Najlepšie recepty na domáce sulc! Skúste ho s bravčovým alebo kuracím mäsom, zeleninou či ovocím

Sulc je vlastne stuhnutý vývar s mäsom, tak jednoducho by sme tento pokrm mohli popísať.

Mäsové želé sa vďaka teplote v ústach doslova rozplynie na jazyku a vaše chuťové poháriky ochutnajú len delikátnu chuť silného mäsového vývaru, zeleniny, byliniek a mäsa!

Nepremýšľajte viac a vyskúšajte všetky tieto luxusné recepty na huspeninu! A pozor mysleli sme aj na tých najmenších stravníkov. Tým môžete pripraviť lahodné sladké želé s ovocím, uvidíte ako si pochutnajú!

Tak akým receptom začnete?

Huspenina z bravčového kolena

Tento pokrm je veľmi obľúbený, aj keď jeho príprava zaberie viac ako deň! Jedná sa o pokrm plný mäsa stuhnutý v želé. Ak chcete vyrobiť skutočný bravčový sulc, potom by, malo byť založené na mastnom bravčovom vývare bez použitia želatíny. Dno misky naplníme nakrájaným bravčovým mäsom, zeleninou a zalejeme vývarom. Po 24 hodinách v chladničke je váš aspik z mäsa pripravený na podávanie!

Čo budeme potrebovať

  1. Stredné bravčové koleno
  2. 1 kg bravčových kostí
  3. 2 mrkvy
  4. 2 cibuľa
  5. 3 bobkové listy
  6. 2 strúčiky cesnaku
  7. 10 guličiek korenia
  8. 10 guličiek nového korenia
  9. Chren, horčica alebo ocot (na podávanie)
  10. Vrecko želatíny

Postup

  1. Bravčové koleno a kosti Umiestnite klusáky a kosti do veľkého hrnca
  2. Podlejeme vodou a privedieme do varu
  3. Varíme niekoľko minút
  4. Hrniec odstránime z platne a vodu vylejeme
  5. Do hrnca s mäsom, pridáme mrkvu, olúpanú cibuľu, bobkové listy, cesnak a guličky korenia
  6. Podlejeme vodou a privedieme znova do varu
  7. Znížime teplotu a varíme 3 hodiny
  8. Tekutina výrazne zmenší objem a začne hustnúť
  9. Scedíme, ale vývar si necháme bokom
  10. Dobre vývar okoreníme (huspenina potrebuje trochu presolenú chuť) a pridáme želatínu
  11. Všetko mäso oberieme od kostí a nakrájame na kúsky
  12. Mäso rozdelíme do malých misiek
  13. Na dno misiek môžeme umiestniť varenú mrkvu a zelený hrášok
  14. Zeleninu zalejeme odloženým vývarom
  15. Misky vložíme do chladničky a necháme cez noc odležať a stuhnúť
  16. Tento recept na huspeninu podávame s chrenom, horčicou alebo octom

Domáci aspik sa väčšinou podáva na nejaké sviatočné príležitosti, ako sú rôzne oslavy alebo sviatky. Načerpajte ďalšiu inšpiráciu, čo pri týchto príležitostiach hosťom podávať. Vyskúšajte napríklad lahodné rolky z lístkového cesta , alebo skvelé chlebíčky , alebo najrôznejšie nátierky , ktorými rozhodne neurazíte.

Dokonalý aspik z bravčového mäsa so zeleninou v želatine.
Zdroj: gastrosenses.com

Domáca huspenina z kuracieho mäsa

Aspik je slané mäsové želé, ktoré sa vyrába z vývaru, ktorý chladnutím hustne. Pri tomto recepte na domáci sulc si pripravíme silný domáci vývar, ktorý potom požijeme.

