Guľôčky z mletého mäsa: vyprážané, pečené i dusené

Zostali vám v kuchyni masovej odrezky a neviete, čo s nimi?

Pomeľte je a použite na prípravu mäsových guličiek, ktoré môžete dusiť, piecť alebo smažiť.

3 recepty s mäsovými guľkami sme pre vás pripravili práve pre tento článok.

Mäsové guľôčky z mletého mäsa

Mäsové guľky nemusíme pripravovať s omáčkou, ak chceme rýchly obed.

INGREDIENCIE

  • 500 g mletého mäsa
  • soľ
  • cibuľa
  • 50 ml mlieka
  • 1 cibuľa
  • 1 vajce
  • 1 lyžica strúhanky
  • olej
  • korenie

POSTUP

  1. Mleté mäso dáme do misky.
  2. Cibuľu nadrobno nakrájame a na oleji ju orestujeme, až bude zlatistá.
  3. Cibuľu pridáme k mäsu v miske, dochutíme soľou, korením.
  4. Zahustíme strúhankou pokropenú mliekom.
  5. Zmes dobre premiešame a vytvarujeme guličky.
  6. Na panvici rozohrejeme olej a na ňom potom guličky osmažíme.
  7. Mäsové guľôčky podávame so zemiakovou kašou.

Hotový recept na mäsové guľky z mletého mäsa delish.com

Mäsové guľky s rajskou

Viete o tom, že klinčeky má dezinfekčné účinky a používa sa v zubnom lekárstve? Býva súčasťou i kloktadiel, dezinfikuje dýchacie cesty a lieči prieduškové zápaly. My ho použijeme pri príprave paradajkovej omáčky, ktoré dodá svoju nezameniteľnú chuť.

INGREDIENCIE

  • 500 g mletého mäsa
  • 2 cibule
  • korenie
  • soľ
  • majoránka
  • 1 vajce
  • 1 paradajkový pretlak
  • 1 bobkový list
  • 5 guličiek nového korenia
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • 2 klinčeky
  • polohrubá múka

POSTUP

  1. Mleté mäso dáme do misky, ochutíme soľou, majoránom a korením a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a vajcia.
  2. Zo zmesi vytvarujeme malé guľky, ktoré obaľujeme v polohrubej múke.
  3. V kastróle rozohrejeme olej a na neho vložíme mäsové guľky, ktoré zo všetkých strán prudko opečieme.
  4. Mäsové guľky vyberieme a do výpeku dáme nakrájanú cibuľu a tú osmažíme.
  5. Pridáme paradajkový pretlak a korenie – nové korenie, bobkový list, korenie a klinčeky.
  6. Vložíme mäsové guľky, podlejeme a dusíme domäkka.
  7. Na konci dusenia môžeme podľa potreby omáčku dochutiť cukrom.
  8. Podávame s ryžou.

Hotový recept na mäsové guľky s paradajkovou sabarecipes.com

Mäsové guľky pečené

Pečenie je veľmi príjemnou možnosťou prípravy jedla – pretože u neho nemusíme stáť ako pri sporáku, ale stačí sa občas do rúry pozrieť. Piecť môžeme aj mäsové guľky.

INGREDIENCIE

  • 500 g mletého mäsa
  • 1 cibuľa
  • 2 vajcia
  • soľ
  • korenie
  • 50 g tvrdého syra
  • 200 g zemiakov
  • 5 lyžice solamylu
  • 1 téglik kyslej smotany

POSTUP

  1. Zemiaky uvaríme v šupke a olúpeme a nastrúhame.
  2. Zemiaky dáme do misky a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu – všetko dobre rozotrieme vareškou.
  3. Pridáme mleté mäso, nastrúhaný tvrdý syr, vajcia, soľ, korenie, solamyl a kyslú smotanu.
  4. Všetko dobre premiešame a necháme odpočinúť v chlade v chladničke aspoň 2 hodiny.
  5. Potom vytvarujeme mäsové gule, ktoré dáme na papierom na pečenie vypodložený plech.
  6. Dáme piecť do rúry, až mäsové guľky majú krásnu chrumkavú kôrku a sú prepečené.

Hotový recept na mäsové guľky pečené wizardrecipes.com

Mäsové guličky a vhodné mäso

Základom mäsových guliek je mleté mäso – hovädzie alebo teľacie, bravčové mäso, baranie aj jahňacie, hydinové alebo rybie mäso. Všetky druhy mäsa sa môžu vzájomne miešať, mäso zložené z dvoch alebo viacerých druhov je dokonca chuťovo lepšie.

Väčšinou sa mäso na guličky vyberá z menej kvalitnejších druhov mäsa, z tučnejších častí alebo odkrojky vzniknutých pri porciovaní kvalitnejších častí. Nie je to samozrejme nutné, ale takto sa dajú tieto časti mäsa vhodne využiť.

Mäso na mäsové guľky sa melie na stredne hrubú štruktúru. V poslednej dobe sa skôr než mleté ​​mäso používa mäso rozomletej pomocou nožov. Na túto úpravu už sú aj domáce prístroje, ktoré bývajú väčšinou súčasťou domácich robotov. Spolu s mäsom možno zomlieť aj ďalšie ingrediencie, ktoré sa do guličiek budú pridávať a ktoré zomletia potrebujú.

Podľa základné úpravy volíme aj prílohu. K len opekanými alebo zapekaným guličkám podávame rôzne upravené zemiaky alebo chlieb, ku guľôčkam s omáčkou cestoviny, dusenú ryžu alebo halušky.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.