Hustá polievka z krému: jedlo, ktoré zasýtia a navyše skvele chutí

Patríte k tým, ktorí si krémové polievky pamätajú hlavne z detstva a dnes im toľko neholdujete?

Dovoľte nám zoznámiť vás s niekoľkými recepty na krémové polievky, ktoré si zamilujete.

Pripravte si teda tyčový mixér a poďme na to!

Masová krémová polievka so zeleninou

Milujete mäso a nechcete sa ho v žiadnom pokrme vzdať?

Pre tento prípad sme pre vás prichystali recept na polievku z hovädzieho mäsa.

INGREDIENCIE

  • 1 kg predného hovädzieho mäsa
  • 1-2 stredne veľké cibule
  • 100 g zeleru
  • 1 väčší petržlen
  • 5-6 zemiakov
  • 2-3 mrkvy
  • 2-3 cukety
  • 1 téglik (200 ml) 12% smotany na varenie
  • citrónová šťava
  • Soľ a korenie na dochutenie
  • 4 guľôčky čierneho korenia
  • 2 l vody

POSTUP

  1. Hovädzie mäso umyjeme, vložíme do hrnca a zalejeme studenou vodou.
  2. Privedieme k varu, pozbierame penu z vyzrážaných bielkovín z mäsa na hladine, odstránime ju z polievky.
  3. Pridáme koreňovú zeleninu, osolíme a pridáme celé korenie.
  4. Pomaly varíme pod pokrievkou asi 2 hodiny od doby varu. Varíme pri veľmi nízkej teplote.
  5. Pridáme zemiaky, mrkvu, zeler a cibuľu a do polievky a varíme ešte ďalších 20 minút.
  6. Polievku precedíme a vyberieme z polievky, mäso a všetku zeleninu.
  7. Mäso nakrájame na menšie kocky.
  8. Zemiaky, mrkva, cukety rozmixujeme tyčovým mixérom, vložíme späť do vývaru aj s mäsom.
  9. Pridáme smotanu na varenie.
  10. Prevaríme, dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.
Mäsová krémová polievka
Zdroj: cyprusfortravellers.net

Pórová polievka

Jednoduchá, rýchla a výborná polievka z póru.

INGREDIENCIE

  • 2 lyžice masla
  • 2 stredné nakrájané póry, len biele a svetlo zelenej časti
  • 2 stredné olúpané a nakrájané zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čerstvo mletého bieleho korenia
  • 1,5 l kuracieho vývaru
  • 1 téglik (200 ml) 12% smotany na varenie
  • 2 lyžice jemne nasekanej čerstvej pažítky

POSTUP

  1. V hrnci rozohrejeme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu, restujeme.
  2. Až cibule sklovita pridáme nakrájaný pór, ľahko osmažíme.
  3. Zalejeme kuracím vývarom, pridáme zemiaky nakrájané na kocky.
  4. Osolíme a okoreníme.
  5. Varíme na miernom plameni asi 20 minút do zmäknutia zemiakov.
  6. Polievku rozmixujeme tyčovým mixérom.
  7. Pridáme smotanu na varenie a prevaríme.
  8. Dochutíme podľa potreby soľou a korením.
  9. Pred podávaním posypeme pažítkou.
Pórová krémová polievka
Zdroj: www.dishingdelish.com
Tip : Nebojte se spotřebovat pórek se vším všudy. Na rozdíl od jiné zeleniny jsou jedlé a velice zdravé všechny jeho části.

Brokolicová polievka

Máte doma stravníka, ktorý naozaj nerád brokolicu?

Pomôžte mu zmeniť názor pomocou skvelé brokolicové polievky.

INGREDIENCIE

  • 1 lyžička masla
  • 1 stredná cibuľa
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 väčšiu brokolica
  • 0,5 l mlieka
  • 200 g syru cheddar
  • 1 polievková lyžica dijon horčice
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 1/8 lyžičky kajenského korenia

POSTUP

  1. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu, restujeme.
  2. Až cibule sklovita pridáme zeleninový vývar.
  3. Do vývaru pridáme brokolicu pokrájanú na menšie kúsky.
  4. Osolíme, okoreníme, pridáme horčicu.
  5. Pridáme mlieko a varíme na miernom plameni do úplného zmäknutia brokolica.
  6. Polievku rozmixujeme tyčkovým mixérom.
  7. Pridáme nastrúhaný syr.
  8. Dobre premiešame.
  9. Dochutíme soľou a korením podľa potreby.
  10. Môžeme podávať s krutónmi.
krémová polievka z brokolice s krutónmi
Zdroj: www.oster.com

Karfiolová krémová polievka

Karfiolová polievka patrí k našim obľúbeným.

