6 výborných receptov na vianočné pečivo s hrozienkami. Inšpirujte sa

Nájdete ich vo vianočke, bochníku, tvarohových buchtách či koláčoch.

Nebojte sa ich použiť aj pri pečení vianočných cukroviniek!

Vyskúšajte naše recepty na hrozienkové pečivo!

Použiť je možné hrozienka celé aj nakrájané, tajným trikom je ich namočenie do alkoholu.

Ktorá z rozmanitých variantov sa stane vašou najobľúbenejšou?

Hrozienkové pečivo s kakaom

Tieto hrozienkové sušienky sa skvele hodia ku káve, aj čaju. Spríjemnite si s nimi vianočnú pohodu.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 95 g hnedého cukru
  • 45 g hrozienok
  • 45 g olivového oleja
  • 25 g mlieka
  • 15 g nesladeného kakaového prášku
  • 1 vajce
  • 2 čajové lyžičky vanilínového cukru
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • hnedý cukor na obalenie

Postup:

  1. Hrozienka prepláchnite a nechajte ich 10 minút namočené v teplej vode, aby zmäkli.
  2. Medzitým v mise zmiešajte vajcia s hnedým cukrom, mliekom a olejom.
  3. Pridajte preosiatu múku prášok do pečiva, kakaový prášok, soľ a vanilínový cukor.
  4. Všetko premiešajte, kým zmes nebude hladká.
  5. Hrozienka nechajte odkvapkať a dôkladne ich osušte.
  6. Vcelku alebo pokrájané ich potom pridajte do cesta a všetko prehneťte.
  7. Do misy nasypte hnedý cukor.
  8. Z cesta následne tvarujte približne 2-3 centimetre veľké guličky.
  9. Guľôčky obaľte v hnedom cukre a položte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  10. Pred vložením do rúry pomocou vidličky guličky sploštite.
  11. Hrozienkové pečivo pečte v rúre predhriatej na 170 ° C približne 18 minút.
Vianočné pečivo s hrozienkami a čokoládou obalené v cukre.
zdroj: prodottitipicitoscani.it

Kakao môžete využiť aj pri pečení ďalších druhov vianočných cukroviniek. Načerpajte inšpiráciu v našich receptoch na kakaové pečivo !

Linecké pečivo s hrozienkami

Vyskúšajte pridať trochu hrozienok aj do jedného z najobľúbenejších druhov vianočných cukroviniek!

Ingrediencie:

  • 250 g špaldovej múky
  • 200 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 180 g hnedého cukor
  • 100 g hrozienok
  • 2 vajcia
  • 16 g prášku do pečiva
  • štipka soli
  • štipka citrónovej kôry
  • marmeláda na zlepenie podľa vlastného výberu
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Do mixéra nasypte obe múky, pridajte maslo nakrájané na malé kúsky, soľ a vytvorte homogénnu zmes.
  2. Následne pridajte cukor, vajcia rozšľahané vidličkou, citrónovú kôru a prášok do pečiva.
  3. Premiešajte a na záver pridajte umyté a vylisované hrozienka, ktoré ste predtým nechali približne 10 minút namočené.
  4. Pokračujte v spracovaní zmesi mixérom, potom rukami.
  5. Spracované cesto nechajte aspoň 30 minút odpočívať v chladničke.
  6. Potom krehké cesto rozvaľkajte valčekom na hrúbku približne pol centimetra.
  7. Vykrajovače vykrájajte požadované tvary.
  8. Pečte v rúre predhriatej na 180 ° C dozlatista.
  9. Po vychladnutí zlepte marmeládou a prípadne posypte práškovým cukrom.
Zlepované linecké pečivo s hrozienkami.
zdroj: tortealcioccolato.com

Nepečené hrozienkové pečivo v tvare vianočných guličiek

Sladká a zdravá vianočná pochúťka zo zmesi hrozienok, vlašských orechov a ovsených vločiek.

Ingrediencie:

  • 1 šálka hrozienok
  • 1/2 šálky vlašských orechov alebo iných orechov podľa výberu
  • 1/4 šálky ovsených vločiek
  • 2 PL mletých ľanových semienok
  • 1 PL medu
  • 1/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/8 čajovej lyžičky soli
  • nasekané orechy, kokos, kakaový prášok či čokoládové posypky na ozdobenie

Postup:

  1. Hrozienka vložte do malej misky a zalejte ich horúcou vodou. Nechajte 5 minút odstáť, potom zlejte a zľahka osušte.
  2. Orechy, ovsené vločky a ľanové semienko vložte do kuchynského robota a rozmixujte najemno.
  3. Pridajte hrozienka, med, vanilkový extrakt a soľ.
  4. Pulzujte, kým sa nevytvorí hustá, lepivá zmes.
  5. Zmes vyberte z kuchynského robota a ručne z nej vytvorte malé guličky s priemerom asi jedného centimetra.
  6. Do menších misiek nasypte jednotlivé ingrediencie na obalenie a guličky v nich obaľte.
  7. Hrozienkové pečivo položte na papierom na pečenie vyložený plech a dajte do mrazničky.
  8. Po desiatich minútach pečivo preložte do vzduchotesnej nádoby a uložte do chladničky alebo mrazničky.
Nepečené hrozienkové guličky obalené v čokoláde či kokose.
zdroj: wellplated.com

Nepečené pečivo je rýchle, jednoduché a zdravé. Vyskúšajte okrem tohto receptu na hrozienkové pečivo aj ďalšie druhy raw vianočného pečiva !

Vianočné pečivo plnené hrozienkami, mandľami a figami

Klasické talianske vianočné pečivo. Vyskúšajte a uvidíte, že si čoskoro získa miesto aj na vašom vianočnom stole.

