Receptov na guličky z mletého mäsa na 6 rôznych spôsobov. Ochutnajte ich všetky!

Hľadáte inšpiráciu pre rodinné obedy alebo večere?

Vyskúšajte naše luxusné recepty na mäsové guličky 6x inak!

Máme pre vás tradičnú verziu s rajčinovou omáčkou, obľúbenou zo Švédska, ale aj exotickú s červeným karí.

Vyberte si tú svoju TOP!

Švédske mäsové guličky

Túto kulinársku senzáciu vďaka Ikee pozná snáď každý. A úprimne. Kto by ich nemiloval! Vyskúšajte náš recept známej švédskej šéfkuchárky, ktorý je úplne fantastický!

Ingrediencie

  • 2 lyžice strúhanky
  • 50 ml smotany na varenie
  • 1 vajce
  • 1 lyžica koncentrovaného hovädzieho vývaru
  • 0,5 žltej cibule
  • 25 g masla plus ďalšie
  • 500 g mletého mäsa
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 1,5 lyžičky soli

Na omáčku:

  • 1 šálka smotany na šľahanie
  • 1,5 lyžičky tmavej sójovej omáčky
  • 1 šálka hovädzieho vývaru
  • 25 g masla
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 2 lyžice brusnicového džemu

Postup

  1. Zmiešajte strúhanku, smotanu, vývar a vajcia a nechajte asi 5 minút odpočinúť.
  2. Na masle speňte cibuľu do zmäknutia a potom ju zmiešajte so zmesou strúhanky a smotany.
  3. Osoľte, okoreňte a pridajte mleté ​​mäso a všetko rukami alebo vidličkou ľahko prepracujte.
  4. Vezmite malý kúsok zmesi a smažte, aby ste vyskúšali chute.
  5. Až budete spokojní s chuťou, vyvaľkajte zvyšok zmesi na malé guličky (asi jedna polievková lyžica zmesi na guličku).
  6. Uistite sa, že máte ruky namočené vo vode, aby sa mleté ​​nelepilo na vaše ruky.
  7. Mäsové guličky smažte do zlatista a až budú hotové, dajte ich bokom.
  8. Zmiešajte smotanu a kukuričný škrob a zmes spolu s vývarom a sójovou omáčkou nalejte do panvice, kde ste vyprážali mäsové guličky.
  9. Prešľahajte na panvici a nechajte pár minút variť.
  10. Ochuťte soľou, čiernym korením a džemom pre trochu sladkosti.
  11. Mäsové guličky vložte späť do omáčky a podávajte so zemiakovou kašou a brusnicovým džemom, prípadne ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Guľôčky z mäsa servírované na zemiakovej kaši s brusnicovým džemom a čerstvou petržlenovou vňaťou, to všetko na tanieri s vedľa položenou vidličkou
www.chefspencil.com

Milujete cestoviny a zaujímajú vás recepty na omáčky s mletým mäsom ? Majú univerzálne použitie a pokojne si ich môžete dať aj k iným prílohám. Máte radšej bravčové alebo hovädzie mäso? Inšpirujte sa v našom ďalšom článku.

Mäsové gule s orzom v omáčke z pečených paprík

V tomto pokrme je toľko skrytých vrstiev chutí! Jemné mäsové guličky z mletého hovädzieho mäsa a ricotty v kombinácii s bohatou omáčkou z baklažánu a pečených paprík spolu s orzom vytvárajú úplne luxusnú pochúťku, ktorú navyše pripravíte v jednej panvici.

Ingrediencie

  • 200 g cestovín orzo
  • 150 g nastrúhanej mozzarelly
  • 1 baklažán, nakrájaný na malé kocky
  • 1 plechovka (400 g) drvených paradajok
  • 1 malý pohár (280 g) pečených paprík, scedený
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 šalotka, nakrájaná nadrobno
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • po 1 lyžičke: údená paprika, sušené oregano, sušený tymián, sušená bazalka, chilli vločky
  • soľ + čierne korenie podľa chuti
  • čerstvý tymian, na posypanie
  • olivový olej

Na mäsové guličky:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 vajce
  • 3 lyžice strúhanky
  • 2 lyžice mlieka
  • 3 lyžice ricotty
  • po 1 lyžičke: údená paprika, sušené oregano, rasca
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný alebo nastrúhý