Pre ozvláštnenie môžete nakoniec pridať pár najemno natrhaných ružičiek karfiolu pečených v rúre.

INGREDIENCIE

  • 30 g masla
  • 1 ks cibuľa nasekané
  • 1 väčšiu múčne zemiak, vyškrabaní a nakrájaná na kocky
  • 1 ks (asi 500 g) karfiol, natrhaný na ružičky a nasekaný na väčšie kúsky
  • 1 ks bobkového listu
  • čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
  • 1 l horúci a silný zeleninový vývar
  • 1 téglik (200 ml) 12% smotany na varenie

POSTUP

  1. V hrnci rozohrejeme maslo a na ňom pár minút opekáme cibuľu, kým nezmäkne.
  2. Pridáme zemiak a varíme ju 1 minútu, potom pridáme karfiol a dobre okoreníme, pridáme bobkový list a veľa muškátového orieška.
  3. Priklopíme pokrievkou a na miernom ohni varíme asi 5 minút.
  4. Prilejeme vývar, uvedieme všetko do varu a varíme ďalších 20 minút, kým karfiol nezmäkne.
  5. Vyberieme bobkový list a potom dobre rozmixujeme tyčovým mixérom, aby bola zmes hladká.
  6. Dáme zmes späť do hrnca, prilejeme smotanu alebo mlieko a všetko dobre prehrejte.
  7. Hotovú polievku môžeme zdobiť na tanieri čerstvo nasekanou pažítkou alebo niekoľkých ružičkami karfiolu.
Krémová karfiolová polievka
Zdroj: www.taste.com.au

Krémová polievka z pečeného cesnaku

Chcete skúsiť niečo menej tradičného? Polievka z pečeného cesnaku sa k tomu priamo nabáda.

INGREDIENCIE

  • 4-5 šúľkov cesnaku
  • 4 lyžice masla
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie, na chuť
  • 2 lyžice medu
  • 3 veľké cibule nasekanej
  • 3 veľké zemiaky nakrájané na kocky
  • 1 vetvička tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 750 ml kurací vývar
  • 500 ml 35% smotany na šľahanie (možno nahradiť aj 12% smotanou na varenie)

POSTUP

  1. Rúru rozohrejte na 180 ° C a hlavy cesnaku rozrežeme v polovici.
  2. Odoberieme 5-6 strúčikov cesnaku a nakrájame na plátky, neskôr použijeme ako ozdobu pri servírovaní polievky.
  3. Do formy na pečenie alebo na pekáča pridáme 2 lyžice rozpusteného masla s medom, naň kladieme všetky cesnakmi (rozkrojené napol aj na plátky).
  4. Osolíme a okoreníme.
  5. Pečeme 15 až 20 minut nebo dokud není česnek jemný a zlatavě hnědý
  6. Cesnak na plátky pečieme kratšiu dobu (asi 5 min), vytiahneme ho z rúry skôr, aby nebol spálený.
  7. Cibuľu nakrájame na kocky a orestujeme na zvyšnom masle.
  8. Pridáme vývar, 250 ml smotany, zemiaky, tymian a bobkový list.
  9. Necháme povariť asi 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  10. Po uvarení odstránime z polievky tymian a bobkový list.
  11. Vytiahneme cesnak z rúry a vylúpeme ho zo šupky.
  12. Dáme cesnak do polievky a spoločne so zemiakmi rozmixujeme tyčovým mixérom.
  13. Je lepšie je pridávať cesnak po častiach, aby nebola polievka moc cesnaková.
  14. Zalejeme polievku zvyšnou smotanou, prevaríme, dochutíme prípadne soľou a korením.
  15. Hotovú polievku môžeme zdobiť na tanieri pečeným cesnakom na plátky.
Krémová polievka z pečeného cesnaku
Zdroj: www.dairygoodness.ca
Na ozdobení krémových polévek můžete použít krutony, ale také zdravější pažitku a další bylinky či slunečnicová semínka.
 
Pokud se chcete dozvědět více o zdravých pokrmech, určitě navštivte naše další články se zdravými recepty.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.