Najlepšie recepty na harlekýn tortu nájdete tu!
Korpus taký jemný a nadýchaný, že sa vám okamžite rozplynie na jazyku.
Šľahačka tak krémová, že ani nebudete vedieť, že niečo jete a nebudete chcieť prestať.
Upečte si svoj dvojfarebný šľahačkový sen!
Čokoládová harlekýn torta
Torta plná tej najlepšej čokolády a kakaa je tu. Čím kvalitnejšie suroviny použijete tým výsledok bude lepší.
Čo budeme potrebovať
- 550 ml vysokopercentnej smotany
- 150 g cukru krupica
- 80 g kakaa
- 5 vajec
- 2 vanilkové cukry
- 130 g polohrubej múky
- 4 lyžice oleja
- 50 g horkej čokolády
- Maslo (na vymazanie)
- Hrubá múka (na vymazanie)
Postup
- Parížsku šľahačku si začneme pripravovať deň vopred
- V hrnci na vysokú teplotu zvaríme 350 ml šľahačky, 30 g cukru a 40 g kakaa
- Varíme, kým zmes nemá hustú krémovú konzistenciu
- Konzistencia šľahačky je veľmi dôležitá, inak sa s ňou potom nedá ďalej pracovať
- Keď je šľahačka hotová, preložíme ju do misky a tú uložíme do chladničky, kde ju necháme cez noc odpočívať
- Druhý deň začneme tým, že si predhrejeme rúru na 160 stupňov
- Formu na tortu si vymastíme maslom a vysypeme múkou
- Do sklenenej misky na vodnom kúpeli si rozbijeme vajcia a pridáme zvyšný cukor spoločne s vanilkovým
- Vajcia šľaháme približne 5 minút, aby sa zmes zahriala
- Potom misu z vodného kúpeľa zložíme a vajcia vyšľaháme do bielej peny
- Vmiešame preosiatu mokou a zvyšné kakao
- Premiešame a nakoniec pridáme olej
- Hotové hladké cesto vlejeme do formy a uhladíme
- Tortovú formu vložíme do rúry a pečieme 40-45 minút
- Priebežne ho kontrolujeme špajľou
- Keď je korpus hotový, 10 minút ho necháme chladnúť vo forme a až potom ho z nej vyberieme
- Vychladnutý korpus rozkrojíme na pol
- Vychladnutú parížsku šľahačku vyšľaháme a ⅓ potrieme spodný korpus
- Ten priklopíme druhou časťou korpusu a celý povrch torty potrieme ďalšie ⅓ parížske šľahačky
- 200 ml zvyšnej šľahačky si spoločne s vanilkovým cukrom, vyšľaháme do hustej peny
- Hotovú tortu harlekýn zdobíme zvyšnou ⅓ parížskej šľahačky a čerstvou vanilkovou šľahačkou
- Navrch ešte postrúhame horkú čokoládu

Harlekýn s vanilkovo-čokoládovým mascarpone krémom
Už tak lahodný šľahačkový krém doplnený o jedinečný marcarpon syr, urobí túto tortu naozajstným kulinárskym zážitkom a samotný recept dostane úplne nový rozmer.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 4 vajcia
- 200 g cukru krupica
- 100 g masla (zmäknutého)
- 100 ml mlieka
- 50 g kakaa
- 200 g polohrubej múky
- Štipka soli
- Horká čokoláda na varenie
Na čokoládovú šľahačku
- 250 ml vysokopercentnej smotany
- 50 g cukru krupica
- 70 g kakaa
- 100 g vysokopercentnej čokolády (min. 70 % kakaa)
- 150 g mascarpone
- 20 g práškového cukru
Na vanilkovú šľahačku
- 125 ml smotany na šľahanie
- 150 g mascarpone
- 30 g práškového cukru
Postup
- Korpus aj čokoládovú smotanu si pripravíme deň vopred
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
- Na korpus si oddelíme žĺtky od bielkov
- Bielky so štipkou soli vyšľaháme do pevného snehu
- Postupne po lyžiciach začneme pridávať 100 g krupicového cukru
- Sneh šľaháme dovtedy, kým sa na ňom nezačnú vytvárať pevné špičky
- Zmäknuté maslo si vyšľaháme so zvyšnými 100 g krupicového cukru
- Keď je zmes prepojená, začneme pomaly pridávať všetky žĺtky
- Potom pridávame mlieko
- Za stáleho miešania pridávame kakao a múku
- Keď je cesto jednoliate a premiešané, začneme postupne po troškách pridávať sneh
- Opatrne premiešavame, aby sneh nespadol
- Dno tortovej formy si vyložíme papierom na pečenie a boky vymažeme maslom
- Pripravené cesto nalejeme do tortovej formy a vložíme do rúry
- Korpus pečieme 35-40 minút
- Priebežne korpus kontrolujeme špajdľou, keď cesto nelepí, formu vyberieme z rúry
- Tortu chvíľu necháme chladnúť vo forme, potom ju vyberieme a položíme na mriežku, kde ju necháme úplne vychladnúť
- Keď nám korpus chladne, pripravíme si čokoládovú šľahačku
- V hrnci si zmiešame cukor krupice, smotanu a kakao
- Smotanovú zmes privedieme do varu
- Pridáme čokoládu a za stáleho miešania ju necháme úplne rozpustiť.
