Inšpiratívne recepty s hovädzím na hubách alebo česká klasika tradične aj netradične

Čo majú spoločné vyprážané, guľajda a kuba?

Samozrejme to, že na ich prípravu sú potrebné huby.

Existuje ale ešte jeden tradičný pokrm, na ktorý Česi nedajú dopustiť.

Objavte s nami tie najlepšie recepty na hovädzie na hubách!

A že práve nemáte tie pravé lesné? Nevadí, skvele chutia aj so šampiňónmi!

Hovädzie plátky na hubách so smotanou

Na prípravu je možné použiť hovädziu sviečkovú, roštenú, stehno i pliecko. Plátky nekrájajte príliš silné, pretože čím silnejší bude plátok, tým dlhšia bude doba varenia.

Ingrediencie

  • 800 g hovädzieho mäsa
  • 250 g lesných húb alebo šampiňónov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 šálky smotany na šľahanie
  • 6 PL masla
  • 1 PL sušeného cesnaku
  • hladká múka na zahustenie
  • rozmarín
  • olivový olej
  • soľ, korenie
  • bylinky na ozdobu (tymián, pažítka, petržlenová vňať)

Postup

  1. Na tenké plátky nakrájané hovädzie mäso osoľte a okoreňte, v prípade potreby zľahka naklepte.
  2. Na panvici s maslom a rozmarínom hovädzie plátky orestujte.
  3. Následne mäso z panvice vyberte a zabaľte do alobalu.
  4. Do panvice pridajte olivový olej a zľahka v ňom orestujte prelisované strúčiky cesnaku.
  5. Pridajte na plátky pokrájané huby a pokračujte v restovaní, kým huby nezmäknú.
  6. Prilejte do panvice smotanu na šľahanie, pridajte korenie a varte až do doby, než začne omáčka hustnúť.
  7. V prípade potreby prídete trochu hladkej múky.
  8. Pridajte do omáčky plátky mäsa a za občasného miešania povarte do doby, kým je mäso mäkké.
  9. Ozdobte čerstvými bylinkami.

Hovädzie na hubách so smotanovou omáčkou chutí skvele s pečenými zemiakmi či hranolčekmi.

Plátky hovädzieho mäsa s hubami a smotanovou omáčkou
Zdroj: cookinwithmima.com

Hovädzie roštenky na hubách

Neviete, či zvoliť vysoký alebo nízky roštenec? Oboje je možné! Nízka roštenka je ale chudšia a má tiež o niečo jemnejšiu chuť.

Ingrediencie

  • 700 g hovädzie roštené
  • 200 g lesných húb alebo šampiňónov
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 šálky vývaru
  • 3 PL masla
  • 3 PL hladkej múky
  • 2 lyžičky worcestrové omáčky
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, korenie

Postup

  1. Roštenú nakrájajte na plátky, naklepte a ochuťte soľou a korením.
  2. Plátky poprášené múkou potom z oboch strán orestujte na panvici s trochou oleja.
  3. Mäso z panvice vyberte, odložte nabok a na zostávajúcom oleji nechajte zosklovatieť na plátky nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak.
  4. Pridajte na plátky pokrájané huby a duste do mäkka.
  5. Pridajte maslo a za stáleho miešania prisypávajte múku.
  6. Následne k zmesi prilejte vývar a niekoľko minút povarte.
  7. Primiešajte worcestrovú omáčku.
  8. Pridajte do omáčky plátky roštené, varte domäkka a dochuťte soľou a korením.

Hovädzia roštenka na hubách je najčastejšie servírovaná so zemiakovou kašou či šťouchanými zemiakmi.

Roštená na šampiňónoch pripravovaná na panvici
Zdroj: cafedelites.com

Máte húb toľko, že neviete, čo s nimi? Uchovajte si ich horšie časy! S pomocou jednoduchého návodu na zaváranie to zvládne každý.

