Hroznového vína nie je nikdy dosť. Veľa sa spotrebováva, ako inak, na výrobu obľúbeného alkoholického nápoja.
Jeho konzumácia je pre naše telo prospešná a najzdravšie hlavne za studena.
Svoje zastúpenie má ale napodiv aj v teplej kuchyni. A nielen o teplých pokrmoch vás zoznamujeme v tomto článku.
Bublanina s hroznovým vínom
lookimadethat.com
Bublanina je ľahučká sladká buchta, ku ktorej sa krásne hodia kyselkavý chuť vína, chute sa vyváža a vzniká skvelá letná pochúťka, ako ju poznáme od babičiek.
INGREDIENCIE
- hroznové víno
- 4 vajcia
- 220 g kryštálového cukru
- 300 g polohrubej múky
- 100 ml oleja
- 1 kypriaci prášok
- 1 vanilkový cukor
- 6 lyžíc vlažnej vody
- štipka soli
- štipka citrónovej kôry
POSTUP
- Vajíčka vyšleháme s cukor em, vodou a vanilkovým cukor em do nadýchané pěny.
- Pridáme sypké ingrediencie a pokračujeme vo šľahanie, kým nemáme hladké liate cesto. Pozor na citrónovú kôru, pre niekoho môže vytvoriť ľahko nepríjemný chuťový akcent.
- Cesto vylejeme na vymastený či vyložený plech papierom na pečenie a môžeme klásť hrozno (celé, alebo polovičky). Moc to nepreháňať, aby sa vám bublanina pekne prepieklo.
- Pečieme 25-30 minút na 180 stupňov.
Objavte podobné tipy
Koláč z hroznovým vínom
Koláč s bobuľky vína nie je, už vďaka tvarohu, tak ľahučký, ako bublanina, ale určite si na ňom pochutnáte.
INGREDIENCIE
- 200 g hrozna
- 2 vajcia
- 150 g polohrubej múky
- 100 g práškového cukru
- 120 g masla
- 200 g tvarohu (odporúčame ten vo vaničke)
- 1 kypriaci prášok
- 1 vanilkový cukor
POSTUP
- Vyšľaháme si hustú penu zo žĺtkov, cukru a masla. Z bielkov potom tuhý sneh.
- K pene z vajíčok primiešame tvaroh a všetky sypké suroviny. Nakoniec zľahka vmiešame sneh.
- Do vymastenej či vyloženej guľaté koláčovej formy dáme cesto a pekne uhladíme. Poukladáme hroznom a môžeme šupnúť do rúry.
- Pečieme približne 35 minút na 180 stupňov.
Marmeláda z hrozna
lookimadethat.com
Marmeláda z hrozna nie je úplne typická, ale určite si jej chuť zamilujete na palacinkách, lívanečkách alebo len tak na chlebe s maslom či šunkou.
INGREDIENCIE
- 1 kilo hrozna (farebný variant podľa vášho výberu)
- 1 hrnček cukru
- ¼ hrnčeka vody
- štipka soli
POSTUP
- Hrozno najprv poriadne očistíme a umyjeme a dáme do hrnca spolu s vodou.
- Pod pokrievkou necháme prebublávať asi 10 minút, potom odkryjeme a miešame asi 20 minút, kým sa šťava trochu nezredukuje.
- Ďalší krok je rozmixovanie hrozna, je možné ich tiež prepasírovať a precediť cez plátno. Pokiaľ chcete marmeládu s kúskami, nie je potrebné mixovať.
- Zmes vrátime späť do hrnca a vsypeme cukor a soľ. Za občasného miešania necháme prebublávať, než zmes začne želírovať. Jednoduchým testom zistíte, kedy je marmeláda pripravená na plnenie do pohárov – kvapnite na tanier trochu zmesi a uvidíte, či stuhne.
- Ak áno, môžete plniť poháre. Ešte horúce ich na chvíľu otočte hore dnom, aby sa viečko chytilo, potom ich môžete otočiť späť. Ak nie, budete mať akurát marmeládu prilepenú na viečku.
Jednohubky s hroznom
healthyseasonalrecipes.com
Poďme poštekliť naše chuťové bunky niečím trošičku iným, u nás možno trochu netradičným, a tým sú crostini.
INGREDIENCIE
- 500 g hrozna
- lyžice olivového oleja
- 1 francúzska bageta
- 200 g syra s modrou plesňou (podľa vašej chuti)
- troška medu
POSTUP
- Bagetku nakrájame na tenké plátky a v rúre predhriatej na 200 stupňov opečieme dozlatista, asi 5 minút.
- Hrozno rozrežeme na pol, premiešame s olivovým olejom a na plechu dáme do rúry na rovnakú teplotu, ale necháme ich piecť asi 20 minút, kým nezmäknú a nezačnú po okrajoch hnednúť.
- Nakoniec poukladajte plátky bagetky vychladnutým strapcom, syrom a pokvapkajte trochou medu.
Šťava z hroznového vína
Šťava z hrozna je perfektný možnosť ako do tela dostať potrebnú dávku vitamínov a osviežiť sa.
INGREDIENCIE
- hrozno
- voda
- cukor
Zámerne neuvádzame množstvo, pretože záleží na vás, koľko šťavy budete chcieť a či vôbec pridáte cukor.
POSTUP
- Umyté a očistené hrozno vložte do hrnca a prilejte vodu, aby boli všetky guľôčky ponorené.
- Priveďte ich k varu a potom prevezmite teplotu a nechajte ťahať asi 10 minút doku nepopraskajú a voda sa nesfarbí.
- Ďalší krok zahŕňa prepasírovanej šťavy. Všetko (aj so zvyškom po pasírovanie) môžete ešte precediť cez plátno a nechať odkvapkať pokojne aj cez noc.
- Ak chcete pridať cukor, vlejte šťavu do hrnca, pridajte cukor a miešajte na miernom plameni, kým sa všetok nerozpustí. V opačnom prípade tento krok vynechtte.
- Hotovú hroznovú šťavu môžete skladovať v nádobe v chladničke, zavariť alebo aj zmraziť. Skvelá je tak ako je, alebo zriedená s bublinkovou vodou.
Zdravotné prínosy hroznového vína
- Pomerne vysoký obsah vitamínu C a vitamínov skupiny B .
- Z minerálnych látok je u hroznového vína dôležitý obsah železa, horčíka a draslíka , ktorý podporuje srdcovú činnosť.
- Aj ďalšie minerály, vláknina a glukóza a fruktóza nám pomôžu obmedziť niektoré nepriaznivé prejavy ochorenia, získať energiu a podporiť naše zdravie.
V lete je tiež zvýšená potreba dodržiavanie pitného režimu, preto si k hroznovému koláčmi pripravte nejaký ten studený drink .