Postup

  1. Do vysokorýchlostného mixéra pridajte drvené paradajky, vývar, pečené papriky a paradajkový pretlak.
  2. Rozmixujte do hladka.
  3. Vložte strúhanku a mlieko do veľkej misy a dobre premiešajte, aby sa spojili.
  4. Odstavte na 5 minút.
  5. Medzitým si nakrájajte baklažán, šalotku a nasekajte cesnak.
  6. Do zmesi strúhanky a mlieka pridajte hovädzie mäso, vajcia, cesnak, ricottu, korenie, soľ a korenie.
  7. Miešajte pomocou rúk, kým sa všetko nespojí.
  8. Zmes tvarujte do guličiek.
  9. Vo veľkej panvici vhodnej do rúry rozohrejte na strednom plameni 3 lyžice olivového oleja.
  10. Mäsové guličky zo všetkých strán opečte, vyberte z panvice.
  11. Do rovnakej panvice pridajte šalotku a cesnak, restujte 2-3 minúty do zmäknutia.
  12. Pridajte 3 lyžice olivového oleja a potom kocky baklažánu.
  13. Varte 5 minút a pridajte orzo.
  14. Miešajte a varte 1 minútu.
  15. Vmiešajte paradajkovú omáčku, soľ, korenie a korenie.
  16. Priveďte do varu, prikryte a na veľmi miernom ohni varte 8 minút, kým omáčka mierne nezhustne.
  17. Čas od času premiešajte vareškou.
  18. V prípade potreby pridajte trochu vody.
  19. Medzitým si predhrejte rúru na 200 °C.
  20. Do omáčky pridajte mäsové guličky, varte 5 minút alebo pokiaľ nebude orzo al dente.
  21. Posypte mozzarellou a čerstvým tymianom.
  22. Vložte do rúry a pečte, kým sa mozzarella nerozpustí a nezezlátne, asi 10 minút.
  23. Servírujte!
Guľa z mletého hovädzieho mäsa a ricotty s bohatou omáčkou z baklažánu a pečených paprík a s orzom servírované v panvici.
www.servingdumplings.com

Pečené guličky z hovädzieho mäsa s parmezánom

Jedny z najlepších mäsových guličiek, ktoré ste kedy vyskúšali! To vám garantujeme. Sú jemné a úplne vynikajúce a pritom neuveriteľne jednoduché na prípravu.

Ingrediencie

  • 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
  • 1/2 šálky cibule, nakrájané nadrobno
  • 1/4 šálky strúhanky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 vajce
  • 1/4 šálky jemne nastrúhaného parmezánu
  • 3 polievkové lyžice kečupu
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 lyžičky korenia
  • 1 polievková lyžica nasekanej petržlenovej vňate (alebo 1/2 lyžičky sušenej)

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200º Celzia.
  2. Nastriekajte veľký plech na pečenie olejom v spreji.
  3. Vo veľkej mise zmiešajte cibuľu, strúhanku, cesnak, vajcia, syr, kečup, soľ, korenie a petržlenovú vňať.
  4. Pridajte mleté ​​hovädzie mäso a jemne premiešajte, kým sa všetko nespojí.
  5. Zmes neprepracovávajte.
  6. Vytvarujte 2,5 cm guličky a položte ich na pripravený plech.
  7. Pečte v predhriatej rúre 15–20 minút, alebo kým guličky nezhnednú a neprepečú sa.
  8. Dobrú chuť!
Pečené hovädzie guličky s parmezánom na plechu do rúry.
www.yummyhealthyeasy.com

Mäsové guličky s rajčinovou omáčkou

Guličky z mletého mäsa v kombinácii so skvelou paradajkovou omáčkou sú obľúbeným pokrmom, ktorý je skvelý ako jednoduchý obed či večera. Podávajte s ryžou.