Ingrediencie:

  • 4 šálky hladkej múky
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • 1 šálka masla
  • 3 vajcia
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 vajce na potretie
  • posypky na ozdobenie

Náplň

  • 1 a 1/2 šálky celých mandlí
  • 100 g sušených fíg
  • 1 šálka hrozienok
  • 2 PL pomarančovej marmelády
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého klinčeka
  • 1/8 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • nastrúhaná kôra z 1 pomaranča

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 170 °C a plechy vyložte papierom na pečenie.
  2. Na plech rozložte mandle. Pečte ich 8 až 10 minút.
  3. V kuchynskom robote zmiešajte figy, hrozienka, škoricu, soľ, klinčeky, muškátový oriešok, vanilku a pomarančovú kôru. Rozmixujte nadrobno.
  4. Pridajte mandle a marmeládu, mixujte, kým zmes nedrží pohromade.
  5. Zmes vložte vychladiť do chladničky.
  6. V mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
  7. Pridajte kúsky masla a rukami prepracujte, kým cesto nebude pripomínať žmolenku.
  8. Pridajte vajcia a opäť premiešajte.
  9. Cesto následne zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 1-2 hodiny do chladničky.
  10. Cesto následne rozdeľte na dve časti.
  11. Jednu časť rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou približne pol centimetra.
  12. Polovicu cesta potrite náplňou a následne preložte.
  13. Vložte na 20-30 minút do chladničky.
  14. Potom pomocou noža cesto nakrájajte na približne dva centimetre dlhé kolíky.
  15. Rovnakým spôsobom pokračujte aj s druhou polovicou cesta.
  16. Hrozienkové pečivo vložte na plech s papierom na pečenie a potrite rozšľahaným vajíčkom s trochou vody a posypte zdobením
  17. Pečte v rúre predhriatej na 170 ° C približne 18-20 minút.
Vianočné pečivo plnené hrozienkami, mandľami a figami.
zdroj: valleyfig.com

Ak nechcete toto hrozienkové pečivo zdobiť posypkami, môžete sa inšpirovať najrôznejšími polevami na vianočné pečivo!

Hrozienkové vianočné hviezdičky

Obľúbené vianočné pečivo, ktoré je charakteristické svojou krehkosťou a lahodnou chuťou aj vôňou.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 300 g masla
  • 100 g hrozienok
  • 6 žĺtkov
  • 100 g cukru krupica
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový struk
  • práškový cukor na ozdobu

Postup:

  1. Do misy preosejte múku, utvorte jamku a pridajte vajcia, cukor, vanilkové semienka a maslo nakrájané na malé kúsky.
  2. Začnite miešať a zapracovávať múku.
  3. Nakoniec pridajte hrozienka, ak chcete, môžete ich predtým pokrájať na menšie kúsky.
  4. Keď vytvoríte homogénne cesto, zabaľte ho do potravinovej fólie a vložte na aspoň 30 minút do chladničky.
  5. Potom nechajte cesto asi dvadsať minút pri izbovej teplote, potom ho vyvaľkajte valčekom.
  6. Pomocou vykrajovačov vykrájajte hrozienkové pečivo.
  7. Položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 170°C približne 15 minút.
  8. Po vychladnutí posypte práškovým cukrom.
Hrozinkové vianočné hviezdičky.
zdroj: profumodibroccoli.com

Túžite tento rok po zdravších Vianociach? Vyskúšajte naše pečivo bez cukru !

Vianočné pečivo z hrozienok a mandlí

Kombinácia hrozienok a mandlí je rokmi osvedčená vďaka vianočke. Vyskúšajte ju aj v tomto cukroví!

Ingrediencie:

  • 3 a 1/4 šálky hladkej múky
  • 1 šálka masla
  • 1/2 šálky cukru
  • 4 žĺtky
  • 1 šálka plátkov mandlí
  • 3/4 šálky hrozienok

Postup:

  1. Maslo a cukor vyšľahajte do nadýchanej peny.
  2. Pridajte žĺtky a dobre premiešajte.
  3. Potom postupne pridávajte preosiatu múku a hneťte, kým nie je cesto homogénne a hladké.
  4. Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti.
  5. Do jednej polovice pridajte mandle a do druhej hrozienka a dobre premiešajte, kým sa úplne nespoja.
  6. Každú polovicu cesta vytvarujte do tvaru valčeka s priemerom približne 5 cm.
  7. Zabaľte do potravinovej fólie a vložte na noc do chladničky.
  8. Druhý deň predhrejte rúru na 200 °C.
  9. Tenkým ostrým nožom nakrájajte valčeky na tenké sušienky s hrúbkou asi pol centimetra.
  10. Hrozienkové pečivo položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 8 až 10 minút, kým nezačne zlátnuť.
Vianočné sušienky s kúskami mandlí a hrozienok.
zdroj: nettleandquince.com

Máte slabosť pre mandle? Vyskúšajte naše recepty na lahodné mandľové pečivo !

Hrozienka a vianočné pečenie

Ak máte radi sušené hroznové guličky, môžete ich pri vianočnom pečení použiť nielen do vianočky, ale aj v receptoch na hrozienkové pečivo. V prevažnej väčšine prípadov sa hrozienka pred pridaním do cesta namáčajú, aby dobre zmäkli. Okrem vody môžete na namočenie využiť aj alkohol, napríklad rum. Potom už záleží len na vás, či sa ich rozhodnete použiť celé, alebo či ich nakrájate na drobnejšie kúsky, ktoré budú v cukroví vyzerať lepšie.

Hrozienka v cukroví nielen skvele chutia, ale zároveň z neho urobia oveľa zdravšiu pochúťku. Sú totiž bohatým zdrojom najrôznejších vitamínov, predovšetkým C, A a E, a minerálnych látok, ako je draslík, vápnik a horčík.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.