100 Biscotti semplici e veloci con un solo impasto
zdroj: youtube.com

Na čo si dať pri pečení vianočných cukroviniek?

Všetky recepty na vianočné pečivo väčšinou obsahujú dobu pečenia, ale v praxi vždy rešpektujte skúsenosti so svojou vlastnou rúrou. Inak sa tiež chová rúra plynová, inak elektrická.

  • Jedným z typických problémov, ktoré môžu s pečením súvisieť, je, že po upečení nejde cukroví vyklopiť z formičiek, napríklad prácne alebo orechy. Pokiaľ k tomu dôjde, postavte tieto formičky ešte horúce na mokrú utierku, po chvíľke pôjdu ľahko vyklopiť.
  • Pokiaľ plánujete pečivo, ktoré pečiete vo formičkách, napríklad košíčky, následne plniť, pred vložením do rúry cesto zľahka prepichnite. Vďaka tomuto triku pri pečení cesto nevybehne a pre vás bude následné plnenie jednoduchšie.
  • Pokiaľ sa vám z nejakých dôvodov cesto pri váľaní lepí na valček, je lepšie váľať ho cez igelitové vrecko alebo papier na pečenie.
  • Dnešné rúry bez problémov umožňujú pečenie troch plechov naraz. Počas pečenia je ale vhodné plechy občas vymeniť, pretože pozícia plechu môže mať samozrejme vplyv na intenzitu pečenia.
  • Plechy vždy vyložte papierom na pečenie alebo ich zľahka potrite tukom, aby sa cukroví nepripieklo. Skvelý je aj olej v spreji, stačí im ľahko nastriekať plech či formičky.
  • Plechy vkladajte vždy až do plne predhriatej rúry.
  • Počas pečenia dvierka rúry otvárajte čo najmenej.
  • Horúce pečivo po upečení odstráňte z plechu na tácky či taniere, pokiaľ možno len v jednej vrstve.
  • Občas sa môže stať, že niektoré kúsky cukroví sa rozlomia alebo inak nepovedú. Žiadny problém, je možné ich veľmi ľahko využiť pri príprave rôznych nepečených druhov.
Plech s formičkami na pečivo.
zdroj:svetcukrarov.sk

Ako pečivo správne uložiť a skladovať?

Vzhľadom na to, že pečenie prebieha postupne v priebehu niekoľkých týždňov, je dôležité myslieť aj na to, ako a kam ho vhodne uskladniť.

  • Cukroví ukladajte vždy až vtedy, keď úplne vychladlo.
  • Na uskladnenie cukroviniek sa najčastejšie používajú krabice vyložené alobalom či najrôznejšie plastové a sklenené dózy či kontajnery.
  • Správne uloženie je dôležité pre to, aby pečivo zvláčnilo a došlo k správnemu preležaniu jeho chutí. V tomto prípade je dôležitá priedušnosť, vhodnejšia je tak papierová krabica, a chlad, napríklad balkón alebo špajza.
  • Pri skladovaní na balkóne či za oknom je dôležité uložiť škatuľu do igelitu a na miesto, kam neprší.
  • Vhodné je mať na každý druh samostatnú krabičku či dózu, pri korenených druhoch cukroviniek je to nutnosť. Inak hrozí, že vám jeho vôňou načuchnú aj ostatné druhy.
  • Na oddeľovanie jednotlivých vrstiev cukroviniek použite papierový obrúsok.
  • Chladnička sa väčšinou hodí iba na skladovanie nepečených cukroviniek.

Ako zamraziť zvyšné vianočné pečivo?

Napiekli ste pečivo viac, než bolo potrebné? Žiadny problém, vianočné pečivo sa dá veľmi ľahko zamraziť a konzumovať neskôr. Správny postup mrazenia aj rozmrazovania môžete vidieť v nasledujúcom videonávode.