INGREDIENCIA

  • 500 g mletého mäsa
  • 2 cibuľa
  • korenie
  • soľ
  • majorán
  • 1 vajce
  • 1 paradajkový pretlak
  • 1 bobkový list
  • 5 guličiek nového korenia
  • 5 guličiek korenia
  • 2 klinčeky
  • polohrubá múka

POSTUP

  1. Mleté mäso dajte do misky, ochutíme soľou, majoránom a čiernym korením a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a vajcia.
  2. Zo zmesi vytvarujte malé guličky, ktoré obaľujte v polohrubej múke.
  3. V hrnci rozohrejte olej a naň vložte mäsové guličky, ktoré zo všetkých strán prudko opečte.
  4. Mäsové guličky vyberte a do výpeku dajte nakrájanú cibuľu a tú osmažte.
  5. Pridajte paradajkový pretlak a korenie – nové korenie, bobkový list, korenie a klinčeky.
  6. Vložte mäsové guličky, podlejte a duste domäkka.
  7. Na konci dusenia môžete podľa potreby omáčku dochutiť cukrom.
  8. Podávajte s ryžou.
Guľôčky z mletého mäsa s paradajkovou omáčkou servírované na tanieri.
www.sabarecipes.com

Uvarte si dokonalú paradajkovú omáčku ! Máme pre vás 4 recepty, ktoré zvládne skutočne každý.

Mexická polievka s mäsovými guľami

Táto luxusná polievka Albondigas sa pripravuje z guličiek z ryže a hovädzieho mäsa, ktoré sa dusia v paradajkovom vývare spolu so zemiakmi, mrkvou a cuketou. Je výdatná a bude chutiť deťom aj dospelým!

Ingrediencie

Na mäsové guličky:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1/2 šálky varenej bielej ryže
  • 1 lyžička lisovaného cesnaku
  • 1 vajce
  • 1/4 šálky nasekaných lístkov koriandra
  • 1 lyžička drvenej rímskej rasce
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky korenia

Na polievku:

  • 2 lyžičky olivového oleja
  • 1/2 šálky cibule, nakrájané na kocky
  • 1 lyžička lisovaného cesnaku
  • 3 mrkvy, olúpané, nakrájané na štvrťky a nakrájané na plátky
  • 1 a 1/2 šálky zemiakov, olúpaných a nakrájaných na cca centimetrové kúsky
  • 6 šálok hovädzieho vývaru
  • 1 plechovka (425 ml) drvených paradajok
  • 230 ml paradajkovej omáčky
  • 1/2 lyžičky drvenej rímskej rasce
  • 1/2 lyžičky sušeného oregana
  • 1 veľká cuketa, nakrájaná na štvrtky a potom na plátky
  • 1/4 šálky nasekaných lístkov koriandra
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup

  1. Do veľkej misy dajte hovädzie mäso, ryžu, cesnak, vajcia, koriander, rascu, soľ a korenie.
  2. Miešajte, kým sa všetko dôkladne nespojí.
  3. Mäsovú zmes rozvaľkajte na cca 2 cm veľké mäsové guličky.
  4. Mäsové guličky položte na tácku.
  5. Zahrejte olivový olej vo veľkom hrnci na strednom plameni.
  6. Pridajte cibuľu a mrkvu a restujte 3-4 minúty.
  7. Pridajte cesnak a restujte 30 sekúnd.
  8. Do hrnca pridajte zemiaky, hovädzí vývar, paradajky, paradajkovú omáčku, rascu a oregano.
  9. Priveďte do varu.
  10. Varte 10 minút.
  11. Mäsové guličky vhoďte do polievky a varte ďalších 10 minút.
  12. Pridajte cuketu a varte ďalších 5 minút.
  13. Polievku dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  14. Posypte nasekaným koriandrom a podávajte.
Polievka so zeleninou a guličkami z ryže a hovädzieho mäsa servírovaná vo veľkej mise.
www.dinneratthezoo.com

Thajské morčacie guličky s červeným karí

Pečené mäsové guličky z morčacieho mäsa s luxusnou chuťou Thajska vďaka pridanému zázvoru, cesnaku a červenej kari paste sa skvele dopĺňajú s úžasnou omáčkou z kokosového mlieka. To jednoducho musíte vyskúšať!

