Hrozno v sladkých i slaných receptoch

Hroznového vína nie je nikdy dosť. Veľa sa spotrebováva, ako inak, na výrobu obľúbeného alkoholického nápoja.

Jeho konzumácia je pre naše telo prospešná a najzdravšie hlavne za studena.

Svoje zastúpenie má ale napodiv aj v teplej kuchyni. A nielen o teplých pokrmoch vás zoznamujeme v tomto článku.

Bublanina s hroznovým vínom

Upečená bublanina s guličkami hrozna lookimadethat.com

Bublanina je ľahučká sladká buchta, ku ktorej sa krásne hodia kyselkavý chuť vína, chute sa vyváža a vzniká skvelá letná pochúťka, ako ju poznáme od babičiek.

INGREDIENCIE

  • hroznové víno
  • 4 vajcia
  • 220 g kryštálového cukru
  • 300 g polohrubej múky
  • 100 ml oleja
  • 1 kypriaci prášok
  • 1 vanilkový cukor
  • 6 lyžíc vlažnej vody
  • štipka soli
  • štipka citrónovej kôry

POSTUP

  1. Vajíčka vyšleháme s cukor em, vodou a vanilkovým cukor em do  nadýchané pěny.
  2. Pridáme sypké ingrediencie a pokračujeme vo šľahanie, kým nemáme hladké liate cesto. Pozor na citrónovú kôru, pre niekoho môže vytvoriť ľahko nepríjemný chuťový akcent.
  3. Cesto vylejeme na vymastený či vyložený plech papierom na pečenie a môžeme klásť hrozno (celé, alebo polovičky). Moc to nepreháňať, aby sa vám bublanina pekne prepieklo.
  4. Pečieme 25-30 minút na 180 stupňov.

Koláč z hroznovým vínom

Hotový koláč s červeným hroznovým vínom

Koláč s bobuľky vína nie je, už vďaka tvarohu, tak ľahučký, ako bublanina, ale určite si na ňom pochutnáte.

INGREDIENCIE

  • 200 g hrozna
  • 2 vajcia
  • 150 g polohrubej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 120 g masla
  • 200 g tvarohu (odporúčame ten vo vaničke)
  • 1 kypriaci prášok
  • 1 vanilkový cukor

POSTUP

  1. Vyšľaháme si hustú penu zo žĺtkov, cukru a masla. Z bielkov potom tuhý sneh.
  2. K pene z vajíčok primiešame tvaroh a všetky sypké suroviny. Nakoniec zľahka vmiešame sneh.
  3. Do vymastenej či vyloženej guľaté koláčovej formy dáme cesto a pekne uhladíme. Poukladáme hroznom a môžeme šupnúť do rúry.
  4. Pečieme približne 35 minút na 180 stupňov.

Marmeláda z hrozna

Hroznová marmeláda lookimadethat.com

Marmeláda z hrozna nie je úplne typická, ale určite si jej chuť zamilujete na palacinkách, lívanečkách alebo len tak na chlebe s maslom či šunkou.

INGREDIENCIE

  • 1 kilo hrozna (farebný variant podľa vášho výberu)
  • 1 hrnček cukru
  • ¼ hrnčeka vody
  • štipka soli  

POSTUP

  1. Hrozno najprv poriadne očistíme a umyjeme a dáme do hrnca spolu s vodou.
  2. Pod pokrievkou necháme prebublávať asi 10 minút, potom odkryjeme a miešame asi 20 minút, kým sa šťava trochu nezredukuje.
  3. Ďalší krok je rozmixovanie hrozna, je možné ich tiež prepasírovať a precediť cez plátno. Pokiaľ chcete marmeládu s kúskami, nie je potrebné mixovať.
  4. Zmes vrátime späť do hrnca a vsypeme cukor a soľ. Za občasného miešania necháme prebublávať, než zmes začne želírovať. Jednoduchým testom zistíte, kedy je marmeláda pripravená na plnenie do pohárov – kvapnite na tanier trochu zmesi a uvidíte, či stuhne.
  5. Ak áno, môžete plniť poháre. Ešte horúce ich na chvíľu otočte hore dnom, aby sa viečko chytilo, potom ich môžete otočiť späť. Ak nie, budete mať akurát marmeládu prilepenú na viečku.

Jednohubky s hroznom

Crostini s hroznom a syrom  healthyseasonalrecipes.com

Poďme poštekliť naše chuťové bunky niečím trošičku iným, u nás možno trochu netradičným, a tým sú crostini.

INGREDIENCIE

  • 500 g hrozna
  • lyžice olivového oleja
  • 1 francúzska bageta
  • 200 g syra s modrou plesňou (podľa vašej chuti)
  • troška medu

POSTUP

  1. Bagetku nakrájame na tenké plátky a v rúre predhriatej na 200 stupňov opečieme dozlatista, asi 5 minút.
  2. Hrozno rozrežeme na pol, premiešame s olivovým olejom a na plechu dáme do rúry na rovnakú teplotu, ale necháme ich piecť asi 20 minút, kým nezmäknú a nezačnú po okrajoch hnednúť.
  3. Nakoniec poukladajte plátky bagetky vychladnutým strapcom, syrom a pokvapkajte trochou medu.

Šťava z hroznového vína

Pripravený nápoj z hrozna

Šťava z hrozna je perfektný možnosť ako do tela dostať potrebnú dávku vitamínov a osviežiť sa.

INGREDIENCIE

  • hrozno
  • voda
  • cukor

Zámerne neuvádzame množstvo, pretože záleží na vás, koľko šťavy budete chcieť a či vôbec pridáte cukor.

POSTUP

  1. Umyté a očistené hrozno vložte do hrnca a prilejte vodu, aby boli všetky guľôčky ponorené.
  2. Priveďte ich k varu a potom prevezmite teplotu a nechajte ťahať asi 10 minút doku nepopraskajú a voda sa nesfarbí.
  3. Ďalší krok zahŕňa prepasírovanej šťavy. Všetko (aj so zvyškom po pasírovanie) môžete ešte precediť cez plátno a nechať odkvapkať pokojne aj cez noc.
  4. Ak chcete pridať cukor, vlejte šťavu do hrnca, pridajte cukor a miešajte na miernom plameni, kým sa všetok nerozpustí. V opačnom prípade tento krok vynechtte.
  5. Hotovú hroznovú šťavu môžete skladovať v nádobe v chladničke, zavariť alebo aj zmraziť. Skvelá je tak ako je, alebo zriedená s bublinkovou vodou.

Zdravotné prínosy hroznového vína

  • Pomerne vysoký obsah vitamínu C a vitamínov skupiny B .
  • Z minerálnych látok je u hroznového vína dôležitý obsah železa, horčíka a draslíka , ktorý podporuje srdcovú činnosť.
  • Aj ďalšie minerály, vláknina a glukóza a fruktóza nám pomôžu obmedziť niektoré nepriaznivé prejavy ochorenia, získať energiu a podporiť naše zdravie.

V lete je tiež zvýšená potreba dodržiavanie pitného režimu, preto si k hroznovému koláčmi pripravte nejaký ten studený drink .

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.