Hovädzie stehno na šampiňónoch a víne

Nemáte doma lesné huby? Siahnite po šampiňónoch! Intenzívnejšiu chuť omáčke dodajú šampiňóny hnedé a taktiež pridanie malého množstva červeného vína.

Ingrediencie

  • 800 g hovädzie roštené
  • 400 g šampiňónov
  • 1/2 šálky červeného vína (napríklad Merlot)
  • 1/2 šálky smotany na šľahanie
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 šálky vývaru
  • 4 PL masla
  • 2 PL olivového oleja
  • tymian
  • soľ, korenie

Postup

  1. Na panvici rozohrejte lyžicu oleja a dve lyžice masla.
  2. Pridajte na plátky nakrájané huby a duste do zmäknutia.
  3. Potom pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a varte približne 3 minúty.
  4. Pridajte pretlačený cesnak, tymian, soľ a korenie.
  5. Premiešajte a povarte ešte 2 minúty.
  6. Následne zmes z panvice odstráňte na tanier.
  7. V panvici rozpustite druhú polovicu masla a oleja a vložte do nej naklepané, osolené a okorenené plátky hovädzieho stehna.
  8. Mäso z každej strany približne 3-5 minút restujte.
  9. Následne plátky z panvice vyberte a odložte k hubám.
  10. Do panvice nalejte víno a povarte ho do doby, než sa jeho množstvo zmenší na polovicu.
  11. Pridajte vývar a spoločne ešte približne chvíľku povarte.
  12. K zmesi pridajte plátky mäsa s hubami a duste domäkka.
  13. Prilejte smotanu a za stáleho miešania povarte do zahustenia.
  14. Podľa potreby dochuťte soľou a korením.

Tento pokrm chutí skvele predovšetkým so zemiakovou kašou.

Hovädzie stehno na šampiňónoch a červenom víne s bylinkami
Zdroj: natashaskitchen.com

Hovädzie kocky s hubami a ryžou

Kombinácia worcestrovej a sójovej omáčky dodá tomuto receptu veľmi originálnu chuť. Nebojíte sa experimentovať? Pridajte aj lyžičku horčice!

Ingrediencie

  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 200 g lesných húb alebo šampiňónov
  • 1 cibuľa
  • 2 šálky vývaru
  • 3 PL masla
  • 3 PL múky
  • 1 PL worcestrové omáčky
  • 2 lyžičky sójovej omáčky
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • olivový olej
  • soľ, korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup

  1. V hrnci či hlbokej panvici zahrejte olej a nechajte na ňom orestovať na kúsky nakrájané, osolené a okorenené hovädzie mäso.
  2. Mäso z hrnca vyberte, rozpustite v ňom maslo a poduste na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájanej huby.
  3. Keď sú huby mäkké, posypte zmes sušeným cesnakom, soľou, čiernym korením a dôkladne premiešajte.
  4. Následne všetko jemne poprášte múkou a za stáleho miešania varte približne minútu.
  5. Pomaly k zmesi prilievajte vývar a neustále miešajte.
  6. Priveďte zmes do varu a vmiešajte požadované množstvo worcestrovej a sójovej omáčky.
  7. Prisypte kúsky hovädzieho mäsa a za občasného miešania varte domäkka.
  8. Podávajte posypané čerstvo nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Tento pokrm servírujte s ryžou, najlepšie basmati či s ryžou jazmínovou, prípadne aj so zemiakovou kašou.

Kúsky hovädzieho mäsa so šampiňónmi ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou
Zdroj: dinneratthezoo.com

Dusené hovädzie so šampiňónmi a parmezánom

Netradičnú chuť omáčke môžete dodať prostredníctvom parmezánu. Pred kúpou predpripraveného už nastrúhaného parmezánu dajte prednosť tomu, ktorý si na hrubom strúhadle prichystáte vy sami.