Čo budeme potrebovať

  1. 1 l vody
  2. 450 g kuracích stehien
  3. Veľká žltá cibuľa (olúpaná vcelku)
  4. 2 veľké mrkvy (olúpané vcelku)
  5. 2 lyžice želatíny
  6. Lyžička soli
  7. Lyžička korenia
  8. 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  9. 2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru

Postup

  1. Do hrnca s vodou pridáme kuracie mäso, mrkvy, cibuľu a soľ
  2. Všetko dohromady privedieme do varu
  3. Potom teplotu znížime na veľmi nízku a necháme variť ďalšie 4 hodiny.
  4. Odstránime mrkvu a cibuľu
  5. Na ozdobu môžeme použiť mrkvu a cibuľu môžeme vyhodiť
  6. Vyberieme kura z hrnca
  7. Kurča očistíme od kostí (ak je to potrebné) a nakrájame na malé kúsky
  8. Do 60 ml pridáme vodu izbovej teploty a vo vode rozpustíme želatínu
  9. Akonáhle sa rozpustí, pridáme ju do vývaru
  10. Do nádoby na aspik vhodíme kura, mrkva a posypeme petržlenovou vňaťou a kôprom
  11. Kurča a bylinky zalejeme vývarom
  12. Necháme v chladničke stuhnúť, tento proces môže trvať približne 6 hodín
Lahodný pokrm zo želatíny a kuracieho mäsa so zeleninou.
Zdroj: melangery.com

Zelenina v aspiku

Huspenina je najmä vo Východnej Európe obľúbené jedlo. Nepripravuje sa však len mäsový alebo rybí sulc, ale aj zeleninový. Táto zeleninová huspenina je ľahká a výborná, navyše sa hodí ako príloha k hlavnému jedlu alebo si ju môžete jednoducho uvariť, keď si chcete dať zdravú desiatu.

Čo budeme potrebovať

  1. Cibuľa
  2. Mrkva
  3. 300 g karfiolu
  4. Strednú cuketu
  5. 3 papriky (rôzne farby)
  6. 3 paradajky
  7. 500 g šampiňónov
  8. Zväzok bazalky
  9. 30 g želatíny
  10. Soľ (podľa chuti)
  11. 1 l zeleninového vývaru

Postup

  1. Zeleninu umyjeme
  2. Mrkvu ošúpeme a nakrájame na kolieska
  3. Karfiol rozdelíme na ružičky, a ak sú ružičky príliš veľké, tak ich rozkrájame na menšie kusy
  4. Cuketu olúpeme a nakrájame na kolieska
  5. Každú papriku nakrájame na tri časti a potom tieto kúsky nakrájame na plátky
  6. Vezmeme paradajky a vyrežeme stopky
  7. Paradajky nakrájame na kocky
  8. Cibuľu olúpeme
  9. Bazalku umyjeme a nasekáme
  10. 1 liter vývaru privedieme do varu
  11. Vložíme celú cibuľu do panvice
  12. Osolíme a cibuľu opekáme 3 minúty
  13. Ďalej pridáme mrkvu, karfiol, šampiňóny, papriky a cuketu
  14. Ingrediencie varíme 10 minút
  15. Vypneme sporák a vyberieme cibuľu
  16. Do samostatnej misky nalejeme horúci zeleninový vývar a rozpustíme tam želatínu
  17. Vývar necháme trochu vychladnúť
  18. Zeleninu dáme do formy na aspik
  19. Pridáme surové paradajky
  20. Všetko posypeme nasekanou bazalkou a zalejeme teplým vývarom
  21. Zeleninový aspik dáme na 2 hodiny do chladničky
  22. Sulc sa zeleninu, potom nakrájame na porcie a podávame
Paradajky, cuketa, mrkva, paprika v aspiku s bylinkami.
Zdroj: gardenandgun.com

Ovocie v želé

Tento recept na domácu huspeninu zaraďujem skôr kvôli tým najmenším stravníkom. Je to skvelý spôsob ako, cez zábavné jedlo, do detí dostať vitamíny. Uvidíte, koľko srandy si pri stole užijete s týmto trasúcim sa sladkým sulcom.

