Hrozna nie je nikdy dosť. Veľa sa spotrebováva na výrobu obľúbeného alkoholického nápoja.
Ale čo vyskúšať treba šťavu?
Alebo by ste radšej koláč či marmeládu?
Inšpirujte sa našimi 5 receptami s hroznovým vínom.
Bublanina s hroznovým vínom
Bublanina je ľahučká sladká buchta, ku ktorej sa krásne hodí kyselkavá chuť vína, chute sa vyváža a vzniká skvelá letná pochúťka, ako ju poznáme od babičiek.
INGREDIENCIA
- hroznové víno
- 4 vajcia
- 220 g kryštálového cukru
- 300 g polohrubej múky
- 100 ml oleja
- 1 kypriaci prášok
- 1 vanilkový cukor
- 6 lyžíc vlažnej vody
- štipka soli
- štipka citrónovej kôry
POSTUP
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom, vodou a vanilkovým cukrom do nadýchanej peny.
- Pridáme sypké ingrediencie a pokračujeme v šľahaní, kým nemáme hladké liate cesto.
- Pozor na citrónovú kôru, pre niekoho môže vytvoriť ľahko nepríjemný chuťový akcent.
- Cesto vylejeme na vymastený či vyložený plech papierom na pečenie a môžeme klásť hrozno (celé, alebo polovičky).
- Veľmi to nepreháňať, aby sa vám bublanina pekne prepiekla.
- Pečieme 25-30 minút na 180 stupňov.
Prebýva vám doma ešte nejaké iné ovocie a vy neviete, čo s ním? Pozrite sa na naše recepty na bublaninu 6x inak .
Taliansky koláč z hrozna
Torta Bertolina je tradičný taliansky koláč pripravovaný na jeseň. Jedná sa o voňavú a delikátnu pochúťku, po ktorej si budete olizovať prsty!
Ingrediencie
- 500 g červeného hrozna
- 90 g masla izbovej teploty
- 100 g trstinového cukru plus 2 lyžice na hrozno
- 2 veľké vajcia izbovej teploty
- 60 ml mlieka izbovej teploty
- ½ lyžička vanilkového extraktu
- 250 g hladkej múky plus 1 polievková lyžica na hrozno
- 16 g prášku do pečiva
- štipka soli
Postup
- Hrozno jemne umyjeme, oddelíme ich bez toho, aby sme ich zničili a položíme ich na čistú handričku, aby uschli.
- Múku s práškom do pečiva a štipkou soli preosejeme do misky.
- Do misky stolného mixéra pridáme maslo a cukor a za pomocou lopatkového nástavca ich spracovávame cca 5 minút na nízky stupeň, alebo pokiaľ zmes nie je ľahká a nadýchaná.
- Počas mixovania pridávame po jednom vajíčko a vanilku a poriadne zapracujeme.
- Pridáme trochu mlieka, časť múčnej zmesi, potom zvyšok mlieka a nakoniec aj zvyšok múčnej zmesi.
- Všetko premiešame.
- Tortovú formu s priemerom 20 cm vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie.
- V miske zmiešame hrozno s 1 malou lyžicou múky.
- Nalejeme polovicu cesta do formy a poriadne zahladíme.
- Polovicu hrozna rozložíme na cesto.
- Posypeme 1 lyžicou trstinového cukru.
- Potom zakryjeme hrozno zvyšným cestom a zahladíme čistou mokrou lyžicou.
- Zostávajúce hrozno vyskladáme na povrch a posypeme poslednou lyžicou trstinového cukru.
- Pečieme koláč v predhriatej rúre s teplotou 180°C po dobu 55 – 60 minút, pričom ho po prvých 35 – 40 minútach skontrolujeme.
- Koláč je hotový, až keď je špajľa, ktorú zapichneme dovnútra po vybratí suchá.
- Pokiaľ vrchná časť rýchlo zhnedne, prikryjeme ju fóliou.
- Akonáhle je koláč hotový, vyberieme ho z rúry a necháme ho na stojane vychladnúť po dobu 5 – 10 minút.
- Potom ho môžete vybrať z formy a nechať ho úplne vychladnúť.
- Akonáhle je koláč studený, servírujeme.
K sladkému hroznovému koláču sa hodí šálka kávy. Pozrite sa, akú kávu urobia kapsľové kávovary z nášho hodnotenia .