Ingrediencie

  • 700 g hovädzieho mäsa
  • 300 g šampiňónov
  • 1/4 šálky bieleho vína (napríklad Sauvignon)
  • 1/2 šálky vývaru
  • 1 šálka smotany na šľahanie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 30 g parmezánu
  • 2 PL masla
  • 1 PL olivového oleja
  • tymian
  • soľ, korenie

Postup

  1. Na panvici zohrejte olej a maslo a orestujte na kúsky nakrájané hovädzie mäso.
  2. Pridajte na plátky nakrájané huby a 5 minút všetko duste.
  3. Potom pridajte prelisovaný cesnak, soľ a korenie.
  4. Opatrne prilejte víno a za stáleho miešania varte, kým sa ho väčšina neodparí.
  5. Pridajte vývar a varte, kým mäso nebude mäkké, v prípade potreby pridajte viac vývaru.
  6. K zmesi pridajte smotanu a čerstvo nastrúhaný parmezán.
  7. Znížte teplotu a za občasného miešania ešte niekoľko minút povarte, kým omáčka nezhustne.
  8. Pridajte tymian a prípadne aj soľ a korenie.

Tento pokrm môžete podávať s ryžou, zemiakovou kašou aj cestovinami.

Dusené hovädzie s plátkami šampiňónov v syrovo-smotanovej omáčke
Zdroj: recipetineats.com

Šampiňóny chutia skvele aj grilované či vo forme polievky. Pozrite sa na naše vybrané šampiňónové recepty !

Hovädzie mäso na hubách s horčicou

Chcete si uľahčiť prípravu mäsa? Upečte ho v rúre!

Ingrediencie

  • 700 g hovädzieho mäsa
  • 350 g lesných húb
  • 1 šálka vývaru
  • 1 šálka smotany
  • 1/2 šálky bieleho vína
  • 2 šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • 2 PL masla
  • 2 PL olivového oleja
  • rozmarín
  • sladká paprika
  • soľ, korenie

Postup

  1. Predhrejte si rúru na 200°C.
  2. Na plátky nakrájané hovädzie mäso osoľte, okoreňte a potrite zmesou prelisovaného cesnaku a nadrveného rozmarínu.
  3. Na panvici s olejom z každej strany plátky 3 minúty opečte.
  4. Následne mäso preložte do pekáča, pridajte vývar, vložte do rúry a pečte približne 25 minút, v závislosti od typu hovädzieho mäsa a výšky plátku.
  5. Mäso z rúry vyberte, plátky zakryte alobalom a nechajte 10 minút odpočívať.
  6. Medzitým si v panvici rozpustite maslo a pridajte doň nakrájanú šalotku a huby ochutené soľou a korením.
  7. Duste približne 5-7 minút, kým huby nezačnú mäknúť.
  8. Zmes z panvice odstráňte, prilejte víno a nechajte ho deglazovať.
  9. Potom pridajte smotanu a horčicu a zmes priveďte do varu.
  10. Varte, kým omáčka nezhustne, následne ju dochuťte korením a pridajte huby a plátky mäsa.

Hovädzie na hubách pečené v rúre servírujte preliate omáčkou s americkými zemiakmi, prípadne tiež ozdobené čerstvými bylinkami.

Plátky hovädzieho mäsa s hubami pečené v rúre
Zdroj:halfbakedharvest.com

Hovädzie na hubách možno pripravovať nielen z húb čerstvých, ale aj sušených či mrazených. Sušené huby pred použitím namočte aspoň na 20 minút do misky so studenou vodou. Okrem klasickej prípravy na sporáku, môžete hovädzie mäso na šampiňónoch pripravovať aj v rúre, papiňáku či pomalom hrnci.

Viete, že posledný menovaný kuchynský pomocník má veľmi široké spektrum využitia? Pokrmy z hrnca na pomalé varenie zahŕňajú nielen mäso hovädzie, ale aj bravčové, polievky či strukoviny.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.