- Prelejeme ju do misky a dáme stuhnúť do chladničky, najlepšie cez noc
- Druhý deň čokoládovú šľahačku dokončíme
- Zmiešame si mascarpone a práškový cukor
- Všetko spoločne prešľaháme, aby sa ingrediencie spojili
- Potom pridávame stuhnutú čokoládovú šľahačku a spoločne prešľaháme
- Vznikne nám hladký krém
- Vychladnutý korpus si rozrežeme na polovice
- Spodnú časť potrieme ⅓ čokoládového krému a priklopíme druhou polovicou korpusu
- Ten tiež potrieme ⅓ krému
- Zvyšnú ⅓ krému vložíme do zdobiaceho cukrárskeho vrecúška a dáme bokom
- Na vanilkovú šľahačku si zmiešame smotanu s mascarpone
- Pridáme práškový cukor a na nízky výkon začneme zmes mixovať
- Keď sa krém začne spájať, výkon mixéra zvýšime a pokračujeme v šľahaní, kým krém nie je hladký a tuhý
- Krém tiež vložíme do zdobiaceho vrecka
- Pripravený korpus zdobíme oboma krémami, podľa našej fantázie a nakoniec ho zasypeme nastrúhanou horkou čokoládou na varenie
- Hotový harlekýn tortu, pred tým ako ho budeme servírovať, uložíme na 2 hodiny do chladničky

Dvojfarebné harlekýn rezy s belgickou čokoládou
Krém, ktorým rezy budeme premazávať musí byť vyšľahaný z kvalitnej vysokopercentnej šľahačky, spoločne s tmavým kvalitným holandským kakaom. Táto kombinácia nám v chladničke dobre stuhne, a potom s ňou môžeme tortu krásne ozdobiť.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 3 žĺtky
- 3 bielky
- 200 g krupicového cukru
- 8 lyžíc teplej vody
- 50 g holandského kakaa
- 100 g hladkej múky
- ½ prášku do pečiva
Na parížsku šľahačku
- 350 ml smotany na šľahanie
- 30 g krupicového cukru
- 25 g kakaa
Na ozdobu
- 200 ml smotany na šľahanie
- Belgické čokolády
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Plech na pečenie si vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou
- Do misy si preosejeme múku, kakao a prášok do pečiva
- Žĺtky vyšľaháme so 150 g cukru krupice a 8 lyžicami vody
- Pridáme suché ingrediencie a miešame, kým nám nevznikne hutné cesto
- Bielky si spoločne so zvyšným cukrom vyšľaháme do pevného snehu
- Keď je sneh hotový, po častiach ho začneme pridávať do čokoládového cesta
- Sneh vmiešavame opatrne, aby nám nespadol
- Cesto musí byť jednoliate, nesmú tu zostať kúsky nezamiešaných bielkov
- Takto pripravené cesto vlejeme do pripravenej tortovej formy
- Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 20 minút
- Po upečení korpus necháme chvíľu hanbiť v plechu, potom ho vyberieme a prenesieme na mriežku
- Na parížsku šľahačku dáme všetky suroviny do jedného hrnca a zvaríme ich
- Stačí pár minút varenia
- Potom vzniknutú zmes premixujeme tyčovým mixérom a dáme minimálne na 12 hodín odpočinúť do chladničky
- Pred tým ako s krémom začneme zdobiť, pridáme k nemu 100 ml smotany a spoločne krém vyšľaháme
- Krém by mal byť ľahký a nie úplne tuhý
- Klasickú smotanu vyšľaháme do pevnej hmoty, tak aby sa s ňou dalo zdobiť (pokiaľ nám nechce tuhnúť použijeme stužovač)
- Čokoládový korpus začneme, pomocou cukrárskeho vrecka, zdobiť oboma šľahačkami
- Na šľahačkou ozdobené rezy pridáme kúsky čokolády a hotové rezy dáme, na pár hodín, oddýchnuť do chladničky

Objavte podobné tipy
Šľahačková torta
Táto čokoládová torta so šľahačkou je perfektný spôsob, ako osláviť akúkoľvek udalosť. Ľahký harlekýn torta je dokonalou kombináciou nadýchaného korpusu a krémovej šľahačky.
