Tie najlepšie recepty z grilovacieho syra halloumi na jednom mieste! Ktorý vyskúšate ako prvý?

Cyperský syr, ktorý sa pri grilovaní nerozpustí, sa teší stále väčšej obľube.

Pripravili sme si pre vás preto 7 vynikajúcich receptov s halloumi, ktoré musíte ochutnať!

Chcete burger, wrap či radšej zdravý šalát?

To všetko a oveľa viac nájdete v našom článku.

Užite si to!

Wrapy s grilovaným halloumi a cícerom

Tieto pikantné wrapy s grilovacím syrom halloumi a chrumkavou cícerom sú jednoducho božské! Podávajte ich s mätovo-jogurtovou omáčkou a razom máte na stole rýchly vegetariánsky obed alebo večeru.

Ingrediencie

Na pečený cícer:

  • 1 plechovka cíceru (400 g), scedené, opláchnuté a vysušené
  • 1 lyžica olivového oleja
  • ½ lyžičky údené papriky
  • ½ lyžičky drvenej rímskej rasce
  • ¼ lyžičky morskej soli

Na mätovo-jogurtovú omáčku:

  • ½ šálky obyčajného prírodného jogurtu
  • 6 alebo 7 nasekaných lístkov mäty
  • kôra z ½ citróna
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
  • ¼ lyžičky morskej soli
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia

Na halloumi:

  • kôra z 1 malej limetky
  • 1 a ½ lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička drvenej rímskej rasce
  • ¼ lyžičky údené papriky
  • ½ lyžičky sušených listov koriandra
  • ¼ lyžičky sušených červených čili vločiek
  • 1 balenie halloumi (250g), scedeného a opláchnutého pod studenou tečúcou vodou, potom nakrájaného na tenké plátky

Na wrapy:

  • 4 veľké mäkké wrapy
  • ½ šálky baby špenátu
  • 8 nakrájaných cherry paradajok
  • 4 jarné cibuľky, biela časť nakrájaná na tenké plátky
  • ¼ strednej uhorky, nakrájaná na plátky
  • po jednej hrstičke lístkov mäty a petržlenovej vňate
  • limetkové klinky na servírovanie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  2. Cícer sceďte, opláchnite a osušte.
  3. Nasypte cícer na plech do rúry.
  4. Cícer pokvapkajte 1 lyžicou olivového oleja a potom dobre premiešajte.
  5. Cícer posypte ½ lyžičky údenej papriky, ½ lyžičky rímskej rasce a ¼ lyžičky morskej soli.
  6. Poriadne s plechom pretrepte a uistite sa, že je všetky cícer pokrytá korením.
  7. Pečte 30 minút, alebo pokiaľ nie je cícer chrumkavý, v polovici pečenia cícer otočte.
  8. Pridajte všetky ingrediencie na jogurtovú omáčku do malej misky a dobre premiešajte.
  9. Nechajte omáčku v chladničke, kým nebudete pripravení ju podávať.
  10. Nakrájajte halloumi na tenké plátky.
  11. V plytkej miske zmiešajte 1 lyžičku rímskej rasce, ¼ lyžičky údenej papriky, ½ lyžičky sušeného koriandra, kôru z 1 malej limetky a ¼ lyžičky sušených červených čili vločiek.
  12. Zahrejte panvicu na strednú teplotu.
  13. Každý plátok halloumi potrite z každej strany olivovým olejom.
  14. Ponorte obe strany halloumi do zmesi korenia.
  15. Položte halloumi na panvicu a opekajte každú stranu do zlatista, asi 3 alebo 4 minúty na každej strane.
  16. Budete to musieť urobiť v dvoch dávkach.
  17. Položte wrap na čistú doštičku.
  18. Doprostred wrapu pridajte malú hrsť baby špenátu.
  19. K špenátu pridajte plátky uhorky a paradajok.
  20. Navrch dajte dva plátky halloumi.
  21. Pridajte kopček jogurtovej omáčky.
  22. Pridajte nakrájanú jarnú cibuľku, pár lístkov mäty, pár lístkov petržlenovej vňate a na všetko vytlačte trochu limetkovej šťavy.
  23. Pridajte lyžicu alebo dve pečené cícery.
  24. Spodnú časť wrapu prehnite cez náplň a potom preložte cez každú stranu.
  25. Ihneď podávajte.
Pikantné wrapy s halloumi, čerstvou zeleninou a chrumkavou cícerom servírované na tanieriku.
www.thelastfoodblog.com

Zapečené zemiaky s paradajkovou omáčkou a halloumi

Predstavte si chrumkavé pečené zemiaky s domácou pikantnou paradajkovou omáčkou a syrom halloumi, to všetko zapečené do úplnej dokonalosti. Zbiehajú sa vám sliny? Tak si to poďme pripraviť!