Marmeláda z hrozna
Marmeláda z hrozna nie je úplne typická, ale určite si jej chuť zamilujete na palacinkách, lievančekoch alebo len tak na chlebe s maslom či šunkou.
INGREDIENCIA
- 1 kíl hrozna (farebný variant podľa vášho výberu)
- 1 hrnček cukru
- ¼ hrnčeka vody
- štipka soli
POSTUP
- Hrozno najskôr poriadne očistíme a umyjeme a dáme do hrnca spoločne s vodou.
- Pod pokrievkou necháme prebublávať asi 10 minút, potom odkryjeme a miešame asi 20 minút, kým sa šťava trochu nezredukuje.
- Ďalší krok je rozmixovanie hrozna, je možné ich tiež prepasírovať a precediť cez plátno. Pokiaľ chcete marmeládu s kúskami, nie je potrebné mixovať.
- Zmes vrátime späť do hrnca a vsypeme cukor a soľ.
- Za občasného miešania necháme prebublávať, kým zmes začne želírovať.
- Jednoduchým testom zistíte, kedy je marmeláda pripravená na plnenie do pohárov – kvapnite na tanier trochu zmesi a uvidíte, či stuhne.
- Ak áno, môžete plniť poháre.
- Ešte horúce ich na chvíľu otočte dnom nahor, aby sa viečko chytilo, potom ich môžete otočiť späť.
- Pokiaľ nie, budete mať akurát marmeládu prilepenú na viečku.
Vyskúšajte naše recepty na marmelády z rakytníka, šípku, čerešní a mnohé ďalšie. Rozhodne si pochutnáte!
Objavte podobné tipy
Jednohubky s hroznovým vínom
Poďme poškádliť naše chuťové bunky niečím trošičku iným, u nás možno trochu netradičným, a tým sú crostiny.
INGREDIENCIA
- 500 g hrozna
- lyžice olivového oleja
- 1 francúzska bageta
- 200 g syra s modrou plesňou (podľa vašej chuti)
- troška medu
POSTUP
- Bagetku nakrájame na tenké plátky av rúre predhriatej na 200 stupňov opečieme dozlatista, asi 5 minút.
- Hrozno rozrežeme na pol, premiešame s olivovým olejom a na plechu dáme do rúry na rovnakú teplotu, ale necháme ich piecť asi 20 minút, kým nezmäknú a nezačnú po okrajoch hnednúť.
- Nakoniec položte plátky bagetky vychladnutým hroznom, syrom a pokvapkajte trochou medu.
Šťava z hroznového vína
Šťava z hrozna je perfektnou možnosťou, ako do tela dostať potrebnú dávku vitamínov a osviežiť sa.
INGREDIENCIA
- hrozno
- voda
- cukor
Zámerne neuvádzame množstvo, pretože záleží na vás, koľko šťavy budete chcieť a či vôbec pridáte cukor.
POSTUP
- Umyté a očistené hrozno vložte do hrnca a prilejte vodu, aby boli všetky guličky ponorené.
- Priveďte ich do varu a potom stiahnite teplotu a nechajte ťahať asi 10 minút kým nepopraskajú a voda sa nesfarbí.
- Ďalší krok zahŕňa prepasírovanie šťavy. Všetko (aj so zvyškom po pasírovaní) môžete ešte precediť cez plátno a nechať vykvapkať pokojne aj cez noc.
- Ak chcete pridať cukor, vlejte šťavu do hrnca, pridajte cukor a miešajte na miernom plameni, kým sa všetok nerozpustí. V opačnom prípade tento krok vynechajte.
- Hotovú hroznovú šťavu môžete skladovať v nádobe v chladničke, zavariť alebo aj zmraziť. Skvelá je tak ako je, alebo zriedená s bublinkovou vodou.
Zdravotné prínosy hroznového vína
- Pomerne vysoký obsah vitamínu C a vitamínov skupiny B .
- Z minerálnych látok je pri hroznovom víne dôležitý obsah železa, horčíka a draslíka , ktorý podporuje srdcovú činnosť.
- Aj ďalšie minerály, vláknina a glukóza a fruktóza nám pomôžu obmedziť niektoré nepriaznivé prejavy ochorenia, získať energiu a podporiť naše zdravie.
A čo z hrozna najradšej pripravujete vy? Budeme zvedaví na vaše odpovede v komentároch!