Na korpus
- 6 vajec
- 2 lyžice horúcej vody
- 6 lyžíc práškového cukru
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 6 lyžíc polohrubej múky
Na parížsku šľahačku
- 350 ml vysokopercentnej smotany
- 40 g cukru
- 40 g kakaa
- 50 g kvalitnej čokolády
Na bielu šľahačku
- 400 ml smotany na šľahanie
- 2 stužovače do šľahačky
- Cukor kryštál
Postup
- Deň vopred si pripravíme parížsku šľahačku
- Vysokopercentnú smotanu si zvaríme s cukrom, kakaom a čokoládou
- Keď sa nám zmes zvarí, prelejeme ju do misky, prekryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky
- Druhý deň si predhrejeme rúru na 160 stupňov
- Tortovú formu si vyložíme papierom na pečenie alebo si ju vymažeme maslom a vysypeme múkou
- Oddelíme si bielky od žĺtkov
- Žĺtky si vyšľaháme do nadýchanej peny spoločne s cukrom a teplou vodou
- Bielky si so štipkou soli vyšľaháme do pevného snehu
- K žĺtkovej zmesi pridáme olej, kakao a vyšľahané bielky
- Nakoniec pridávame múku a všetko spoločne premiešame
- Cesto potom prelejeme do pripravenej tortovej formy a vložíme do rúry
- Korpus pečieme približne 30 minút, ale priebežne ho kontrolujeme špajdľou
- Potom korpus vyberieme z rúry a necháme ho chvíľu vo forme chladnúť
- Korpus vyberieme na mriežku a necháme ho úplne vychladnúť
- Medzitým si dorobíme a pripravíme šľahačky
- Vychladnú parížsku šľahačku, vyberieme z chladničky a vyšľaháme ju do nadýchaného krému
- To isté urobíme s klasickou smotanou na šľahanie, do nej ale pridáme oba stužovače
- Vychladnutý korpus prekrojíme na pol
- Spodný diel korpusu potrieme dostatočným množstvom parížskej šľahačky a priklopíme ho druhou časťou
- Parížskou šľahačkou potom potrieme celý povrch torty
- Vrchnú časť torty ozdobíme pripravenou bielou šľahačkou a môžeme podávať

Svadobný dvojposchodový harlekýn tortu
Tento recept na čokoládovú šľahačkovú svadobnú tortu má štyri vrstvy najlepšieho kakaového korpusu pokrytého bielou a tmavou šľahačkou z najkvalitnejších surovín a navrch je posypaný čokoládovými hoblinami.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- Rum
- 400 g polohrubej múky
- 140 g cukru
- 6 vajec
- 4 lyžičky prášku do pečiva
- 100 ml oleja
- 120 ml horúcej vody
- Lyžička soli
- 40 g kakaa
Na parížsku šľahačku
- 600 ml smotany na šľahanie
- 60 g kakaa
- 60 g cukru
Na klasickú šľahačku
- 400 ml smotany na šľahanie
- 40 g cukru
Na ozdobu
- Horkú čokoládu
- Bielu čokoládu
Postup
- Parížsku šľahačku si pripravíme deň vopred
- Všetky potrebné ingrediencie si zmiešame v hrnci a necháme ich spoločne zvariť
- Krém prelejeme do misky a dáme do chladničky cez noc stuhnúť
- Druhý deň šľahačku vyšľaháme do nadýchaného krému
- Zapneme rúru na 170 stupňov a vymažeme si tortové formy
- Bielky si oddelíme od žĺtkov
- Bielky spoločne so štipkou soli vyšľaháme do pevného snehu
- Žĺtky si vyšľaháme s cukrom
- Keď nám vznikne biela nadýchaná pena, začneme pridávať olej a vodu
- Do žĺtkovej zmesi potom pridáme múku a prášok do pečiva
- Všetko spolu poriadne premiešame, aby v zmesi neboli kryštáliky cukru
- Pomocou stierky pomaly začneme zamiešavať vyšľahaný sneh
- Dávame pozor, aby nám pri miešaní sneh nespadol
- Premiešané cesto vlejeme do vymastených tortových foriem
