Recepty na husté krémové polievky 8x inak: jedlo, ktoré zasýti a navyše skvele chutí

Krémové polievky sú ideálnym jedlom na chladné večery

Sú krásne jemné a pritom sýte.

Zahrejú vás a doplnia vitamíny.

Pripravte si tyčový mixér a pozrite sa na recepty, ktoré si zamilujete

Tekvicová polievka

Tekvicová polievka je čím ďalej tým obľúbenejšia a nie je sa čomu diviť – je jemná, hutná, zasýti, zahreje a má krásnu farbu. K jeseni skrátka dobre patrí.

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 cibule olúpané a nakrájané najemno
  • 1 kg tekvica hokkaido olúpené a nakrájané na kocky
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 150 g smotany na varenie
  • soľ
  • korenie
  • 2 lyžice tekvicových semienok

POSTUP

  • V hrnci rozohrejte olej a dozlatista na ňom osmažte cibuľu
  • Pridajte kúsky tekvice a orestujte 5-10 minút
  • Zalejte vývarom, osoľte, okoreňte, priveďte do varu a varte 15 minút kým nie je tekvica úplne mäkká
  • Prilejte smotanu a zľahka povarte
  • Odstavte z platne a rozmixujte polievku tyčovým mixérom
  • Polievku servírujte posypanú tekvicovými semienkami na sucho opraženými na panvici
dve misky tekvicové polievky posypané tekvicovými semienkami
Zdroj: allrecipes.com

Šampiňónová krémová polievka

Šampiňónový krém je nestarnúca klasika. Polievka, ktorú si ľahko môžete pripraviť kedykoľvek počas roka.

INGREDIENCIA

  1. 2 lyžice masla
  2. 400 g čerstvých šampiňónov
  3. 1 cibuľa
  4. 2 lyžice múky
  5. soľ
  6. korenie
  7. 700 ml kuracieho vývaru
  8. 100 ml smotany na varenie
  9. tymian

POSTUP

  • Šampiňóny očistite, jeden rozkrájajte na plátky a dajte ich bokom, ostatné pokrájajte na malé kúsky.
  • V hrnci rozohrejte olej a opečte na ňom cibuľu
  • Pridajte kúsky šampiňónov, osoľte, pridajte štipku tymiánu a poduste kým nezmäknú a nepustia vodu
  • Zaprášte múkou, pár minút opekajte a zalejte vývarom
  • Priveďte do varu a varte na miernom plameni 15 minút
  • Prilejte smotanu a prevarte
  • Odstavte z platne a rozmixujte tyčovým mixérom
  • Dochuťte soľou a korením
  • Plátky šampiňónu orestujte na masle dozlatista
  • Polievku servírujte ozdobenú čerstvým tymiánom a plátkami šampiňónu
šampiňónová krémová polievka v miske s lyžicou
Zdroj: allrecipes.com

Hráškový krém

Hrášková krémová polievka sa pripravuje z mrazeného hrášku a sviežosť z nej dýcha nielen v chuti ale aj farbou

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 400 g mrazeného hrášku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  • V strednom hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom najemno nakrájanú cibuľu
  • Pridajte hrášok, nasekaný cesnak a krátko orestujte
  • Zalejte vývarom, priveďte do varu a na miernom plameni varte 15 minút
  • Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérom do hladka
  • Osoľte okoreňte podľa chuti
  • Podávajte s krutónmi, s čerstvou bazalkou alebo pažítkou
hráškový krém ozdobený hráškom servírovaný v dvoch tanieroch s opečenou vekou
Zdroj: vibrantplate.com

Mäsová krémová polievka so zeleninou

Milujete mäso a nechcete sa ho v žiadnom pokrme vzdať?

Pre tento prípad sme pre vás prichystali recept na polievku z hovädzieho mäsa.