How to Freeze Cookies and Cookie Dough
zdroj: youtube.com

Inšpirácia na zdobenie, plnenie a zlepovanie cukroviniek

Pre vianočné pečivo nie je dôležité len to, ako chutí, ale aj ako vyzerá. Je totiž často jednou z „dekorácií“, ktorú máme počas sviatkov neustále na očiach a ktorú taktiež ponúkame rôznych návštevám. Okrem najrôznejších poliev, krémov či marmelád, môžeme pečivo zdobiť aj pomocou rozmanitých posypiek a zdobenia. Vybrať si je možné z mnohých tvarov, farieb i veľkostí.

  • Druhy cukroviniek, ktoré sa plnia či zlepujú maslovými krémami, plníme a zlepujeme až tesne pred Vianocami a potom ich uchovávame v chladničke.
  • Pri príprave krémov je dôležité, aby všetky ingrediencie, ktoré sa chystáme použiť, mali izbovú teplotu a aby sme ich počas pridávali po malých dávkach. Inak hrozí, že by sa krém mohol zraziť.
  • Pokiaľ sa vám krém napriek tomu zrazí, skúste nahriať misku s krémom nad parou a znovu krém vymiešať.
  • Na zdobenie perníčkov, ale aj ďalších druhov cukroviniek, bielkovou polevou použite kornútik vyrobený z papiera na pečenie alebo malé igelitové vrecko, ktorým odstrihnete špičku.
  • V prípade, že chcete pečivo zdobiť polevou či krémom ešte v deň upečenia, počkajte, až pečivo dokonale vychladne.
  • Namáčanie cukroviniek do čokoládovej polevy vám môže veľmi uľahčiť kovová ihla, napríklad tá, ktorú používate na špízy. Čím menší priemer má, tým samozrejme lepšie. Oceníte ju predovšetkým vtedy, ak do polevy musíte namočiť cukrovinky celé. Ozdobiť možno ale tiež iba spodky, vršky či končeky určitého pečiva.
  • Cukroví s čokoládovou polevou nedávajte tuhnúť do chladničky, následkom môže byť, že poleva zšedne. Vhodnejšie je čakať dlhšie, ale nechať ju stuhnúť pri izbovej teplote.
  • Ak vám poleva zostala, nemusíte ju vyhadzovať. Väčšina poliev sa dá znova použiť. Čokoládovú polevu stačí nahriať vo vodnom kúpeli, polevu z práškového cukru narieďte trochou vody či rumu a rozmiešajte.
  • Pokiaľ polevu iba nestriekate v podobe tenkých liniek, ale nanášate jej väčšiu vrstvu, ozdobte polevu následne pomocou kúska mandle, orecha či kokosu.

Zdobenie vianočných cukroviniek trochu inak

Klasicky sa vianočné perníčky zdobia predovšetkým za pomoci bielkovej polevy, nejedná sa ale o jedinú možnosť. Inšpirujte sa nasledujúcim videom, predovšetkým deti budú takto ozdobenými cukrovinkami nadšené.

DECORATED CHRISTMAS COOKIES
zdroj: youtube.com

Vyskúšajte aj ďalšie originálne spôsoby, ako vaše pečivo urobiť už na prvý pohľad neodolateľným.

Christmas Cookies | Yummy DIY Christmas Treats by So Yummy
zdroj: youtube.com

Perníčky sa v niektorých rodinách používajú aj ako dekorácia na vianočný stromček či vetvy vo váze. Veľmi obľúbenými tvarmi sú snehové vločky. Načerpajte inšpiráciu na ich zdobenie z nášho videonávodu.

How To Decorate Snowflake Cookies!
zdroj: youtube.com

Ako vianočné pečivo servírovať?

Často sa hovorí, že človek je aj očami. Rovnako dôležité ako vlastné pečivo je tak aj spôsob, akým ho vašej návšteve budete servírovať. V dnešnej done existuje veľmi široká ponuka najrôznejších tácok či tanierov s vianočnými motívmi, ktoré sú vyrobené z porcelánu či skla. To, či na ne jednotlivé druhy vyložíte do radov, výsečí či kruhov, záleží jednak na tvare tácky či taniera a samozrejme aj na vašej fantázii.

Spôsob servírovania vianočného pečiva.
zdroj:korzar.sme.sk

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.