Dnes má o štedrovečernom menu každý jasno.
Polievka, ryba a zemiakový šalát.
Niektorí polievku dokonca miesto večera servírujú na obed, alebo úplne vynechajú.
Čo sa ryby týka – často sa ctí tradície kapra, ale aj ten často ustupuje napríklad modernejšiemu lososovi.
Kapor sa rozšíril na štedrovečernej tabuli až v 19. storočí, kedy sa v našich vodách premnožil.
Do tej doby bol považovaný za privilegované jedlo bohatých.
Opusťme však staré časy, nevráti sa. Inšpirujte sa našimi tradičnými receptami na štedrovečernú večeru.
Rybacia polievka
Poctivá polievka, čo zahreje a pripraví žalúdok na druhý chod.
INGREDIENCIE
- rybie hlava
- mlieč a ikry
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 1/4 zeleru
- 1/4 póru
- maslo
- hladká múka
- soľ
- Podravka
- petržlenová vňať
POSTUP
- Rybie hlavu varíme vo vode domäkka.
- Oberieme mäso a vložíme ho späť do polievky.
- Pridáme mlieč a ikry.
- Osolíme a premiešame.
- Varíme približne 15 minút.
- Z masla a múky vytvoríme zápražku.
- Pridáme do polievky a varíme.
- Dochutíme Podravka a osolíme podľa potreby.
- Posypeme petržlenovou vňaťou.
- Podávame.
Objavte podobné tipy
Vyprážaný kaprie rezeň
Boli by to bez kapra vôbec Vianoce?
INGREDIENCIE
- 0,5 l mlieka
- 4 filety z kapra
- soľ
- citrónová šťava
- 3 vajcia
- hladká múka
- strúhanka
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Filety naložíme aspoň na 2 hodiny do mlieka.
- Pripravíme si tri taniere.
- Do prvého vsypeme hladkú múku.
- V druhom si rozšľaháme vajcia.
- Do tretieho vysypeme strúhanku.
- Filety vyberieme z mlieka, pokvapkáme citrónom a osolíme z oboch strán.
- Rybu najprv obalíme v múke.
- Potom vo vajci a nakoniec v strúhanke.
- Rozpálime si panvicu s olejom.
- Smažíme dozlata z oboch strán.
zemiakový šalát
Všetci sa na neho po celý rok teší a málokedy chutí tak dobre, ako práve na Vianoce.
INGREDIENCIE
- 1 kg varených zemiakov
- 2 cibule
- 4 mrkvy
- 1/2 zeleru
- 1 konzerva hrášku
- 5 sterilizovaných uhoriek
- 2 kyslejšie jablká
- 4 uvarené vajcia
- 1/2 majonézy
- rôsol z uhoriek
- 3 lyžice horčice
- soľ
- korenie
POSTUP
- Zemiaky, zeleninu, jablká a vajcia nakrájame na kocky.
- Dáme do väčšej misy.
- Pridáme majonézu a horčicu.
- Dochutíme soľou, korením a nálevom z uhoriek.
- Necháme odležať do druhého dňa v chladničke.
- Podávame.
Tip: pozrite sa, aké tradície sú späté s vianočným obdobím.
Predstavili sme vám jednoduché recepty na kompletné štedrovečerné menu.
Ak stále nemáte dosť, ako ďalší chod podávajte vínnu klobásu.
Ako sladkú bodku si upečte štrúdľu, zobnú cukrovinky alebo pokrájajte ovocie.
Nezabudnite si k večeri zvoliť dobré víno.
Vyskúšajte aj ďalšie úpravy kapra.