INGREDIENCIA

  • 1 kg predného hovädzieho mäsa
  • 1-2 stredne veľké cibule
  • 100 g zeleru
  • 1 väčší petržlen
  • 5-6 zemiakov
  • 2-3 mrkvy
  • 2-3 cukety
  • 1 téglik (200 ml) 12% smotany na varenie
  • Citrónová šťava
  • Soľ a korenie na dochutenie
  • 4 guličky čierneho korenia
  • 2 l vody

POSTUP

  1. Hovädzie mäso umyte, vložte do hrnca a zalejte studenou vodou.
  2. Priveďte do varu, penu z vyzrážaných bielkovín z mäsa na hladine naberte lyžicou a odstráňte ju z polievky.
  3. Pridajte koreňovú zeleninu, osoľte a pridajte celé guličky korenia.
  4. Pomaly varte pod pokrievkou pri nízkej teplote asi 2 hodiny od doby varu.
  5. Do vývaru pridajte zemiaky, mrkvu, zeler a cibuľu a varte ešte ďalších 20 minút.
  6. Polievku preceďte
  7. Zo sita vyberte mäso a nakrájajte ho na menšie kocky.
  8. Zemiaky, mrkva, cukety rozmixujte tyčovým mixérom.
  9. Mäso aj rozmixovanú zeleninu vložte späť do vývaru a rozmiešajte
  10. Pridajte smotanu na varenie a niekoľko minút povarte
  11. Dochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením.
Mäsová krémová polievka
Zdroj: cyprusfortravellers.net

Náš tip: Poctivý vývar si nechajte uvariť cez noc. Postačí na to pomalý hrniec. Bude krásne ťahaný! Chcete vedieť o pomalých hrncoch viac ? Čítajte recenziu!

Pórová polievka

Pór je skvelým zdrojom vitamínu A, C a K a radu minerálov vrátane železa. V našom jedálničku sa ale príliš často nevyskytuje. Zmeňte to vďaka pórovej polievke. Je rýchla, jednoduchá a výborná.

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice masla
  • 2 stredné nakrájané póry, iba biele a svetlo zelené časti
  • 2 stredné olúpané a nakrájané zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čerstvo mletého bieleho korenia
  • 1,5 l kuracieho vývaru
  • 1 téglik (200 ml) 12% smotany na varenie
  • 2 lyžice jemne nasekané čerstvé pažítky

POSTUP

  1. V hrnci rozohrejte maslo, pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte
  2. Až cibuľa zosklovatí pridajte nakrájaný pór, zľahka opražte
  3. Zalejte kuracím vývarom a pridajte zemiaky nakrájané na kocky
  4. Osoľte a okoreňte
  5. Varte na miernom plameni asi 20 minút do zmäknutia zemiakov.
  6. Polievku rozmixujte tyčovým mixérom.
  7. Pridajte smotanu na varenie a niekoľko minút prevarte.
  8. Dochuťte podľa potreby soľou a korením.
  9. Pred podávaním ozdobte pažítkou.
Porková krémová polievka
Zdroj: www.dishingdelish.com
Tip : Nebojte sa spotrebovať pór so všetkým, čo k tomu patrí. Na rozdiel od inej zeleniny sú jedlé a veľmi zdravé všetky jeho časti.

Brokolicová polievka

Brokolica často nepatrí medzi dvakrát obľúbenú zeleninu. V krémovej polievke je ale úplne dokonalá. Skúste to!

INGREDIENCIA

  • 1 lyžička masla
  • 1 stredná cibuľa
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 väčšia brokolica
  • 0,5 l mlieka
  • 200 g syra cheddar
  • 1 polievková lyžica dijon horčica
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 1/8 lyžičky kajenského korenia

POSTUP

  1. V hrnci rozpustite maslo, pridajte nakrájanú cibuľu, restujte
  2. Až cibuľa zosklovatí vlejte zeleninový vývar.
  3. Do vývaru pridajte brokolicu pokrájanú na menšie kúsky.
  4. Osoľte, okoreňte a pridajte horčicu.
  5. Zalejte mliekom a varte na miernom plameni do úplného zmäknutia brokolice.
  6. Polievku rozmixujte tyčkovým mixérom.
  7. Pridajte nastrúhaný syr a dobre premiešajte.
  8. Dochuťte soľou a korením podľa potreby.
  9. Polievku môžete podávať s krutónmi.
krémová polievka z brokolice s krutónmi
Zdroj: www.oster.com

Karfiolová krémová polievka

Krásne jemná, smotanová polievka, ideálna na zahriatie.

Na ozvláštnenie môžete nakoniec pridať pár najemno natrhaných ružičiek karfiolu pečených v rúre.