- Vložíme do predhriatej rúry
- Korpus pečieme približne 10 minút na 170 stupňov, potom teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme ďalších 30 minút
- Upečené korpusy vyberieme z rúry a necháme ich vychladnúť na mriežke
- Medzitým si vyšľaháme klasickú šľahačku
- Korpusy prekrojíme na pol
- Všetky pláty pokvapkáme rumom
- Prvý plát korpusu najskôr potrieme parížskou šľahačkou a potom pridáme klasickú šľahačku a priklopíme ďalším plátom korpusu
- Tento postup opakujeme pri všetkých poschodiach
- Celú tortu potrieme čokoládovou šľahačkou a ozdobíme podľa našej fantázie zvyšnou klasickou šľahačkou a čokoládovými hoblinkami
Na tento recept na harlekýn tortu budete potrebovať dve formy. Jendu klasickú 23 centimetrov veľkú a druhú menšiu, na druhé poschodie, 12 centimetrov. Pokiaľ máte len jednu formu, zdvojnásobte množstvo ingrediencie v recepte, aby ste mali dostatok cesta na dve poschodia.

Ako spoznať kvalitnú čokoládu?
Tieto recepty na tortu harlekýn sú najmä o čokoláde a kakau, ale ako kvalitu výrobku môžeme vôbec určiť?
Čokoládu môžeme radiť medzi takzvané super potraviny, pretože má veľmi pozitívne účinky na naše zdravie. Len v záplave najrôznejších druhov a typov čokolády, je naozaj ťažké sa v nich vyznať a vybrať ten skutočne kvalitný. Preto vám prinášame pár tipov ako touto záplavou s ľahkosťou preplávať.
Niektoré údaje o čokoláde nám prezradia už samotný obal, niekedy treba pátrať trochu viac. Ale vynaložené úsilie vám nakoniec prinesie vytúžený výsledok a vy si budete môcť vychutnať skutočnú lahodnú chuť čokolády, bez akýchkoľvek výčitiek.
Cena
Výroba kvalitnej čokolády nie je lacná záležitosť, a to sa odráža aj na jej cene. Menší výrobcovia a manufaktúry väčšinou používajú tradičné spôsoby výroby a kvalitné ingrediencie. Avšak tieto čokolády nie sú v bežných obchodoch na zohnanie, pretože ich cena sa môže vyšplhať aj na 80 – 200 korún za tabuľku, čo je v porovnaní s cenami veľkovýrobcov veľký rozdiel. Preto väčšinou nie sú pre bežného spotrebiteľa cenovo atraktívne a teda konkurencie schopné.
Percentá
Bohužiaľ neplatí, že čím vyššie percento kakaa čokoláda obsahuje, tým je kvalitnejšia. Percentá totiž nemusia nutne znamenať množstvo kakaových bôbov použitých na výrobu čokolády, ale skôr budú určovať objem kakaovej hmoty v sušine. Čo znamená nariedenie čokolády a zhoršenie jej kvality a nutričných hodnôt.
Zloženie
Čokoláda nie je náročná čo sa týka množstva ingrediencií týka, ale o to väčšiu pozornosť musíme venovať ich kvalite. Prílišné množstvo prísad značí o nadmernom priemyselnom spracovaní. Prítomnosť najrôznejších dochucovadiel a stabilizátorov, kvalite čokolády skôr uškodí, pretože veľmi kvalitná čokoláda si vystačí s kakaovými bôbmi a trstinovou šťavou.
Výroba
O spôsobe výroby sa toho z obalu na čokoláde príliš nedozvieme, ale pokiaľ by sme naozaj chceli zapátrať je možné vždy navštíviť internetové stránky danej spoločnosti. Pozornosť by sme potom mali venovať miestu odkiaľ sa kakaové bôby dovážajú a ďalej sa venovať spôsobu ich praženia.
Ak chcete svoje nadobudnuté skúsenosti ihneď aplikovať vyskúšajte tieto recepty na buchtu z tyčinky Margot , ktoré sú plné kakaa a čokolády.