Čo budeme potrebovať

  1. 2 x 85 g jahodového želé
  2. 125 g nakrájaných broskýň
  3. 125 g jahôd (nakrájaných na plátky)
  4. 100 g čučoriedok
  5. 300 ml smotany na šľahanie

Postup

  1. Jeden balíček želé si pripravíme podľa návodu na obale
  2. Necháme ju vychladnúť
  3. Medzitým si ľahko vymastíme formu rastlinným olejom
  4. Vychladnuté želé nalejeme do formy a ovocie rovnomerne rozmiestnime po želé
  5. Dáme na 2 hodiny do chladničky, aby úplne stuhlo
  6. Zmiešame druhý balíček želé s 250 ml vriacej vody
  7. Miešame, aby sa rozpustilo, potom dáme do chladničky, kým nevychladne a nezačne tuhnúť
  8. Mixérom si ušľaháme smotanu, aby bola mierne hustá
  9. Pridáme vychladnuté želé v pohári a znovu začneme šľahať do hladka
  10. Zmes nalejeme do formičky na ovocie v aspiku
  11. Vrátime do chladničky na ďalšie 2 hodiny, aby smotanová vrstva úplne stuhla
  12. Želé vyberieme z chladničky a ostrým nožom opatrne uvoľníme dezert z formy pozdĺž okrajov
  13. Ihneď podávame alebo chladíme, kým nebudeme ovocnú huspeninu pripravení servírovať
Lahodné žele so sladkým lesným ovocím.
Zdroj: tastefrance.com

Čo je huspenina?

V tejto chvíli vás asi zaujíma, ako aspik chutí a ako ho jesť.

Aspik je skrátka spojenie mäsa, cibule, cesnaku a čerstvých byliniek v želatine z vývaru z kostí a korenia. Pripravuje sa tepelnou úpravou a konzumuje sa za studena. Toto mäsové želé sa teplom v ústach rozplynie a uvoľní úžasný vývar.

Áno, môže to znieť divne, ale toto jedlo sa pripravuje a konzumuje už STOROČIA, a to z dobrého dôvodu.

Vo východnej Európe sa toto jedlo nazýva „kholodets“. Príprava tohto jedla trvá tradične veľmi, veľmi dlho.

V priebehu dňa sa uvaria kosti s veľkým množstvom chrupaviek – ako prasacie a kravské nohy, prasacie kolená alebo kuracie nohy – spolu s mrkvou, bylinkami, cibuľou atď. Tento proces z kostí uvoľnil všetok kolagén a dreň, čím vzniká prírodná želatína.

Dnes sa tento proces často vynecháva a volí sa rýchlejšia možnosť, a to použitie želatíny na urýchlenie procesu prípravy.

Kedysi sa aspik jedol, pretože to bol vynikajúci a skvelý spôsob, ako využiť kosti bohaté na kolagén. Tradične sa podáva spolu s teplou zemiakovou kašou.

Huspenina je skvelým zdrojom bielkovín a ďalších živín a pritom je nízko sacharidový.

Tipy na výrobu huspeniny

Mäso na použitie : Ako je uvedené vyššie, najlepšie mäso pre aspik je bravčové mäso – najmä nohy kvôli všetkej tej prírodnej želatine. Ale pretože mnohým sa nemusí páčiť predstava konzumácie prasacích nôh, používa sa kuracie mäso s kosťami a želatínové balíčky.

Zelenina na použitie : Rovnako ako pri každom vývare používame všetky obvyklé druhy zeleniny. Zeler, mrkva a cibuľa vytvorí dokonalý aspik.

Bylinky : Môžete použiť akékoľvek čerstvé bylinky, ktoré máte radi. Milujem čerstvý kôpor a petržlen.

Ďalší : Niekedy do vývaru vhodím pár bobkových listov (nezabudnite ich odstrániť, než necháte želatínu stuhnúť).

Môžete huspeninu zamraziť?

Naozaj by som neodporúčala huspeninu zmrazovať.

Textúra a chuť by po rozmrazení jednoducho neboli rovnaké. Toto jedlo sa najlepšie konzumuje čerstvé. Pokiaľ však máte zvyšky, vydrží vo vzduchotesnej nádobe v chladničke asi týždeň.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.