Dokážete si predstaviť ráno bez hrnčeka horúceho čaju alebo kávy? Pokiaľ ste milovníci čajových rituálov, budete mať z nasledujúcich receptov radosť.
V zime zahrejú a navodia útulnú atmosféru, av lete využijeme suroviny z lesa alebo záhradky.
Inšpirujte sa nasledujúcimi receptami a pripravte si lahodný domáci čaj.
Domáci pečený čaj
Vonku sa začína ochladzovať, preto vyskúšajte tento dokonalý recept, ktorý prevonia celý váš dom!
Čo budeme potrebovať
- 1 veľké jablko
- 1 mandarínka (prípadne pomaranč)
- 120 g lesného ovocia
- 3 polievkové lyžice grapefruitového sirupu
- Na dochutenie čerstvá citrónová šťava, lístky mäty, medovky alebo škorice
Postup
- Jablko a mandarínku/pomaranč nakrájajte na kocky a oboje orestujte na panvici.
- Pridajte lesné ovocie a duste do zmäknutia a uvoľnenia šťavy.
- Pridajte grapefruitový sirup a nechajte rozpustiť.
- Podľa chuti môžete pridať citrónovú šťavu, mätu, medovku alebo škoricu.
- Zmes dajte do hrnčeka a zalejte teplou vodou.

Zázvorový čaj
Naučte sa, ako si doma pripraviť čaj z čerstvého zázvoru! S týmto jednoduchým receptom je hotový raz dva.
Čo budeme potrebovať
- 5 cm čerstvého zázvoru (nie je potrebné lúpať, nakrájaný na kúsky)
- 250 ml vody
- Voliteľné príchute (vyberte si len jedno): 1 tyčinka škorice, kúsok čerstvej kurkumy (nakrájaná na tenké plátky, rovnako ako zázvor) alebo niekoľko vetvička čerstvej mäty
- Voliteľné doplnky : 1 tenké koliesko čerstvého citróna alebo pomaranča a/alebo 1 lyžička medu alebo javorového sirupu
Postup
- Zmiešajte nakrájaný zázvor a vodu v hrnci na vysokú teplotu.
- Pokiaľ pridávate tyčinku škorice, čerstvú kurkumu alebo čerstvú mätu, pridajte ju teraz.
- Zmes priveďte do varu a potom podľa potreby znížte teplotu, aby zmes mierne prebublávala po dobu 5 minút (pre extra výraznú chuť zázvoru varte až 10 minút).
- Odstráňte hrniec z platne.
- Zmes opatrne nalejte cez sito do hrnčeka.
- Ak chcete, podávajte s kolieskom citróna a/alebo kvapkou medu alebo javorového sirupu podľa chuti. Podávajte horúce.
Mimo čaju si zo zázvoru môžete pripraviť aj ďalšie dobroty. Inšpirujte sa našimi zázvorovými receptami .

Zelený čaj
U pravého zeleného čaju je kľúčom k úspechu správny postup.
Čo budeme potrebovať
- 1 lyžička pravého zeleného čaju na každú šálku
Postup
- Vodu privedieme do varu.
- Necháme chvíľu odstáť, aby dosiahla teplotu 80 °C.
- Zalejeme čaj a necháme lúhovať 1 až 3 minúty.
Zelený čaj môžeme zalievať opakovane. Preto môžeme okamžite pripraviť druhú dávku, len lístky necháme lúhovať približne o 1 minútu dlhšie

Čaj matcha
Obvykle si čaj matcha vychutnávam bez sladidla, ale značky tohto čaju sa líšia v horkosti. Pokiaľ s prípravou ešte len začínate, alebo ak váš čaj chutí horko, pridajte pár kvapiek javorového sirupu alebo medu, aby ste si ho osladili podľa svojej chuti.
Čo budeme potrebovať
- ¼ lyžičky matcha
- 60 ml horúcej vody
- 180 ml navyše horúcej vody alebo napareného mlieka podľa výberu, mandľové mlieko, ovsené mlieko, kokosové mlieko, mliečne mlieko atď.
- javorový sirup, med alebo iné sladidlo
Postup
- Preosejte matchu do hrnčeka alebo misky, aby ste sa zbavili prípadných hrudiek.
- Nalejte 60 ml horúcej vody.
- Matchu metličkou alebo vidličkou svižne šľaháme zo strany na stranu, kým sa matcha úplne nerozpustí a navrchu nezostane napenená vrstva.
- Pridajte zvyšných 180 ml horúcej vody alebo duseného mlieka a znova šľahajte do peny.
- Podľa chuti doslaďte.

Objavte podobné tipy
Žihľavový čaj
Ideálny čaj na prípravu čaju je jar. Žihľavy sú mladé a plné detoxikačných účinkov.
Čo budeme potrebovať
- 2 hrsti lístkov žihľavy
Postup
- Liter vody privedieme do varu.
- Odstavíme z plameňa a zalejeme žihľavové lístky.
- Necháme 10 minút vylúhovať a podávame.

Šípkový čaj
Skvelý čaj, ktorý pomôže s prechladnutím aj únavou.
Čo budeme potrebovať
- 4 polievkové lyžice sušených šípok
Postup
- Šípky rozdrvíme v mažiari.
- Zalejeme 1 l vody a necháme hodinu odstáť.
- Privedieme do varu.
- Odstavíme z plameňa a necháme 15 minút chladnúť.
- Podávame.

Cibuľový čaj
Čaj pravdepodobne nebudeme usrkávať každý deň o piatej. V boji proti kašľu však nie je lepšieho pomocníka.
Čo budeme potrebovať
- 1 cibuľa
- 2 lyžičky majoránky
- 1 lyžica medu
Postup
- Liter vody privedieme do varu.
- Cibuľu olúpeme a pokrájame na štvrtky.
- Zalejeme a necháme 15 minút lúhovať.
- Prisypeme majorán a osladíme medom.
- Podávame.

Prečo piť horúci čaj?
Čaj obsahuje silné antioxidanty a zdraviu prospešné zlúčeniny, predovšetkým z polyfenolov – látok nachádzajúcich sa v rastlinách.
Nesladené zelené čaje a čierne čaje sú druhy najviac skúmané pre ich zdravotné prínosy. Tieto druhy čaju môžu pomôcť s:
- Predchádzať niektorým druhom rakoviny. Pitie čierneho čaju je všeobecne spojené s 21% znížením rizika úmrtia na rakovinu
- Dve šálky čaju denne môžu znížiť riziko rozvoja srdcových ochorení a 3 šálky zeleného čaju denne môžu znížiť riziko srdcovej smrti o 26 %
- Pravidelná konzumácia čaju môže mierne znížiť krvný tlak
- Znížte riziko vzniku cukrovky 2. typu. Bolo zistené, že pitie 4 šálok čaju denne znižuje riziko cukrovky 2. typu o 10 %
- Pitie čaju môže znížiť riziko depresie a neurodegeneratívnych stavov, ako je Alzheimerova choroba