Ingrediencie

  • 600 -700 g nových zemiakov
  • olivový olej
  • 2 x 225g balenie halloumi, nakrájaného na plátky
  • 200 g gréckeho jogurtu
  • 1 jarná cibuľka, jemne nakrájaná (voliteľne)

Na omáčku:

  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 červená cibuľa, nakrájaná
  • 2 tučné strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 5 cm čerstvého zázvoru, nastrúhaného
  • ½ lyžičky chilli vločiek
  • 400 g nakrájaných paradajok v konzerve
  • 4 nakrájané sušené paradajky
  • 1 lyžička sušeného oregana alebo majoránky
  • hrsť lístkov bazalky a navyše na ozdobu
  • 1 lyžička melasy z granátového jablka a navyše na pokvapkanie

Postup

  1. Rúru zohrejte na 220 °C.
  2. Zemiaky varte vo veľkom hrnci s vodou 12–15 minút, kým nezmäknú.
  3. Nechajte dobre odkvapkať, potom vyklopte do nádoby vhodnej do rúry a jemne ich roztlačte zadnou časťou lyžice.
  4. Pokvapkajte olivovým olejom, dobre okoreňte a pečte 20–30 minút do chrumkava.
  5. Na omáčku rozohrejte panvicu, pridajte extra panenský olivový olej a cibuľu, cesnak a zázvor opekajte s trochou soli na miernom ohni za občasného miešania 8 minút do zmäknutia.
  6. Vmiešajte čili vločky a paradajky, potom vypláchnite plechovku 200 ml vody a pridajte aj tú.
  7. Pridajte sušené paradajky, sušené a čerstvé bylinky a melasu z granátového jablka a potom 10 minút duste na miernom ohni.
  8. Podľa chuti pridajte viac soli a korenia, ale pamätajte, že halloumi je slané, takže to nepreháňajte.
  9. Akonáhle sú zemiaky chrumkavé, zapnite v rúre funkciu gril na stredne vysokú teplotu.
  10. Na zemiaky lyžicou nalejte paradajkovú omáčku a navrch položte halloumi.
  11. Potrite olejom a potom grilujte 5–6 minút, kým halloumi nezezlátne.
  12. Navrch dajte jogurt, jarnú cibuľku (ak používate), bazalku a kvapku melasy z granátového jablka.
Chrumkavé pečené zemiaky s domácou pikantnou paradajkovou omáčkou a syrom servírované v hlbokom tanieri a posypané jarnou cibuľkou a bazalkou.
www.deliciousmagazine.co.uk

Halloumi burger

Jednoduchý dymový halloumi burger, vďaka ktorému si na klasický hamburger ani nespomeniete! Luxusná vegetariánska pochúťka, ktorú jednoducho musíte ochutnať!

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 šampiňóny portobello, utreté a zbavené stopiek
  • 200 g syra na grilovanie halloumi, nakrájaného na hrubé plátky
  • 2 burgerové briošky, rozkrojené napoly
  • 2 lyžice nadrobno nakrájané cibule
  • 2 lyžice nadrobno nakrájaných paradajok
  • 2 lyžice nadrobno nakrájané uhorky
  • 2 lyžice jemne nasekané čerstvej mäty
  • šťava z 1 limetky
  • 4 lyžice hummusu
  • 1 veľká paradajka, nakrájaná na hrubé plátky
  • 4 listy rímskeho šalátu, nahrubo natrhané
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup

  1. Zahrejte panvicu alebo gril, kým nebude horúci.
  2. Huby potrite polovicou oleja a dobre osoľte.
  3. Umiestnite na panvicu alebo gril a opekajte 6–8 minút, v polovici varenia ich obráťte.
  4. Medzitým potrite zvyšným olejom plátky halloumi a reznú stranu briošiek.
  5. Grilujte 2–3 minúty alebo do ľahkého zuhoľnatenia.
  6. Nakrájanú cibuľu, paradajku, uhorku a mätu zmiešajte s limetkovou šťavou a dobre osoľte.
  7. Ak chcete zostaviť burgre, položte špongiu na spodnú polovicu briošky a potrite hummusom.
  8. Navrch dajte nakrájanú paradajku, šalát a halloumi.
  9. Zalejte zmesou z cibule, paradajok, limetky, priklopte hornou polovicou briošky a ihneď podávajte.
Dva burgre plnené syrom, zeleninou a paradajkovo-cibuľovou zmesou podávané na drevenom lopári s vedľa položenou salsou, vylisovanou limetkou, lyžičkou a dvoma pohármi piva.
www.bbc.co.uk

Pečený syr halloumi s medom a chilli

Med a syr je snová kombinácia, obzvlášť keď je halloumi opečený v rúre do chrumkava. Vychutnajte si ho s jednoduchým šalátom a opečenými plackami.

Ingrediencie

  • 2 x 250g bloky halloumi, odkvapkané a osušené
  • ½ citróna, kôru nakrájajte na prúžky aa vyžmýkajte šťavu
  • 6 vetvička tymiánu (len lístky)
  • 1-2 červené čili papričky, nakrájané nadrobno
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice medu
  • 25g lístkov čerstvej mäty, natrhaných, ak sú veľké

Postup

  1. Predhrejte rúru na 190 ºC.
  2. Každé halloumi narežte od polovice smer dole v 1cm intervaloch.
  3. Oba bloky dajte do zapekacej misy a poukladajte citrónovou kôrou, lístkami tymiánu a chilli.
  4. Pokvapkajte olivovým olejom a medom, potom dochuťte veľkým množstvom čierneho korenia.
  5. Pečte 25 minút, kým nezozlátnu a nebudú bublať, počas pečenia 2-3krát polievajte syr medovou šťavou.
  6. Pred podávaním ho pokvapkajte citrónovú šťavu a posypte lístkami mäty.
Syr pečený v rúre s medom, citrónom a chilli, servírovaný v zapekacej miske s lyžicou as vedľa položeným opečeným pita chlebom.
www.waitrose.com

Ak sa burgerov nemôžete nabažiť, tak pre vás máme najlepšie recepty na domáce grilované hamburgery !

Šalát z quinoy a bulguru so syrom halloumi

Vynikajúci výživný šalát z obilnín, čerstvej i grilovanej zeleniny, syra na grilovanie halloumi a chutné citrónové zálievky. Skvele sa hodí ako zdravá večera či ľahký obed.

Ingrediencie

  • 100 g bulguru
  • 100 g quinoy
  • šťava z 2 citrónov
  • 6 lyžíc extra panenského olivového oleja
  • 1 zväzok (6 kusov) jarnej cibuľky, nakrájané nadrobno
  • štipka cukru
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 200 g cherry paradajok, rozpolených
  • 20 g petržlenu, jemne nasekané
  • 15 g lístkov čerstvej mäty, jemne nasekané
  • 200 g halloumi, nakrájaného na 8 plátkov, každý s hrúbkou 1,5 cm
  • 2 cukety, nakrájané na kúsky

Postup

  1. Do veľkej misy dajte pšeničný bulgur a trochu soli, zalejte 125 ml vriacej vody a nechajte 10 minút odpočívať, potom našuchorte vidličkou.
  2. Quinú varte 8-10 minút.
  3. Sceďte a dajte do misy s bulgurom.
  4. Zmiešajte citrónovú šťavu a 4 lyžice oleja.
  5. Pridajte trochu soli, korenia a veľkú štipku cukru, premiešajte a nalejte na bulgur s quionoou.
  6. Pridajte jarnú cibuľku, paradajky, petržlenovú vňať a mätu.
  7. Znovu premiešajte.
  8. Rozpáľte gril alebo panvicu, kým nebude veľmi horúci.
  9. Potrite halloumi a cuketu zvyšným olejom.
  10. Okoreňte a grilujte alebo restujte z oboch strán asi 2 minúty.
  11. Vyberte z panvice či grilu a premiešajte so šalátom.
  12. Užite si to!
Výživný šalát z obilnín, čerstvej i grilovanej zeleniny, syra a chutnej citrónovej zálievky servírovaný v mise s lyžicou.
www.realfood.tesco.com