Ingrediencie

Na mäsové guličky:

  • 500 g mletého morčacieho mäsa
  • 1 vajce
  • 1 šálka panko strúhanky
  • ½ šálky mletej nadrobno nasekané jarné cibuľky
  • 3 strúčiky lisovaného cesnaku
  • 1 a 1/2 lyžice strúhaného zázvoru alebo zázvorovej pasty
  • 1 lyžica sójovej alebo rybacej omáčky
  • 1 lyžica červenej kari pasty
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia

Na omáčku:

  • 1 lyžica repkového oleja
  • ½ červenej papriky nakrájanej na plátky
  • ½ žltej cibule nakrájanej na plátky
  • 1 lyžica zázvoru
  • 1 lyžica červenej kari pasty
  • 1 plechovka (400 ml) nesladeného kokosového mlieka
  • 1 lyžica rybej alebo sójovej omáčky
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • nasekaný koriander, na ozdobu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C a nastriekajte plech na pečenie olejom v spreji.
  2. Dajte bokom.
  3. Vo veľkej mise zmiešajte mleté ​​morčacie mäso s vajcom, panko strúhankou, jarnou cibuľkou, cesnakom, rybou omáčkou, zázvorom, červenou karí pastou a soľou a korením.
  4. Metličkou rozbite žĺtok a ingrediencie zľahka premiešajte.
  5. Zmes jemne prehneťte vlhkými rukami, kým sa nezapracuje.
  6. Prikryte a nechajte zmes v chlade aspoň 15 minút, aby strúhanka zmäkla, pokojne až cez noc.
  7. Pomocou malej naberačky vytvarujte zmes do 2,5 cm guličiek a položte ich na doštičku.
  8. Navlhčite ruky a zľahka tvarujte a rolujte guličky v dlaniach a pokladajte rovnomerne na plech.
  9. Pečte, kým nebudú vo vnútri ružovej, asi 20 minút, potom grilujte na najvyššom stupni ďalších 5–10 minút, aby bola kôrka lahodne chrumkavá.
  10. Zatiaľ čo sa guličky pečú, pripravte si omáčku.
  11. Vo veľkej panvici rozohrejte olej na stredne vysokom plameni.
  12. Pridajte cibuľu a červenú papriku a restujte 3-4 minúty za častého miešania.
  13. Vmiešajte zázvor a červenú karí pastu a restujte ďalšie 2-3 minúty za častého miešania, aby sa zelenina nepripálila, ale zmäkla a prevoňala.
  14. Pridajte kokosové mlieko, trstinový cukor, rybiu alebo sójovú omáčku a miešajte, aby sa všetko spojilo.
  15. Varte 5 minút, potom pridajte mäsové guličky do omáčky a varte ďalších 5 minút za občasného miešania.
  16. Ochutnajte korenie, a pokiaľ omáčka potrebuje viac soli, pridajte ešte trochu rybie alebo sójové omáčky.
  17. Ozdobte nasekanými lístkami koriandra a podávajte s ryžou alebo rezancami.
Pečené guličky z morčacieho mäsa s omáčkou z kokosového mlieka a červeného karí servírované v mise s vareškou.
www.foodiecrush.com

Vyskúšajte aj naše exotické recepty na polievky po thajsku 5x inak. Vychutnajte si juhovýchodnú Áziu na tanieri!

Aké mäso sa guličky hodí najviac?

Základom mäsových guličiek je mleté ​​mäso – hovädzie alebo teľacie, bravčové mäso, baranie aj jahňacie, hydinové alebo rybie mäso.

Všetky druhy mäsa sa môžu vzájomne miešať, mäso zložené z dvoch alebo viacerých druhov je dokonca chuťovo lepšie.

Väčšinou sa mäso na guličky vyberá z menej kvalitnejších druhov mäsa, z tučnejších častí alebo odkrojkov vzniknutých pri porciovaní kvalitnejších častí. Nie je to samozrejme nutné, ale takto sa dajú tieto časti mäsa vhodne využiť.

Mäso na mäsové guličky sa melie na stredne hrubú štruktúru . V poslednej dobe sa skôr než mleté ​​mäso používa mäso rozomleté ​​pomocou nožov. Na túto úpravu už sú aj domáce prístroje, ktoré bývajú väčšinou súčasťou domácich robotov. Spolu s mäsom možno pomlieť aj ďalšie ingrediencie, ktoré sa do guličiek budú pridávať a ktoré pomletia potrebujú.

Podľa základnej úpravy volíme aj prílohu . K len opekaným alebo zapekaným guličkám podávame rôzne upravené zemiaky alebo chlieb, ku guličkám s omáčkou cestoviny, dusenú ryžu alebo halušky.

A ako vám naše dnešné recepty chutili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.