INGREDIENCIA

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 cibule – olúpané a nakrájané
  • 1 ks karfiolu, natrhaný na ružičky a nasekaný na väčšie kúsky
  • 1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • 150 g nastrúhaného syra čedar
  • soľ
  • sušený cesnak
  • korenie
  • muškátový oriešok

POSTUP

  1. Vo väčšej panvici rozohrejte olej a nechajte na ňom speniť cibule
  2. Pridajte karfiol, poprášte soľou a sušeným cesnakom a krátko orestujte
  3. Zalejte vývarom, priveďte do varu a varte 20 minút
  4. Odstavte zo sporáka a rozmixujte polievku tyčovým mixérom
  5. Polievku zasypte strúhaným syrom a zalejte smotanou
  6. Prehrejte na miernom plameni pokiaľ sa syr nerozpustí
  7. Dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom
  8. Servírujte posypané pažítkou
Krémová karfiolová polievka
Zdroj: www.taste.com.au

Krémová polievka z pečeného cesnaku

Chcete skúsiť niečo menej tradičné? Potom je pre vás polievka z pečeného cesnaku to pravé.

INGREDIENCIA

  • 4-5 palíc cesnaku
  • 4 lyžice masla
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie, na chuť
  • 2 lyžice medu
  • 3 veľké cibule nasekané
  • 3 veľké zemiaky nakrájané na kocky
  • 1 vetvička tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 750 ml kurací vývar
  • 500 ml 35% smotany na šľahanie (možno nahradiť aj 12% smotanou na varenie)

POSTUP

  1. Rúru rozohrejte na 180 ° C a hlavy cesnaku rozrežte pozdĺžne v polovici
  2. 5 strúčikov cesnaku odoberte a nakrájajte ich na plátky
  3. Do formy na pečenie alebo na pekáče pridajte 2 lyžice rozpusteného masla s medom, naň vyskladajte ako rozkrojené paličky cesnaku tak aj plátky
  4. Osoľte a okoreňte.
  5. Pečte 15 až 20 minút alebo pokiaľ nie je cesnak jemný a zlatisto hnedý.
  6. Cesnak na plátky vyberte z rúry už po piatich minútach
  7. Cibuľu nakrájajte na kocky a orestujte na zvyšnom masle.
  8. Pridajte vývar, polovicu smotany, zemiaky, tymian a bobkový list.
  9. Nechajte povariť asi 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  10. Po uvarení odstráňte z polievky tymian a bobkový list.
  11. Vyberte cesnak z rúry a vylúpte ho zo šupky.
  12. Pečený cesnak po častiach vkladajte do polievky a rozmixujte ju tyčovým mixérom do hladu
  13. Zalejte polievku zvyšnou smotanou, prevarte a dochuťte soľou a korením.
  14. Hotovú polievku ozdobte na tanieri cesnakom pečeným na plátky.
Krémová polievka z pečeného cesnaku
Zdroj : www.dairygoodness.ca
Na ozdobenie krémových polievok môžete použiť krutóny, ale aj zdravšiu pažítku a ďalšie bylinky či slnečnicové semienka.

Prečo jesť zeleninové krémy

Sú rýchlo hotové a lacné.

Môžete do nich spotrebovať to, čo práve máte doma.

Sú veľmi bohaté na vlákninu, ktorá zasýti a podporuje správne fungovanie čriev.

Obsahujú množstvo minerálov, vitamínov a výživných látok

Tekvica je bohatá na vitamín A, E a na draslík, ktorý pomáha udržiavať v norme hodnoty krvného tlaku

Konzumácia karfiolu znižuje pravdepodobnosť zápalových ochorení, znižuje riziko rakoviny, srdcových ochorení a poruchy mozgu.

Karfiol obsahuje vitamíny C, K, E a vitamíny skupiny B

Brokolica má veľmi vysoké hodnoty vitamínu C, karotenoidy a pomáha prevencii rakoviny pľúc

Cesnak posilňuje imunitu, je jedným z prírodných antibiotík. Obsahuje horčík, draslík, vápnik, selén, sodík a vitamíny C, B a D. Podporuje trávenie a chráni pred rizikom vzniku rakoviny.

Ak sa chcete dozvedieť viac o zdravých pokrmoch, určite navštívte naše ďalšie články so zdravými receptami .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.