Pita chlieb s grilovaným halloumi

Pripravte si pitu plnenú grilovaným marinovaným syrom a čerstvou zeleninou, ktorá uspokojí všetky maškrtné jazýčky!

Ingrediencie

  • 2 lyžice zeleninového bujónu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica medu
  • 340 g halloumi syra, nakrájaného pozdĺžne na 1,3 cm hrubé plátky
  • ½ šálky hummusu
  • 4 veľké pita chleby, ohriate
  • 2 šálky nakrájaného hlávkového šalátu
  • 1 šálka nakrájané uhorky
  • 1 šálka cherry paradajok
  • ½ šálky červenej cibule, nakrájané na tenké plátky

Postup

  1. Predhrejte gril na stredne vysokú teplotu; dobre namažte rošt.
  2. V mise zmiešajte zeleninový bujón, citrónovú šťavu, olej a med; jemne premiešajte s plátkami halloumi.
  3. Halloumi grilujte 2 až 3 minúty z každej strany.
  4. Rozprestrite hummus pozdĺž stredu každej pity a ponechajte okraj hore a dole.
  5. Navrch dajte halloumi, hlávkový šalát, uhorku, paradajky a červenú cibuľu.
  6. Prehnite spodnú časť chleba cez náplň, potom prehnite strany a pevne zrolujte.
  7. Dobrú chuť!
Štyri pita chleby plnené grilovaným marinovaným syrom a čerstvou zeleninou, servírované na utierke s vedľa položenou miskou hummusu, klinky limetky, paradajkami a červenou cibuľou.
www.betterthanbouillon.com

Halloumi Stroganov

Ochutnajte túto delikátnu vegetariánsku verziu omáčky Stroganov, ktorú si užijú aj zarytí mäsožravci! Podávajte s čerstvým ľadovým šalátkom a ryžou.

Ingrediencie

  • 1 lyžica oleja
  • 300 g syra na grilovanie halloumi
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1,5 lyžice horčice
  • 400 g nakrájaných paradajok
  • 100 ml vody
  • 100 ml créme fraiche
  • 1 lyžička údené papriky
  • ½ lyžičky chipotle papričiek
  • 2,5 lyžičky soli
  • 1 lyžička čierneho korenia

Postup

  1. Na rozpálenej panvici na oleji opečte prúžky halloumi.
  2. Dajte bokom.
  3. Cibuľu nakrájajte nadrobno a prelisujte strúčik cesnaku.
  4. Na oleji orestujte cibuľu a cesnak dozlatista.
  5. Pridajte všetky ingrediencie okrem halloumi a varte 3 minúty.
  6. Pridajte prúžky halloumi a podávajte s ryžou a čerstvým šalátom.
Paradajková omáčka so syrom, posypaná bylinkami a servírovaná v panvici s vedľa položeným pohárom vody s limetkou a vidličkami na tanieriku.
www.santamariaworld.com

Pozrite sa aj na naše rozmanité varianty receptov na hovädzie Stroganov . Objavte s nami tú najlahodnejšiu!

Ako zabrániť tomu, aby halloumi bolo gumové

Halloumi sa nemusí vždy úplne podariť, pokiaľ neviete, ako ho správne pripraviť. Ak sa tomu chcete vyhnúť, môžete urobiť niekoľko vecí:

  1. Nakrájajte si plátky halloumi trochu hrubšie – veľmi tenké plátky majú tendenciu byť tvrdšie.
  2. Halloumi neprepečte – stačí pár minút z každej strany ! Cieľ je, aby bolo mäkké, ale nie úplne chrumkavé.
  3. Halloumi zjedzte zhruba do 5 minút po uvarení – ak ho necháte vychladnúť, bude trochu gumovejšia.

A aký recept bol ten váš TOP? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.