Guláš z hydiny: bude vám chutiť, budete ho milovať

Máte chuť na guláš? Skúste prerokuje odklon od tých tradičných a vyskúšajte skvelý hydinové guláš.

Hydinové guláš je jemnejšia než bravčový, poskytuje však rovnako príležitosťou k úpravám podľa fantázie ako jeho známejší bravčový náprotivok.

Kurča, morku, sliepku či drobky tak spracujeme v obľúbený pokrm plný dobrého korenia i zeleniny.

Ako na to? Najlepšie tipy sa nachádza v týchto 4 receptoch na guláš z hydinového mäsa !

kuracie guláš

Na kuracie guláš sa dajú použiť prsné aj stehenné rezne v plátkoch alebo krájané na kocky. Komu nevadí oberania kostí v omáčke, tak sa hodí aj kura porciované na kúsky alebo kuracie štvrtky. Koža však vopred stiahneme.

INGREDIENCIE

  • 3 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 papriky
  • 3 paradajky
  • 6 cherry paradajok
  • 500 g kuracieho mäsa (odrezkov)
  • soľ, korenie
  • chilli
  • mletá paprika
  • hrsť pažítky na ozdobu
  • 2 lyžice kečupu
  • 1 lyžička hladkej múky
  • 3 lyžice oleja

POSTUP

  1. Kuracie mäso nakrájame na rezance a sprudka osmažíme na rozpálenom oleji.
  2. Stiahneme teplotu, pridáme pokrájanú cibuľu a cesnak.
  3. Osolíme, okoreníme a pridáme nakrájané paradajky a papriku.
  4. Dusíme pod pokrievkou asi 10 minút, občas premiešame.
  5. V hrnčeku rozšľaháme studenú vodu s hladkou múkou a vmiešame do gulášu, pridáme kečup a podusíme ďalších 5 minút. Častejšie miešame, aby sa zahustená omáčka zospodu neprichytila.
  6. Podávame so zemiakmi alebo kvalitnými cestovinami, posypané nadrobno nasekanou pažítkou.
Recept na kuracie guláš
zena.cz

morčacie guláš

Na morčacie guláš je najlepšie vykostené mäso z morčacích stehien alebo vopred povarených krídiel . Ale aj morčacie prsia možno využiť podobne ako u kuracieho guláša. A rovnako tak aj do morčacieho guláša môžeme pridávať obdobné suroviny.

INGREDIENCIE

  • 500 g morčacieho mäsa
  • 1 cuketa
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • soľ, korenie
  • 1/2 lyžičky kari korenia
  • 2 papriky
  • 2 paradajky
  • 2 lyžice masla

POSTUP

  1. Na masle sprudka orestujeme morčacie nakrájané na kocky a cuketu na kolíky.
  2. Olúpeme a nadrobno nakrájame cibuľu a cesnak. Pridáme k zmesi a miešame.
  3. Potom stiahneme teplotu a pridáme nakrájané paradajky a papriky.
  4. Osolíme, okoreníme, pridáme sójovú omáčku.
  5. Ľahko podlejeme.
  6. Zakryjeme pokrievkou a dusíme asi 15 minút.
  7. Ak je cuketa mäkká, môžeme podávať.
  8. Servírujeme so zemiakmi, zemiakovou kašou alebo čerstvým pečivom.
Recept na krutí guláš
pinterest.com

slepačie guláš

Slepačie guláš robíme z vopred uvarené sliepky, ktorá predsa len potrebuje dlhší čas na zmäknutia mäsa . Preto najlepšie využijeme tlakový hrniec.

Očistenú sliepke uvaríme v osolenej vode domäkka, potom mäso oberieme, nakrájame na kúsky a pripravíme obvyklým spôsobom guláš. Vopred uvarené mäso už nepotrebuje dlhší tepelnú úpravu, preto môžeme i ostatné suroviny tepelne upraviť skôr než do panvice vložíme mäso.

INGREDIENCIE

  • mäso z 1 sliepky
  • 3 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 papriky
  • 3 paradajky
  • petržlenová vňať
  • 3 lyžice masla
  • soľ, korenie
  • mletá paprika
  • gulášové korenie

POSTUP

  1. Sliepku vložíme do hrnca s vriacou osolenou vodou a varíme do zmäknutia.
  2. Na panvici rozohrejeme maslo, potom sprudka orestujeme cibuľu cesnak a papriku.
  3. Stiahneme teplotu a vložíme paradajky, osolíme, okoreníme, zalejeme ľahko vývarom a prikryjeme pokrievkou.
  4. Necháme podusiť 5 minút a pridáme mäso zo sliepky. Spoločne podusíme ešte 5 minút.
  5. Podávame posypané čerstvou petržlenovou vňaťou, ako príloha sa hodia zemiakov alebo ryže.
Recept na slepačie guláš
pinterest.com

Drůbkový guláš

Varíme ho väčšinou z drůbkové zmesi, ktorú tvorí srdiečka, žalúdky a kúsok pečene .

INGREDIENCIE

  • 1 lyžica masla
  • 3 papriky
  • 3 paradajky
  • 3 cibule
  • 500 g drobkov
  • mletá paprika
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • soľ, korenie
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 2 lyžičky horčice

POSTUP

  1. Cibuľu jemne pokrájame a sprudka osmažíme na masle
  2. Posypeme ju paprikou, zamiešame a pridáme umyté drobky pokrájané na menšie kúsky.
  3. Pridáme nakrájanú papriku a paradajky.
  4. Dusíme s 2 lyžicami vody asi 20 minút.
  5. Pokvapkáme sójovkou a osolíme a okoreníme.
  6. Zahustíme hladkou múkou a dochutíme horčicou.
  7. Podusíme ďalších 5 minút.
  8. Podávame so zemiakmi, ryžou alebo zemiakovou knedľou,
Recept na drůbkový guláš
pinterest.com

Hydinové guláša sú lepšie, keď je šťava čo najviac prírodné , preto zahusťujeme nanajvýš len trochou múky, trochou strúhaného chleba alebo nastrúhaným surovým zemiakom .

Ako prílohu podávame ranej zemiaky , rôzne halušky, dusenú ryžu či cestoviny , niekedy sa hodí aj malé bramboráčky.

Väčšinou sú najlepšie prílohou kysnuté knedle , ktoré si môžete pripraviť podľa našich receptov.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.